Monday, August 2, 2010

KAFA TETAP TUMPUAN SAYA - ANNUAR

Tan Sri Annuar Musa berkata beliau tetap mengutamakan Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) yang diterajuinya walaupun pada masa yang sama memegang jawatan Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) yang baru.

Beliau berkata agendanya untuk membangunkan KAFA masih belum selesai walaupun pembaharuan yang dilakukannya sejak menerajui KAFA sudah menjadi bualan dan mendapat pujian Menteri Belia dan Sukan Datuk Ahmad Shabery Cheek.

"Membangunkan bola sepak di Kelantan tetap menjadi keutamaan saya dan pada masa yang sama tugas berat sudah menanti saya di FAM dan ini bukan masa untuk saya bergembira tetapi sudah mula menjalankan tugas dan amanah yang mencabar ini.

"Saya berazam untuk meletakkan nama Malaysia di ranking yang membanggakan dengan kerjasama semua pihak dalam FAM," katanya kepada pemberita selepas tiba di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra di Kota Bharu, semalam.

Lebih 200 termasuk pemain Kelantan hadir menyambut Annuar di lapangan terbang itu dengan membawa sepanduk sebagai ucapan tahniah atas kemenangan beliau.

Dua hari lalu pada pemilihan FAM bagi penggal 2010/2014, Tengku Abdullah kembali ke pangkuan FAM selepas dipilih sebagai Timbalan Presiden bersama Annuar manakala Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah mengekalkan jawatan Presiden yang disandang baginda sejak 1984, apabila menang tanpa bertanding.

Mengulas perkara yang sama Annuar berkata beliau akan menyenaraikan beberapa syor untuk meningkatkan prestasi bola sepak negara untuk diperbincangkan ketika bersama pemain Kelantan menunaikan umrah pada 7 Ogos ini.

Ketika ditanya apakah beliau akan membawa resepi kejayaannya membentuk KAFA untuk diterapkan ke dalam FAM, Annuar berkata tidak semua pembaharuan dalam KAFA boleh dibawa ke dalam FAM.

"Konteks negeri dan negara adalah berbeza dan pandangan semua pihak perlu diambil kira dalam melaksanakan pembaharuan itu tetapi pada hemat saya pembaharuan dalam FAM perlu dirangka secara luar biasa dan bukan dalam kerangka yang biasa lagi," katanya.

Untuk itu Annuar akan bertemu semua pihak bagi membincangkan perkara tersebut dan turut meminta pemimpin yang tewas dalam pemilihan itu untuk turut bekerjasama demi menaikkan martabat bola sepak negara.

PAS KELANTAN SOKONG GURU BERPOLITIK

Kerajaan PAS Kelantan mengalu-alukan tindakan Kerajaan Persekutuan yang membuka peluang kepada warga pendidik untuk bergiat di dalam bidang politik.

Perubahan itu sekali gus disifatkan dapat merungkai kongkongan golongan terbabit daripada bergiat aktif dalam politik terutamanya pembangkang.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Dakwah Negeri Kelantan, Datuk. Mohd Amar Nik Abdullah berkata, kelonggaran memberi ruang kepada orang ramai memilih pegangan politik masing-masing secara bebas dan terbuka.

"Cuma satu perkara yang diharapkan supaya guru-guru itu tidak mengambil kesempatan dan menyalahgunakan kebebasan itu, iaitu berpolitik sehingga ke dalam sekolah, kerana tugasan di sekolah mesti diutamakan.

"Guru mestilah mengekalkan sifat profesionalisme mereka di sekolah dan kebenaran ini juga ada pro dan kontranya," katanya kepada pemberita selepas Majlis Penutup Kursus Pemantapan Unit Kaunseling dan Dakwah Sekolah-Sekolah Yayasan Islam Kelantan (Yik) 2010 di Maahad Muhammadi (Perempuan), di Kota Bharu semalam.

Beliau mengulas cadangan Kerajaan Persekutuan yang membenarkan pegawai pendidikan perkhidmatan siswazah Gred DG41 hingga DG48 melibatkan diri dalam politik bagi memastikan golongan tersebut diberi kebebasan sepenuhnya tanpa sekatan tertentu.

Kerajaan Persekutuan bercadang meminda Peraturan 21(2) Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 bagi membolehkan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah Gred DG41 hingga DG48 untuk bertanding, dilantik atau memegang jawatan dalam mana-mana parti politik berkuat kuasa 1 Ogos ini.

PENGARAH HRPZII MENIPU KONONNYA BERLAKU MASALAH AIR?

