Saturday, November 22, 2008

KEDAH JELAPANG PADI, BUKAN JELAPANG BABI

Tak habis-habis dengan isu babi.

Sebelum ini Selangor dan Negeri Sembilan. Kelmarin, Kerajaan Negeri Kedah pimpinan PAS berkata pihaknya hanya akan membuka ladang babi moden secara berpusat di kawasan Bukit Selambau dekat Sungai Petani jika ia tidak mendapat bantahan daripada penduduk tempatan.

Kerajaan negeri dalam jawapan bertulis pada Persidangan Dewan Undangan Negeri Kedah Ke-12 memberitahu, tapak seluas 162 hektar itu telah diluluskan pada 4 Disember tahun lalu.
Jawapan bertulis itu juga menyebut, hanya satu syarikat dikenal pasti untuk mengendalikan ladang babi tersebut.

Sebanyak 46,000 ekor babi dibenarkan diternak di ladang berkenaan.

Tunggu dulu. Kerajaan Negeri pimpinan PAS hanya mengambil alih selepas pilihan raya umum Mac lalu. Jadi cadangan ini bukan daripada PAS, ia sudah dipersetujui sejak Barisan Nasional memerintah lagi. UMNO pun terpalit sama.

Baguslah kalau Kerajaan Negeri mahu mengambil kira pandangan penduduk.

Kijang kesian kepada penduduk pekan Bukit Selambau dekat Sungai Petani yang bimbang dengan projek berkenaan.

Adalah wajar jika mereka membuat rayuan kepada kerajaan Negeri Kedah agar menjalankan kajian impak secara mendalam sebelum melaksanakan projek pembinaan ladang ternakan babi di sekitar kawasan itu.

Mereka meminta agar Kerajaan Negeri sewajarnya diberikan perhatian berat mengenai perkara ini.

Menurut mereka, kajian terperinci perlu dilakukan terlebih dahulu memandangkan ia berkait rapat dengan isu alam sekitar dan keharmonian hidup penduduk setempat.

Mereka berharap kerajaan negeri harus mengambil kira sensiviti masyarakat tempatan memandangkan mereka merupakan golongan yang merasai kesannya jika projek itu dilaksanakan.

Sejak isu berkenaan timbul, penduduk bimbang nilai hartanah di kawasan itu turun ekoran pembinaan ladang tersebut.

Menurut laporan Utusan Malaysia hari ini, penduduk bimbang kesan sampingan yang mungkin timbul akibat pembukaan ladang tersebut kelak.

Walaupun kerajaan negeri berjanji ia kandang tertutup tapi sejauh mana janji itu dapat ditunaikan? tanya seorang penduduk.

Lim Choon Ooi, 57, menyambut baik cadangan tersebut yang disifatkan boleh mengurangkan kos makanan tetapi beliau harap kerajaan negeri mendapatkan maklum balas semua pihak terlibat terlebih dahulu.

"Kena dapatkan pandangan umum, kalau kebanyakan kata tak dapat terima tak payah buat,'' katanya.

Seorang petani berketurunan Siam dari Kampung Padang Sekawan, Somlai Endin Ban, 58, berkata, sebarang keputusan yang dibuat kerajaan berhubung projek pembangunan perlulah mendapat restu daripada penduduk tempatan.

TIMBALAN KETUA MENTERI PP YANG MEMALUKAN

Ada penulis bernama mohdnoorawang berkata “90% Melayu Pulau Pinang Miskin Tegar” melalui tranungkite.

Dia menyalahkan BN dan UMNO habis-habisan. Salahkan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi tanpa melihat pun kepada Anwar Ibrahim yang pernah jadi TPM dan Pengerusi Perhubungan UMNO Pulau Pinang.

Ini yang ditulisnya:

“Telah 51 tahun UMNO dan BN memerintah Pulau Pinang. Perdana Menteri Datuk Abdullah Badawi dari Pulau Pinang dan puluhan rancangan dan ratusan seminar malah puluhan juta wang yang dIkatakan untuk membangun bangsa melayu Pulau Pinang HANCUR DAN BERKECAI. Dimana pemimpin Umno Pulau Pinang yang dikatakan WIRA dan PAHLAWAN MELAYU yang sangat perihatin kepada bangsa Melayu?.

Wahai pemimpin UMNO dan BN Pulau Pinang MENGAPA DALAM MASA 51 TAHUN BERKUASA tidak dapat memjaga dan membina bangsa Melayu. Atau umno ketika itu terlalau sibuk mengumpul harta? Terlupa pada bangsa Melayu. LIMA PULUH SATU umno terabai umat melayu Pulau Pinang.

