Monday, January 3, 2011

Dasar PAS Kelantan Hanya 'Hangat-hangat Tahi Ayam'

Umno Kelantan menyifatkan dasar yang dibuat kerajaan negeri Kelantan mengenai beberapa perkara termasuk hiburan hanya berupa "hangat-hangat tahi ayam" semata-mata yang akhirnya tidak membawa apa-apa makna.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata demi mencapai cita-cita politik termasuk untuk mendapatkan pengaruh golongan muda, kerajaan negeri pimpinan PAS itu sanggup berbuat apa sahaja.

"Dulu (dasar kerajaan negeri) adakan konsert hiburan haram kerana bercampur lelaki dan perempuan tetapi kini tidak.

"Dulu ada kaunter bayaran lelaki dan perempuan tapi sekarang sudah tidak diikuti lagi dan banyak lagi contoh yang boleh diberi," katanya selepas melawat mangsa banjir di Rantau Panjang semalam.

Mustapa mengulas persembahan kumpulan popular Indonesia, Wali Band di Stadium Sultan Muhammed Ke-IV, Kota Baharu, dua hari lalu anjuran Sekretariat Misi Cakna Palestin dengan kerjasama kerajaan negeri.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu mempersoalkan apakah persembahan pada malam itu tidak membabitkan percampuran penonton lelaki dan wanita.

"Inilah double standard pemimpin PAS yang pandai memutarbelitkan apa sahaja yang boleh menguntungkan mereka yang semua orang tahu terdapat percampuran antara lelaki dan perempuan pada malam itu," katanya.

Mustapa berharap rakyat Kelantan sedar yang PAS sebenarnya sudah lari daripada landasan menegakkan Islam sebaliknya hanya untuk kepentingan diri pemimpin itu semata-mata.

PAS Parlimen Rantau Panjang Bergolak Hebat?

Adun seorang ini memang licik dalam politik. Selalu bersikap mulut manis jubur masam, kata orang Kelantan. Tetapi kelicitannya bodoh kerana dapat diduga awal. Semasa menjadi ahli Parlimen dulu dia cadangkan supaya calon Parlimen hendaklah mereka yang ada ijazah. Dia cadang begitu sebab dia tidak mahu tanding di parlimen kerana sudah berbau kekalahan. Sebenarnya dia juga tidak memiliki kelulusan peringkat ijazah.

Seorang ADUN PAS yang juga Yang DiPertua PAS Kawasan (Siapa Dia?) dikatakan sedang menyusun strategi untuk berpindah kawasan bagi menyelamatkan karier politiknya.

Kalau bukan kerana Umno di DUN itu berpecah dan retak, mungkin ADUN itu sudah jadi peraih ikan dalam pasar Pasir Mas atau jadi tukang jolok sawit di Felda Kemahang.

Beliau dikatakan banyak meninggalkan ‘najis dan noda’ ketika menjadi Ahli Parlimen Rantau Panjang dan semuanya sudah dibersih disapu dan disamak oleh Siti Zailah Yusuf ahli Parlimen Rantau Panjang sekarang.

Mengenai perancangan dan strateginya, ADUN ini akan berusaha untuk menolak Nasaruddin Daud, Speaker DUN Kelantan untuk bertanding Parlimen Pasir Mas. Nasaruddin dicadangkan untuk berderpan dengan Datuk Ibrahim Ali. Dalam kata lain dia akan halau Nasaruddin ke parlimen.

Tujuannya mendapatkan kerusi DUN yang kini disandang Nasaruddin iaitu DUN Meranti, Pasir MAS.

Ikuti apa yang ditulis oleh MSO untuk mengetahui lebih jelas!

Kerusi Speaker Dun Kelantan Panas!

KALAU anjing menyalak di balik busut kadang-kadang kita rasakan anjing itu gila. Saja membuat bising. Ataupun sengaja mahu membuang kerisauan dan kerungsingan kerana gagal mengejar betina. Kempunan mengawan kata orang.

Wahlal salakan itu ada maksud dan makna tersendiri. Ada perkara yang disalak dan dikejar di sebalik salakan itu. Ada signal. Selalunya kalau anjing liar dan jahat ia suka salak biawak, ajing adalah spesies makan biawak.