Bekalan air di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII) bukan di tahap kritikal?

Kerajaan Kelantan menyifatkan kenyataan bahawa bekalan air di tahap kritikal oleh pihak hospital berkenaan tidak tepat kerana yang sebenarnya ialah masallah bekalan air rendah.

Kejadian hanya berlaku di kawasan wad lama dan ianya langsung tidak membabitkan kawasan wad baru.

Selain itu jumlah bil air sebanyak RM35,000 yang dilaporkan hospital berkenaan juga tidak benar kerana mengikut rekod Air Kelantan Sendirian Berhad (AKSB), bil tertinggi yang dicatatkan hanya berjumlah RM25,025.83.

Mengenai dakwaan kesukaran kakitangan di wad bersalin dan wad kanak-kanak kerana ketiadaan air, kerajaan Kelantan berkata sehingga kini belum pernah menerima laporan daripada orang ramai yang mendapatkan rawatan di hospital berkenaan mengenai masalah kekurangan bekalan air di situ.

Justeru Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Infrastruktur, Utiliti dan Alam Sekitar Negeri, Mejar (B) Datuk Md. Anizam Abd. Rahman meminta hospital berkenaan dan pihak media menunjukkan bukti dengan mendapatkan kenyataan daripada individu yang mengalami masalah itu sendiri.

Beliau berkata, tekanan rendah berikutan kerja-kerja penyelenggaraan yang dijalankan Syarikat Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB).

Katanya, Loji Rawatan Air (LRA) Chica kini sedang menjalani kerja-kerja penyelenggaraan yang menyebabkan hampir kesemua kawasan di daerah Kota Baharu mengalami gangguan.

"Bukan HRPZII saja yang mengalami masalah air, ia turut melibatkan semua kawasan di Kota Baharu terutama kawasan bandar yang mana ia turut melibatkan HRPZII.

"Masalah air yang dihadapi bukanlah di tahap kritikal kerana setiap kawasan tetap mendapat bekalan air seperti biasa cuma sedikit rendah berbanding kebiasaannya.

"Bahkan pihak kita telah menghantar notis terlebih dulu untuk memaklumkan sebarang kesulitan yang bakal dihadapi semasa proses penyelenggaraan dijalankan," katanya kepada pemberita di Kota Bharu hari ini.

Pengarah HRPZII, Datuk Dr Ghazali Hasni Md Hassan semalam berkata hospital itu kini berdepan dengan situasi yang amat membimbangkan apabila masalah kekurangan air telah memberi implikasi besar terhadap perkhidmatan kepada purata 21,000 pesakit hospital itu setiap bulan.

"Masalah kekurangan bekalan air, isu yang dihadapi dah berlanjutan hampir setahun, sejak September tahun lalu dan menjadi begitu teruk sejak kebelakangan ini.

"Implikasi besar apabila perkhidmatan kita terjejas, HRPZII mempunyai dua fasa, fasa lama dan fasa baru, paling dikesali apabila masalah air ini banyak melibatkan fasa lama yang menempatkan unit bersalin dan wad kanak-kanak.

"Unit bersalin adalah antara unit yang tersibuk kerana setiap hari anggaran 30 sehingga 40 orang bayi dilahirkan yang memerlukan banyak penggunaan air, untuk membersihkan bayi iaitu membuang selaput di badannya, mencuci kain yang terkena darah dan juga membersihkan kelengkapan dan peralatan yang digunakan untuk setiap proses kelahiran," katanya.

Beliau berkata bagi wad kanak-kanak juga memerlukan penggunaan air yang banyak dan kekurangan bekalan air menyebabkan pesakit turut terdedah kepada jangkitan pelbagai jenis penyakit.

ISU PERPADUAN MELAYU-ISLAM – PAS DI ASAK KE PENJURU GELANGGANG


"Apabila di spin isu perpaduan Melayu, mereka cuba menggambarkan bahawa PAS dalam keadaan serba salah. Seolah-olah enggan kepada perpaduan sesama bangsa dan takutkan kepada orang Cina khususnya DAP. Jadi merekalah juara Melayu. Ia menimbulkan tanda-tanya terhadap rakyat dan masyarakat majoriti Melayu tentang apa sikap PAS. Hendak disambut bimbang takut isu perpaduan dicanang semula. Hendak diam begitu sahaja seolah-olah PAS lebih suka kepada perpecahan dan enggan perpaduan. Mereka memalu gendang ‘silat pulut’ sedang PAS bersedia dengan memakai sut ‘tomoi’. Jadi Nampak tak serba tak kena."