Atau UMNO sengaja membiarkan umat Melayu Pulau Pinang berada dalam kemiskisnan yang dirancang untuk menjadi "umpang pilihanraya?"
LIMA PULUH SATU TAHUN Umno menjadikan Melayu Pulau Pinang kecewa dan tertindas oleh UMNO DAN BN sendiri. LIMA PULUH SATU TAHUN Melayu Pulau Pinang menjadi pelarian dalam negeri sendiri.

Dimana janji Umno dan Bn yang perihatin kepada masalah rakyat? Terlalu banyak kelemahan dan seribu janji umno untuk membela bangsa Melayu Pulau Pinang tinggal janji dan rancangan dikertas atau dilayar tv sahaja.
UMNO pulau Pinanag dan BN menipu bangsa Melayu secara terang dan dirancang cukup halus oleh pemimpin BN dan UMNO yamg bagaikan lembu di padang.

Dengan ini kami ucap syabas pada ketua menteri Pulau Pinang Sdr.Lim Guan Eng secara terang dan jelas mahu mencari dan merancang agar 90% melayu yang miskin tegar keluar dari arus kemiskinan yang dirancang oleh BN semasa memerintah dulu.

Hanya kami pinta pada umat Melayu Pulau Pinang jangan terburu-buru dan mengharap rancangan untuk membina bangsa melayu kelaur dari kepompong kemiskinanan dapat dijelmakan dalam waktu yang singkat.
Sekali lagi kami ucap syabas kepada Lim Guan Eng yang menerajui negeri dibawah pakatan rakyat secara (CAT). competency, accountability, transprency. "

Dan apabila pembangkang menang di Pulau Pinang, bagaikan ada cahaya kecil melalui sebatang lorong untuk memulihkan keadaan ini.

Lalu diletakkan budak ini sebagai Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang.

Tetapi kini ada persoalan ‘kenapa letak budak ini?”

Dia ini kini bukan sahaja memalukan PKR, dia juga memalukan Anwar Ibrahim.

Lebih memalukan ialah apabila Melayu Pulau Pinang akan dipersalahkan kerana ‘model’ yang diletakkan untuk menguruskan hal ehwal Melayu tidak boleh diharap dan lepas itu tuduh orang UMNO mahu menjatuhkannya.

Malu sungguh dengan Lim Guan Eng dan Cina Pulau Pinang kerana menjadi Melayu Yang Tidak Boleh Diharapkan.

Dalam kesnya ini, perhatian tiga daripada banyak rencana mengenai beliau yang diposkan kepada blog yang pro-PKR.

Baca dan teliti sendiri. Cubalah buat kesimpulan.

1. Ganti Jawatan Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang Segera

Seorang Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN) hari ini mencadangkan Timbalan Ketua Menteri 1 Mohamad Fairus Khairuddin diganti dengan Abdul Malik Abul Kassim (PKR-Batu Maung).

Mohd Farid Saad (BN-Pulau Betong) berkata Mohamad Fairus tidak layak memegang jawatan itu memandangkan beliau tidak aktif dan tidak diberi kepercayaan kerajaan negeri untuk menguruskan perkara berhubung hal ehwal agama Islam.

Beliau turut mencadangkan jawatan exco Agama yang turut disandang Mohamad Fairus diberi kepada Hamdan Abdul Rahman (PAS-Permatang Pasir) untuk kebaikan kerajaan Pakatan Rakyat dan rakyat negeri ini.

"Dalam pembentukan satu jawatankuasa untuk menyediakan produk halal mengikut ajaran Islam, sebagai exco agama, beliau (Mohamad Fairus) tidak diberi kepercayaan.

"Demi menjaga maruah orang Melayu dan agama Islam saya berpendapat beliau tidak lagi layak menjadi timbalan ketua menteri. Berikan sahaja jawatan itu kepada Adun Batu Maung yang begitu aktif," katanya ketika membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan 2009 dan Usul Anggaran Pembangunan 2009 pada persidangan Dewan Undangan Negeri di sini, Rabu.

Mohd Farid berkata penduduk Islam di Pulau Pinang kecewa kerana Mohamad Fairus gagal memainkan peranan sebagai pemimpin nombor dua negeri.

"Saya juga hairan kenapa Mohamad Fairus yang juga exco Agama dan exco Pembangunan Usahawan dan Koperasi tidak dipilih menganggotai jawatankuasa pusat Hab Halal. Bukan sahaja tidak dipilih sebagai anggota jawatankuasa malah yang paling mengecewakan tidak diberi peluang mengetuai AJK itu," katanya.

