Saturday, November 13, 2010

AIR BERSIH - HANYA 3 TAHUN, BUKAN SAMPAI 17 TAHUN


Jika kerajaan PAS Kelantan memerlukan 17 tahun lagi untuk menyelesaikan masalah bekalan air bersih di negeri itu, Barisan Nasional (BN) semalam berjanji untuk mengatasinya hanya dalam tempoh tiga tahun atau selewat-lewatnya satu penggal pemerintahannya.

Ketika membuat janji itu, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Dr Awang Adek Hussin, berkata pengumuman kerajaan Kelantan yang rakyat negeri itu akan dapat menikmati bekalan air bersih sepenuhnya dalam tempoh 17 tahun lagi adalah bukti kegagalan PAS memerintah negeri itu.

"Saya sangat kesal dan terkejut apabila mengetahui rakyat Kelantan perlu menunggu 17 tahun lagi untuk mendapat bekalan air bersih ini. Masalah ini boleh diatasi kalau rakyat bagi kepercayaan kepada BN (untuk perintah Kelantan).

"Kita akan dapat selesai hanya dalam tempoh dua atau tiga tahun sahaja atau paling lewatnya satu penggal (pemerintahan).

Terserah kepada rakyat Kelantan nak tunggu 17 tahun lagi atau hanya tiga tahun, dan ini satu jaminan (kepada rakyat Kelantan)," katanya kepada pemberita selepas majlis menyambut ketibaan pemain bola sepak Kelantan dan perarakan Piala Malaysia di Dataran Perahu di Bachok.

Turut hadir Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) Tan Sri Annuar Musa dan ketua jurulatih pasukan Kelantan B. Sathianathan serta lebih 5,000 penyokong.

Dr Awang berkata jika rakyat Kelantan perlu menunggu sehingga 2027 untuk mendapat bekalan air bersih, itu menunjukkan pemimpin PAS Kelantan tidak mampu mentadbir, dan negeri itu akan terus ketinggalan pada masa depan.

"Yang sedih perkara seperti ini dikaitkan dengan Islam (sedangkan) yang sepatutnya kemajuanlah yang kita boleh kaitkan, kerana ia tuntutan agama dan bukannya perkara yang hanya boleh memburukkan imej Islam. Saya rasa rakyat Kelantan akan sedar mengenai perkara ini," katanya.

Pada persidangan Dewan Undangan Negeri Kelantan yang berakhir pada Khamis, Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerja Raya, Utiliti dan Alam Sekitar Negeri Mej (B) Datuk Md Anizam Abdul Rahman berkata liputan air bersih yang sepenuhnya bakal dinikmati rakyat Kelantan selewat-lewatnya pada 2027.

Md Anizam dilaporkan berkata sehingga tempoh itu kerajaan negeri melalui Syarikat Air Kelantan Sdn Bhd akan menaik taraf secara berperingkat infrastruktur bekalan air bersih ke seluruh negeri.

Dr Awang, yang juga Timbalan Menteri Kewangan, berkata adalah tidak benar bahawa kadar kemiskinan tegar di Kelantan telah menurun sehingga hampir empat peratus seperti yang diumumkan pada persidangan DUN itu.

"Statistik (yang diumumkan kerajaan negeri) tidak boleh dijadikan ukuran dan pada hakikatnya Kelantan adalah di tempat tercorot dalam banyak perkara seperti pendapatan isi rumah, kutipan hasil jualan dan jumlah kemasukan pelabur ke Kelantan.

"Hakikatnya kita (Kelantan) ramai yang miskin. Ini cuma menidakkan kebenaran," katanya.

Beliau berkata Umno Kelantan akan menggunakan isu air dan tempat tercorot itu bagi memberikan kefahaman sepenuhnya kepada rakyat agar mereka sedar segala permasalahan itu.

SEKOLAH DITUTUP KERANA BANJIR DIBUKA SEMULA HARI INI

Semua 13 sekolah di jajahan Pasir Mas dan Tumpat yang ditutup akibat banjir sejak tiga hari lalu akan dibuka semula esok, berikutan banjir di Kelantan pulih sepenuhnya sejak semalam.

Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Kelantan, Hussein Awang, berkata semua guru besar sekolah terbabit telah dimaklumkan mengenai perkara itu. Dalam kejadian banjir tiga hari lalu, 13 sekolah kebangsaan di sekitar Rantau Panjang dan Tumpat membabitkan lebih 7,000 murid yang terletak di kawasan pinggir Sungai Golok ditutup kerana kawasan sekolah terbabit ditenggelami air sedalam 0.5 hingga tiga meter.

Sekolah terbabit ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Sri Rantau Panjang (I); SK Sri Rantau Panjang (II); SK Rantau Panjang; SK Lubok Setol; SK Kok Pauh, SK Rahmat; SK Gual Sitok, SK Gual Tok Deh; SMK Rantau Panjang; SRJKC Khay Boon; SK Bakong, SK Chenderong Batu dan SK Bendang Pak Yong.

Hussein berkata, kerja pembersihan kawasan dan bangunan sekolah sedang dilakukan oleh pihak sekolah dan petugas agensi penyelamat.

Sementara itu, Ketua Unit Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) Rantau Panjang Yusnizam Jusoh berkata pihaknya akan menjalankan operasi pembersihan sekolah yang ditenggelami banjir.

Katanya, langkah itu amalan biasa pasukannya yang ditugaskan bukan sahaja menolong kerja-kerja menyelamat semasa banjir tetapi juga selepas bencana itu.

SULTAN ISMAIL TIDAK SERAH KUASA PENUH?

Mahkamah Persekutuan semalam diberitahu, walaupun Majlis Perajaan Negeri Kelantan melantik Sultan Muhammad V sebagai Pemangku Raja Kelantan, ayahandanya Tuanku Ismail Petra Sultan Yahya Petra masih kekal sebagai Sultan Kelantan.

Peguam Azhar Azizan Harun berhujah, pelantikan Sultan Muhammad V pada 24 Mei tahun lalu mengikut Perkara 22A(3) Bahagian 2, Perlembagaan Negeri Kelantan disebabkan ayahandanya gering dan hilang upaya, tetapi baginda tidak mengambil alih peranan Sultan secara eksklusif.

Katanya, seseorang pemangku hanya boleh menjalankan tugas seorang Sultan jika Sultan tidak dapat melaksanakan tugas itu disebabkan hilang upaya atau tidak berada dalam negeri bagi sesuatu tempoh.

Bagaimanapun, katanya, pemangku tidak diberikan kuasa penuh oleh Sultan ketika menjalankan tugasnya kerana beliau bukan seorang Sultan, yang berdaulat dan pemerintah negeri.

“Pemangku hanya berhak menggunakan kuasa yang diberikan kepadanya untuk menjalankan tugas dalam perkara yang terbatas hanya meliputi kepada menghadiri hal ehwal kerajaan negeri.

“Saya berhujah Yang Teramat Mulia Sultan Kelantan tidak menyerahkan seluruh kuasa yang ada padanya kepada pemangku Sultan dan baginda masih memiliki kuasa itu,” katanya.

Beliau berhujah berhubung isu bantahan awal dibangkitkan peguam Tan Sri Cecil Abraham mewakili Sultan Muhammad V yang mempertikaikan bidang kuasa ayahandanya mengemukakan dua petisyen untuk mendapatkan pandangan Mahkamah Persekutuan bagi isu sejauh mana kuasa seseorang pemangku ketika Sultan hilang upaya.

Kedua-dua petisyen itu difailkan pada 5 Mei dan 22 Jun lalu dengan menamakan Sultan Muhammad V dan kerajaan negeri Kelantan sebagai responden.

Tengku Muhammad Faris Petra dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan pada 13 September lalu dalam satu istiadat di Istana Balai Besar, Kota Baharu dan kini dikenali sebagai Sultan Muhammad V selepas ayahandanya gering sejak Mei tahun lalu.

Panel tiga hakim Mahkamah Persekutuan diketuai Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin, Datuk Seri Md Raus Sharif dan Datuk Abdull Hamid Embong akan memberikan keputusan pada satu tarikh yang akan ditetapkan kemudian.