Dalam kedudukan ramai pemimpin atasan PAS begitu tidak gemar dengan perpaduan Melayu dan Islam, pemimpin bawahan Islam ada yang mengatakan ia sesuatu yang sepatutnya dimulakan oleh PAS.

Lebih jauh mereka melihat PAS kini tertekan dengan isu perpaduan Melayu dan Islam ini kerana orang Melayu dan Islam mula bersimpati dengan UMNO.

Malah, serangan yang dilakukan terhadap Maufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria dilihat akan merugikan PAS dan menguntungkan UMNO dan jika berterusan, ia adalah tindakan tidak bijak pemimpin atasan PAS.

Terus terang, walaupun ada tulisan Ustaz Saiful Bahari (bekas ADUN Paka – 2004-2008 dan masih Penasihat Majlis Tindakan DUN Paka sejak 2004), yang saya tidak gemar membacanya tetapi beberapa tulisannya baik untuk direnungi.

Pandangannya jauh lebih bernas berbanding Naib Presiden PAS seperti Datuk Mahfuz Omar atau juga Salehuddin Ayob, apa lagi Khalid Samad.

Saya melihat banyak tulisannya agak seimbang dan wajar didalami. Lagipun Ustaz Saiful berkelulusan Ijazah Sarjana Universiti Malaya selain pernah mendapat diploma ketika pengajiannya di Mesir.

Menurut Ustaz Saiful, “Dalam menanggani isu perpaduan melayu, PAS dilihat lambat bertindak. PAS seolah-olah duduk dipenjuru gelanggang apabila loceng pertarungan dibunyikan. PAS diasak oleh UMNO dan dilihat berjaya menjuarai isu ini. PAS seolah-olah bertahan dalam isu ini.”

Malah dengan tegas beliau berpendapat menyerang Mufti Perak itu sebagai tindakan tidak bijak.

Menurutnya, sedikit sebanyak serangan itu menaruh simpati rakyat terhadap beliau dan secara langsung rakyat akan turut bersimpati terhadap UMNO.

Bagi Ustaz Saiful, PAS tak perlu menari mengikut rentak UMNO tetapi PAS perlu selangkah kehadapan. Sepatutnya inilah masa dan saatnya PAS menjuarai perpaduan Islam.

Katanya, perpaduan yang meletakkan UMNO di penjuru gelanggang. PAS perlu mengambil kesempatan awal dengan menganjurkan satu "Perhimpunan Rakyat atau Konvensyen Perpaduan Islam Se Malaysia” yang melibatkan semua pertubuhan, NGO dan lapisan rakyat.

“Inilah sebaik-baik alternative setelah UMNO gagal membina perpaduan berasaskan kebangsaan sempit mereka.”

Berikutan entri ini melalui blognya terdapat satu ulasan oleh Fakhrul ar (July 26, 2010 2:38 PM)
yang seakan mengingatkan Ustaz Saiful, bimbang pemimpin PAS akan menyerang beliau pula.

Menurut ulasan itu, di Selangor, orang PAS dok hentam Datuk Dr Hassan Ali dan kerja itu bukan dilakukan oleh orang UMNO.

Saya petik keseluruhan ulasan terkenaan “Assalamualaikum Ust, maaf deh ana nok komen sket nih.. statment ust nih bahaye sebenarnye..isu UG dok habis2 lagi dicanang2..oleh saper oleh org PAS sendiri..yg dok fhm bukang org awam je,ust2,hok berpndidikan hok pimpinan pun ade jugok..duk main2 isu sendiri..org UMNO duk cucuk jer org kite jugok hok bodo duk baloh sesama sendiri..Dok reti nok royak ust. ana kat selangor pun skrg bukang main lg org2 PAS duk hentam Dato Hassan sebab gaper sebab jmpe ngn Harunsani bukang bncng gaper pun habis org2 kite pecoh lagi..saper sebor tuh? org PAS jugok..Nie statment Ust Din hok tulis kat blog..bukang tulis nk gabung ngn UMNO pung habis kne jugok..sumbak parok awok2 kite hok terlebih tarbiyah nih..punoh jd ahli2 PAS..duk care politik saje surau bala dok gie,org ngajo kite tembo dulu lg..PAStu duk main attack pimpinan je..sedih jugok kadang2 Bimbng jugok Statment Ust pulok kang kne attack lepah nih..dlm muktamar lePAS pun kita state doh kang jgn bangkit lg isu UG n perpaduan dan bersame perkukuhkan pakatan..Ana hok baru blajo nih harap kite pakat kukuhkan tarbiyah puok2 kite..makin kite nok menang making teruk puok2 kite..rapatkan saff,perkasakan tarbiyah,same2 kite menuju ke putrajaya..allahuakhbar!!!”