Sebaliknya beliau berkata empat exco yang tidak perlu makan makanan halal pula dilantik sebagai AJK Hab Halal itu untuk melaksanakan projek itu.

Beliau berkata sikap Mohamad Fairus (PKR-Penanti) pernah ditegur oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana beliau jarang melawat kawasan.

"Bila ditegur jarang lawat kawasan, alasannya sibuk. Bila diberi tanggungjawab sebagai Presiden Persatuan Bola Sepak Pulau Pinang, beliau letak jawatan dengan alasan jadual terlalu ketat," katanya.

2. Fairus dakwa ada konspirasi hendak jatuhkan dia

Petikan daripada: alahaifairustkmpenang.blogspot

Enggan muhasabah diri - inilah salah satu masalah mental yang mengikat kepala hotak si budak Fairus, asyik menuding jari menyalahkan orang lain bagi menutup kesalahan diri sendiri.

Semua orang salah, hanya aku seorang betul - sampai kiamat pun masalah sikap buruknya sejak azali itu tidak akan selesai. Kalau dah dia sendiri tidak mahu membaiki kelemahan dirinya, apa diharap orang lain.

Nak harap Anwar Ibrahim ?

Dah berbuih mulut ‘pak sheik’ tegur. Bukan setakat tegur, hatta pujuk dan hentam marah pun dah dibuatnya.

Bukan setakat itu sahaja, bahkan pada peringkat awal dulupun Anwar dah bentuk jawatankuasa khas- ahlinya Pengerusi PKR Pulau Pinang Datuk Zahrain Hashim, Setiausaha Negeri Mustafa Kamal Yusof dan ahli MPT Dr Mansor Othman untuk membantu si budak Fairus.

Tapi lain pula jadinya. Mereka yang ikhlas untuk membantu, dituduh pula datang untuk mencari kesalahan dirinya, bahkan tak pasal-pasal Dr Mansor pula dituduh mengidam jawatannya. Last- last mereka inipun tak tahan…..frust, cabut !

“You ni datang, nak ambik tempat I ye ?” demikian antara kata-kata si budak Fairus kepada Dr Mansor.

Punyalah mangkuk ayun si budak Fairus ni. Dr Mansor hanyalah bekas calon PKR, bukannya ADUN. Macam mana dia nak ambik tempat TKM…bangangggg.

Suatu ketika, hal ini ditanya oleh salah seorang ahli Majlis MPSP Johari Kassim, di depan teman-teman, bagaimanapun si budak Fairus seperti biasalah akan bermati-matian menafikan dia pernah berkata begitu kepada Dr Mansor.

Tetapi dengan tiba-tiba si budak Fairus terkancing gigi, apabila Johari berkata, “ Dr. Mansor sendiri yang bagitau I.”

Haaaa…kan dah kantoiiiiiii…nak menipu lagi ?

Salahkan Malik pula ….

Semalam selepas Mohd Farid Saad ( BN Pulau Betong) menggamatkan sidang dewan kerana menggesa si budak Fairus, meletak jawatan dan digantikan oleh ADUN Batu Maung, Abdul Malik Kassim, dihalanya pula tuduhan, semua itu konspirasi Abdul Malik dengan Adun Umno.

Menurut intelegent kami, sebaik dia dibelasah di dalam dewan, si budak Fairus mula meraih simpati daripada Adun-adun PR, dengan menyalahkan Abdul Malik kononnya membocorkan maklumat kepada Adun Umno tentang salahlakunya.

Hee deeiiiii ….. masa Lu dalam dewan, Lu diam-diam tarak mau cakap, Lu cabut lari, orang hentam sama Lu, sampai Umno kata sama Lu TIPU pun, Lu diam-diam jugak duduk, tarak cakappp, sekarang luar dewan Lu mau cucuk sana, cucuk sini, apa pasai ? Lu tak ada tulurrrrrr ka ?

Lu tarak tau ka, itu maklumat bukan bawah akta OSA la, semuanya boleh dapat daripada pejabat SUK la…

Berapa kali Lu buat meeting MMK, berapa banyak Lu tidur dalam meeting, berapa kali Lu ponteng mesyuarat, berapa banyak Lu sakit perut, berapa banyak Lu ‘claim’ sebulan, berapa banyak Lu sapu duit minyak kereta rasmi untuk Lu guna sendiri… semuanya ada rekod laaaaa.
Lu tarak tau ka ? Itu komtar masih banyak saki baki penyokong Umno la, Lu tarak tau ka itu semuaaa ?

