Tuesday, June 2, 2009

KELEMUT TERENGGANU - CAMPURTANGAN SULTAN MIZAN PERLU

Kijang naik angin dengan kumpulan 10/18 Terengganu apabila menilai dan memerhatikan apa yang dilakukan oleh mereka.

Biarpun saya orang Kelantan, tetapi jadi panas hati sebab satunya kita negeri berjiran dan keduanya ketika UMNO dah OK. jangan pula buat hal tidak tentu hala.

Kijang baca komen yang dihantar terhadap posting hambali1.blogspot.com di atas tajuk “POLITIK TERENGGANU - HISHAMUDDIN JADI PELERAI” semalam 1 Jun 2009.
Kijang setuju sangat dengan komen berkenaan. Kijang seronok apabila ada penjenguk yang meminta Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong panggil mereka yang buat onar itu.
Selain itu Kijang pun nak tau apa jadi dengan siasatan polis terhadap Datuk Dr Ramzi mengenai ‘sms ugutan bunuh terhadap wakil 3 wakil rakyat”. Apa dah jadi?

Ikuti komen-komen berikut:

1. Seseorang yang menamakan dirinya insan berkata: Aku mencadangkan agar SPB Yang Dipertuan Agong panggil je mengadap semua semua ni. Beri kata dua. Tanya mereka ni masih berminat jadi ADUN lagi ke tak. Kalau minat baik buat kerja. Fokus ke pembangunan negeri. Dengar masalah rakyat. Kalau tak minat berhenti je. Letak jawatan je. Ramai lagi orang lain yang boleh dan mahu jadi pemimpin. Saya rasa campurtangan SPB Yang Di Pertuan Agong adalah perlu kerana negeri kini sangat memerlukan semua wakil rakyat bekerjasama dengan YAB MB untuk membangunkan negeri. Kita dah tak ada masa nak main dengan benda2 macam ni. Rakyat tak mahu dah benda2 macam ni. Kita semua nasihatkan mana2 ADUN yang dah tak berminat nak jadi ADUN dan yang gilakan kuasa tu letak jawatan je la terutama kepada rosol yang haritu beria-ia sangat nak letak jawatan. Daulat Tuanku!

Selain itu insan juga bertanya: “Apa kes pula dengan sms ugutan selepas polis menangkap Dr Ramzi?Adakah polis nak proceed dengan pendakwaan?Bila nak dakwa?Kenapa senyap saja”ni?

2. Seseorang yang menamakan dirinya sebagai budakkualalumpur2 pula berkata: “Kumpulan 10/18 - jangan jadi kacang lupakan kulit” sambil meminta penjenguk membaca posting melalui malaysia-hariini.com. Secara ringkas, Kijang perturunkan pendapat beliau:

“Tindakan yang dikatakan diketuai oleh bekas Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Terengganu, YB Dato Rasol Wahid bukan sahaja mencetuskan rasa tidak senang rakyat Terengganu secara keseluruhannya tetapi tindakan beliau bersama kumpulannya yang menyokong bekas Menteri Besar sebelum ini, Idris Jusuh disifatkan juga menghina institusi Kesultanan Terengganu, bagaikan melempar najis ke muka Tuanku Mizan yang berkenan melantik Ahmad Said sebagai Menteri Besar menggantikan Idris Jusuh. Mereka langsung hilang rasa hormat kepada Tuanku Mizan. Kumpulan 18 ini bukan lagi pemimpin berjiwa rakyat. Bukan lagi seorang pejuang tulen yang meletakkan UMNO itu sebagai roh ataupun jiwa yang perlu mereka pertahankan. Mereka hanya mahu menjadikan UMNO itu sebagai alat semata-mata dalam usaha mereka mengejar pangkat, harta dan kedudukan. Mereka sudah tidak malu alah bukan sahaja kepada diri mereka sendiri tetapi mereka langsung mengenepikan peranan Sultan Terengganu dalam perlantikan seseorang Menteri Besar.

3. Penjenguk rakyattranung pula berpendapat: Mereka mendakwa YAB Menteri Besar tidak berkeupayaan mentadbir negeri. Jika benar, ketidakupayaan ini sebenarnya bukan berpunca sepenuhnya dari YAB Menteri Besar, Datuk Ahmad Said tetapi kelemahan cara berfikir (cap ayam) dan tahap kesetiaan "tentera-tenteranya" yang komang spanar. Cuba kita ingat kembali, bagaimana Datuk Ahmad sentiasa mempertahankan kerajaan pimpinan Datuk Seri Idris ketika sidang DUN. Sepatutnya kini giliran mereka pula mempertahankan Datuk Ahmad. Namun tidak berlaku. Yang berlaku ialah usaha-usaha untuk menjatuhkan kepimpinan YAB Datuk Ahmad Said yang dirancang teliti oleh pihak-pihak tertentu. Nampaknya, golongan ADUN-ADUN ini telah menetapkan bahawa apa cara sekali pun mereka tidak akan memberi kerjasama kepada Datuk Ahmad. Yang paling penting, niat untuk menjatuhkan Menteri Besar bukan pilihan mereka mesti dilaksanakan segera. Mungkin juga mereka berfikir kalau diteruskan kepimpinan Datuk Ahmad Said, masa depan politik mereka (sebagai YB) tidak akan selamat.

Selanjutnya budakkualalumpur2 berkata: “Namun harus diingatkan, rakyat sudah mula bosan dengan tingkahlaku ADUN-ADUN ini. Persepsi rakyat Terengganu termasuk yang atas pagar dan pembangkang terhadap kepimpinan Datuk YAB MB tidaklah teruk namun mereka selesa dengan kesederhanaan dan ketulusan beliau. Percayalah jika silap pencaturan dan pilihanraya terpaksa diadakan semula sekarang, rakyat pasti akan menghukum kita. Namun jika semua ADUN BN dan YAB MB ini duduk semeja berbincang, menghasilkan "win win situation" dan membina semula "jambatan yang sudah runtuh" pasti rakyat akan memberi peluang kepada kita selepas terhakisnya keyakinan mereka akibat isu ini.”

Lihatlah betapa rakyat meluat dengan apa yang berlaku di Terengganu. Kijang rasa benar juga pendapat supaya Yang Dipertuan Agung sendiri campurtangan dalam soal ini.