Menariknya, Ustaz Saiful berkata “الحرب خدعةdan kepimpinan itu bukan untuk diquduskan. Mcm dibina Tok Pekong atau dijadikan mcm Raja2 Melayu kini.

Kebanyakan Khalifah ar-Rasyidin dibunuh kecuali Abu Bakr. Kebanyak ulama di penjara. Mereka tetap suarakan kebenaran.”

يُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلَا يَخَافُونَ لَوْمَةَ لَائِمٍ ذَلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشَاءُ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ

Itulah kurniaan Allah. Kalau betul mendpt 20 ganjaran. Kalau salah dpt 10, i'Allah. Amat jelas kini.

Untuk lebih jelas, saya perturunkan entri Ustaz Saiful.

Kenapa PAS lambat?
Posted by Saiful at 26 July 2010 - 8:35 AM


Dalam menanggani isu perpaduan melayu, PAS dilihat lambat bertindak. PAS seolah-olah duduk dipenjuru gelanggang apabila loceng pertarungan dibunyikan. PAS diasak oleh UMNO dan dilihat berjaya menjuarai isu ini. PAS seolah-olah bertahan dalam isu ini. Menyerang mufti Harussani dilihat sebagai tindakan tidak bijak. Sedikit sebanyak akan menaruh simpati rakyat terhadap beliau dan secara langsung rakyat akan turut bersimpati terhadap UMNO.

Umno sendiri bukannya benar-benar hendakkan perpaduan bersama PAS maupun perpaduan melayu. Memang dikala ini mereka amat tersepit tetapi mereka hanya berhasrat untuk menjuarai undi orang-orang Mlayu. Mereka sendiri tahu bahawa sebahagian besar pengundi melayu menyokong PAS. Kebanyakan pertembungan kerusi juga adalah diantara PAS dan Umno.

Apabila di spin isu perpaduan Melayu, mereka cuba menggambarkan bahawa PAS dalam keadaan serba salah. Seolah-olah enggan kepada perpaduan sesama bangsa dan takutkan kepada orang cina khususnya DAP. Jadi merekalah juara Melayu.

Ia menimbulkan tanda-tanya terhadap rakyat dan masyarakat majoriti melayu tentang apa sikap PAS. Hendak disambut bimbang takut isu perpaduan dicanang semula. Hendak diam begitu sahaja seolah-olah PAS lebih suka kepada perpecahan dan enggan perpaduan. Mereka memalu gendang ‘silat pulut’ sedang PAS bersedia dengan memakai sut ‘tomoi’. Jadi Nampak tak serba tak kena.

Sebenarnya PAS tak perlu menari mengikut rentak UMNO tetapi PAS perlu selangkah kehadapan. Sepatutnya inilah masa dan saatnya PAS menjuarai perpaduan Islam. Perpaduan yang meletakkan UMNO di penjuru gelanggang. PAS perlu mengambil kesempatan awal dengan menganjurkan satu "Perhimpunan Rakyat atau Konvensyen Perpaduan Islam Se Malaysia” yang melibatkan semua pertubuhan, Ngo dan lapisan rakyat. Inilah sebaik-baik alternative setelah UMNO gagal membina perpaduan berasaskan kebangsaan sempit mereka. Jadikan firman Allah Swt dalam surah al-Imran ayat 103 sebagai asas

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنْتُمْ عَلَى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ

Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai berai, dan ingatlah akan nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu (masa Jahiliyah) bermusuh-musuhan, Maka Allah mempersatukan hatimu, lalu menjadilah kamu Karena nikmat Allah, orang-orang yang bersaudara; dan kamu Telah berada di tepi jurang neraka, lalu Allah menyelamatkan kamu dari padanya. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayat-Nya kepadamu, agar kamu mendapat petunjuk.

Undang dan jemput semua organisasi dan juga mereka yang mencintai perpaduan dan Islam. Jangan lupa mengundang UMNO dan PERKASA. PAS sebagai parti Islam terbesar di Malaysia dilihat mampu menganjurkannya.

