Wednesday, August 4, 2010

MASALAH AIR DI HOSPITAL - SIAPA BOHONG?

Dua jururawat di wad bersalin Hospital Raja Perempuan Zainab II terpaksa mengangkut air dari luar untuk keperluan pesakit dan petugas di wad tersebut akibat masalah bekalan air yang berterusan di hospital tersebut, di Kota Bharu, Kelantan, 3 Ogos. - Gambar Utusan

MUSTAPA TUMPU PULIHKAN UMNO RANTAU PANJANG

"Suatu masa dahulu Rantau Panjang merupakan kubu kuat Barisan Nasional di Kelantan dan kita rasa ada potensi sekiranya pihak-pihak yang bertelagah dapat bekerja sebagai satu pasukan," - Mustapa Mohamed


Ketua Badan Perhubungan UMNO Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed akan mempengerusikan mesyuarat UMNO bahagian Rantau Panjang pada Sabtu ini.

Ia yang pertama sejak badan perhubungan itu diminta mengambil alih pentadbiran bahagian itu oleh Majlis Tertinggi UMNO ekoran masalah kepimpinan di bahagian itu.

Mustapa berkata antara perkara yang akan diberi tumpuan dalam mesyuarat itu ialah mengukuhkan perpaduan anggota dan merangka program-program bagi mengembalikan kekuatannya dalam usaha memenangi pilihan raya umum akan datang.

"Suatu masa dahulu Rantau Panjang merupakan kubu kuat Barisan Nasional di Kelantan dan kita rasa ada potensi sekiranya pihak-pihak yang bertelagah dapat bekerja sebagai satu pasukan," katanya kepada pemberita di akhir lawatan tiga hari ke Indonesia di Jakarta.

Mustapa, yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, berada di sini dalam rangka lawatan menarik pelaburan Indonesia ke Malaysia selain membincangkan isu-isu dua hala berkaitan perdagangan dan pelaburan.

Perpecahan dalam kalangan pemimpin UMNO bahagian Rantau Panjang yang berlarutan sejak sekian lama telah menyebabkan dua kumpulan pimpinan mengadakan mesyuarat perwakilan bahagian secara berasingan pada Jun lepas.

Satu mesyuarat dijalankan oleh ketua bahagian Abdullah Mat Yassin manakala satu lagi oleh bekas ketua bahagian itu Datuk Mohd Zain Ismail pada hari yang sama. Berikutan itu Majlis Tertinggi UMNO membuat keputusan meminta Badan Perhubungan UMNO Kelantan mengambil alih pentadbiran bahagian itu.

Mustapa berkata beliau telahpun mengadakan pertemuan dengan biro politik badan perhubungan, dan juga mengadakan perjumpaan dengan ketua bahagian Rantau Panjang.

Katanya mesyuarat pada Sabtu ini juga akan menentukan kedudukan Abdullah sebagai Ketua UMNO Bahagian Rantau Panjang.

Menurut Mustapa, mesyuarat perwakilan UMNO bahagian Rantau Panjang yang dijalankan oleh Abdullah adalah sah dan tidak menjejaskan status perwakilan yang dipilih ke Perhimpunan Agung UMNO.

Apa yang berlaku pada masa itu, katanya, ialah satu lagi kumpulan anggota bahagian itu yang tidak mempunyai locus standi telah mengadakan mesyuarat berasingan, "barangkali untuk menunjukkan kekuatan".

"Mesyuarat itu tidak diiktiraf oleh ibu pejabat UMNO. Yang diiktiraf ibu pejabat cuma satu iaitu jawatankuasa yang dipilih pada pemilihan parti 2008 yang lalu," katanya.KELANTAN SERI, SELANGOR KALAH MUDAH

Naib juara Liga Super musim ini, Kelantan hanya sekadar berkongsi mata dengan T-Team apabila kedua-dua pasukan seri tanpa jaringan di Stadium Sultan Muhamed IV, Kota Bharu.

Terengganu yang menduduki tangga ketiga liga pula mencatat kemenangan tipis 1-0 ke atas KL Plus di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah.

Pahang berjaya menumpaskan Johor FC 3-0 di Stadium Darul Makmur dan Perak juga mencatat kemenangan 4-0 ke atas Pulau Pinang di Stadium Perak.

Turut meraih kemenangan pada perlawanan ini ialah Perlis yang menang tipis 2-0 dengan Negeri Sembilan di Stadium Utama Negeri, Kangar.

Di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Johor Bharu, pasukan tuan rumah Johor tewas 0-1 di tangan pasukan Kuala Lumpur.

Sementara itu, juara Liga Super Selangor hanya tampil sekadar melengkapkan jadual perlawanan apabila tewas 0-2 kepada Kedah pada perlawanan penutup di Stadium Darul Aman, Alor Setar, malam semalam.

Persembahan sambil lewa Selangor bagaimanapun gagal dimanfaatkan sepenuhnya oleh Kedah yang kelihatan buntu akibat mensia-siakan tidak kurang lima peluang terbaik pada separuh masa pertama untuk menambah jaringan.

Penyerang, Mohd Faizal Abu Bakar menyumbat gol pertama Kedah pada minit kesembilan manakala Badrol Bakhtiar menewaskan penjaga gol Selangor, Mohd Iqbal Mohd Suhimi sekali lagi hasil rembatan kencang dari luar kotak penalti pada minit ke-70.

Walaupun tidak bermain bersungguh-sungguh, barisan Selangor berupaya menghasilkan beberapa percubaan merbahaya pada babak kedua terutama selepas Kedah menyumbat gol kedua.

Percubaan pemain gantian Selangor, Liew Kit Kong pada minit ke-47 diselamatkan pemain pertahanan, Khairul Helmi Johari selepas penjaga gol, Mohd Helmi Elias tewas sementara percubaan Mohd Fazilidin Khalid pada minit ke-73 terkena tiang gol.