Wednesday, August 10, 2011

DEWAN PEMUDA PAS – TINDAKAN JAIS BETUL, SOKONG DR HASSAN

Hadi semakin lupa bahawa perjuangan partinya untuk menjadi pakatan pemerintah menggantikan UMNO dan Barisan Nasional bukan ditentukan semata-mata oleh DAP dan PKR tetapi oleh keikhlasan dan keyakinan PAS kepada Allah, khususnya menghalang perbuatan memurtadkan orang Islam sebagai satu daripada usaha mempermudahkan perjalanan mereka ke Putrajaya.


Klu-klek PAS jelas dan terserlah.

Malah, pendirian berbeza antara PAS Pusat dan Dewan Pemuda PAS ternyata amat berbeza. Pastinya ini menyerlahkan lagi sikap sebenar pemimpin Pusat PAS yang sanggup membelakangkan kepentingan Islam demi meraih undi dan sokongan ‘kafir harbi’ untuk ke tampuk kuasa.

Ketika pemimpin pusat PAS, khususnya Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang takut dan teragak-agak untuk menyokong tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan Datuk Dr Hassan Ali, Pemuda PAS dengan tegas menentang arus.

Amat jelas, dalam menegakkan kepentingan Islam dan mengharungi isu murtad, Pemuda PAS lebih tegas dan pemimpin PAS pusat khususnya Hadi yang diiktiraf Tok Guru dan pemimpin agama besar oleh pengikutnya ternyata bimbang akan kehilangan sokongan DAP dan PKR.

Terserlah juga Hadi mementingkan undi dan menang pilihan raya sehingga sanggup menggadaikan Islam demi menjamin laluan ke Putrajaya ‘selamat dan laluan dibuka oleh bukan Islam’.

Hadi semakin lupa bahawa perjuangan partinya untuk menjadi pakatan pemerintah menggantikan UMNO dan Barisan Nasional bukan ditentukan semata-mata oleh DAP dan PKR tetapi oleh keikhlasan dan keyakinan PAS kepada Allah, khususnya menghalang perbuatan memurtadkan orang Islam sebagai usaha mempermudahkan perjalanan mereka ke Putrajaya.

Keyakinan Dewan Pemuda PAS terhadap penjelasan Dr Hassan ditunjukkan dengan jelas apabila dewan itu mempertahankan tindakan JAIS dan Datuk Dr Hasan berhubung kontroversi serbuan ke atas sebuah gereja minggu lalu sambil menyifatkan terdapat “bukti” adanya usaha mahu memurtadkan umat Islam.

Ketuanya Nasrudin Hassan berkata, pendirian itu diambil setelah mendapatkan penjelasan daripada Hasan selaku Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Agama Islam, Adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam Selangor di Shah Alam petang semalam.

Amat nyata, JAIS melakukan serbuan ke atas Gereja Methodist Damansara Utama dekat Petaling Jaya dengan berlandaskan kepada prinsip dan tanggungjawab agensi penguatkuasaan itu untuk mempertahankan akidah umat Islam serta kesucian agama tersebut.

Kami berpuas hati dengan penjelasan yang diberi Datuk Hasan. Tindakan JAIS juga kami sokong dan wajar memandangkan pendekatan yang diambil adalah untuk mempertahankan Islam dan wajar disokong oleh semua pihak agar tidak timbul sebarang keraguan. “JAIS ambil kesempatan dalam setiap tindakan dan penguatkuasaan iaitu menepati kaedah atau prosedur untuk difahami dan patuhi segala peraturan yang ada,” katanya seperti dilaporkan oleh The Malaysian Insider semalam.

Dalam pertemuan kira-kira sejam dengan Dewan Pemuda PAS Dr Hasan juga memberitahu JAIS mempunyai bukti kukuh untuk mengambil tindakan ke atas gereja itu.

“Beliau (Hasan) menyebut Jais ada asas yang kukuh untuk memeriksa gereja dan (mempunyai) bukti kukuh untuk (mengambil) tindakan itu,” katanya.

Justeru Dewan Pemuda PAS meminta semua pihak agar menyokong tindakan itu dan tidak timbul sebarang keraguan terhadap tindakan JAIS.

Pendirian ini memalukan pemimpin PAS seperti Hadi, Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali, Timbalan Presiden Mohamad Sabu, Khalid Samad serta yang lain yang terus mahu bertemu JAIS dan Gereja Methodist Damansara Utama.

Pada ketika surat dihantar melalui faks ke pejabat kedua-dua badan itu pagi semalam untuk mengadakan pertemuan 15 dan 16 Ogos ini, Dewan Pemuda PAS sudah membuat keputusan untuk mempercayai Dr Hassan dan JAIS.

