Saturday, September 25, 2010

I' DA WORLD BERKHAYAL- AHMAD YAAKOB

Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yaakob mengakui pernah mengadakan pertemuan peribadi dengan wakil I'Da World Group Sdn. Bhd. (I'DA World) di kediamannya di Tumpat, Kelantan baru-baru ini.

Sambil mengesahkan pertemuan tersebut turut menyentuh mengenai perancangan syarikat berkenaan untuk melaksanakan projek pembangunan di negeri itu membabitkan RM4 bilion, Ahmad bagaimanapun menjelaskan bahawa beliau meragui keupayaan syarikat bumiputera itu.

"Sebagai orang politik, kami didatangi oleh sesiapa sahaja, malah memang pegawai syarikat yang mendakwa mewakili I'Da World datang jumpa saya di rumah.

"Dia ada ceritakan kepada saya mengenai projek-projek yang mereka rancang nak buat... tapi pada waktu itu dalam hati saya sudah terdetik bahawa mereka ini berkhayal dengan projek-projek itu," katanya ketika dihubungi mStar Online di Petaling Jaya, semalam.

Laporan media semalam menyebut, Pengerusi Eksekutif I'Da World, Abd Rahim Abd Wahab (gambar kiri) terkilan dengan kenyataan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mendakwa tidak tahu kewujudan syarikatnya atau bertemu dengannya.

Malah Abd Rahim mendakwa mempunyai bukti bahawa Nik Abdul Aziz tahu mengenai kehadiran I'Da World di Kelantan, malah pernah mengadakan mesyuarat bersama beliau dan Ahmad dalam pertemuan berasingan.

Mengulas mengenai pertemuan itu Ahmad berkata, beliau sudah menerangkan kepada wakil syarikat berkenaan mengenai prosedur yang perlu diambil bagi melaksanakan apa jua projek di negeri itu.

"Mereka nyatakan banyak perkara, nak buat projek di Tumpat dan Rantau Panjang.
"Tapi awal-awal lagi saya sudah nyatakan bahawa mereka kena buat permohonan kepada Unit Perancangan Ekonomi Negeri (UPEN) dan selepas itu ia perlu mendapat kelulusan Exco," katanya.

Ahad lalu, I'Da World mengejutkan pelbagai pihak apabila mengumumkan sumbangan RM4 bilion kepada PAS Kelantan untuk membantu kerajaan negeri membangunkan prasarana beberapa jajahan di negeri ini.

Replika cek RM4 bilion itu diserahkan kepada Nik Din Nik Mat, yang juga adik kepada Nik Abdul Aziz, yang dijemput menerimanya sebagai mewakili Kerajaan Kelantan ketika majlis makan malam anjuran syarikat berkenaan di sebuah hotel terkemuka di Kota Baru.

SYARAT BARU SUKAN TOMOI TIDAK JEJAS PELANCONGAN

Kerajaan Kelantan memberi jaminan syarat baru yang ditetapkan dalam sukan tomoi tidak akan menjejaskan mahupun menjatuhkan industri pelancongan di negeri ini sebagaimana yang dibimbangi beberapa pihak.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) Negeri, Abdul Fattah Mahmood berkata langkah kerajaan negeri menetapkan syarat baru, iaitu memakai pakaian menutup aurat bagi pemain sukan berkenaan harus dipandang positif kerana ia memberi banyak kebaikan daripada keburukan.

"Masyarakat perlu ada pemikiran yang baru dan cuba menerimanya dalam aspek positif.

"Ia baik dalam Islam dan dalam soal pelancongan, ia dijangka lebih hebat kerana adanya satu kelainan pada sukan tomoi di negeri ini berbanding di negeri dan negara lain," katanya kepada pemberita selepas Majlis Cakna Rakyat Dewan Undangan Negeri (DUN) Bunut Payong, Kota Bharu, semalam.

Sambil menyifatkan tindakan beberapa pihak yang cuba mempertikaikan syarat baru itu sebagai perkara biasa, beliau berkata kerajaan negeri bertegas untuk melaksanakan syarat baru itu dan yakin ia pasti akan diterima kelak.

"Memang setiap perkara yang dicadangkan kerajaan negeri tidak diterima pada peringkat awal, tetapi lama-kelamaan, apabila sudah dilaksanakan, ia tetap akan menjadi ikutan.