Begitulah apa yang berlaku kepada salah seorang Adun Pas di Kelantan yang juga Yang Dipertua Pas Kawasan. Sehari dua ini menyalak tidak tentu fasal, melengking lengking. Tunjuk lagak dan tujuk bijak bersikap semua tahu sampai warna baju yang dipakai orang. Ingatkan salak ker
ana banjir, tetapi kawasannya tidak pula ditimpa banjir. Jadi untuk apa dia menyalak dan menyelak situ dan sini hingga ternampak 'batu berapi sendiri?'

Kalaupun banjir Siti Zailah Yusuf ahli Parlimen Rantau Panjang sudah ada. Zailah berkhidmat siang malam untuk membantu mangsa bangsa. Walaupun perempuan, tetapi demi rakyat, Zailah lakukan sendiri. Biar ada orang membenci kerja kebajikannya, dia tidak peduli. Jadi kalaupun Rantau Panjang kini ditenggelami banjir Zailah sudah menyediakan 'pelampung' penyelamat untuk rakyatnya. Zailah senantiasa siap siagap 24 jam untuk membantu rakyatnya tidak kira fahaman ideologi.

Banyak najis dan noda yang ditinggalkan Ahli Parlimen Rantau Panjang (bukan Daing Meriok) sebelum ini. Semuanya dibersih disapu dan disamak oleh Zailah. Akhirnya Rantau Panjang kini bersih dan merupakan kawasan yang mantap di Kelantan. Kerja rajin Zailah disebut dimana-mana. Cuma mereka yang dengki hati busuk saja cuba menidak dan cuba menghalang Zailah dari membantu rakyat. Buruknya perangai orang nak berkhidmat pun dihalang dan dimarahi.

Bak anjing tadi, bila ia menyalak, rupa-rupanya ada sebab yang kita perlu memahaminya. Jadi samalah dengan Adun berkenaan. Dia menyalak kerana dia dalam kesusahan dan kewalangan. Ia bukan setakat sakit perut, tetapi ada masalah lebih besar. Dia jadi macam kucing jatuh anak, fitnah situ fitanh sini, provok itu provok sini kerana kedudukannya kini sudah tidak selesa lagi. Dia sudah risau dengan masa depannya dalam politik.

Dia sudah dapat membaca pilihan raya akan datang kemungkinan dia tidak akan dicalonkan lagi. Dia sudah mengenali penerimaan umum kepadanya sudah berkurangan. Dia juga sedar politik kain pelikat dan janji mulut busuknya sudah dicemuhi rakyat. Beberapa kawasan dalam Rantau Panjang sudah tidak boleh dipijak lagi kerana ditunggu orang dengan batang langsat.

Bayangan mautnya sudah mula datang berbangar-bagar pada dirinya. Dia merasakan ajal kekalahan akan menimpanya. Dalam pilihan raya lalu pun beliaulah yang menang dengan undi terkecil, bawah 456 undi.

Kalau bukan kerana Umno di Dun itu berpecah dan retak, mungkin Adun itu sudah jadi peraih ikan dalam pasar Pasir Mas atau jadi tukang jolok sawit di Felda Kemahang. Sebelum ini pun beliau pernah tertumus di situ beberapa kali. Kalau bukan berkat doa dan aura orang keramat yang ditumpanginya sudah lama dia jadi kuluhum.

Kerana risau akan kekalahan itu maka dia menyalak dan menyelek tidak tentu fasal. Diam-diam menyusun strategi. Inilah dikatakan politik berpandangan jauh walhal dalam konteks ini politik munafik, kohong. Dia terus nak jadi wakil rakyat walaupun sudah tidak popular dan berpenyakit.

Katanya pelan sudah dibuat untuk dirinya sendiri. Beliau tidak akan bertanding di kerusinya sekarang kerana sudah tahu gambaran kalah. Jadi untuk memastikan dia terus berada dalam hegomoni politik dia mencari helah lain. Dia perlu menyelamatkan dengan kerusi free, kerusi speaker. Beliau kini katanya mengidamkan kerusi speaker.

Kerusi ini sudah lama diidamkan. Apabila dia tidak dilantik jadi Exco, dia berharap dia akan dihadiahkan kerusi ini. Malangnya kerusi ini diberikan kepada Nasaruddin. Sepatutnya dia perlu tahu kenapa dia tidak serahkan kerusi ini. Tidak layak lah...tu. Bukan bermakna tua dan lama itu matang, ada juga tua dan lama itu gelonggong.

