Tuesday, August 3, 2010

PRU 13 AMAT GETIR BAGI BN

Ini amaran Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin secara menyeluruh.

Rasanya kelantan lebih perit lagi.

Timbalan Perdana Menteri berkata situasi hari ini adalah berbeza dari segi mengurus parti dan kerajaan kerana rakyat kini banyak membuat penilaian serta pertanyaan terhadap dasar-dasar dan tindakan yang dibuat kerajaan.

Menurutnya, jika transformasi besar yang diharapkan rakyat mampu dilaksanakan dengan jayanya, maka BN dapat mempertahankan sokongan rakyat di masa akan datang.

Muhyiddin berkata senario politik masa kini serta perubahan dalam lanskap politik negara sejak pilihan raya umum Mac 2008 menuntut kepimpinan Barisan Nasional (BN) daripada semua peringkat untuk melakukan suatu perubahan yang ketara serta proses transformasi yang boleh diterima rakyat.

Jika ini gagal dilakukan oleh kepimpinan BN, maka parti itu akan menghadapi masalah menjelang pilihan raya umum akan datang.

"Kalau itu tidak kita lakukan dalam tempoh yang agak segera...maka pasti bila menjelang pilihan raya akan datang kita akan menghadapi masalah agak besar (yang boleh) mencabar keutuhan kuasa politik," katanya pada majlis makan malam anjuran Majlis Bekas Wakil Rakyat Kebangsaan (Mubarak) Malaysia malam Sabtu lalu.

Majlis makan malam ini yang turut dihadiri oleh isteri Muhyiddin, Puan Sri Norainee Abdul Rahman diadakan sempena Perhimpunan Agung Mubarak ke-7.

Muhyiddin berkata cabaran politik hari ini yang merupakan rentetan daripada tsunami politik yang melanda pilihan raya umum lepas adalah amat besar, lebih-lebih lagi dengan pendedahan terhadap maklumat-maklmat terkini di dalam mahupun di luar negara, terutamanya di kalangan anak-anak muda.

Katanya, dengan mindset baru di kalangan anak-anak muda ini, maka wujud tuntutan yang memerlukan urusan dan pentadbiran kerajaan serta hal ehwal parti dilakukan dengan lebih efektif dan telus.

Lantaran itu, Mubarak sebagai badan bukan kerajaan (NGO) boleh memainkan peranan dalam membantu BN menghadapi cabaran masa kini, katanya.

Beliau mengajak kepimpinan Mubarak dari semua peringkat berganding bahu dengan kerajaan dalam membantu menjelaskan pelbagai gagasan, dasar serta pendekatan yang sedang dilakukan kerajaan untuk disampaikan kepada masyarakat umum.

Muhyiddin berkata walaupun anggota-anggota Mubarak tidak memegang jawatan pada masa ini, tetapi pengalaman mereka sebagai bekas wakil rakyat amat berguna dalam usaha memajukan negara.

"Pengalaman lama mereka masih boleh dimanfaatkan dalam situasi hari ini yang amat mencabar," kata beliau.

GERAK KERJA DAFTAR PEMILIH BARU

UMNO Bahagian Jeli akan bermesyuarat bagi memberi tumpuan kepada gerak kerja lebih hebat dalam usaha mendaftarkan pemilih-pemilih baru di parlimen Jeli.

Ketua UMNO Bahagian Jeli, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, menerusi mesyuarat pengurusan akan datang, beliau meminta supaya gerak tumpu mendaftarkan pemilih dapat digembleng dengan lebih baik.

Menurutnya, daftar pemilih ini merupakan perkara serius dan oleh itu satu usaha turun ke bawah lebih banyak perlu dijalankan sebagai persediaan menghadapi pilihan raya umum nanti.

"Tanggungjawab ini perlu diambil berat dan saya minta Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKP) mengambil berat serta serius tentang perkara ini.

"Banyak program-program di jalankan di Jeli ini, jadi gerakan mendaftar ini perlu dilakukan dari semasa ke semasa supaya ianya dapat memberi kekuatan kepada kita nanti,"katanya.

