Thursday, January 13, 2011

Banjir Di Kelantan Pulih Sepenuhnya

Banjir gelombang ketiga yang melanda Kelantan sejak minggu lepas pulih sepenuhnya hari ini.

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kelantan berkata kesemua pusat pemindahan banjir ditutup sejak semalam apabila kesemua 3,579 mangsa banjir di enam daerah pulang ke rumah masing-masing.

"Sehingga malam tadi, kawasan yang terakhir masih dilanda banjir ialah daerah Tumpat," katanya di Kota Bharu, hari ini.

Beliau berkata kesemua laluan yang dinaiki air sebelum ini dibuka kepada semua kenderaan.

Antara daerah yang dilanda banjir di negeri ini ialah Kota Baharu, Bachok, Pasir Puteh, Tanah Merah, Tumpat dan Pasir Mas dan tinjauan Bernama mendapati ramai penduduk di sekitar Rantau Panjang dan Tumpat mula membersihkan lumpur yang memenuhi rumah mereka.

Kejadian banjir kali ini turut mengorbankan tiga nyawa iaitu Siti Aishah Kamarul Zaman, 10, yang lemas ketika bermain air di Kampung Limbat, Pasir Tumboh; Mohd Haikal Sobri, 8, juga ketika bermain air di Sungai Lubok Kuing, Gunung; dan Farid Zulkifli, 17, yang ditemui lemas di Sungai Kampung Talak, Chabang Empat, Tumpat.

Kebersihan Pasar Siti Khadijah Perlu Dipertingkatkan

Kalau cakap peniaga Kelantan di Pasar Khatijah Kota Bharu tidak amalkan kebersihan nanti órang Kelantan’marah.

Bukan semua, kata mereka. Mungkin sebahagian sahaja.

Tetapi kata pepatah, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.

Kelmarin (Selasa 11 Januari 2011), Pengarah Tourism Malaysia negeri, Zurina Abdul Samad meminta pihak berkuasa tempatan meningkatkan tahap kebersihan Pasar Siti Khadijah di Kota Bharu selaras dengan kedudukannya sebagai ikon pelancongan utama negeri ini.

Katanya, keunikan pasar tersebut yang dikuasai majoriti peniaga wanita menjadi tarikan utama pelancong tetapi kebersihannya masih kurang memuaskan.

"Status Pasar Siti Khadijah sebagai ikon negeri akan terjejas sekiranya tahap kebersihan tidak diambil berat. Tinjauan yang saya lakukan mendapati kebersihan di kawasan pasar itu kurang dijaga dan pihak yang bertanggungjawab seharusnya meningkatkan usaha menangani keadaan itu," katanya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Ramah Mesra Tourism Kelantan bersama pemain industri pelancongan negeri ini di sebuah hotel terkemuka di Kota Bharu.

Katanya, pihaknya sedia berbincang bagi menjalankan penstrukturan semula keadaan dalam pasar itu bagi memudahkan penjagaan kebersihan oleh peniaga dan pihak berkuasa tempatan.

"Kami sedia mengemukakan idea kepada pihak berkenaan bagi menaik taraf dan menstruktur semula bahagian dalaman tanpa menghilangkan konsep asal Pasar Siti Khadijah.

''Tourism Malaysia sebagai badan yang bertanggungjawab mempromosikan industri pelancongan negara perlukan sokongan banyak pihak bagi memastikan infrastruktur dan fasiliti yang ada dapat memenuhi kehendak pelancong," katanya.

Zurina berkata, usaha penambahbaikan serupa juga perlu dilakukan ke atas lokasi lain seperti kawasan rekreasi di pantai dan air terjun yang didapati terbiar.

Pada masa sama katanya, keunikan negeri ini yang kaya dengan kesenian warisan, makanan tradisional dan keindahan alam semula jadi terus menjadi faktor utama kemasukan pengunjung ke sini.

Beliau berkata, ini terbukti apabila jumlah penginap hotel pada tahun lalu merekodkan peningkatan sebanyak 10.7 peratus iaitu seramai 638,000 orang bagi tempoh Januari hingga September 2010 berbanding 576,000 orang bagi tempoh sama pada 2009.

Jelas beliau, pihaknya sudah merangka beberapa aktiviti seperti Malaysia Domestic Tourism Fair (MDTF), Promosi Homestay dan Kelantan Explorace bagi merancakkan lagi perkembangan sektor pelancongan tahun ini.

"Kami juga berharap sokongan yang diberikan pejabat Kementerian Pelancongan dan Pusat Penerangan Pelancongan negeri serta agensi kerajaan lain dapat diteruskan dengan lebih erat lagi," katanya.

Pada majlis itu, Zurina turut menyampaikan cenderamata penghargaan kepada keluarga aktivis budaya dan pelancongan negeri, allahyarham Mustafa Ibrahim, yang diterima anaknya Fakrul Anuar, 41.

