Sunday, April 24, 2016

Hutan Simpan Kekal di Kelantan – Audit, Dakwa Segera Dalang & Sindiket

Kerajaan negeri Kelantan perlu mengaudit jumlah keluasan hutan simpan kekal yang masih ada dan yang telah diteroka secara haram di negeri ini.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata penerokaan kawasan hutan simpan kekal adalah perbuatan serius sama ada dilakukan oleh individu mahu pun sindiket.


"Kita nak ketelusan, kita nak tahu setiap jajahan hutan simpan kekal berapa masih tinggal, berapa telah diteroka secara haram dan keluasannya yang sudah ditanam semula," katanya kepada pemberita selepas meninjau kawasan ladang tanaman kontan di Bukit Perawas, Ayer Lanas di Jeli, semalam.

Mustapa mengulas pendedahan Jabatan Perhutanan Kelantan Rabu lepas, mengenai 7,284 hektar kawasan hutan termasuk Hutan Simpan Kekal (HSK) di negeri ini diteroka secara haram oleh sindiket dan individu.

Pengarah Jabatan Perhutanan Kelantan Zahari Ibrahim dilaporkan berkata lebih 400 hektar Hutan Simpan Kekal Ulu Galas dan Batu Papan, Gua Musang diteroka oleh sindiket yang menggunakan nama Sultan Kelantan dan kerabat baginda.

Sindiket itu memperdaya penduduk agar membeli lot-lot tanah yang diteroka dan menyertai penerokaan tanah bagi tujuan penanaman getah, kelapa sawit dan pisang.

Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, berkata penerokaan secara haram itu menunjukkan kelemahan dari segi penguatkuasaan dan ia perlu diatasi dengan segera.

Beliau berkata kemusnahan hutan akan memberi banyak kesan kepada alam sekitar dan semua pihak perlu memelihara khazanah alam tersebut.

Sementara itu, kelmarin Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan Datuk Ahmad Jazlan Yaakub berharap Kerajaan Kelantan perlu mengambil tindakan segera mendakwa di mahkamah dalang dan anggota sindiket yang meneroka hutan simpan kekal di negeri ini terutama di Gua Musang.

Pencerobohan kawasan hutan tidak boleh dipandang ringan kerana dikhuatiri akan menyebabkan berlakunya banjir besar seperti pada 2014, katanya.

"Kalau kerajaan negeri dapat meluluskan kawasan pembalakan walaupun di pedalaman kenapa dalam masa sama kegiatan penerokaan hutan simpan kekal tidak boleh dikesan dari awal," katanya kepada pemberita selepas merasmikan jambatan yang menghubungkan antara Kampung Limau Nipis Luar dan Kampung Limau Nipis Dalam di Machang.


Ahmad Jazlan mengulas pendedahan Jabatan Perhutanan Kelantan Rabu lepas, mengenai 7,284 hektar kawasan hutan termasuk Hutan Simpan Kekal (HSK) di negeri ini diteroka secara haram oleh sindiket dan individu.

Pengarah Jabatan Perhutanan Kelantan Zahari Ibrahim dilaporkan berkata lebih 400 hektar Hutan Simpan Kekal Ulu Galas dan Batu Papan, Gua Musang diteroka oleh sindiket yang menggunakan nama Sultan Kelantan dan kerabat baginda bagi memperdaya penduduk agar membeli lot-lot tanah yang diteroka dan menyertai penerokaan tanah bagi tujuan penanaman getah, kelapa sawit dan pisang.

Semalam, Timbalan Menteri Besar Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata sebuah pasukan petugas khas sedang mengumpul pelbagai bukti untuk menangkap dan mendakwa dalang serta anggota sindiket terbabit.

Kelantan Berpesta Gol Atasi Terengganu, Kedah, JDT Kongsi Mata

PEMAIN Kelantan, Mohd Khairul Izuan dihalang pemain pertahanan Terengganu, Vincent Bika (kanan) dalam aksi Liga Super di Stadium Sultan Muhammad ke IV, Kota Bharu. - Foto Berita Harian
Kelantan merakam kemenangan bergaya selepas menewaskan Terengganu 3-0 ketika langkah juara Piala AFC 2015, Johor Darul Ta'zim (JDT) terus disekat Kedah pada aksi Liga Super, malam tadi.

Memanfaatkan aksi di laman sendiri, Kelantan tidak menunggu lama untuk melancarkan serangan berbahaya kepada pelawat sebelum gol pertama diperoleh pada minit ke-14 permainan menerusi pemain sayap kebangsaan, Wan Zack Haikal Wan Nor.

Mendahului 1-0 berakhir babak pertama, anak buah K Devan tampak terus bernafsu menjaringkan gol, namun jaringan kedua hanya hadir pada minit ke-63 permainan menerusi Wan Zaharulnizam Wan Zakaria.

Seminit sebelum masa permainan berakhir, gawang Terengganu yang dikawal Mohd Amierul Hakimi Awang sekali lagi bocor menerusi jaringan Fakhrul Zaman. 

Di Stadium Darul Aman, Alor Setar, hasrat JDT untuk membalas dendam kekalahan 2-1 dalam kempen Piala FA kepada Kedah, minggu lalu tidak kesampaian apabila sekadar seri 1-1.

Sebaliknya, tuan rumah bermula garang dan berjaya mengejutkan JDT seawal minit pertama perlawanan menerusi jaringan kapten pasukan, Baddrol Bakhtiar yang menyempurnakan hantaran Farhan Roslan.

