Friday, October 22, 2010

SIDANG DUN KELANTAN DITANGGUH KEPADA 7 NOVEMBER

Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan yang dijadual bermula pada 1 Nov ini ditangguh kepada 7 Nov, kata Speaker DUN Datuk Mohd Nassuruddin Daud pada Jumaat.

Beliau berkata penangguhan bagi membolehkan semua anggota dewan dapat memberi perhatian penuh kepada persidangan DUN memandangkan proses pilihan raya kecil DUN Galas telah selesai ketika itu.

"Keputusan penangguhan itu diputuskan semalam dan keputusan ini bagi membolehkan semua dapat menumpukan sepenuh perhatian kepada persidangan DUN yang akan memfokuskan kepada pembentangan bajet 2011.

"Ini adil kepada semua pihak yang mungkin tidak dapat beri tumpuan kerana ketika itu pilihan raya kecil Galas sedang berlangsung," katanya di Kota Bharu.

Beliau berkata persidangan akan berlangsung sehingga 11 Nov.

Persidangan DUN sebelum ini dijadual berlangsung dari 1 Nov hingga 10 Nov.

Baru-baru ini Mohd Nassuruddin dilapor berkata persidangan itu akan berlangsung seperti yang dijadualkan dan hanya ditangguh sehari iaitu pada 4 Nov yang merupakan hari pengundian DUN Galas.

Pilihan raya kecil kerusi DUN Galas diadakan selepas wakilnya Chek Hashim Sulaima dari PAS meninggal dunia akibat kanser usus pada 27 Sept lepas.

MUHYIDDIN LAWAT GALAS LUSA

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin akan mengadakan lawatan kerja sehari ke Galas di Gua Musang Ahad ini.

Muhyiddin yang juga Timbalan Presiden Umno dijangka tiba di Gong Kedak, Terengganu pada 10 pagi dan dijadualkan menghadiri tiga program di daerah Gua Musang selepas itu.

"Timbalan Perdana Menteri akan memulakan program pertama iaitu Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Mukim Bandar, Gua Musang pada 12 tengahari," menurut kenyataan itu.

Muhyiddin selepas itu akan menghadiri Mesyuarat Tertutup Bersama Badan Perhubungan UMNO Kelantan dan UMNO Gua Musang di Bukit Chekati pada 3 petang.

Selepas itu Muhyiddin akan menghadiri Mesyuarat Tertutup bersama Barisan Nasional Kelantan dan Barisan Nasional Gua Musang, di tempat yang sama.