Pakatan perlu menjuarai ke hadapan dan kita boleh lihat apakah UMNO benar-benar bersedia untuk sebuah perpaduan. Kita cukup berkeyakinan resolusi “Islam sebagai asas perpaduan” PAS akan diterima oleh semua umat Islam di Malaysia yang benar-benar mencintai perpaduan tanpa mengira warna kulit, bangsa dan bahasa.

WANG IHSAN - TUDUHAN YDP PAS TIDAK ADIL

Seorang Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) di sebuah mukim, dekat Kuala Krai menafi dan kecewa dengan dakwaan dan tuduhan dilemparkan Yang Dipertua PAS kawasan itu, Abdul Latiff Abdul Rahman berhubung isu pengagihan wang ihsan.

Pengerusi JKKKP Mukim Bedal, Badarudin Taharin berkata, tuduhan yang dibuat secara terbuka dan tanpa sebarang bukti itu disifatkan sebagai tidak adil. Ia boleh menjatuhkan imej Pengerusi JKKKP pada pandangan masyarakat umum terutama bagi mereka yang menjalankan tugas dengan baik.

Menurutnya, selaku seorang pemimpin peringkat kawasan dan negeri, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Mengkebang yang juga Ketua Pemuda Dewan Pemuda Pas Kelantan itu sepatutnya menyiasat dan memastikan perkara tersebut benar-benar berlaku sebelum membuat dakwaan atau tuduhan seperti itu.

“Setahu saya, semua pelajar yang datang untuk dapatkan cop Pengerusi JKKKP, kami akan cop kerana bagi kami, mereka yang datang ini sudah layak dan ditapis sebelum dipilih oleh agensi kerajaan berkenaan dengan baik.

“Berbanding dengan sikap segelintir pemimpin Pas yang sebenarnya hanya cakna pada ‘rakyat Pas’ dan bukannya rakyat Kelantan, tidak seperti yang didakwa selama ini,” katanya kepada Sinar Harian, di sini, semalam.

Badarudin yang juga Ketua UMNO cawangan Kampung Bedal berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Abdul Latiff kelmarin yang melahirkan rasa pelik dengan tindakan segelintir Pengerusi JKKKP kerana enggan menandatangani pengesahan untuk pengagihan wang ihsan kerana perbezaan politik.

Abdul Latiff dilaporkan berkata, dia ada menerima aduan mengenai beberapa Pengerusi JKKKP di Parlimen ini bersikap ‘pilih bulu’ dalam isu berkenaan dan bertegas perkara itu tidak sepatutnya berlaku kerana wang ihsan adalah milik rakyat Kelantan tanpa mengira agama, bangsa atau parti politik.

Kelmarin beliau melahirkan rasa pelik dengan tindakan segelintir Pengerusi JKKKP yang dikatakan enggan menandatangani surat pengesahan pelajar layak menerima wang ihsan kerana perbezaan politik.

Beliau yang juga Ketua Dewan Pemuda Pas Kelantan berkata, dia ada menerima aduan daripada penghulu mukim di bawah Kerajaan Negeri mengenai beberapa Pengerusi JKKKP di Parlimen ini yang bersikap ‘pilih bulu’ dalam isu berkenaan.

Menurutnya, perkara itu tidak patut berlaku kerana wang tersebut sepatutnya dibayar dalam bentuk royalti minyak untuk diuruskan Kerajaan Negeri sebelum dinamakan wang ihsan dan disalurkan kepada Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) Kelantan.

“Wang ini hak rakyat Kelantan dan sepatutnya dibayar dalam bentuk royalti kepada Kerajaan Negeri tetapi dirampas dan diberikan kepada JPP atas nama wang ihsan.

“Kalau jadi hak rakyat Kelantan, sepatutnya wang (ihsan) ini diagihkan dengan adil tanpa mengira agama, bangsa atau parti mana asalkan dia orang yang layak terima,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Penyampaian Bantuan Armalah (ibu tunggal) dan Anak Yatim Dewan Undangan Negeri (DUN) Mengkebang, dekat Kuala Krai kelmarin.

Pada majlis itu, seramai 400 armalah dan anak yatim termasuk dalam kalangan bangsa Cina dan India dari DUN berkenaan menerima sumbangan daripada Kerajaan Negeri.

Abdul Latiff yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Mengkebang berkata, sikap ‘ketua kampung’ di bawah Kerajaan Persekutuan itu jauh berbeza dengan pemimpin di bawah Kerajaan Negeri yang tidak bersikap pilih kasih dalam menyalurkan bantuan kepada golongan yang memerlukan.