Ayoyooooo…itu Lu punya Ketua Inteligent @ Penasihat Peribadi Lu, Dr Pirdaus Khairuddin, Lu punya abang yang tiga suku macam Lu, tarak bagitau sama Lu ka ?

Sia-sialah Lu rekomen pingat PKT ( Pingat Kelakuan Terpuji ) sama Lu punya abang hari tu…
Lu tau ka, itu Anwar Ibrahim pun ada terkejut ooooo… bila Lu punya abang, angkat itu pingat dari Gabenor di depan-depan ‘pak sheik’ hari tu….

Ayomaaa…ayopaaa…masa tu baru tiga bulan perintah Pulau Pinang Lu sudah tunjuk Lu punya samdol laaa…..

Haaaaa…sebelum ‘macha’ lupa, apa macam Lu punya ‘Projek Petronas juta-juta’ guna proksi Persatuan Nelayan sama Lu punya abang, sama Omar lawyer sama itu Pak Su Senik, bila mau start ?

Bila projek sudah jalan, jangan lupa sama ‘macha’ sama la, kasi ‘macha’ sikit syer la, ‘macha’ pun mau angkat komisen jugakkkk … ‘macha’ pun mau hidup maaaaa…. !
Haaa..haaa..haaa…

Nanti kita jumpa lagi....ada banyak kotak lagi ni, lebih daripada 6 kotak yang Ezam ada …

3. Fairus khianat amanah rakyat, rosakkan imej Anwar dan PR

Petikan daripada: alahaifairustkmpenang.blogspot

SUKAR dipercayai namun setelah pelbagai pihak termasuk Anwar Ibrahim gagal mengubati 'penyakit mental' yang dihidapi sejak sekian lama oleh Timbalan Ketua Menteri 1, maka lahirlah blog Alahai ...... FAIRUS TKM 1 Penang ini.

Demi masa depan Pakatan Rakyat (PR) Pulau Pinang khususnya parti keADILan, agar tidak terus dicemuh dan dicaci, oleh akar umbi dan kakitangan kerajaan negeri, dek kerana tindak tanduk bodoh sombong seorang 'pemimpin' yang merosakkan imej parti, maka kami mewujudkan blog ini bagi membongkar 'wajah' sebenar Mohammad Fairus Khairuddin yang menjadi ADUN Penanti, Permatang Pauh secara bidan terjun.

Kata orang Don't Judge The Book By The Cover. Makna kata jangan cepat terpesona dengan pemimpin yang hanya nampak gah apabila bercakap tetapi hakikatnya cakap tak serupa bikin, bikin tak serupa cakap, bila berjanji dia mungkir, bila cakap dia menipu .....

Zaman pemimpin beretorik telah berlalu. PR tidak memerlukan 'pemimpin' yang khianat amanah rakyat.

Bagi mereka yang tidak kenalnya secara dekat, Alahai.... FAIRUS TKM Penang mungkin dianggap untuk merosakkan imejnya, yang sebenarnya sudah merudum teruk.

Pasti juga ada yang menganggap pembongkaran yang bakal menghiasi blog ini, sebagai fitnah jahat untuk menjahamkan karier politiknya, dan tidak kurang juga akan dianggap sebagai satu konspirasi.

Dan pasti juga, tidak kurang akan merungus bahawa Alahai...FAIRUS TKM Penang bertindak bodoh kerana membuka pekung pemimpin. Tapi inilah harga yang perlu dibayar kerana kesilapan pimpinan yang memilih pemimpin secara tangkap muat sebagai calon pilihan raya.

Kita hanya ada dua pilihan, satu- membiarkan TKM 1 terus bertindak bodoh merosakkan imej PR, atau 2- menyahkan TKM 1 dari kedudukannya sekarang !

Biar apapun tanggapan orang, namun kebenaran perlu diluah. Berkatalah benar biarpun pahit.....bukankah kita semua memperjuangkan kebebasan bersuara ?

4. Adun BN desak Fairus letak jawatan… hancus

Petikan daripada: alahaifairustkmpenang.blogspot

Kata orang tua-tua, kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa. Sepandai-pandai menipu, akhirnya orang tahu juga.

Inilah yang berlaku kepada si budak Fairus pada sidang DUN Pulau Pinang pagi tadi (19 Nov), apabila YB Farid Saad (BN Pulau Betong) menggesa TKM 1 si budak Fairus meletakkan jawatan kerana gagal tunaikan tugas, antara lain kerana menipu.