TIADA SOGOKAN DARIPADA BN SEPANJANG KEMPEN DUN GALAS


Tiada sebarang bentuk ugutan, sogokan dan tekanan terhadap pengundi sepanjang kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas dipraktikkan oleh jentera Barisan Nasional (BN) sebagaimana yang didakwa Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Dr Awang Adek Hussin, berkata kempen yang dijalankan lebih bersifat sederhana dan berhemah ke akar umbi berbanding parti lawan yang mengambil pendekatan yang lebih agresif. "Sudah menjadi kelaziman bagi kepimpinan PAS dengan modal 'lapuk' tiada demokrasi dan keadilan sekiranya mereka tewas dalam pilihanraya," katanya kepada pemberita selepas melancarkan kempen gotong-royong basmi nyamuk aedes di Bachok, semalam.

Lebih 500 peserta terdiri daripada penduduk setempat, kakitangan Pejabat
Pelajaran Daerah Bachok, Pejabat Kesihatan, Pasukan Ikatan Relawan Rakyat (RELA) dan Pejabat Bomba dan Penyelamat Bachok, mengambil bahagian dalam gerak kerja
itu.

Awang Adek mengulas kenyataan Nik Abdul Aziz semalam antara lain didakwa berkata, BN akan menanggung dosa jika rakyat memilih parti itu kerana tekanan dan bukan membuat pilihan secara bebas.

Nik Aziz mendakwa BN tidak memberi peluang kepada rakyat memilih wakil rakyat secara demokrasi.

Pada pilihan raya Khamis lalu calon BN Abdul Aziz Yusof menang dengan majoriti 1,190 apabila memperolehi 5,324 undi berbanding calon PAS, Dr Zulkefli Mohamad, yang memperolehi 4,134 undi.

Awang Adek berkata, sepanjang kempen berkenaan BN tidak membuat janji tertentu tetapi yakin mampu melaksanakan yang terbaik bagi memenuhi keperluan dan permintaan
rakyat selepas mandat kemenangan diberikan.

AHMAD YAACOB JENIS MELAYU CEPAT LUPA?

Daripada Kelantan Untuk BN (Tajuk Asal - Mat Yaacob bohong, Kelantan tidak bersih dari rasuah)

Harakah Daily melaporkan Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yaakob mendabik dada tidak ada pegawai kerajaan yang didapati terbabit dengan kesalahan rasuah sejak PAS menerajui Kelantan daripada Oktober 1990 sehingga sekarang. Baca laporan sepenuhnya sini.

Blog Pejuang Maya sini mendedahkan kes-kes melibatkan dua personaliti besar dalamn kerajaan untuk menyangkal pengakuan Timbalan Menteri besar Kelantan tersebut. Ini sudah cukup membuktikan kenyataan beliau adalah satu pembohongan dan hanya usaha untuk menutup malu kerajaan PAS Kelantan yang kalah di Galas kerana kesalahan rasuah Nik Aziz.

Kes pertama melibatkan penyelewengan oleh Datuk Shkori Mohammad (gambar kanan) yang dituduh melakukan kesalahan penipuan invois untuk bertajuk "Tuntutan Membekal Bahan dan Kerja-Kerja Membina" bagi menyiapkan Rumah Puyuh di Projek Diraja, Banggol seluas 7,656 kaki persegi dan bernilai RM 267,960.00.

Invois tersebut bernombor 1302 dan bertarikh 3 Disember 2008. Ketika dokumen tuntutan diserahkan kepada beliau di pejabat Perbendaharaan Negeri pada Disember 2008, projek Rumah Puyuh itu tidak dilaksanakan. Mereka membuat invois "claim" (tuntutan) atas projek yang langsung tidak wujud.

Rakan subahat Datuk Shokri Mohammad, Encik Yusri Che Noh mengemukakan Invois atas nama Construction & Trading kepadanya sebagai Pegawai Kewangan Negeri pada 3 Mac 2009.