Mustafa yang dipilih sebagai Pemandu Pelancong Terbaik 2010 meninggal dunia pada usia 62 tahun, 23 Disember lalu akibat kanser paru-paru setelah puluhan tahun bergiat aktif dalam industri berkenaan.

PAS 'Pak Turut' Dalam Manisfesto Terbaru Pembangkang

PAS diminta memperjelaskan kedudukannya dalam pakatan pembangkang kerana tidak ada satu pun perjuangan yang dibawa parti itu dimasukkan dalam Pelan 100 Hari pembangkang.

Naib Presiden Parti Progresif Penduduk (PPP), Datuk Nik Sapeia Nik Yusoff berkata, perjuangan Pas untuk mengangkat martabat Islam tidak langsung dinyatakan dalam program itu yang dilaksanakan bersama DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) sekiranya pakatan pembangkang menang Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

Beliau berkata, apa yang berlaku jelas menunjukkan Pas tidak mempunyai suara dalam pakatan itu dan hanya menjadi 'pak turut' semata-mata mahu mendapatkan kuasa.

"Saya nak tanya kepada Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang kenapa tidak dimasukkan ke dalam program ini bahawa Malaysia akan menjadi negara Islam dalam tempoh 100 hari.

"Kenapa Abdul Hadi tidak cadangkan hukum hudud yang menjadi perjuangan Pas sekian lama dan kenapa tidak ada pelan untuk menutup semua premis judi, hiburan dan arak dalam tempoh 100 hari selepas pakatan memerintah," katanya kepada Utusan Malaysia di Kota Bharu.

Dalam pada itu, Nik Sapeia mencabar pakatan pembangkang untuk melaksanakan semua janji tersebut di negeri yang dikuasai oleh pakatan pembangkang terlebih dahulu sebagai bukti kesungguhan mereka kepada rakyat.

"Sudahlah tidak ada agenda untuk Islam, pakatan pembangkang memberi janji palsu pula. Buktikan dulu di negeri-negeri yang diperintah, baru rakyat boleh percaya. Jika tidak, ia adalah pembohongan kedua selepas mahu mengambil alih Putrajaya pada 16 September 2008.

"Pelik, dahulu kata Kerajaan Pusat sekat laksana hudud di Kelantan tetapi sekarang kenapa tidak dimasukkan ke dalam program ini? Sudah sah jadi kerajaan kenapa takut pula, rakyat harus fikir mengenai perkara ini sedalam-dalamnya," katanya.

60 Syarikat Seluruh Negara Sertai Kelantan Trade Fair 2011

Pameran industri pembinaan, seni bina dan reka bentuk dalaman (Kelantan Trade Fair 2011) yang akan diadakan selama tiga hari bermula esok bakal disertai lebih 60 syarikat terkemuka dari seluruh negara yang terlibat dalam industri berkenaan.

Pameran tersebut merupakan anjuran Bahagian Pembangunan Bumiputera, Kementerian Kerja Raya dengan usahasama syarikat tempatan, Elegance Hr Management (Elegance).

Pengarah Urusan Elegance, Nik Mohammad Zaki berkata, selain memberi pelbagai maklumat berguna kepada pengunjung termasuk khidmat nasihat, produk hiasan dalaman dan landskap, pameran itu juga membuka peluang perniagaan kepada mereka.

"Selain pameran, semua syarikat yang terlibat akan turut membuka peluang kepada usahawan di negeri ini yang berminat untuk bekerjasama atau menjadi rakan kongsi bagi menjual produk-produk mereka.

"Elegance sendiri akan berkongsi kepakaran dan pengalaman mengadakan kursus kontraktor selama ini kepada para pengunjung yang berminat," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Pameran selama tiga hari itu akan diadakan di Pusat Dagangan Kelantan bermula pukul 10 pagi hingga 7 petang setiap hari.

Sebanyak 90 ruang pameran akan dibuka membabitkan lebih 60 syarikat terkemuka dari seluruh negara yang akan mempamerkan produk masing-masing.

Sementara itu, dua seminar iaitu Ceramah Produk Elektrik dan Ceramah Produk Pembinaan akan turut diadakan pada hari pertama dan ketiga dengan penyertaan adalah percuma.

Nik Mohammad berkata, antara produk pameran yang menanti pengunjung adalah barangan hiasan dalaman dengan reka bentuk eksklusif dan terkini; landskap dan batu hiasan; peralatan pencahayaan dan lampu serta pelbagai jenis pintu; penyaman udara dan pemanas air terkini yang menjimatkan tenaga elektrik.

"Produk pembinaan yang mengikut spesifikasi dan berkualiti tinggi serta banyak lagi produk moden dan menarik akan ditunjukkan untuk pilihan pengunjung.

"Saya menyeru pengunjung agar tidak melepaskan peluang keemasan ini kerana banyak manfaat kepada mereka terutama yang mahu mendapatkan barang untuk rumah mereka," tambahnya.