Farid turut menyenaraikan salahlaku buruk si budak Fairus, sepanjang lapan bulan menjadi TKM 1, termasuk menipu dewan ketika menjawab soalan lisan pada sidang Dun lepas.
Si budak Fairus hanya tersengih macam kerang busuk ketika itu. Rakaman sidang tu boleh ditonton di http://www.vttv.tv/dunpenang/vod.html#

Selain mengungkitkan tentang si budak Fairus tidak hadir majlis sambutan kemerdekaan peringkat negeri 31 Ogos lalu, dan teguran Anwar Ibrahim kepada si budak Fairus kerana jarang turun padang, Farid turut mendedahkan penipuan si budak Fairus pada sidang dewan lalu.

Farid membuktikan dengan menyenaraikan bilangan hari mesyuarat Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) di bawah fortfolio si budak Fairus dan beberapa Exco lain.

Menurut Farid, MMK Tanah di bawah fortfolio Ketua Menteri Lim Guan Eng telah bermesyuarat sebanyak 27 kali dengan memperkenalkan 5 dasar yang dianggapnya sebagai cemerlang.

Cuba kita bandingkan MMK di bawah si budak Fairus dengan prestasi Lim Guan Eng seperti didedahkan pada sidang DUN Pulau Pinang.

1. MMK Agama : 3 kali bermesyurat semuanya dalam bulan Julai lalu, pada minggu pertama, kedua dan ketiga, tiada dasar baru diperkenalkan.

2. MMK Pembangunan dan Koperasi : 4 kali bermesyuarat sekali pada Mei dan 23 Okt,7 Nov dan 11 Nov, juga tiada dasar baru diperkenalkan.

“Mesyuarat ini saya rasa dibuat selepas saya tanya soalan ini ( sidang Julai ). Pada sidang pertama dulu saya tanya, dia ( Fairus ) jawab tiga kali mesyuarat- dia TIPU saya, sebenarnya baru sekali mesyuarat,” tegas Farid.

Farid turut mencadangkan jawatan exco Agama yang disandang oleh si budak Fairus diberi kepada Hamdan Abdul Rahman (PAS-Permatang Pasir) untuk kebaikan kerajaan Pakatan Rakyat dan rakyat negeri ini.

"Dalam pembentukan satu jawatankuasa untuk menyediakan produk halal mengikut ajaran Islam, sebagai exco agama, beliau ( si budak Fairus) tidak diberi kepercayaan.

Demi menjaga maruah orang Melayu dan Islam, tegasnya lagi si budak Fairus perlu letak jawatan kerana dia tidak layak memegang jawatan tersebut.

"Demi menjaga maruah orang Melayu dan agama Islam saya berpendapat beliau tidak lagi layak menjadi timbalan ketua menteri. Berikan sahaja jawatan itu kepada Adun Batu Maung yang begitu aktif," katanya.

Farid berkata penduduk Islam di Pulau Pinang kecewa kerana si budak Fairus gagal memainkan peranan sebagai pemimpin nombor dua negeri.

Fairus cabut lagiiiiii ... memalukan PR

Pada sidang semalam pun , si budak Fairus TKM 1 kuda kayu ini memalukan lagi Pakatan Rakyat (PR) Pulau Pinang, khususnya Melayu @ Islam.

Ketika YB Shahbudin Yahya (BN Permatang Berangan) berbahas tentang Sekolah Agama Rakyat (SAR), yang sepatutnya dijawab oleh Exco Agama iaitu si budak Fairus, tetapi yang bangun jawab secara spontan ialah Ketua Menteri Lim Guan Eng.

Minggu lepas (hari pertama sidang DUN 13 Nov) selepas cabut lari keluar dewan dengan alasan biasanya-sakit perut ( siri 3 ) bagi mengelak menjawab soalan bertulis, meskipun pun jawapan bertulisnya dah tersedia di atas mejanya, si budak Fairus buat hal lagi hari semalam (18 Nov) ….dia cabut lagi !

Turut hadir ikuti sidang DUN semalam ialah Setiausaha keADILan Pulau Pinang Mustaffa Kamal Yusof dan bendahari keADILan Permatang Pauh Sim Bak Seong.

Dalam perbahasan bajet 2009, wakil pembangkang Jasmin Mohamad (BN-Sungai Dua) menyentuh soal perletakan jawatan si Fairus sebagai Presiden Persatuan Bolasepak Pulau Pinang pada bulan lepas. ( Nanti kami dedahkan sebab sebenar dia letak jawatan )

Secara sinis wakil Umno itu mencari di mana si budak Fairus bekas Presiden FAP.

Ada suara menyampuk ‘dia player.’

Aduhhhh …… si budak Fairus hilang lagi.