Wednesday, October 15, 2008

APABILA DUA KAWAN RAPAT BERPERANG

Dulu (Mohd Sayuti Omar) MSO dan Datuk Ibrahim Ali tidak dapat dipisahkan bagai dua sahabat sehidup semati. Sebelum itu MSO begitu rapat dengan Husam Musa (baju petak bagi istilah MSO).

Tapi akhir-akhir ini MSO dan Ibrahim sudah renggang. Bukan sahaja renggang tetapi apabila ada sahaja ruang untuk membelasah Ibrahim, MSO akan menggunakan peluang itu dengan secukup-cukupnya.

Dari dulupun MSO tahu Ibrahim tidak ngam dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim tetapi MSOI boleh pejam mata.

Tapi sekarang tidak lagi. Mengapa ya?

Ikuti apa kata MSO terhadap Ibrahim gara-gara Ahli Parlimen Pasir Mas itu mengkritik Anwar. Ikuti tulisam MSO melalui blognya http://msomelayu.blogspot.com

Tuesday, October 14, 2008

Celoteh Murai 7

Paku Yang Mengatakan Dulang Serpih


Tadi Murai tertengok RTM 1 dan ternampak pula muka ahli Parlimen itu bersama ahli Parlimen Batu Pahat, Fuad Zakarsi. Ahli Parlimen itu dijemput untuk mengulas mengenai perbahasan Bajet yang dibentangkan oleh Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim di Parlimen semalam.

Bukan main lagi kedua mereka membelasah, menyindir dan memperlekehkan Anwar. Kononnya Anwar lebih banyak bercakap soal isu lapok dan mengulangi perkara yang sudah pun dibangkitkan. Ahli Parlimen itu
mendakwa beliau sendiri sudah membangkitkan apa yang disebut oleh Anwar.


Kata ahli Parlimen itu Anwar juga tidak mempunyai outoriti cukup untuk bercakap fasal ekonomi kerana Anwar tidak berkelulusan dalam bidang ekonomi. Kata ahli Parlimen itu lagi Anwar hanya lulus pengajian Melayu di Universiti Malaya tidak seperti Tun Tan Siew Sin, Tengku Razaleigh Hamzah ataupun Tun Daim Zanuddin.
Murai tersenyum macam kambing jamnapari sakit...mengapa pula tidak pertikaikan mengenai Abdullah Badawi dan Mohd Najib yang jadi Menteri Kewangan tetapi tidak ada track record dalam perniagaan dan berkelulusan ekonomi? Faham-fahamalah... mungkin ahli Parlimen itu terlupa agaknya mengenai diri kedua orang itu.

Ahli Parlimen itu juga mempersendakan Anwar katanya apa yang Anwar pernah buat ialah kolej swasta Yayasan Anda. Itupun dah tak ada lagi. Sudah lingkup.

Lalau ahli Parlimen itu menyarankan supaya Anwar jujur dan ikhals sepertinya. Murai rasa nak terberak dan terus jadi loya macam betina bunting anak haram mendengar kata-kata ahli Parlimen berkenaan. Pandai mengajar orang tetapi lupa melihat kepada diri sendiri.

Mungkin ahli Parlimen itu lupa apa yang berlaku di sekitar dirinya. Berbolot dengan segala macam najis, Mukalazzah, Mutawasitah dan Mukhafafah. Murai harap ahli Parlimen itu pergi kedai cermin dan tilik muka dan seluruh dirinya baik-baik. Kalau boleh beli cermin yang banyak dimensi agar boleh tengok dari semua sudut dari muka hingga ke pantak tahi.

Benarkah ahli Parlimen itu jujur dengan dirinya sendiri. Tidak ada kepentingan dan berjuang untuk rakyat? Dulu masa dilantik oleh Mahathir Mohamad jadi timbalan menteri di JPM (sebagai membalas budi), ahli Parlimen itu bertanggungjawab mengenai udang-undang dan jaga hakim dan peguam.
Apakah ahli Parlimen itu ada kelulusan udang-undang dari mana-mana kolej atau universiti melayakkan beliau memegang jawatan itu? Menurut pengakuannya sendiri beliau hanya lulusan dari Holiday Inn saja. Holiday Inn ialah hotel tempat penyangat dan broker politik berkeliaran di Jalan Raja Laut. Memegang sesuatu yang tidak sepatunya itu namanya kita tidak beramanah kepada diri sendiri! Hal ini ada disebutkan dalam buku agam di Tadika lagi... Tadika Kemas pun ada menyebutnya...