FAM Beri Seminggu Kemuka Bukti Pemain 'Dicuri'

Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) memberi tempoh seminggu kepada pasukan Kelantan, PKNS dan Kuala Lumpur untuk mengemukakan afidavit berhubung dakwaan pemainnya 'dicuri' pasukan lain.

Pengerusi Jawatankuasa Status Pemain dan Perpindahan FAM, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, ketiga-tiga pasukan tersebut sebelum ini membuat aduan mendakwa beberapa pemain mereka yang masih mempunyai baki kontrak, telah berhijrah ke pasukan lain tanpa mengikut prosedur ditetapkan.

Beliau berkata, ia merupakan prosedur baru yang ditetapkan oleh FAM bagi mengendalikan kes membabitkan pertikaian pemain dengan pasukan-pasukan yang beraksi dalam Liga Malaysia.

"Pada Isnin lalu, kita sudah bermesyuarat untuk meneliti aduan yang kita terima daripada tiga pasukan - Kuala Lumpur, PKNS dan Kelantan.

Aduan itu melibatkan pemain yang mereka ikat kontrak tetapi telah 'dicuri' oleh pasukan lain, tetapi kita membuat keputusan memberi tempoh 14 hari untuk kedua-dua pihak mengemukakan afidavit dan menjawabnya.

"Sebagai contoh kes Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), kita beri tempoh tujuh hari untuk KAFA masukkan afidavit atau pengakuan bersumpah mengenai apa yang didakwa, tempoh itu daripada 10 hingga 17 Januari ini.

"Kemudian FAM akan serahkan afidavit ini kepada pemain terbabit untuk menjawab dan pada 26 Januari ini kita akan bersidang semula untuk melihat kedua-dua afidavit sebelum keputusan dibuat dan jika perlu kita akan panggil kedua-dua pihak untuk soal siasat," katanya kepada pemberita di Kota Bharu, semalam.

Sebelum ini, KAFA telah membuat aduan terhadap pasukan T-Team kerana mendakwa mengambil tiga pemainnya iaitu, Indra Putra Mahayuddin, Nor Farhan Mohamad dan Azizi Mat Rose yang masih dalam kontrak.

PKNS pula mendakwa Negeri Sembilan mengikat empat pemainnya, Mohamad Alifi Mahmud, G. Mahatheran, A. Verathan dan Mohd. Saufi Mohd. Ibrahim, yang masih mempunyai baki kontrak tanpa kebenaran manakala Selangor dikatakan mengambil pemain Kuala Lumpur, Azidan Sarudin.

Takiyuddin berkata, kelapan-lapan pemain dan tiga pasukan itu berhadapan dengan hukuman berat termasuk digantung daripada beraksi dalam Liga Malaysia sekiranya didapati bersalah.

"Jika bersalah, hukuman paling minimum ialah amaran keras diikuti dengan denda dan kemudian digantung daripada beraksi dalam liga.

"Kepada pasukan yang terlibat misalnya didapati bersalah mencuri pemain pasukan lain, mereka boleh dikenakan denda mengikut bilangan pemain yang ditentukan oleh jawatankuasa atau digantung malah pegawai persatuan yang terbabit juga boleh dikenakan tindakan yang sama," katanya.

Tambahnya, jawatankuasa tersebut akan bersidang pada 26 Januari ini untuk mengemukakan keputusan penuh mengenai pertikaian itu.

Sub Inspektor Didakwa Beri Keterangan Palsu Kes Rasuah

Seorang pegawai polis berpangkat Sub Inspektor mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di Kota Bharu, semalam terhadap tuduhan memberi keterangan palsu dalam prosiding kes rasuah melibatkan dua pegawai polis pada Selasa.

Sub Inpektor Mohd Ladin Che Ngah, 50, didakwa melakukan kesalahan itu di Mahkamah Sesyen di sini pada 4 petang semalam ketika memberi keterangan sebagai saksi berhubung kes rasuah melibatkan seorang Penolong Penguasa Polis dan seorang Inspektor polis yang dituduh menerima rasuah RM 5,000 daripada seorang ahli perniagaan kedai emas pada 2008.

Mohd Ladin didakwa memberikan keterangan bercanggah dengan laporan yang diberikannya sewaktu soal siasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Berikutan itu, SPRM telah membuat laporan dan Mohd Ladin ditahan di perkarangan Mahkamah setengah jam kemudian semalam.

Mohd Ladin dituduh mengikut Seksyen 27 (2) Akta Pencegahan Rasuah 2009 yang membawa hukuman denda sehingga RM100,000 atau penjara sehingga 10 tahun, atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Hakim Zainal L.Salleh membenarkan Mohd Ladin diikat jamin sebanyak RM5,000 sehingga sebutan semula kes pada 10 Feb nanti.