Monday, January 21, 2013

Mustapa - Tujuh janji Najib Bukti Kerajaan Pusat Tidak Pinggir Kelantan

Najib meluangkan masa melawat Pasar Khadijah semalam.
Tujuh projek besar yang diumum Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika lawatan ke Kelantan semalam adalah bukti jelas kerajaan pusat tidak pernah meminggirkan Kelantan.

Pengerusi Umno Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata janji itu yang bakal dimasukkan dalam manifesto Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum (PRU) ke-13, menunjukkan Perdana Menteri prihatin akan nasib penduduk Kelantan yang masih ketinggalan pada pelbagai aspek pembangunan.

"Ini juga jawapan tepat kepada tohmahan dan juga tuduhan-tuduhan yang kata kita diskriminasikan Kelantan.

Ini terbukti bahawa apa yang difitnahkan pembangkang itu tidak benar," katanya kepada Bernama, di Kota Bharu malam tadi.Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, berkata kesemua perkara yang dijanjikan Perdana Menteri itu adalah suatu yang sangat dinantikan masyarakat Kelantan selama ini.

Di Kelantan semalam, Najib mengumumkan tujuh projek besar yang akan dilaksanakan bagi memajukan Kelantan.

Projek berkenaan ialah pembinaan lebuh raya Kuala Krai-Kota Bharu, pembinaan stadium baru, masjid terbesar dan perumahan rakyat dengan peringkat permulaan membabitkan 3,000 unit.

Selain itu mewujudkan sistem pengangkutan Rapid Kota Bharu, pembinaan kampus bandar Universiti Teknologi MARA (UiTM) yang boleh memuatkan 5,000 penuntut dan projek mengatasi masalah air. Hari ini ambo (saya) hendak bayangkan janji ditepati Kerajaan BN.

Stadium baru kita akan bina sebab ambo tahu (pasukan bola sepak Kelantan) Red Warriors cukup hebat. Stadium Kota Bharu score board ditukar oleh ore (orang) (secara manual). Ore yang naikkan score. Orang lain pakai butang saja.

Kita hendak Kelantan masuk abad 21, score board (papan markah elektronik) sudah buat, stadium baru akan kita bina, katanya ketika berucap merasmikan program Jelajah Janji Ditepati (JJD), di padang Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) Tunjong, di sini yang disambut tepukan kira-kira 50,000 orang yang hadir.

Kerajaan BN turut berjanji mengatasi masalah bekalan air bersih di negeri ini yang sering terganggu akibat pentadbiran kerajaan PAS Kelantan yang tidak cekap uruskan pembekalan air bersih, terutama di luar bandar.


Walaupun merancang membina 3,000 unit rumah di bawah Program Perumahan Rakyat (PPR), Kerajaan BN juga membina rumah mampu milik mengikut projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA). Najib berkata, 1,000 unit PPR sudah dibina di Gua Musang dan tambahan 3,000 unit lagi akan dibina di seluruh negeri ini bagi memastikan masyarakat berpendapatan rendah memiliki rumah.

Beliau berkata, kampus UiTM Cawangan Kota Bharu dibina di kawasan 5.6 hektar bagi menggantikan Kampus Satelit UiTM sedia ada. Kerajaan Persekutuan jika dapat perkenan Sultan Kelantan, kita hendak bina masjid terbesar di Kelantan sekurang-kurangnya RM50 juta sebagai masjid ikon di negeri ini.

"Ambo tengok jalan di Kota Bharu ini sesak. Kita sudah buat perkhidmatan bas Rapid KL dan Rapid Kuantan. Kita akan buat Rapid Kota Bharu. Ambo sebut tujuh perkara ini dan sebahagian saja daripada manifesto. Tidak lengkap lagi. Ambo hendak simpan. Nanti ambo datang lagi, ambo umum yang lain. Ambo simpan modal," katanya.

Sehubungan itu, beliau meminta rakyat Kelantan berfikir secara rasional dan bersedia melakukan perubahan pada PRU-13 dengan menukar pentadbiran kerajaan negeri kerana hanya BN mampu menjanjikan pembangunan berterusan sambil tidak mengetepikan aspek pembangunan Islam.