Dalam perancangan dan strategi ini, katanya dia akan berusaha untuk menolak Nasaruddin Daud ke parlimen Pasir Mas. Nasaruddin dicadangkan untuk berderpan dengan Ibrahim Ali. Dalam kata lain dia akan halau Nasaruddin ke parlimen. Dia akan 'gumba', Nasaruddin mampu untuk menewaskan Ibrahim Ali. Itulah cara nak selamatkan kerusi Pasir Mas dan dia pula dapat kerusi speaker. Soalnya kalau benar nak selamatkan kerusi Pasir Mas, kenapa tidak beliau sendiri melawan Ibrahim?

Apa takut kerana sudah terlalu banyak makan lembu dan duit Ibrahim? Ibrahim Ali akan menceritakan hal ini.

Nasaruddin masih belum mengetahui akan hal ini. Gerakan ini sedang berjalan. Lobi di peringkat tertentu sudah pun berjalan. Kalau Nasaruddin sayangkan kerusi sepaker beliau hendaklah berwaspada dengan Adun ini dan jangan mudah terjerat.

Adun seorang ini memang licik dalam politik. Selalu bersikap mulut manis jubur masam, kata orang Kelantan. Tetapi kelicitannya bodoh kerana dapat diduga awal. Semasa menjadi ahli Parlimen dulu dia cadangkan supaya calon Parlimen hendaklah mereka yang ada ijazah. Dia cadang begitu sebab dia tidak mahu tanding di parlimen kerana sudah berbau kekalahan. Sebenarnya dia juga tidak memiliki kelulusan peringkat ijazah.

Dia turun ke Dun dengan harapan kalau menang dilantik jadi Exco. Malangnya jawatan itu tidak diberikan kepadanya. Separuh hari dia memaki hamun orang yang menjanjikan dia untuk dapatkan Exco itu.

Tidak siapa dengki kalau dia nak jadi spekaer. Tetapi cara nak ambil kerusi itu tidak bermoral macam bubuh racun dalam pisang. Seperkara lagi, bolehkah jadi speaker. Macam mana nak jalankan mesyuarat kalau kita bercakap tergagap-gagap. Ayat Quran dan hadith juga hanya beberapa kerat saja dihafal. Kalau ada masalah dalam Dewan yang perlu diselesaikan dengan ayat Quran macam mana beliau nak uruskan? Kemhiran dan ilmu mantik dimiliki Nasaruddin tidak ada padanya.

Perkembangan ini jangan dipandang ringan oleh Nasaruddin khasnya. Jangan terkejut kalau apa yang dirancangkan ini akan mencapai kejayaan kerana dia ada kepakaran memanipulasikan keadaan termasuk sanggup membohongi Tok Guru Nik Abdul Aziz.

Lapan Sekolah Tidak Dapat Memulakan Sesi Persekolahan Kerana Banjir

Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) Kelantan mengumumkan lapan buah sekolah di seluruh negeri ini belum dapat memulakan sesi persekolahan hari ini (Isnin) disebabkan banjir.

Pengarah JPN Kelantan, Hussain Awang berkata lima sekolah terbabit adalah di daerah Rantau Panjang, dua di Tumpat dan sebuah di Gua Musang.

Sekolah-sekolah di Rantau Panjang melibatkan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Rantau Panjang; Sekolah Kebangsaan (SK) Rantau Panjang; SK Sri Rantau Panjang I; Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (SRJKC) Kay Boon dan SK Lubok Setol.

Di Tumpat, sekolah terlibat adalah SK Bendang Pak Yong dan SK Simpangan. Sebuah sekolah di Gua Musang adalah SK Bihai iaitu sekolah bagi pelajar Orang Asli.

Hussain berkata keputusan menangguhkan sesi persekolahan itu dibuat kerana bangunan sekolah terbabit digenangi air atau jalan menuju ke sekolah di tenggelami air menyebabkan terputus hubungan.

"Ini adalah hasil lawatan saya semasa meninjau kawasan sekolah yang terlibat dengan bencana banjir petang tadi," katanya semalam.

Beliau berkata SK Bihai di Gua Musang terpaksa ditutup kerana tanah runtuh dan jambatan kayu di situ rosak, manakala SK Lubok Setol kerana jalan ke sekolah itu ditenggelami air menyebabkan hubungan terputus.

