Saturday, November 14, 2009

ANWAR SEMBUNYIKAN PERTEMUAN DENGAN PAUL WOLFOWITZ DI JAKARTA

Entah apa sebabnya. Anwar sengaja menyembunyikan kehadiran beliau di dalam satu Forum Antarabangsa yang bertajuk "Democracy as a Regional Strategic Agenda" atau pun dalam bahasa melayu "Demokrasi Sebagai Agenda Strategik Wilayah (Asia Tenggara)" anjuran Habibie Center.

Di dalam blognya Anwar hanya menulis tentang kehadiran beliau secara umum di acara "Memantapkan Konsolidasi Demokrasi dan Mengakhiri Masa Transisi: Agenda Bangsa 2009-2014". Anwar juga turut menyebutkan di blognya beberapa acara yang dihadirinya pada ketika iaitu pertandingan debat mahasiswa, expo dan pertunjukkan seni serta majlis penyerahan Anugerah Habibie (Habibie Award). Tetapi beliau langsung tidak menyebut mengenai forum penting yang dihadiri beliau iaitu "Democracy as a Regional Strategic Agenda".

Seperti ingin melawan dan menunjuk-nunjuk kepada Perdana Menteri yang dikunjungi Presiden Indonesia semalam. Anwar sengaja menulis di dalam blognya tentang kemesraan beliau bersama Naib Presiden Indonesia,Boediono di majlis berkenaan. Walaupun sebenarnya beliau sanggup menunggu berjam-jam lamanya semata-mata untuk menemui naib Presiden Indonesia itu. Ini dibuktikan apabila beliau boleh pulang awal ke tanah air kerana majlis yang melibatkan beliau berakhir pada pukul 12 tengahari dan majlis yang melibatkan Boediono pula adalah pada sebelah malam. Lihat jadual di sini.

Cerita tentang Anwar tidak berakhir di situ, apabila siasatan Kumbang dan rakan-rakan akhirnya menemui sesuatu. Iaitu kenapa dan mengapa Anwar menyembunyikan kehadiran beliau di Forum Antarabangsa ""Democracy as a Regional Strategic Agenda"?

Persoalan ini terjawab apabila sebenarnya Anwar tidak mahu rakyat Malaysia tahu bahawa forum ini juga disertai oleh 2 orang Yahudi terkemuka yang juga menjadi rakan karib Anwar iaitu Paul Wolfowitz bekas Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat dan Professor Bridget Welsh rakan pensyarah Anwar dari Universiti John Hopkins Amerika Syarikat yang sememangnya pengkaji Asia Tenggara di universiti yahudi itu.Klik sini untuk melihat bukti kehadiran Paul Wolfowitz dan Bridget Welsh.

Seperti Anwar tahu bahawa isu Iluminati dan Mata Satu serta yahudi kini hangat dikaitkan dengan beliau. Anwar memilih jalan selamat untuk tidak memberitahu rakyat tentang kehadiran dan forum yang melibatkan 2 orang yahudi ini untuk mengaburi mata rakyat.

Dalam pada itu forum yang bertajuk "Democracy as a Regional Strategic Agenda" atau pun dalam bahasa melayu "Demokrasi Sebagai Agenda Strategik Wilayah (Asia Tenggara)" ini menimbulkan persoalan tentang apakah yang sebenar dibincangkan Anwar dan rakan-rakan yahudi beliau itu. Apa yang Kumbang faham forum ini membincangkan tentang Indonesia sebagai contoh demokrasi dan hak asasi manusia di Asia Tenggara. Strategik agenda membawa maksud agenda yang terancang ke arah itu iaitu menjadikan semua negara di Asia Tenggara mencontohi Indonesia dari aspek demokrasi dan hak asasi manusia.

Jika difikirkan semula, adakah ini bermaksud Anwar dan Paul Wolfowitz ingin menjadikan Malaysia seperti negara Indonesia iaitu sebuah negara Republik,tanpa pemerintahan raja berpelembagaan serta demokrasinya kini ala Amerika?

Kumbang persilakan pembaca untuk menilai perkara-perkara ini.

Jika Anwar benar, kenapa main sembunyi-sembunyi?
Jika Anwar berani dan telus beliau boleh tayangkan video forum ini tanpa tapisan di blog beliau.

Itu jika Anwar berani..