Friday, July 30, 2010

TERIMA KASIH PERDANA MENTERI - PENERIMA KERAKYATAN

Gembira - sebahagian penduduk keturunan Siam di Tumpat yang menerima taraf kerakyatan bergambar kenangan dengan Hishamuddin dan Mustapa.

"Terima kasih Perdana Menteri, terima kasih kerana tunaikan janji beri kami taraf kerakyatan," itu kata beberapa penduduk berketurunan Siam yang mendapat taraf kewarganegaraan Malaysia, pada Khamis.

Seramai 89 orang penduduk minoriti itu menerima penganugerahan yang disampaikan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein di Wat Phikun Thong dalam satu majlis yang disifatkan mereka sebagai "sangat bersejarah" .

Turut hadir ialah Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Eh Chum Chai Di, 78, yang sebak ketika ditemui berkata apa yang diterimanya hari ini adalah sesuatu yang tidak pernah terfikir dalam hidupnya selama ini.

"Rasa macam mimpi. Terima kasih Perdana Menteri yang prihatin kepada kami," katanya yang ditemui pemberita selepas majlis itu.

Eh Chum yang berasal dari Kampung Jubakar di sini dan mempunyai seorang anak lelaki itu berkata beliau telah lebih tiga kali memohon kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN) bagi mendapatkan kerakyatan negara ini.

"Lamo dah mintak. Dulu rasa macam bukan orang Malaysia. Hari ini dah lain, saya adalah 1Malaysia," katanya sambil menunjukkan isyarat bagus kepada pemberita.

Bagi Eh Deng Chau Ren, 74, pula tidak menyangka kedatangan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ke Wat Machimmaram di sini pada 15 Julai lalu telah memberikan sinar baru buatnya paad Khamis.

Katanya ketika Najib mengumumkan akan memberikan taraf kerakyatan itu, pada mulanya, beliau merasa ragu-ragu tetapi setelah dihubungi pegawai KDN barulah beliau percaya akan pengumuman Najib itu.

"Saya sokong kerajaan Barisan Nasional (BN) sejak dulu lagi dan hari ini buat saya rasa sangat gembira dan betullah BN memang tidak pernah mungkir janji," katanya yang berasal dari Kampung Repek, Tiong, Pasir Mas itu.

Mempunyai lima orang anak, Eh Deng berkata beliau telah memohon kerakyatan itu sebanyak dua kali.

Seorang wanita Mek Kedaing Cha Mid, 68, pula mengucapkan terima kasih kepada Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Pengkalan Kubor, Datuk Noor Zahidi Omar yang banyak membantu masyarakat itu selama ini.

"Bagus wakil rakyat itu (Noor Zahidi) dan sebab itu kami sokong BN kerana ada orang macam ini termasuk ada Perdana Menteri (Najib) yang tahu kehendak kami," katanya.

Bagi seorang rakyat kelahiran Nakorn Sithammarat, Thailand dan telah menetap di sini selama lebih 20 tahun, Cha On Buateng @ Aminah Abdullah, 54, sangat bersyukur kerana menerima kerakyatan itu.

Berkahwin dengan seorang rakyat Ghana, Mohamad Michael, 58, beliau berkata kemakmuran yang dikecapinya sejak tinggal di sini membuatkan beliau sekeluarga mahu menjadi sebahagian rakyat negara ini.

"Saya sangat gembira tinggal di sini walaupun saya dan suami bukan berasal sini tetapi kehidupannya tidak ada di tempat lain," katanya yang kini sedang menunggu kelulusan yang sama terhadap suaminya.

Katanya tiga anaknya sudah ada yang bekerja dan bersekolah iaitu di New Zealand, Jepun dan Kedah membuktikan Malaysia adalah sebuah negara yang makmur dan masyarakatnya hidup bersatu padu.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Masyarakat Siam Kelantan, Eh Chot Cha Chan berkata dengan pemberian taraf kerakyatan itu, 99 peratus pemohon keturunan tersebut telah menerimanya.

Katanya mereka yang menerimanya hari ini berusia antara 53 hingga 91 tahun dan ada antaranya telah memohon lebih 20 tahun lalu.

"Dulu ada yang mohon ketika umur 40 tahun, hari ini umurnya sudah lebih 60 tahun baru dapat taraf kerakyatan dan inilah bukti semangat 1Malaysia apabila hak kami juga tidak dinafikan," katanya.

Beliau berkata lebih 5,000 rakyat keturunan Siam yang ada di Kelantan tidak pernah percaya ada parti lain selain Barisan Nasional (BN) yang mampu merealisasikan harapan mereka.

GURU HARUS BEZAKAN POLITIK & PROFESIONAL

Oleh NANA (Kota Bharu)

Pengumuman berhubung kebenaran untuk guru siswazah gred DG41 hingga DG48 berpolitik oleh Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan sewajarnya disambut baik dengan fikiran yang positif.

Hal ini secara tidak langsung menjadi lampu hijau yang diberikan kepada guru siswazah untuk menceburkan diri dalam dunia siasah yang kian mencabar pada hari ini.

Keprihatinan dan keikhlasan Perdana Menteri menghargai jasa dan sumbangan guru amat wajar disokong oleh guru siswazah di seluruh pelosok tanah air.

Kita semua sedia maklum bahawa sebelum pengumuman ini dibuat, ada sesetengah guru siswazah yang sudah sekian lama membabitkan diri dalam parti politik sama ada sebagai setiausaha, naib pengerusi atau ahli biasa.