Katanya sekolah-sekolah terbabit akan dapat memulakan sesi persekolahan sebaik sahaja banjir pulih dan jalan-jalan di kawasan terbabit siap dibaiki.

Peruntukan RM144 Juta Kemudahan Infrastruktur Kepada Kelantan Tahun Ini

Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah memperuntukkan sebanyak RM144 juta kepada Kelantan tahun ini bagi menyediakan kemudahan infrastruktur negeri ini.

Timbalan Menteri berkenaan, Datuk Hasan Malek berkata peruntukan itu bagi menyediakan bekalan air bersih sebanyak RM14 juta, dan yang lain meliputi bekalan elektrik, jalan dan pembinaan rumah kepada penduduk miskin.

"Kita jangka lebih banyak lagi infrastruktur akan dibina tahun ini dan peruntukan besar itu disalurkan bagi memastikan semua rakyat menerima faedah daripada kerajaan yang memerintah," katanya selepas majlis meraikan Hari Persekolahan Umno Kubang Kerian 2011 semalam.

Pada majlis itu, 70 pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan dan Sekolah Rendah Kebangsaan dalam kawasan Parlimen Kubang Kerian yang terpilih menerima peralatan persekolahan termasuk baju, seluar dan beg sekolah.

Hasan berkata bagi 2010, sehingga November lepas sebanyak RM120 juta telah disalurkan oleh kementerian itu dengan sejumlah RM78 juta bagi menyediakan infrastruktur seperti jalan raya, elektrik, dan air.

Mengenai projek terbengkalai, Hassan berkata hanya 10 peratus projek yang dilaksanakan sepanjang 2010 tergendala dan dijangka siap sepenuhnya dalam masa terdekat ini.

"Sebanyak 90 peratus yang diluluskan siap mengikut jadual, ada yang siap sebelum tempoh ditetapkan," katanya.

Mengenai peruntukan besar yang disalurkan kepada Kelantan, Hasan berkata kerajaan negeri perlu turut bertanggungjawab dengan melaksanakan projek rakyat bukannya mengharapkan Kerajaan Pusat semata-mata.

"Kerajaan negeri juga perlu bertanggungjawab dalam membina jalan di Kelantan, janganlah mengharapkan sepenuhnya kepada Kerajaan Pusat melaksanakan projek di negeri ini," katanya.

Kota Bharu, Rantau Panjang Keutamaan Pembinaan Tebatan Banjir

Pengerusi Majlis Tindakan Negeri Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata keutamaan membina tebatan banjir di negeri itu akan diberi kepada Kota Baharu dan Rantau Panjang yang sering terjejas teruk akibat bencana tersebut.

Beliau berkata bagaimanapun pelaksanaan projek tersebut memerlukan perancangan rapi kerana kos membina tebatan di Sungai Kelantan dan Sungai Golok itu adalah sangat tinggi.

"Kosnya pada lima tahun lalu sekitar RM2 bilion dan jika kerajaan mahu membina tebatan itu ia mungkin tidak dilakukan secara sekali gus," katanya kepada pemberita selepas melawat mangsa banjir di pusat pemindahan sementara di Stesen Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB), Rantau Panjang, semalam.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu berkata perancangan membina tebatan tersebut dimasukkan dalam Rancangan Malaysia Ke-11 dengan kos yang lebih rendah.

Mengulas keadaan banjir kali ini, Mustapa berkata beliau berpuas hati dengan bantuan yang diberi oleh pihak terbabit.

Seramai 409 mangsa banjir telah ditempatkan di tiga pusat pemindahan sementara sejak pagi ini di jajahan ini, dengan sebahagian besarnya ditempatkan di stesen KTMB itu.

Banjir Merebak ke Tumpat Akibat Limpahan Sungai Golok

Banjir di Sungai Golok, Kelantan kini melebihi paras bahaya dan tinjauan mendapati penduduk Kampung Kedai Lama yang berdekatan mula berpindah dari situ 2 Dis. 2011. - Utusan

Majlis Keselamatan Negara (MKN) Kelantan menjangkakan daerah Tumpat bakal dilanda banjir dalam tempoh terdekat berikutan paras air di hulu Sungai Golok yang semakin surut.