Sebenarnya ahli Parlimen itu hanya ada sijil diploma Sebaran Am UTM sahaja. UTM pun masa tu belum bertaraf universiti lagi. Sijil itu pun boleh dipertikaikan kerana beliau ambil peperiksaan di Kemunting. Menurutnya sendiri yang pernah Murai dengar peperiksaan itu dibantu sepenuhnya wader yang berasal dari Kelantan!

Kalau ahli Parlimen itu jjujur beliau patut tidak menerima jawatan timbalan menteri itu. Tetapi kenapa beliau terima juga sampai hampir setahun? Siapakah yang jujur dan tidak jujur dan munafik murakab dalam hal ini?

Lagi dia kata Anwar gaga; dalam perniagaan sekolah Yayasan Anda. Menuduh orang memang sedap tetapi ahli Parlimen itu melupai apa yang berlaku ke atas dirinya. Sekolah swasta, Polly Science yang ditubuhkan juga lingkup ditelan bumi. Bahkan beliau diistyharkan bankrup. Murai masih ingat notis mengenai kebankrupan ahli Parlimen itu pernah dikeluarkan dalam satu akhbar arus perdana sekitar tahuan 80-an dulu.

Kepada ahli Parlimen itu dan Fuad Zarkasi kalaupun nak membodek, bodeklah secara terhormat dan jangan mengutuk Anwar melulu. Ingatlah sikit hari tidak selamanya mendung esok atau lusa ia akan panas. Dan semasa nafirin kebenaran tertiup nanti ke manakah anda hendak menghulurkan diri!

Murai: Bersalam dengan ahli Parlimen itu di kantin Parlimen semalam tanpa ada kata dan bertentangan mata, salam itu tanda Murai gentleman dan jujur!
[14/10/08]

ANNUAR TERSISIH ATAU MENYISIH?

Tidak faham dengan tindak-tanduk Tan Sri Annuar Musa!

Mulanya menyatakan hasrat bertanding Naib Presiden dengan alasan mewakili negeri-negeri Pantai Timur dan negeri yang kalah dalam pilihan raya umum lalu dan kini menarik diri.

Beliau juga enggan dicalonkan untuk Ahli Majlis Tertinggi. Berkerat rotan nampaknya Annuar!

Entah apalah gelagat dan tindak tanduk Panglima UMNO Kelantan ini sehingga belum bertarung sudah menyerahkan kerisnya!

Atau beliau sedar, kini beliau hanya bersenjatakan parang kontot!
Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan itu berkata semalam (14 Oktober), beliau mengekalkan pendirian untuk tidak bertanding jawatan Naib Presiden UMNO walaupun telah menerima satu pencalonan serta pertanyaan daripada lebih 34 bahagian UMNO.

“Setelah menimbang dengan semasak-masaknya dan mengambil kira semua aspek, sukalah saya memaklumkan pendirian muktamad saya bahawa saya mengekalkan pendirian tidak bertanding jawatan Naib Presiden.

“Saya juga tidak akan mempertahankan jawatan saya sebagai ahli Majlis Tertinggi yang saya sandang sejak 1991,” katanya dalam kenyataan menerusi khidmat pesanan ringkas kepada Utusan Malaysia.

Annuar berkata, keputusannya itu bertujuan bagi memberi laluan kepada bakat-bakat baru dalam parti.

Kijang tidak yakin dengan sebab-sebab diberikan!
Pasti ada sebab tersendiri – daripada dimalukan baik berundur lebih awal.
Persoalannya, apakah Annuar sendiri kini mengisytiharkan bahawa karier politiknya sudah di penghujung?

Mana perginya keberanian dan semangat berkobar-kobar Annuar selama ini dan apakah dia merasakan ‘pemergian Pak Lah’ juga adalah pemergiannya dalam jawatan penting UMNO?

Sebelum ini, beliau dikatakan menghantar sms kepada Bahagian-Bahagian UMNO meminta sokongan untuk dicalonkan dan menggunakan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Kelantan untuk melontarkan ‘tali hayat’.

Beliau menggunakan Dali Husin, Ketua Pemuda UMNO Negeri yang juga Ketua Pemuda UMNO Bahagian Pengkalan Chepa untuk bercakap bagi pihaknya.

Laporan Utusan Malaysia 9 Oktober lalu mengatakan Annuar sedang menimbangkan kemungkinan untuk bertanding jawatan Naib Presiden pada pemilihan parti Mac tahun depan.

Namun, beliau menegaskan, lebih banyak masa diperlukan sebelum membuat sebarang pendirian mengenainya dengan turut mengambil kira beberapa perkembangan politik semasa.
Menurutnya, beliau harus menilai keupayaan dirinya, selain persepsi dan tahap sokongan di samping pandangan rakan-rakan di negeri-negeri kerana ia melibatkan tuntutan tugas serta tanggungjawab begitu berat dalam menempuh era yang cukup mencabar.