Guru siswazah perlu diingatkan bahawa sebagai penjawat awam yang menikmati gaji bulanan daripada kerajaan dan membabitkan diri dalam dunia politik tanah air seharusnya menyokong 100 peratus parti yang memerintah negara sekarang.

Dalam hal ini, pesanan dan nasihat mantan Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Abdul Rahman Arshad, adalah tepat dan relevan. Beliau bersetuju agar guru siswazah menceburkan diri dalam dunia politik semasa negara tetapi perlu membetulkan niat dan hala tuju masing-masing bahkan tidak sekali-kali menangguk di air yang keruh berikutan pelbagai krisis politik semasa negara.

Selain itu, guru siswazah tidak boleh sama sekali mengabaikan tanggungjawab mereka yang utama, iaitu mendidik dan mengajar muridnya di sekolah. Kementerian Pelajaran semestinya tidak akan memaafkan guru siswazah yang sengaja membiarkan anak muridnya terabai apabila guru mereka sibuk berpolitik.

Usahlah guru menjadi seperti Pak Kaduk kerana anak murid pada ketika ini adalah modal insan negara yang bakal mewarisi tampuk kepemimpinan negara pada masa hadapan.

Sejarah negara membuktikan bahawa guru pada zaman pramerdeka begitu banyak menabur bakti baik dari segi wang, tenaga, mahupun wang demi memastikan kemerdekaan negara dapat dicapai.

Persoalannya, adakah guru sekarang sanggup berjuang bermati-matian demi maruah bangsa dan negara daripada dijajah semula? Sukar dikenal pasti guru yang benar-benar ikhlas berjuang demi memastikan martabat negara terus kekal terpelihara.

Ini kerana ada guru siswazah yang menjadi penjawat awam tetapi pada masa sama amat cenderung untuk menyokong parti pembangkang bahkan ada pula yang secara terang-terangan menghentam kepemimpinan negara sama ada secara sedar atau tidak sedar.

Dalam hal ini, peranan pengetua, pegawai Pejabat Pelajaran Daerah dan Jabatan Pelajaran Negeri sekali lagi akan dituntut untuk memantau mana-mana guru yang antikerajaan sebaik-baik saja kerajaan mewartakan arahan untuk membenarkan guru siswazah aktif berpolitik.

Semua guru siswazah harus bersama-sama kerajaan untuk turun padang bertemu orang kampung dan menyelami hati budi mereka secara kolektif. Setiap guru memainkan peranan yang cukup besar untuk merealisasikan Gagasan 1Malaysia: Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan.

Berita Harian (28 Julai 2010)

GANGGUAN BEKALAN AIR SEMINGGU DI KOTA BHARU, BACHOK

Daerah Kota Baharu dan Bachok akan mengalami gangguan bekalan air bagi tempoh antara tiga hari hingga seminggu mulai hari ini (Jumaat) berikutan kerja penyelenggaraan di Loji Rawatan Air di Kampung Chicha, dekat Kota Bharu.

Eksekutif Hal Ehwal Pelanggan Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB), Hazwan Hassan, menasihatkan penduduk terbabit menyimpan bekalan air secukupnya.

Katanya, bagi daerah Kota Baharu, bekalan air dijangka pulih secara berperingkat dalam tempoh tiga hari manakala bagi kawasan Bachok selama tujuh hari.

"Antara kampung-kampung terlibat dalam jajahan Kota Baharu ialah Kedai Baru, Banggu; Kampung Cherang, Taman Aishah; Taman Sri Permai, Kampung Tok Ku; Kedai Lalat; Taman Sri Binjai; Taman Sri Panji dan Kampung Lubuk Pukul," katanya semalam.


Di Bachok, kawasan yang terlibat ialah Kampung Alor Bakat, Kubang Telaga, Permatang Machang, Bukit Kecik, Pauh Sembilan; Kampung Kedondong, Padang Jembal, Beris Kubur Besar; dan Kampung Dusun Durian.

Hazwan berkata, pengguna boleh menghubungi PINTAS di talian 1300-88-2572 atau layari laman web AKSB di www.airkelantan.com.my, untuk keterangan lanjut.

KAFA RANCANG KHUSUSKAN PADANG BOLASEPAK SAHAJA

Persatuan Bolasepak Kelantan (Kafa) merancang mengkhususkan antara enam dan 10 buah padang di negeri itu bagi aktiviti sukan bola sepak sahaja.

Presidennya Tan Sri Annuar Musa berkata padang-padang itu akan dinaik taraf dan dijaga dengan rapi tanpa diguna untuk kegiatan lain yang boleh menyebabkan padang rosak.

"Semua aktiviti yang berkaitan dengan bola sepak akan diadakan di situ dan kita tidak mahu padang itu diguna dengan aktiviti lain sebagaimana yang berlaku sekarang," katanya ketika menyampaikan taklimat kepada pengurusan Akademi Bolasepak Kijang Emas di Kota Bharu semalam.


Projek bimbingan bersama Jabatan Pelajaran Malaysia dan Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malsysia (MSSM) membabitkan pelajar tingkatan tiga, empat dan lima didedahkan secara khusus dengan sukan bola sepak.

"Kafa sedia membantu sebahagian keperluan dan berharap ianya menjadi pusat aktiviti bolasepak yang akan menghasilkan pemain yang terbaik," katanya.

Annuar berkata Kafa juga merancang untuk membina sebuah stadium sendiri yang diguna sepenuhnya untuk sukan bola sepak sebagaimana dilakukan oleh beberapa kelab profesional dunia.