Memang kenyataan ini pahit bagi pemimpin Pusat PAS tetapi Nasrudin Hassan nampaknya memilih keredaan Allah daripada ‘menyembah kafir Harbi’ demi kuasa dan jalan ke Putrajaya!

http://hambali1.blogspot.com/

WAHAI PAS – ‘BANGKAI GAJAH’ TIDAK BOLEH DITUTUP LAGI

“Anggota parti (PAS) jangan ‘bergeser’ sesama sendiri kerana ia akan memberi ruang pada pihak lawan...segala masaalah seharusnya diselesaikan dengan baik dan jangan sekali-kali memberi ruang pada pihak lawan mengambil kesempatan di atas apa yang berlaku...” – Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat

http://hambali1.blogspot.com/

Untuk apa Ahli Parlimen Pakatan Rakyat khususnya dari PAS mahu menghantar surat kepada Perdana Menteri meminta sidang Parlimen tergempar diadakan bagi membincangkan isu keselamatan negara?

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub beria-ia mahu diadakan sidang khas itu yang menurutnya ekoran pendedahan media minggu lalu mengenai pendaftaran pemegang kad pengenalan bertaraf penduduk tetap (PR) kepada warganegara dalam tempoh sehari.

Hakikatnya dalam PAS ‘bangkai gajah’ tidak boleh ditutup lagi.

Bukan sekadar tulangnya berserakan tetapi baunya kini menerjah ke hidung seluruh ahli PAS.

Pertelingkahan dan perselisihan dalam PAS semakin semarak dan tidak boleh dikawal lagi ekoran kes pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) terhadap Gereja Methodist di Damansara utama, baru-baru ini.

Salahuddin berkata pada jam 12 tengahari hari ini (Isnin 8 Ogos 2011) di bangunan Parlimen beliau bersama ahli Parlimen Pakatan yang lain akan menghantar surat kepada Perdana Menteri meminta sidang khas Parlimen ini.

Menurut ahli Parlimen Kubang Kerian itu, isu ini perlu dibincangkan secara serius kerana ia merupakan pengkhianatan kepada negara.

Pemimpin PAS, khususnya Salahuddin berusaha menutup ‘bangkai gajah’ itu segera sedangkan pertelingkahan dalam PAS kini ternyata jelas.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, semalam mengingatkan anggota parti supaya tidak ‘bergeser’ sesama sendiri kerana ianya akan memberi ruang pada pihak lawan.

Menurut Nik Aziz, segala masaalah seharusnya diselesaikan dengan baik dan jangan sekali-kali memberi ruang pada pihak lawan mengambil kesempatan di atas apa yang berlaku kerana ianya akan memberi keuntungan pada mereka.

Kegagalan PAS Pusat untuk meredakan isu ini ternyata amat jelas apabila Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang tidak mahu menerima penjelasan Exco Kerajaan Selangor, Datuk Dr Hassan Ali semalam.

Hadi bertegas untuk mendapatkan maklumat terus daripada JAIS dan pihak gereja berkenaan.

Malah Hadi tidak pun menasihatkan PAS Selangor agar tidak menyerang Dr Hassan.

Kini Dr Hassan terkontang-kanting bersaorangan dalam isu ini walaupun mendakwa ada unsure-unsur mengkristiankan orang Islam oleh gereja berkenaan.

Kebimbangan PAS mengenai isu ini dinyatakan dengan jelas oleh Hadi apabila beliau mendakwa isu mengenai Dr Hasan dan gereja itu sengaja dibesar-besarkan untuk menutup isu penduduk tetap (PR) diberi kad pengenalan biru dan didaftarkan sebagai pengundi untuk pilihan raya umum ke-13.

"Kita tahu isu ini sengaja ditimbulkan untuk menenggelamkan isu pemberian kad pengenalan (biru) kepada penduduk tetap. Tapi PAS akan terus turun ke medan bagi mendapatkan penjelasan kedua-dua pihak," katanya semalam.

Bagi Nik Aziz pula: “Saya sebenarnya tidak mahu ulas perkara ini dan saya serahkan ianya kepada kebijaksanaan pucuk pimpinan kerajaan Selangor sendiri.”

Amat jelas pada ketika PAS Pusat gagal mengatasi masalah kekusutan di Selangor, pemimpin utama PAS sedang bermain wayang untuk menutup pertelingkahan dengan menghala peluru kepada Perdana Menteri.

Harapan mereka dengan menumpukan kepada isu pemberian kad pengenalan biru, isu pertelingkahan dalam kepimpinan PAS Selangor dapat diredakan.

Persoalannya, apakah PAS mahu membiarkan perbuatan pihak tertentu di Selangor mengkristiankan orang Islam begitu sahaja?

Sanggupkah PAS membutakan mata dan memekakkan telinga hanya kerana tidak mahu DAP dan PKR terguris?

Ternyata PAS sanggup membelakangkan perjuangan melindungi dan menegakkan syiar Islam hanya semata-mata kerana mementingkan kerjasama dengan bukan Melayu dan bukan Islam demi undi bagi pilihan raya umum ke 13 akan datang.