''Saya menghargai pandangan Pemuda UMNO Kelantan, namun berilah saya masa beberapa hari untuk memikirkannya. Untuk menawarkan diri tidak susah, namun kita perlu menimbangkan dengan jujur kerana dalam situasi sekarang, tugas sebagai Naib Presiden tidak mudah," ujarnya.
Beliau menyatakan demikian ketika diminta mengulas kenyataan Pergerakan Pemuda UMNO Kelantan yang mahukan beliau bertanding bagi jawatan itu berdasarkan pengalamannya yang lama dalam barisan kepimpinan.

Amat malang bagi Dali kerana dengan penarikan diri itu, Dali seolah-olah menaja calon yang penakut masuk gelanggang.

Sehingga kini, Annuar hanya mendapat satu pencalonan sahaja iaitu daripada Bahagian Machang.

Malah, Machang pun dikatakan ‘terpaksa’ kerana Pemangku Ketua Bahagiannya, Nur Jazlan Yaakob dikatakan ‘malu mata’ dengan Annuar kepada beberapa sebab, termasuk kepentingan politik dan kedudukan beliau dalam Persatuan Bolasepak Kelantan.

Apa yang Kijang tahu, Annuar sebenarnya tiada team untuk membantunya kerana ramai yang sudah lari kerana gelagatnya sendiri.

Bak kata beberapa pemimpin UMNO Kelantan, ‘belang Annuar susah terserlah”. Dia hanya pentingkan diri dan mengaut kekayaan untuk dirinya.

Malah, di Kelantan, Annuar hanya buat musuh dengan ramai pemimpin Bahagian UMNO di negeri berkenaan.

Orang kuatnya kini hanya Tuan Hashim Tuan Yaakob yang sebelum ini adalah Pengarah Jentera Pilihanraya Kelantan yang menyebabkan UMNO dan Barisan Nasional lingkup pada pilihan raya lalu.

Bagaimanapun, banyak pihak melihat Tuan Hashimlah yang memporak-perandakan politik Annuar di Kelantan.

Sementara di negeri-negeri lain, sokongan dan tanda hormatnya semakin luntur, khususnya di Terengganu yang kini bukan lagi dikuasai Datuk Seri Idris Jusoh.

Di Kelantan pula beliau melihat masa depannya tergugat dengan pengunduran Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan pastinya Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak akan menggantikan beliau dengan orang lain – sama ada Datuk Dr Awang Adek Hussin atau Datuk Fatmi Salleh.

Annuar, Annuar! Cara pengundurannya begitu memilukan sekali walaupun ura-ura beliau akan dilantik menjadi Duta (mengikut apa yang isterinya beritahu kepada beberapa orang isteri Ketua Bahagian di Kelantan).

Apapun,Annuar mungkin mengalami kekalahan politik tetapi dalam konteks lain – mengumpul harta dan mengawal beberapa projek Kerajaan Pusat di Kelantan – Annuar tidak pernah kalah!

Khabarnya Badan Pencegah Rasuah sudah memasuki KADA di mana beliau Pengerusinya dan juga Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) yang diberitakan mendapat peruntukan lebih RM3 juta tahun lepas tetapi penggunaan wangnya diragui.

Kijang tunggu apa akan terjadi kepadanya selepas ini kerana Isu PPRT masih diratip terhadapnya dan kini berdepan dengan beberapa “fitnah” dan “tuduhan liar” lain yang mungkin akan terserlah selepas Mac 2009 nanti.

ANNUAR MUSA SUDAH MABUK

Benarkah Badan Perhubungan UMNO Kelantan mencadangkan Datuk Seri Najib Tun Razak merundingkan pengisian jawatan Timbalan Presiden UMNO agar persaingan bagi merebut jawatan itu dapat dielakkan?

Setidak-tidaknya itulah kata Pengerusinya, Tan Sri Annuar Musa.
Tetapi bila mereka mengadakan mesyuaratnya? Betulkan Datuk Awang Adek dan yang lain?

Atau itu pendapat Annuar seorang sahaja berikutan ‘bingung dan mabuk’ ketika ini kerana mendapat hanya satu pencalonan untuk bertanding Naib Presiden?

Menurut Annuar, polarisasi ekoran persaingan merebut jawatan nombor dua dalam parti itu kini semakin menular secara senyap dalam UMNO dan ia kian meruncing.