Berikutan itu, semua pihak diminta menggemblengkan tenaga dan usaha menjalankan gerak kerja lebih hebat mendaftarkan mereka yang cukup umur sebagai pemilih.

Mustapa berkata, daftar pemilih ini merupakan perkara penting sekiranya pilihan raya diadakan.

Menurutnya, perkara ini sangat mustahak dan sekiranya diambil mudah maka ianya sudah tentu merugikan apabila pilihan raya diadakan nanti.

"Daftar pemilih ini mustahak dan usaha meningkatkan jumlahnya perlu dilaksanakan sebaik mungkin menjelang pilihan raya umum ke 13 nanti,"katanya ketika berucap dalam majlis pertemuan bersama kepimpinan Dewan Undangan Negeri (DUN) Ayer Lanas di Gemang 31 Julai lalu.

Lebih 100 kepimpinan DUN hadir pada majlis tersebut apabila Mustapa hadir menyuntik semangat memberikan motivasi untuk bekerja kuat.

APABILA KU LI DAKWA TOK PA TAK CAKAP BENAR…

Daripada www.hambali1.blogspot.com

"....Pelabur asing juga memerlukan wang yang mereka ada untuk dilaburkan di dalam negara sendiri berikutan keadaan ekonomi yang semakin teruk terutama di Eropah dan AS. ..Kebanyakan pelabur terpaksa menumpukan kepada pelaburan di dalam negara masing-masing kerana ia amat diperlukan di sana, ini bermakna mereka tidak akan membuat pelaburan besar di negara lain.'' - Dr Mahathir Mohamad

Banyak pihak – penganalisis ekonomi - menganggap berita paling hangat masa kini ialah kejatuhan 81 peratus dalam pelaburan langsung asing (FDI) negara untuk 2009 seperti yang diterbitkan oleh Laporan Pelaburan Dunia (World Investment Report UNCTD) pada 22 Julai lalu.

Malaysia mencatat kejatuhan FDI tahun lalu kepada AS$1.38 bilion (RM4.22 bilion) berbanding AS$7.31 bilion (RM23.39) pada 2008. Ini merupakan rekod terburuk yang dialami Malaysia sejak 15 tahun lalu.

Apa yang merisaukan ialah negara kita yang mengalami kejatuhan yang paling tinggi berbanding lain-lain negara dalam ASEAN. Vietnam mengalami kejatuhan sebanyak 44 peratus, Thailand jatuh sebanyak 31 peratus, Indonesia jatuh 48 peratus, Filipina jatuh 26 peratus dan Singapura meningkat 45 peratus.

Bagaimanapun, kita difahamkan bahawa untuk penggal pertama 2010 kita telah mencapai keseluruhan jumlah pelaburan untuk tahun lepas. Ertinya keadaan merudum pelaburan itu tidaklah berterusan hingga ke tahun ini.

Jumlah FDI dalam tempoh tersebut dikatakan meningkat RM5.06 bilion iaitu hampir yang dicatat sepanjang 2009 sebanyak RM5.66 bilion. Meskipun aliran FDI merosot pada 2009, namun Malaysia masih tersenarai sebagai salah satu daripada 15 negara utama FDI bagi 2010 hingga 2012.

Namun, seorang penganalisis ekonomi berkata beberapa hari lalu , sekiranya tiada tindakan drastik untuk memperbaiki kemasukan FDI, ekonomi Malaysia akan terperangkap selama-lamanya.

Ini kerana negara-negara jiran terutama Vietnam dan Indonesia, begitu agresif meningkatkan pertumbuhan ekonomi masing-masing dengan pendekatan yang holistik.

Dengan kata lain, menurutnya, Malaysia tidak boleh hanya berpeluk tubuh dengan mengharapkan limpahan ekonomi negara-negara jiran untuk merasai tempiasnya kerana ia tidak akan berlaku.”Sudah tentu kita tidak mahu melihat generasi muda pada masa depan pula mencari kerja di Indonesia dan Vietnam, mencari sesuap nasi,” kata pengnalisis tersebut.