Dalam invois tersebut, ia mengandungi butiran palsu mengenai bekalan dan kerja-kerja tar tempat letak kereta Istana Negeri seluas 2,436 meter persegi pada harga RM27.00 semeter persegi membabitkan tuntutan RM 65,772.00

Datuk Shokri Mohammad telah didakwa mengikut Seksyen 11(c) Akta Pencegahan Rasuah 1997 dan boleh dihukum mengikut seksyen sama dan dibaca bersama Seksyen 109 Kanun Keseksaan (Akta 574), yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda lima kali ganda suapan atau nilai suapan atau RM 10,000 mengikut mana-mana yang lebih tinggi.

Hakim telah membenarkan beliau diikat jamin dengan sebanyak RM20,000 oleh seorang penjamin. Bila sebut dijamin, maka kes terhadap Datok Shokri agak kuat hingga memerlukan jaminan.

Datok Shokri Mohammad juga dikatakan mempergunakan nama Raja Perempuan Kelantan untuk menghalalkan perbuatan salahguna kausa dalam satu kes lain. Beliau pernah meluluskan sekeping tanah tanpa merujuk kepada Majlis Mesyuarat Kerajaan. Ini berlaku semasa beliau menjawat sebagai Ketua Jajahan Gua Musang.

Beliau dan Ho Tin Tik mempergunakan tanah kepunyaan Wan Taib seluas 2.6 hektar untuk menceroboh tanah kepunyaan Yayasan Kraftangan yang mengandungi tanah putih yang berkualiti tinggi. Tanah itu dikorek dan dilonggokkan di atas tanah Wan Taib supaya seolah-olah tanah Wan Taib yang mengeluarkan tanah putih tersebut.

Beliau dan Ho Tin Tik melalui Ceramic Material Supplies (CMS) telah menipu Yayasan Kraftangan dengan mengistiharkan feldspar ini adalah hasil daripada tanah Wan Taib yang seluas 2.6 hektar. Jumlah yang dibayar kepada Yayasan Kraftangan adalah sedikit jika dibandingkan dengan pengeluaran sebenarnya.

Yayasan adalah di bawah naungan Raja Perempuan Negeri Kelantan. Oleh kerana kekebalan yang diperolehi oleh "Tengku" Hoe Tin Tik melalui pengaruh Dato’ Shkori bin Mohamed, CMS dengan beraninya menceroboh tanah simpanan Perhilitan untuk pemeliharaan rusa.

Perkara ini ada dilaporkan dalam New Straits Times, November 17, 2008, Prime New ms 15. Petikan NST yang dilampirkan di atas patut memulihkan kembali ingatan Timbalan Menteri Besar yang serupa pelupa dan nyanyuk macam Nik Aziz.

Dato Ahmad Yaacob tidak perlu ingat jauh untuk mengingatkan kembali dalam kurang dari setahun lepas bahawa Nik Aziz pernah terlibat dalam rasuah dan sepatutnya beliau didakwa kerana:

(i) Menerima rasuah untuk meminta tajaan Haji untuk diri dan keluarganya daripada seorang lelaki bernama Nudin Bin Awang yang ada kepentingan dengan kerajaan negeri; dan
(ii) Melanggar Akta SPRM bila melantik menantunya Abdul Ariffahmi bin Abdul Rahman sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan.


Kedua-dua pertuduhan ini sepatutnya sudah cukup untuk Nik Aziz merengkok dalam penjara. Namun apakan daya, beliau begitu berpengaruh di Kelantan hingga maklumat dan bukti yang dikumpul oleh SPRM Kelantan bocor kepada seoorang ahli Parlimen PAS dari Kelantan.

Ahli Parlimen tersebut dinasihatkan oleh seorang Pegawai Tinggi SPRM Kelantan supaya menasihatkan Tuan Guru untuk memadamkan segera segala bahan-bahan bukti bagi menyelamatkan Tuan Guru Nik Aziz. Perkara ini dan dokumen berkenaan telah didedahkan di blog Suara Rakyat di sini.