Tersentak dengan gol awal Kedah, JDT membuat serangan balas dan melancarkan beberapa serangan melalui Pereyra Diaz (m19) namun gagal menewaskan gawang tuan rumah.

Seminit sebelum babak pertama berakhir, penantian JDT untuk meledak gol berakhir selepas dianugerahkan sepakan penalti apabila Pereyra Diaz dijatuhkan oleh Bang Seung Hwan.

Penyerang dari Argentina, Juan Martín Lucero memanfaatkan sepakan penalti dengan sepakan yang mengelirukan ke penjuru kanan pintu gol Kedah untuk menyamakan kedudukan 1-1.

Sekali pun perlawanan tambah rancak pada babak kedua termasuk beberapa peluang terhidang, kedua-dua pasukan buntu menambah jaringan untuk berkongsi satu mata.

Di Stadium Hang Jebat, Melaka, PDRM bukan saja tidak memanfaatkan aksi di gelanggang sendiri, malah gagal mengambil kesempatan ke atas Selangor yang beraksi 10 pemain apabila sekadar mencatat keputusan seri 0-0.

Terdesak untuk bangkit dari kekalahan kepada pendahulu liga FELDA United sebelum ini, skuad kendalian Mohd Fauzi Pilus itu berjaya melakukan dua percubaan bahaya pada babak pertama namun gawang membolosi gawang pelawat.

The Red Giants turut berpeluang untuk membocori jaring tuan rumah muncul tetapi sepakan percuma Patrick Ronaldinho dari jarak kira-kira jarak enam meter pada minit ke-26 hanya tinggi melepasi palang gol tuan rumah.

Pada minit ke-70 permainan, Selangor terpaksa beraksi kurang seorang pemain apabila pemain tengah kebangsaan, Mohd Nazmi Faiz dilayangkan kad merah akibat mengasari Andre Williams.

Permainan tetap berlangsung rancak di sebalik ketiadaan Nazmi dengan rentetan serangan dilakukan PDRM namun tetap gagal menerjah gawang menyaksikan kedua-dua pasukan membawa pulang satu mata.

Pada perlawanan lebih awal, Sarawak gagal memanfaat kelebihan beraksi di laman sendiri apabila diikat Pahang 1-1 di Stadium Negeri, Petra Jaya.

Sumber - Berita Harian

Pasukan Petugas Khas Kumpul Bukti Dalang Teroka Hutan Simpan Kekal


Sebuah pasukan petugas khas sedang mengumpul pelbagai bukti untuk menangkap dan mendakwa dalang serta anggota sindiket yang meneroka hutan simpan kekal terutama di Gua Musang.

Timbalan Menteri Besar Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata pasukan itu yang ditubuhkan tiga tahun lalu dan diterajui Pejabat Tanah dan Galian (PTG) telah mengenal pasti dalang terbabit yang tinggal di luar Kelantan.

"Usaha sedang giat dilakukan bagi mengumpul bukti yang mencukupi untuk mendakwa mereka di mahkamah.

"Dalang kes ini tidak ada di sini (di Kelantan), jadi kalau kami tangkap pun adalah pekerja. Kalau ingin tangkap dalang ini, kena ada bukti yang kukuh untuk dibawa ke mahkamah," katanya kepada pemberita selepas majlis meraikan media Kelantan di Kota Bharu, Khamis lalu.

Mohd Amar mengulas pendedahan Jabatan Perhutanan Kelantan semalam, mengenai 7,284 hektar kawasan hutan termasuk Hutan Simpan Kekal (HSK) di negeri ini diteroka secara haram oleh sindiket dan individu.

Pengarah Jabatan Perhutanan Kelantan Zahari Ibrahim dilaporkan berkata lebih 400 hektar Hutan Simpan Kekal Ulu Galas dan Batu Papan, Gua Musang diteroka oleh sindiket yang menggunakan nama Sultan Kelantan dan kerabat baginda bagi memperdaya penduduk agar membeli lot-lot tanah yang diteroka dan menyertai penerokaan tanah bagi tujuan penanaman getah, kelapa sawit dan pisang.

Mohd Amar berkata penerokaan di kawasan Hutan Simpan Kekal adalah salah dan kegiatan melibatkan sindiket itu dipercayai sudah berlaku lebih 10 tahun lalu.

"Antara strategi peneroka haram ini adalah dia guna nama-nama besar dan dalam kes ini mereka menggunakan nama sultan sedangkan sultan sendiri tidak ada sebarang hubungan dengan kes ini.

"Sindiket ini, sebahagian besar berada di luar Kelantan tetapi oleh kerana mereka ada duit mereka boleh gunakan orang tempatan untuk membuat penerokaan haram seperti menebang kayu dan menjual secara haram kemudiannya mereka tanam sawit, getah dan sebagainya," katanya.

Beliau berkata menjadi kesalahan juga kepada penduduk kampung yang meneroka kawasan Hutan Simpan Kekal namun jika melibatkan tanah milik kerajaan negeri, perkara itu boleh dipertimbangkan apabila mereka membuat permohonan rasmi kepada pihak kerajaan.

Katanya Jabatan Perhutanan dengan kerjasama agensi penguat kuasa lain seperti polis dan PTG akan meningkatkan pemantauan dan serbuan bagi membanteras kegiatan itu.

Sementara itu, ditanya persediaan kerajaan negeri untuk menghadapi kesan cuaca panas dan kemarau yang berpanjangan, beliau berkata syarikat Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) sudah diarah membuat pemantauan dan sekiranya bekalan air terganggu, syarikat itu akan membekalkan air secukupnya kepada penduduk terbabit.