Berikutan itu, Tok Pa (Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri – MITI - Datuk Mustapa Mohamed) dan MITI seakan tertekan sehingga terpaksa membuat dua kali kenyataan kepada media.

Tok Pa dan MITI dikritik oleh banyak pihak yang mempersoalkan kewibawaan kementerian itu yang diterajui olehnya sehinggakan ada kenyataan-kenyataan pedih yang dilemparkan terhadap kementerian itu. Namun apakah Tok Pa dan seluruh kakitangan sudah lemah semangat dengan kritikan dan kecaman sedemikian.

Terbaru, Tok diserang hebat akibat angka kejatuhan FDI itu, termasuk oleh bekas Menteri Kewangan yang kemudian menjadi Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li).

Menurut Malaysiakini kelmarin, Ku Li mengecam Tok Pa yang dikatakan tidak memberitahu perkara yang sebenar berhubung sebab utama tentang kejatuhan pelaburan langsung asing (FDI) sebanyak 81 peratus pada 2009.

Beliau mengatakan Tok Pa tidak bercakap benar dan berpusing-pusing memberikan alasan remeh. Ku Li menegaskan soal asas ialah tidak ada keyakinan, bukan kerana faktor lain.

Persoalannya, jangan Tok Pa sahaja disalahkan. Apakah kerana beliau baru mengambil alih kementerian itu, beliau wajar dipersalahkan? Kementerian ini sebelum ini diketuai oleh Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin sejak Mac 2008. Bagaimanapun, kementerian itu lama berada di bawah Datuk Seri Rafidah Aziz.

Kita perlu adil dan melihat juga bagaimana pendekatan MITI sebelum 2008 dan apa perancangan kerajaan ketika itu?

Tok Pa dalam kenyataan akhbar pada 26 Julai lalu memberi alasan aliran masuk FDI menjunam akibat terkena tempias krisis ekonomi global yang menyebabkan ramai pelabur berhati-hati sebelum membuat sesuatu keputusan perniagaan. Sayangnya, kenyataan itu dikatakan tidak boleh diterima kerana berdasarkan data tahap kompetitif Malaysia semakin jauh ketinggalan.

Dengan mengambil contoh Thailand, meskipun mengalami krisis politik yang sukar sehingga mengheret rakyatnya berdemonstrasi selama berbulan-bulan, negara gajah putih itu masih mampu merekod FDI lebih tinggi iaitu sebanyak AS$5.94 bilion (RM19 bilion) berbanding Malaysia, sebuah negara yang aman damai.

Tok Pa menyatakan satu sebab kemerosotan aliran masuk pelaburan kerana Malaysia dalam proses transformasi ke arah ekonomi berpendapatan tinggi.

Perkara ini sekali lagi ditegaskan oleh beliau pada majlis makan malam dan taklimat ‘Daya Saing Dunia Sebagai Elemen Penting Dalam pembentukan Model Baru Ekonomi Negara” anjuran bersama Kerajaan Negeri Terengganu, MITI dan Majlis Penasihat Ekonomi Negara (MPEN) yang turut melibatkan Terengganu Development Institutr (TDI) .

"Beliau (Tok Pa) tidak bercakap benar, berpusing-pusing beri alasan remeh," katanya kepada Malaysiakini di Sidang Kemuncak Pemimpin Pelajar kelmarin. Ku Li mengulas alasan menteri itu bahawa Malaysia hanya berjaya menarik FDI sangat sedikit berbanding ekonomi negara jiran kerana ia melibatkan skala pembangunan pada tahap berbeza, justeru tidak boleh menarik pelaburan infrastuktur.

Tok Pa sebelum ini dilaporkan berkata Malaysia tidak berminat menarik pelaburan dalam sektor pulangan rendah seperti yang melanda ekonomi kawasan lain. Tok Pa menjelaskan, kita ini kita banyak menekankan kepada buruh murah yang berpengetahuan rendah dan dibantu oleh pekerja Malaysia yang ramai pada peringkat perkeranian dan am, Malaysia sukar untuk bersaing dengan negara-negara jiran seperti Indonesia dan Vietnam yang turut menawarkan kos buruh yang murah.