Menurutnya, bukti dapat dilihat pada pelbagai skim bantuan di bawah Kerajaan Negeri seperti Takaful Kifalah, armalah, anak yatim dan bantuan belajar yang diagihkan kepada semua rakyat asalkan layak.

“Tok Guru (Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat) selalu berpesan kalau hendak sampaikan bantuan, jangan pilih bulu, jangan tanya dia parti mana, agama atau bangsa apa tetapi tengok sama ada dia layak atau tidak,” kata Abdul Latiff.

RAYU JIKA BELUM DAPAT WANG IHSAN


Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata mana-mana pelajar miskin yang tidak tersenarai sebagai penerima wang ihsan boleh membuat rayuan kepada Jawatankuasa Tabung Wang Ihsan Kelantan.

Katanya dakwaan nama pelajar itu sengaja tidak disenaraikan di peringkat kampung lagi mungkin ada kebenaran tetapi keluarga pelajar itu dinasihat supaya membuat rayuan kepada jawatankuasa terbabit.

"Kita tak nafi ada berlaku mungkin sebab peribadi tetapi kita tidak mahu perkara kecil ini jadi masalah yang diperbesar dan kita minta buatlah rayuan," katanya.

Beliau menyatakan demikian selepas merasmikan Majlis Pelancaran Pameran Karya Seni Visual STPM dan Program Usahawan Sosial untuk Pembangunan Ekonomi (SEED) di Universiti Malaysia Kelantan semalam.

Beliau berkata setakat ini pengagihan wang ihsan itu berjalan dengan lancar dan program pemberiannya akan tetap berjalan semasa Ramadan nanti.

Mengenai program SEED oleh UMK itu, Mustapa berkata ia bakal memberikan manfaat kepada kampung terpilih untuk meningkatkan pendapatan penduduk apabila UMK bersama universiti luar negara akan mencari kaedah penambahbaikan kepada hasil penduduk kampung.

"Mereka akan ke kampung dan membuat kajian bagaimana hasil pendapatan penduduk boleh ditambahbaik lagi dan ini merupakan satu manfaat besar kepada penduduk kampung," katanya.

Program SEED itu adalah kerjasama Pusat Penyelidikan Asia, Universiti Of St Gallen, Switzerland telah memilih beberapa perkampungan di sekitar Pantai Sri Tujuh, Tumpat bagi kajian mereka.

Turut hadir pada majlis itu Pengerusi Lembaga Pengarah UMK, Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman, Naib Canselor UMK Datuk Dr Zainai Mohamad dan Pengerusi Bengkel SEED dari Institut Teknologi Bandung, Indonesia Prof Surna Tjahja Djajadiningrat.

HRPZII HADAPI KRISIS AIR KRITIKAL

Biarpun Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII) di Kota Bharu adalah antara pengguna terbesar Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) dengan purata bil air RM35,000 sebulan, namun masalah air tetap membelenggu hospital itu bahkan krisis itu kini semakin kritikal.

Pengarah HRPZII, Datuk Dr Ghazali Hasni Md Hassan berkata hospital itu kini berdepan dengan situasi yang amat membimbangkan apabila masalah kekurangan air telah memberi implikasi besar terhadap perkhidmatan kepada purata 21,000 pesakit hospital itu setiap bulan.

"Masalah kekurangan bekalan air, isu yang dihadapi dah berlanjutan hampir setahun, sejak September tahun lalu dan menjadi begitu teruk sejak kebelakangan ini.

"Implikasi besar apabila perkhidmatan kita terjejas, HRPZII mempunyai dua fasa, fasa lama dan fasa baru, paling dikesali apabila masalah air ini banyak melibatkan fasa lama yang menempatkan unit bersalin dan wad kanak-kanak.

"Unit bersalin adalah antara unit yang tersibuk kerana setiap hari anggaran 30 sehingga 40 orang bayi dilahirkan yang memerlukan banyak penggunaan air, untuk membersihkan bayi iaitu membuang selaput di badannya, mencuci kain yang terkena darah dan juga membersihkan kelengkapan dan peralatan yang digunakan untuk setiap proses kelahiran," katanya semalam.

Beliau berkata bagi wad kanak-kanak juga memerlukan penggunaan air yang banyak dan kekurangan bekalan air menyebabkan pesakit turut terdedah kepada jangkitan pelbagai jenis penyakit.

"Sebagai contohnya penggunaan inkubator untuk kanak-kanak, apabila kanak- kanak itu hendak ditukar ke unit lain maka inkubator itu perlu dibasuh dan dibersihkan terlebih dahulu untuk kegunaan kanak-kanak lain, apabila ketiadaan air, peralatan tidak dapat dicuci dengan bersih dan ini akan menggalakkan penyebaran pelbagai jenis wabak penyakit, begitu juga di wad dan unit lain," katanya.