"Walaupun pertandingan terbuka ini boleh dilihat sebagai baik dari satu sudut, namun ia mungkin akan membawa kesan yang tidak diingini kepada parti. Lagipun kini sudah timbul riak-riak untuk menolak orang itu, orang ini dan istilah barisan 'orang itu orang ini','' katanya kepada Utusan Malaysia di Kuala Lumpur kelmarin (12 Oktober).

Beliau member amaran, sekiranya keadaan itu terus dibiarkan, ia boleh menyebabkan munculnya keadaan berpuak-puak dalam UMNO.

"Jika ia berlaku, maka pelan peralihan kuasa daripada Presiden, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kepada Timbalan Presiden, Datuk Seri Najib Tun Razak seolah-olah disia-siakan," tegasnya.

Annuar menegaskan, sekiranya Najib berjaya mengambil alih jawatan Perdana Menteri dan Presiden UMNO, beliau mempunyai budi bicara untuk melantik timbalannya yang biasanya daripada Timbalan Presiden UMNO.

Kijang tidak mahu komen banyak, sila baca apa yang ditulis oleh tunpadukatuan melalui blog beliau, http://tunpadukatuan.blogspot.com/

Annuar Musa
HUKUM KARMA MAKAN DIRI ANNUAR MUSA

Assamualaikum... Calon corot untuk jawatan Naib Presiden Umno, Tan Sri Datuk Panglima Haji Annuar Haji Musa mengemukakan cadangan yang berbau seperti orang kalah dan putus harapan saja.

Beliau mencadangkan supaya jawatan Timbalan Presiden Umno dirundingkan. Maknanya jangan ada pertandingan. Alasannya bagi mengelakkan wujud kumpulan itu dan kumpulan ini. Katanya juga sudah ada dengar-dengar orang itu hendak mengambuskan orang ini dan orang itu.

Menurut calon Umno yang kalah di Parlimen Ketereh itu juga, cadangan itu bagi tidak mengsia-siakan peralihan kuasa antara Datuk Seri Abdullah Badawi dengan Datuk Seri Mohd Najib Razak. Ada benarnya juga cadangan Annuar itu.

Sebelum ini beliaulah juga mencadangkan supaya Umno tidak bertanding melawan Datuk Seri Anwar Ibrahim di pilihan raya kecil Permatang Pauh. Katanya buat menghabiskan beras saja. Pendapat beliau itu ditengkis oleh Pak Lah dengan mengatakan belum pernah Umno tidak bertanding dalam mana-mana pilihan raya.

Akhirnya pandangan Annuar itu benar. Umno kalah teruk kepada Anwar dengan tambahan majoriti.

Bagi saya, saya terima pandangan agar Umno tidak action (agah) menyertai setiap pilhan raya walaupun tidak yakin menang. Cadangan itu geliga dari Annuar. Tetapi cadangan terbaru beliau ini nampak sangat kegelabahan diri beliau sendiri. Cadangan itu seakan pelan nak menyelamatkan air muka beliau saja.

Annuar sudah sedar dia tidak akan mendapat pencalonan banyak untuk tanding ahli MT. Jadi apabila beliau mengemukakan cadangan itu dengan harapan ada cadangan agar dikemukakan pula supaya ahli MT juga dirunding, tidak usah bertanding. Sudah pasti kalau diadakan rundingan Annuar secara automatik akan menjadi ahli MT atas kapasitinya sebagai Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan.

Bijak juga Annuar dalam hal ini, hal untuk menyelamatkan dirinya. Annuar tahu kalau beliau terus juga dengan hajat nak bertanding beliau akan malu besar. Saya berani ramalkan paling banyak pun beliau akan dapat antara 10 hingga 15 pencalonan saja. Angka ini tidak genap dan beliau akan gagal untuk bertanding. Kalau pun Jeli dan Bachok calon tetapi undi belum tentu lagi. Mustapa Mohamad dan Awang Adek Hussein senantiasa ingat apa yang Annuar lakukan kepada mereka.

Jadi untuk mengelakkan Annuar malu lebih besar, tariklah diri cepat-cepat. Apa nak tunggu lagi. Kalau minggu pertama kita sudah tidak nampak riak angin akan menghala ke kita, maka cepat-cepatlah berundur. Tidak gunakan nak anjur wau kalau angin tidak ada... wau tidak akan naik. Dan kalau hendak harapkan wau akan naik kerana kita membawa lari, lama kelamaan kepenatan dan akan jatuh juga.

Bahana yang diterima Annuar ini bukan apa kerana celupar mulutnya sendiri juga. Awal-awal lagi beliau sudah khinati Tengku Razaleigh Hamzah, membuat kenyataan agar anak Raja itu disingkirkan. Jadi tidak hairanlah kalau hukum karma alam pula mengkhianati beliau! -