Tok Pa mengakui pasaran Malaysia kini sudah tepu dan negara perlu merubah untuk menjamin pekerja-pekerjanya lebih berkemahiran dan mula mencipta pekerja yang ‘berbakat ‘ (talent) dalam bidang masing-masing, bukan sekadar pekerja am.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad mengulas isu ini semalam berkata kemerosotan FDI disebabkan pelabur asing seperti dari Amerika Syarikat (AS) dan Eropah tidak mempunyai wang untuk dilaburkan.

Menurutnya, pelabur terbabit juga memerlukan wang yang mereka ada untuk dilaburkan di dalam negara sendiri berikutan keadaan ekonomi yang semakin teruk terutama di Eropah dan AS. Katanya: “Keadaan ekonomi Eropah dan AS amat terjejas berikutan krisis kewangan yang melanda negara terbabit sehingga ramai rakyatnya tidak mempunyai pekerjaan.

Kebanyakan pelabur terpaksa menumpukan kepada pelaburan di dalam negara masing-masing kerana ia amat diperlukan di sana, ini bermakna mereka tidak akan membuat pelaburan besar di negara lain.''

Berikutan itu beliau meminta kerajaan mengkaji bagi meningkatkan pelaburan dalam negeri seperti yang dilakukan oleh negara-negara lain.

Tok Pa pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis-majlis Perniagaan baru-baru ini berkata, MITI yakin negara mampu menarik pelaburan swasta sebanyak RM115 bilion setahun di bawah RMK-10. Dengan pelaksanaan Program Transformasi Kerajaan dan Program Transformasi Ekonomi pastinya iklim ekonomi negara mampu berubah ke arah yang lebih baik. Walaupun ia adalah sasaran yang tinggi tetapi kita perlu meletakkan sasaran yang sebegitu

Tambahnya, tumpuan untuk mendapatkan pelaburan bukan hanya melibatkan pelaburan langsung asing (FDI) tetapi ia turut membabitkan pelaburan langsung domestik. Ia meliputi semua sektor termasuk pembuatan, minyak dan gas, pengangkutan, hartanah dan perkhidmatan, katanya.

Sebagai latar belakang, kita perlu menyedari bahawa aliran FDI boleh berubah secara mendadak dari tahun ke tahun. Sebagai contoh pada 2001, FDI Malaysia hanyalah bernilai AS$0.5 bilion tetapi pada 2002, nilainya melonjak sebanyak 540 peratus kepada AS$3.2 bilion. Negara-negara lain juga turut mengalami laluan yang serupa.

Sedangkan Aliran FDI Singapura menurun sebanyak 70 peratus pada 2008 tetapi meningkat semula sebanyak 54 peratus pada 2009.

Jadi turun naik aliran FDI ini adalah lumrah alam.

Berdasarkan kemeruapan yang tinggi dari tahun ke tahun, lebih tepat jika kita melihat FDI dari sudut jangka panjang. Dari perspektif ini, aliran masuk FDI ke Malaysia meningkat meskipun tidaklah sehebat negara-negara lain. Dari 2000 ke 2009, aliran FDI tahunan negara meningkat sebanyak 4.2 peratus manakala negara-negara lain di rantau ini mencatatkan pertumbuhan dua digit. Ini bermakna, kita perlu berusaha mempertingkatkan lagi aliran masuk FDI.

Satu perkara yang saya yakin, Tok Pa tidak akan berdiam diri. Sebagai orang yang kuat bekerja, Tok Pa akan berusaha lebih gigih dengan kakitangannya untuk mencari pendekatan baru.

Lagipun, rekod perkhidmatan Tok Pa sebelum ini menyatakan segalanya!

Saya yakin MITI dan Tok Pa akan mampun mencari pendekatakan sewajarnya bagi menjamin daya saing Malaysia akan terus maju bagi menjayakan Model Baru Ekonomi Negara berada pada tahap yang sebaik-baiknya!