Dr Ghazali Hasni berkata permasalahan itu telah beberapa kali dipanjangkan kepada pihak AKSB sehingga diadakan perbincangan khas, bagaimanapun sehingga kini masalah itu menemui jalan buntu.

Bahkan, katanya setiap kali aduan diberikan, pihak berkenaan akan memberi jawapan yang sama iaitu mengatakan kemungkinan adanya kebocoran berlaku di tangki atau paip hospital itu.

"Mereka (AKSB) kadangkala cuba menyatakan dalam hospital ada kebocoran, tetapi melalui pemerhatian pihak kita di paip dan tangki, tiada sebarang kebocoran berlaku bahkan bil air juga tidak meningkat atau mencecah ratusan ribu ringgit, satu perkara yang jelas akan berlaku sekiranya benar ada kebocoran," katanya.

Katanya dalam tempoh beberapa bulan lalu bil air yang sebelum ini dicatatkan berjumlah RM35,000 sebulan telah menurun kepada RM25,000 dan RM26,000 menunjukkan penggunaan air di hospital itu adalah berkurangan.

Selain itu katanya, pihak hospital berkenaan juga telah mengambil inisiatif menukar paip-paip lama kepada paip baru di seluruh hospital berkenaan yang menelan kos sehingga RM500,000 bagi memastikan tiada kebocoran berlaku sehingga menyebabkan terjadinya krisis bekalan air itu.

Dr Ghazali Hasni berkata sejak semalam masalah itu dianggap paling teruk apabila tangki simpanan hospital itu kini berada pada paras 0.5 meter berbanding jumlah sepatutnya iaitu di paras dua meter sehingga gagal menyalurkan air ke wad-wad dan menjejaskan perkhidmatan terutama wad kecemasan, wad bersalin, wad kanak-kanak termasuk Unit Rawatan Rapi (ICU).

Justeru, beliau menyeru kerajaan negeri campur tangan menyelesaikan perkara itu kerana ia bukan sekadar untuk kepentingan 3,200 kakitangan hospital tetapi ia lebih kepada kepentingan pesakit yang terdiri dari seluruh rakyat Kelantan yang memerlukan rawatan dan perkhidmatan yang terbaik.

RAKYAT MALAYSIA MILIKI KERETA PENDAFTARAN ASING PERLU TUNJUK MYKAD BELI RON95

Warganegara Malaysia yang mempunyai kereta bernombor pendaftaran negara asing perlu menunjukkan kad pengenalan untuk membeli petrol RON95 di stesen minyak, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata kelonggaran ini dibuat kerana terdapat ramai rakyat Malaysia terutama di Johor yang bekerja di Singapura memiliki kereta bernombor pendaftaran republik itu.

"Kita tahu ada yang ramai (rakyat) mendaftar kereta mereka di Singapura, dan berulang-alik di antara Johor Bahru dan Singapura. Jadi mereka hanya perlu tunjukkan kad pengenalan di stesen minyak, kerana tujuannya adalah untuk menjual minyak RON95 hanya kepada rakyat Malaysia," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Coop Fest Zon Sabah 2010 pada hari Ahad.

Bermula semalam, penjualan minyak petrol RON95 di semua stesen minyak di seluruh negara hanya dibenarkan dijual kepada rakyat tempatan bagi memastikan subsidi minyak hanya untuk rakyat Malaysia sahaja, sementara bagi kenderaan asing, mereka hanya dibenarkan membeli minyak petrol RON97.

Ismail berkata tidak menafikan adanya warga asing yang menggunakan kenderaan yang didaftarkan di negara ini.

Katanya beliau akan juga menempatkan pegawai penguatkuasa di beberapa stesen minyak di kawasan sempadan untuk memastikan pematuhan larangan ini dikuatkuasakan mulai hari ini.

Di RANTAU PANJANG, Kelantan, beberapa stesen minyak di sempadan Rantau Panjang-Thailand semalam agak lengang dan sunyi berbanding kebiasaannya.

Tinjauan Bernama bagaimanapun difahamkan situasi itu bukan kerana rakyat asing atau pengguna yang memiliki kenderaan asing memboikot inisiatif kerajaan menguatkuasakan larangan penjualan petrol RON95 kepada kenderaan bernombor pendaftaran negara asing, tetapi ramai yang telah mengambil langkah awal mengisi minyak beberapa hari lalu sehingga malam kelmarin, sebelum larangan itu dikuatkuasakan hari ini.