"Dalam sukan renang sebelum ini contohnya, kerajaan negeri turut mengenakan syarat pemakaian renang menutup aurat dan ia juga tidak dapat diterima pada awalnya, tetapi sekarang menjadi ikutan di Kuala Lumpur dan beberapa negara luar," katanya.

Abdul Fattah berkata syarat baru sukan tomoi pula hampir sama dengan sukan renang iaitu perlu menutup aurat sekurang-kurangnya memakai baju-T dan seluar labuh dan tidak mendatangkan masalah untuk diikuti oleh pemain sukan tomoi.

Katanya, sewaktu meluluskan sukan tomoi sebelum ini, pihaknya telah mengenakan prasyarat iaitu memastikan permainan tersebut tidak ada unsur judi dan mengikut ajaran Islam tanpa ada unsur azimat.

"Selain itu, pihak kami juga sudah membuat syarat dan memberi tempoh selama tiga tahun kepada persatuan berkenaan supaya menutup aurat dan kedudukan penonton diasingkan lelaki juga perempuan, malahan perkara ini dipersetujui.

"Sepatutnya ia berkuat kuasa sejak 2007 lalu, tetapi atas sebab beberapa perkara, tahun hadapan syarat ini diperketatkan dan berharap ia tidak dipandang negatif sebab niat kerajaan negeri ikhlas," katanya.

Di bawah peraturan baru itu, semua peserta sukan tomoi disyaratkan memakai seluar sehingga melepasi paras lutut dan berbaju T.

Saksi Utama Mati, Tiga Terlepas Tali Gantung

Macam-macam berlaku di atas dunia...

Orang yang dianggap sudah hampir ke tali gantung tiba-tiba bernasib baik dan mungkin terlepas untuk selamanya.

Demikianlah yang berlaku terhadap tiga sahabat di Kota Bharu, kelmarin.

Menurut laporan akhbar, nasib baik menyebelahi tiga sahabat di Mahkamah Tinggi di Kota Bharu, kelmarin apabila mereka terlepas hukuman gantung kerana tuduhan mengedar dadah, September tahun lalu.

Ia gara-gara saksi utama meninggal dunia.

Hakim Azman Abdullah dalam penghakimannya berkata, nasib menyebelahi ketiga-tiga tertuduh, Ahmad Rizal Soh, 22; Mohd Saifuddin Mohd Nor, 29 dan Mohd Fareez Zulkifli, 23, apabila saksi utama kes itu yang juga ejen penyamar sudah meninggal dunia.

Mereka hanya dikenakan hukuman penjara tiga tahun enam bulan dan lima sebatan selepas mengaku bersalah atas pertuduhan pilihan mengikut Seksyen 12 (2) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh diihukum mengikut Seksyen 39A(1) akta sama.

Sebelum ini, ketiga-tiga tertuduh didakwa mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 yang jika sabit kesalahan membawa hukuman gantung mandatori.

Dalam pertuduhan pilihan, ketiga-tiga penganggur terbabit didakwa memiliki 21.01 gram dadah jenis methamphetamine kira-kira jam 3.45 petang pada 15 September 2009 di tepi jalan besar Peringat ke Pasir Puteh berhampiran stor kayu, Melor, di sini.

Hakim Azman memerintahkan hukuman terhadap semua tertuduh berjalan mulai tarikh tangkapan pada 15 September tahun lalu.

“Nasib menyebelahi kamu kerana kamu bernasib baik apabila ejen penyamar (polis) meninggal dunia.

”Kamu terlepas hukuman gantung atas usaha peguam bela kamu dan doa keluarga selama ini, kamu harus bersyukur walaupun sebelum ini kamu tidak mendengar nasihat ibu bapa dan semua orang,” katanya.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya negeri, Mohd Rehan Mohd Aris.

Terdahulu, peguam bela, Datuk Shukri Mohamed memohon mahkamah mengenakan hukuman ringan terhadap ketiga-tiga anak guamnya dengan alasan mereka masih muda ketika melakukan kesalahan itu, tiada rekod jenayah dan mengaku bersalah dengan sukarela.

Bagaimanapun Mohd Rehan membantah kerana ia kes serius dan faktor umur tidak boleh diterima disebabkan dadah jenis pil kuda amat popular di Kelantan.