ANGIN KENCANG, LAUT BERGELORA HINGGA ISNIN

Keadaan angin kencang dengan kelajuan antara 40 dan 50km sejam dan ombak setinggi 3.5 meter yang melanda perairan di utara Semenanjung kini dijangka berterusan sehingga Isnin ini.
Jabatan Meteorologi Malaysia dalam satu kenyataan pada hari Selasa berkata keadaan itu yang meliputi perairan Perlis, Langkawi, Kedah dan Pulau Pinang adalah berbahaya kepada bot kecil dan kegiatan rekreasi laut.

Kenyataan itu juga menyebut keadaan angin kencang yang bertiup selaju 50-60km sejam di perairan Phuket, Thailand dengan ketinggian ombak mencecah 4.5 meter juga dijangka berterusan hingga Isnin.

Keadaan itu adalah berbahaya kepada semua aktiviti perkapalan dan pantai termasuk menangkap ikan dan perkhidmatan feri, kata kenyataan itu.

Kenyataan itu berkata jabatan tersebut juga meramalkan keadaan angin kencang dan laut bergelora melanda perairan Kelantan, Terengganu, Miri (Sarawak), Labuan, Sabah, Samui, Condore, Reef North, Layang-Layang, Palawan, Sulu dan Sulawesi bermula Jumaat ini sehingga Isnin.

Jabatan itu juga mengeluarkan amaran ribut petir menyeluruh yang dijangka berlaku di perairan Sarawak (perairan Kuching, Sarikei, Mukah dan Bintulu), Sabah (kawasan pantai barat, Kudat dan Sandakan), Reef South, Palawan dan Sulu yang diramal berterusan sehingga lewat petang ini.

Keadaan itu menyebabkan angin kencang sehingga 50 kilometer sejam serta keadaan laut yang bergelora membawa ombak setinggi 3.5 meter yang boleh membahayakan bot-bot kecil.

KADA ATASI MASALAH PETANI DENGAN BERNAS

Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA) akan membantu petani di bawah seliannya mengatasi masalah yang dihadapi mereka dengan Padi Beras Nasional Berhad (Bernas) dengan membawa aduan mereka kepada kementerian berkenaan.

Pengerusinya Tan Sri Annuar Musa berkata isu itu harus diselesaikan segera kerana dibimbangi akan menjejaskan hasrat kerajaan untuk melihat pengeluaran padi di negara ini dipertingkatkan.

"Antara aduan yang dibawa ialah berkaitan pemberian subsidi dan pembelian padi. Petani mengadu mereka berjaya meningkatkan pengeluaran padi sehingga enam tan metrik tapi insentif subsidi yang diberi jauh lebih rendah.

"Saya lihat aduan petani ada asasnya dan saya akan cuba bawa masalah petani ini ke peringkat kementerian agar masalah itu diberi perhatian segera," katanya selepas melawat sawah padi di Kampung Tegayong, hari ini.

Selain itu, Annuar berkata KADA juga akan membentuk sebuah pasukan pemantau bagi memastikan isu berkenaan tidak berulang.

"Apa yang saya mahu setiap masalah mesti sampai kepada saya dan bukannya di peringkat masalah yang semakin memburuk baru nak disampaikan," katanya.

Mengulas perkembangan berkaitan, Annuar berkata KADA akan memberi penerangan kepada petani berhubung krisis air yang semakin buruk ketika kemarau melanda Kelantan.

"Mereka perlu diberi kefahaman kerana sering kali kita dipersalahkan apabila berlakunya krisis air sedangkan ia berpunca daripada banyak sebab," katanya.

Beliau berkata KADA juga akan berusaha untuk mengubah jadual penanaman jika keadaan kemarau semakin buruk.

MAIK PERKENAL 'WAAD' UNTUK PEMBAYAR ZAKAT

Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) memperkenalkan kaedah 'Waad' iaitu memberi hak kepada pembayar zakat untuk mengagihkan sebahagian wang zakat kepada umat Islam yang tergolong dalam lapan asnaf.