Kes terhadap Nik Aziz belum lagi ada kesudahan. Tiada berita Nik Aziz dihadapkan ke mahkamah. SPRM Kelantan hanya membuka profail terhadap kes tersebut dan bukannya kertas siasatan. Tanpa ada kertas siasatan dibuka, tiadalah sebarang kes terhadap Nik Aziz.

Pengarah SPRM Kelantan, Mohd Jaafar Bin Hussin telah ditukar kerana enggan menyiasat kes Nik Aziz. Namun demikian, kes masih tidak disiasat dan ini menunjukkan ada pegawai-pegawai SPRM Kelantan yang tidak bebas dari kecenderongan politik dan adalah pro-PAS.

Usahlah Ahmad Yaacob cuba berbohong yang kononnya PAS Kelantan bersih dari salahlaku rasuah. Rasuah banyak berlaku di Kelantan dan seringkali di "kowtim" dengan baik oleh puak berserban serta berkopiah ini.Rakyat janganlah mudah percaya sangat akan setiap laporan dan ucapan yang mereka berikan, kerana Islam bagi mereka hanyalah "alat" untuk kepentingan politik sempit mereka.

Pendek kata, PAS hanyalah sebuah parti politik bukannya sebuah sunnah yang perlu kita ikut dan patuhi. Kelantan diterajui oleh manusia biasa, bukannya "tuhan", yang kadangkala mesti ada melakukan kesilapan.

TANGANI HAKISAN PANTAI BISIKAN BAYU SECARA SERIUS


Balik-balik peruntukan kerajaan Pusat.

Apa usaha Kerajaan Pas Kelantan bagi mengatasi hakisan Pantai Bisikan Bayu?

Minggu lalu ADUN PAS menggesa diambil mengambil tindakan segera dan serius untuk menyelamatkan Pantai Bisikan Bayu Semerak di Pasir Puteh yang kini mengalami hakisan amat kritikal.

Wakil rakyat Semerak, Wan Hassan Wan Ibrahim pada persidangan Dewan Undangan Negeri Kelantan minggu lalu dengan menjangkakan Kelantan akan kehilangan pantai itu dalam tempoh kurang lima tahun sekiranya tiada usaha konkrit dilakukan untuk menyelamatkan pantai tersebut.

"Memandangkan hakisan Pantai Bisikan Bayu amat kritikal, saya rasa tak sampai lima tahun lagi kita akan kehilangan pantai yang indah itu, kalau sekiranya kita tidak ambil tindakan segera.

"Jadi, sebab itu saya mohon pihak kerajaan dapat mengambil inisiatif yang lebih untuk menghalang hakisan itu daripada terus berlaku, jika tidak Pantai Bisikan Bayu akan hanya tinggal kenangan," katanya pada sidang itu.

Beliau sebelum itu dalam soalan asalnya bertanyakan kepada kerajaan langkah-langkah yang diambil bagi menghalang hakisan yang semakin kritikal di pantai berkenaan.

Ketika menjawab soalan tersebut, Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerjaraya, Utiliti dan Alam Sekitar negeri, Mejar (B) Datuk Md. Anizam Abd. Rahman berkata, kerajaan negeri memohon peruntukan sebanyak RM400,000 di bawah Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10) daripada Kerajaan Persekutuan.

Beliau berkata, Kelantan mempunyai pantai sepanjang 71 kilometer dan tidak mempunyai sebarang pulau yang boleh menjadi penampan angin bertiup kencang terus ke kawasan pantai.

"Bagaimanapun, kita berdoalah kepada Allah mudah-mudahan semenjak merdeka 1957 dan 20tahun kita perintah, Pantai Bisikan Bayu masih berada di situ dan Insya-Allah 50 tahun akan datang Pantai Bisikan Bayu masih berada di Semerak," katanya

BAJET DEFISIT BUKTIKAN KERAJAAN PAS GAGAL

Bajet defisit sebanyak RM53.24 juta yang dibentangkan oleh Kerajaan Pas Kelantan pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) baru-baru ini membuktikan kegagalan parti tersebut membangunkan negeri ini.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr. Awang Adek Hussin berkata, sewajarnya ekonomi di negeri ini tidak terus menguncup biarpun diperintah oleh Pas sejak 20 tahun lalu.