Setiausahanya, Roslee Mamat berkata, limpahan air di hulu sungai tersebut telah mula turun ke kawasan muara dan akan menyebabkan kawasan rendah di Tumpat dinaiki air.

Beliau berkata, pihaknya sedang bersiap sedia untuk menghadapi keadaan tersebut tetapi menjangkakan ia tidak serius kerana berdasarkan laporan Jabatan Meteorologi, taburan hujan tidak terlalu tinggi di negeri ini.

"Lazimnya air di hulu akan mula turun ke kawasan hilir dan disebabkan itu kita mula bersiap sedia untuk menghadapi banjir di Tumpat.

"Biar pun keadaan cuaca yang semakin baik, kita masih tetap berjaga-jaga selagi musim tengkujuh belum berakhir Mac ini dan berdasarkan sejarah lalu, negeri ini pernah dilanda banjir pada Januari dan Februari, malah ada juga tahun yang langsung tidak dilanda banjir. Jadi ini bukan satu fenomena yang pelik," katanya ditemui di pusat pemindahan banjir Stesen Keretapi Tanah Melayu Berhad di Rantau Panjang, semalam.

Beliau menjangka bencana banjir di negeri itu tidak seteruk seperti tahun sebelumnya berikutan keadaan cuaca yang diramal terus baik.

Norshahrul Turut Terima Durian Runtuh

Norshahrul Idlan Talaha yang bermain untuk Kelantan adalah antara enam pemain bola sepak kelahiran Terengganu yang mewakili membantu skuad Harimau Malaya menjulang Piala AFF Suzuki 29 Disember lalu, menerima durian runtuh apabila kerajaan negeri mengumumkan setiap seorang akan menerima ganjaran RM5,000 dan sebidang lot tanah untuk tapak rumah.

Selain Norshahrul, mereka yang menerima imbuhan itu adalah pemain Terengganu Mohamad Ashari Samsuddin dan Mohd Sarbinee Allawee Ramli serta tiga pemain Harimau Muda A, Mohd Muslim Ahmad, Izzaq Faris Ramlan dan Mohd Faizal Muhammad.

Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said, berkata imbuhan daripada kerajaan negeri itu adalah sebagai penghargaan kepada mereka selepas membantu negara menjulang Piala AFF Suzuki buat kali pertama dan mengharumkan nama negara di pentas antarabangsa.

“Saya sangat terharu dan bangga apabila mendapat tahu enam anak kelahiran negeri ini berada dalam pasukan Malaysia yang membantu menamatkan penantian 14 tahun negara menjulang piala itu,” katanya pada sidang media sebaik tiba di Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) daripada percutian, kelmarin.

Katanya, imbuhan yang diberikan diharap menjadi suntikan semangat kepada bakat muda negeri ini untuk terus memberikan persembahan yang terbaik, seterusnya mewakili negara pada masa akan datang.

Mengulas lanjut, Ahmad berkata, kerajaan negeri akan mengenal pasti lot tanah yang akan diberikan kerana pembahagian akan dibuat mengikut daerah tempat tinggal dan mengikut kesesuaian.

Malaysia muncul juara buat julung kalinya selepas menewaskan Indonesia 4-2 secara agregat dalam perlawanan akhir timbal balik di Stadium Nasional Bukit Jalil dan Stadium Gelora Bung Karno di Jakarta, Sabtu lalu.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Rozi Mamat, berkata pengumuman imbuhan Menteri Besar itu membuktikan kerajaan negeri menghargai pemain yang mengharumkan nama negara di pentas antarabangsa.

Walaupun hanya dua pemain menabur bakti bersama pasukan negeri dalam Liga Super, perkara itu tidak menjadi isu kerana mereka adalah anak kelahiran Terengganu, cuma terikat dengan pasukan masing-masing iaitu Kelantan dan Harimau Muda A.

Mangsa banjir di Rantau Panjang Meningkat

Jumlah penduduk yang dipindahkan akibat banjir di pekan Rantau Panjang pagi semalam meningkat kepada 494 orang berbanding 280 orang semalam.

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Kelantan berkata, tiga pusat pemindahan dibuka iaitu di Stesen Keretapi Malaysia Berhad (KTMB) Rantau Panjang, Sekolah Kebangsaan Gual Tinggi dan Sekolah Kebangsaan Cina Rantau Panjang untuk menampung peningkatan mangsa banjir berkenaan.