Timbalan Yang Dipertuanya Datuk Kamaruddin Mohd Zin berkata kebanyakan pembayar zakat harta itu terdiri daripada badan-badan swasta, golongan korporat dan orang perseorangan.

"Menerusi kaedah ini, MAIK membenarkan 25 peratus daripada jumlah keseluruhan zakat yang dikeluarkan kepada MAIK diagihkan sendiri mengikut kemahuan pembayar zakat kepada golongan terbabit menerusi suatu perjanjian aku janji bertulis," katanya kepada pemberita di pejabatnya di sini pada Selasa.

Dalam perkembangan berkaitan, Kamaruddin berkata MAIK tahun lepas berjaya memungut RM66.5 juta zakat harta berbanding RM58 juta pada tahun sebelumnya.

Menurutnya peningkatan pungutan zakat harta itu menunjukkan kesedaran umat Islam terhadap kewajipan mengeluarkan zakat harta walaupun dalam keadaan ekonomi merudum kerana menyedari wang zakat tersebut akan diagihkan kepada mereka yang layak.

Katanya sebagai contoh, MAIK telah membina 501 unit rumah rakyat miskin di seluruh negeri berharga antara RM28,000 hingga RM30,000 seunit sejak 2004 hingga tahun ini.

ANNUAR MAU KELANTAN KEKAL PRESTASI

Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) Tan Sri Annuar Musa mahu pemain Kelantan mengekalkan prestasi seperti di dalam Liga Super bagi menghadapi cabaran lebih besar dalam saingan Piala Malaysia.

"Langah ini penting bagi merealisasikan hasrat Kelantan untuk muncul juara Piala Malaysia tercapai dan terus unggul pada musim yang akan datang," katanya pada majlis meraikan pemilihannya sebagai Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), di Kota Bharu, malam semalam.

Kelantan kini mengungguli tangga kedua Liga Super di belakang Selangor.

Beliau teruja kerana tahap permainan dan sokongan peminat kepada sukan bola sepak di Kelantan begitu luar biasa sejak kebelakangan ini yang boleh membantu pasukan The Red Warriors terus mengungguli persada boleh sepak tempatan.

"Sehubungan itu, apa sahaja tindak tanduk pihak pengurusan KAFA dan kelab-kelab gabungan di bawahnya hendaklah menuju ke arah kemajuan di bidang ini.

"Semua pihak sama ada yang terlibat secara langsung atau tidak perlu memainkan peranan penting dalam memastikan mutu bola sepak Kelantan terus unggul di persada kebangsaan dan antarabangsa," katanya.

ZAKAT FITRAH KELANTAN RM7 TAHUN INI

Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) menetapkan kadar bayaran zakat fitrah tahun ini RM7, iaitu naik 10 sen berbanding tahun lalu.

Timbalan Yang Dipertua MAIK Datuk Kamaruddin Mohd Zin berkata keputusan itu dibuat oleh Majlis Fatwa Ulama MAIK sebelum ini selepas mengambil kira harga semasa beras yang menjadi makanan umat Islam di negeri ini.

Dengan pengumuman itu, Kelantan adalah negeri kedua selepas Pahang yang mengisytiharkan kadar bayaran zakat fitrah di seluruh negara.

MAIK menjangkakan dapat mengutip sebanyak RM7.5 juta zakat fitrah tahun ini berbanding RM7.3 juta tahun lalu, katanya pada sidang akhbar di Pejabat MAIK di Kompleks Balai Islam, di sini pada Selasa.

Katanya MAIK akan melantik 571 amil terdiri daripada imam dan pegawai masjid, termasuk pegawai agama di kem tentera, polis, penjara dan pusat tahanan serenti di seluruh negeri untuk mengutip bayaran zakat.

Bagi kemudahan pembayar zakat, MAIK akan membuka kaunter bayaran zakat tujuh hari seminggu sepanjang Ramadan pada waktu pejabat di pejabat MAIK termasuk hari cuti am dan kelepasan, katanya.