Ini kerana, katanya, Kerajaan Pusat telah menghulurkan pelbagai bantuan termasuk geran pembangunan, bantuan per kapita dan peruntukan menaik taraf jalan.

Menurutnya, Kerajaan Pas Kelantan seharusnya berusaha mencari sumber pendapatan baru untuk menambah hasil dalam negeri memandangkan negeri ini kaya dengan pelbagai sumber alam, kesenian dan tenaga mahir.

"Salah satu bidang berpotensi untuk dimajukan adalah membangunkan Sungai Kelantan bagi agro-pelancongan untuk menarik pelancong asing menikmati keindahan sepanjang sungai itu sehingga ke muara dan terus ke Laut China Selatan.

"Rakyat Kelantan juga yang rugi kerana tidak mendapat pembangunan dan menerima kesan kemerosotan ekonomi impak kegagalan itu," katanya.

Beliau ditemui selepas melancarkan kempen pencegahan denggi peringkat Senok Barat di Sekolah Kebangsaan Pantai Senok di sini hari ini.

Beliau mengulas pembentangan Bajet 2011 yang mengalami defisit RM53.24 juta dengan perbelanjaan dianggar berjumlah RM464.13 juta berbanding anggaran hasil RM410.89 juta pada persidangan DUN berakhir semalam.

Belanjawan itu dibentangkan Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Datuk Husam Musa dan ia merupakan defisit tertinggi dalam tempoh tiga tahun pentadbiran Kerajaan Pas Kelantan berbanding RM29.5 juta pada tahun ini dan RM20.2 juta tahun lalu.

Awang Adek yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan berkata, negeri ini sewajarnya mencontohi kerajaan Melaka yang berjaya membangunkan negeri itu dengan pelbagai sumber.

Katanya, Melaka walaupun sebuah negeri yang kecil dan tiada kekayaan hasil bumi telah berjaya menyumbang kutipan hasil kepada Kerajaan Pusat antara yang tertinggi iaitu sebanyak RM1.3 bilion berbanding Kelantan RM34 juta setahun.

Sehubungan itu, katanya, kepemimpinan Kelantan tidak boleh lepas tangan dalam soal ini dengan memberi pelbagai alasan termasuk meminta tempoh yang lama untuk diselesaikan daripada rakyat.

"Ini termasuk isu bekalan air bersih yang mana pemimpin Pas meminta tempoh 17 tahun lagi untuk menyelesaikannya sedangkan tempoh 20 tahun yang dimandatkan oleh rakyat adalah lebih daripada mencukupi untuk tujuan itu.

"Saya cukup dukacita dengan masalah air yang kian meruncing ini. Adalah lebih baik rakyat menukar kerajaan baru yang mampu menyelesaikan masalah sebegini dalam tempoh segera kerana air adalah keperluan utama dalam kehidupan," tegasnya.

HAIRUDIN OMAR KE NEGERI SEMBILAN

Bekas penyerang kebangsaan, Hairudin Omar dikatakan hampir pasti untuk meninggalkan skuad juara Piala Malaysia, Kelantan dan akan berhijrah ke Negeri Sembilan musim depan.

Utusan Malaysia difahamkan, penjaring gol perlawanan akhir itu mendapat tawaran yang lumayan dari Negeri Sembilan.

Namun, Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa dikatakan memberikan masa kepada Hairudin untuk membuat keputusan, sehingga majlis menandatangani kontrak baru, esok.

Menurut sumber, Kelantan masih memerlukan khidmat Hairudin untuk membantu mereka mempertahankan Piala Malaysia, biarpun dia dilihat berada pda penghujung karier.

"Kita telah menawarkan kontrak baru kepada kepada Hairudin selepas kontraknya tamat sebaik sahaja saingan musim 2010 berakhir.

"Bagaimanapun kita tidak mampu menahannya untuk berhijrah kerana Negeri Sembilan dipercayai menawarkan kontrak yang lumayan,'' katanya kepada Utusan Malaysia.