"Semua 494 mangsa daripada 130 keluarga itu dipindahkan secara berperingkat dari malam kelmarin sehingga pagi semalam. Paras air Sungai Golok ialah 10.13 meter iaitu melebihi paras bahaya 9 meter manakala paras air di tujuh lagi sungai utama adalah normal," katanya.

Jurucakap itu berkata, laluan di KM10 Jalan Pohon Tanjung-Rantau Panjang (Jalan Lama) Kampung Siram dan KM11 Jalan Rantau Panjang-Panglima Bayu turut dinaiki air dan ditutup kepada kenderaan ringan.

Tinjauan Bernama di pekan ini mendapati penduduk mulai sibuk membuat persiapan untuk berpindah dan beberapa keluarga yang tinggal berhampiran sungai telah mengambil langkah awal dengan berpindah ke rumah saudara mara.

WALI PAS MINAT DENGAN KUMPULAN WALI BAND

Kalau hendak diberikan alasan berhibur sambil berdakwah, mengapa tak jemput saja kumpulan-kumpulan nasyid yang berlambak didalam dunia hiburan negara? Dah sah kumpulan nasyid tersebut akan menyanyikan lagu dakwah dan amat kurang sekali lagu-lagu cinta.
Kenapa kerajaan negeri Kelantan menjemput kumpulan muzik Wali Band dari Indonesia untuk buat konsert di Kota Baru sempena malam sambutan Tahun Baru? Adakah kerana kumpulan dari seberang ini popular dengan dua tiga lagu berunsur dakwah ataupun kerana Nik Aziz sendiri minat dengan perkataan “wali” pada kumpulan tersebut?

Kalau hendak diberikan alasan berhibur sambil berdakwah, mengapa tak jemput saja kumpulan-kumpulan nasyid yang berlambak didalam dunia hiburan negara? Dah sah kumpulan nasyid tersebut akan menyanyikan lagu dakwah dan amat kurang sekali lagu-lagu cinta.

Kumpulan Wali Band dari Indonesia ini popular kerana lagu-lagu cinta mereka. Takkanlah Nik Aziz dan juga pemimpin PAS Kelantan sudah beralih minat mendengar lagu-lagu cinta pula?

Ada sahabat Spy dengan sinis mengatakan, “Nik Aziz panggil kumpulan Wali band kerana nama kumpulan tersebut, bukan kerana lagunya”. Betul jugak tu…. Mungkin kerana Nik Aziz digelar “wali PAS”, maka dia kena dengar lagu dari kumpulan wali juga.

Dan Spy terfikir, kalau nak diikutkan kata sahabat Spy pasal teorinya jemputan Wali band tu ke Kelantan.., tahun depan mesti dijemput pula kumpulan Dewa yang popular di Indonesia tu. Ini kerana, Nik Aziz bukan saja dinaik taraf jadi “wali” buat pengikut PAS Kelantan, dia juga amat di”dewa”kan oleh ahli-ahli PAS seluruh negara. Jadi, kumpulan Dewa tu memang sesuai buat persembahan didepan Nik Aziz.

Spy lihat, Kelantan di bawah pimpinan PAS sekarang ni makin liberal dan sekular. Kelantan sekarang ni dah tak macam dulu lagi. Tahun lepas pihak kerajaan negeri dah “halalkan” Konsert Jom Heboh di negeri tersebut. Dulu bukan main lagi kata konsert anjuran TV3 ini haram kerana bercampur lelaki dan perempuan. Dan sekarang ini, bakal menyusul pula konsert malam Tahun Baru.

Adakah lelaki dan perempuan akan diasingkan didalam konsert tersebut? Sebelum ni, petugas Amal PAS bukan main lagi kata para penonton akan dipastikan tak duduk bercampur bagi mengelakkan maksiat. Kalaupun tak bercampur di konsert, bagaimana pula waktu pulang dari konsert tersebut? Adakah petugas-petugas amal PAS akan hantar sorang-sorang anak dara Kelantan balik kerumah masing-masing?

Konsert sebegini dah tentunya akan habis pukul 11-12 malam. Tak terfikirkah Nik Aziz dan pemimpin PAS bahawa lagi haru jika anak-anak muda Kelantan ber”couple” balik dari konsert tersebut? Ntah ke mana mereka akan singgah sebelum sampai dirumah nanti.