Malahan, rata-rata rakyat negara gajah putih itu yang ditemui berkata mereka menghormati dan akur dengan langkah kerajaan Malaysia itu.

Seorang peniaga dari Weng, Thailand, Ahmad Sabri, 47, berkata beliau tiada masalah untuk mematuhi arahan kerajaan itu kerana harga minyak RON97 masih jauh lebih murah di negara ini berbanding di Thailand.

"Kalau harga petrol di sana (Thailand) RM3.60 sen untuk seliter tetapi di sini (Malaysia) harganya RM2.10 seliter, harganya jauh lebih murah, jadi tiada masalah," katanya kepada Bernama di Rantau Panjang,kelmarin.

Sambil menyifatkan larangan itu sebagai satu perkara positif, kata Ahmad, larangan penjualan minyak petrolRON95 juga memberi kebaikan kepadanya kerana beliau kini mengisi minyak kenderaannya dengan minyak yang berkualiti.

Seperti Ahmad, seorang lagi peniaga dari Sungai Golok, Amran Ahmad, 32 berkata beliau juga menerima arahan yang ditetapkan itu dengan hati terbuka.

"Saya terima (larangan penjualan minyak petrol RON 95), kalau mereka yang tidak terima dan tak mahu beli biarlah, tetapi bagi saya, saya terima kerana kita tetap boleh beli minyak petrol, cuma beli yang harganya berbeza sedikit sahaja," katanya.

Sementara itu seorang pengusaha stesen minyak Petronas di sempadan, Mohd Redzuan Abdullah berkata beliau menyambut baik langkah yang dilaksanakan kerajaan itu walaupun mengakui jualan minyak menurun berbanding biasa.

Tinjauan Bernama mendapati beliau dan beberapa pengusaha stesen minyak lain turut mengambil inisiatif baru dengan membahagikan laluan untuk mengisi minyak antara kenderaan tempatan dan kenderaan asing.

Selain itu pengusaha stesen minyak turut mengunci pam minyak RON95 kepada penunggang motosikal asing sebagai langkah memastikan tiada penipuan dilakukan.

"Inisiatif mengunci pam itu langkah yang pertama kali diwujudkan kerana pemerhatian sebelum ini mendapati ramai yang cuba untuk menipu dengan mengisi minyak petrol melebihi 20 liter yang ditetapkan kerajaan sebelum ini," kata Mohd Redzuan.

GURU BERPOLITIK BAKAL LAHIR PEMIMPIN BERKALIBER - MUSTAPA

Keputusan kerajaan membenarkan Pegawai Pendidikan Perkhidmatan Siswazah Gred DG41 hingga DG48 melibatkan diri dalam politik bakal melahirkan pemimpin berkaliber untuk negara.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata "suara guru" dalam iklim politik negara sangat diperlukan kerana mereka sangat diterima masyarakat dan langkah itu sebenarnya memberikan kesan positif kepada negara.

"Ia bakal melahirkan politik kepimpinan dan keputusan kerajaan ini telah memberikan kesan yang sangat positif ketika kita ketandusan pemimpin berkaliber, berintegriti, dihormati dan disegani," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Pelancaran Pameran Karya Seni Visual STPM dan Program Usahawan Sosial untuk Pembangunan Ekonomi (SEED) di Universiti Malaysia Kelantan pada hari Ahad.

Mustapa yang juga pengerusi perhubungan Umno negeri berkata demikian ketika mengulas pengumuman kerajaan baru-baru ini mengenai pindaan Peraturan 21 Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 yang membenarkan Pegawai Pendidikan Perkhidmatan Siswazah Gred DG41 hingga DG48 melibatkan diri dalam politik mulai 1 Julai 2010.

Beliau bagaimanapun menasihati guru terbabit agar mementingkan kerjaya dan tidak menjejaskan prestasi di sekolah kerana jika itu berlaku ia boleh menjejaskan pelajar.

Mustapa juga mengingatkan pembangkang yang mendakwa kononnya keputusan kerajaan itu bagi membolehkan guru berpolitik untuk menyokong kerajaan semata-mata dan bukannya untuk pembangkang.

"Kerajaan putuskan guru boleh berpolitik dan dakwaan pembangkang yang karut marut ini tidak harus berbangkit. Ini tidak berasas dan mereka (pembangkang) tidak patut buat begini," katanya.