Menariknya, kalau negeri-negeri lain cuma mengadakan sambutan sehari sebelum Tahun Baru, Kelantan pada tahun ini lebih hebat. Mereka menganjurkan Program mega selama 2 hari yang berlangsung pada 30 & 31 Disember 2010 meliputi Dataran Stadium Sultan Muhammad ke IV. Dan program sambutan ini dijalankan kononnya berdasarkan untuk kutipan derma bagi rakyat Palestin.

Nak tergelak juga rasanya, kenapa sibuk-sibuk nak kutip derma untuk Palestin? Tiada lagikah rakyat negeri Kelantan yang hidup susah dan miskin? Rasanya masih banyak rakyat Kelantan yang daif serta hidup dalam keadaan serba kekurangan. Kenapa tak dikutip derma dan diberi bantuan kepada golongan ini saja?

Inilah yang dikatakan “anak kera dihutan disusukan, anak sendiri mati kelaparan”. Perumpamaan ini amat sesuai dengan pentadbiran Nik Aziz di Kelantan.

Didalam negeri sendiri banyak rakyatnya yang hidup merempat, tetapi dia dan pemimpin PAS lebih utamakan pula rakyat Palestin. Itupun belum tahu kutipan derma tersebut sampai atau tidak.., entah-entah, jadi macam Tabung Memali dan KOHILAL juga akhirnya.

Laporan Spy Leman dari Pengkalan Chepa Kelantan.

KAFA Mahu Tubuh Anak Syarikat Urus The Red Warriors

Persatuan Bolasepak lenatan (KAFA) akan menubuhkan sebuah syarikat anak miliknya bagi menguruskan pasukan The Red Warriors bagi merealisasikan hasrat menjadikan sukan tersebut ditahap lebih profesional.

Presiden KAFA, Tan Sri Annuar Musa menegaskan dengan adanya syarikat itu nanti, ia membolehkan KAFA menumpukan perhatian membangunkan sukan di peringkat negeri yang lain seperti menghidupkan liga di peringkat daerah.

"Kita akan menumpukan kepada Liga Presiden serta boleh memberikan tumpuan menghidupkan persatuan daerah yang kini mati menyebabkan sukan itu di daerah terbabit agak terbantut.

Sementara itu Annuar melahirkan kebimbangan kerana pemain Kelantan untuk beraksi pada musim baru tahun depan agak goyah dan masih tidak mencapai keserasian di kalangan mereka.

"Kita tidak memberikan harapan yang sangat besar kerana keserasian kini belum wujud dan kebimbangan kita berasas apabila sering tewas pada beberapa perlawanan persahabatan sebelum ini," katanya.

Kelantan pada musim baru akan kehilangan tonggak utama seperti Indra Putra Mahyuddin, Akmal Rizal Ahmad Rakhli, Nor Farhan Mohamad dan Hairuddin Omar.

Dua pemain Kelantan yang juga pemain kebangsaan adalah penjaga gol Khairul Fahmi Che Mat dan Nur Shahrul Idlan Talaha yang membantu negara menjulang Piala AFF Suzuki 2010.
Sementara itu KAFA bercadang untuk membuka keanggotaan KAFA terhadap peminat seperti yang dilakukan oleh kelab terkemuka di luar negara bagi membantu menaikkan imej persatuan itu.

"Kita akan buka keanggotaan dengan yuran yang paling murah dan dengan ada kad ini (keanggotaan) pelbagai insentif akan diberi selain dapat bersama-sama membangunkan sukan bola sepak di negeri ini," katanya.

Polis Buru Suspek Buang Mayat Bayi

Polis sedang giat memburu suspek yang terlibat dalam kes pembuangan mayat seorang bayi perempuan di tapak pelupusan sampah di Beris Lalang dekat sini semalam.

Ketua Polis Daerah Bachok, DSP Yahya Salleh berkata pihaknya percaya suspek dari Kota Baharu berdasarkan siasatan daripada keterangan beberapa saksi kejadian.

"Siasatan awal kita mendapati mayat berkenaan dijumpai bersama longgokan sampah yang dibuang lori dari Majlis Daerah Kota Baharu Bandar Raya Islam (MPKB BRI) ke tapak pelupusan sampah di sini, justeru kita percaya perkara itu dilakukan individu di daerah berkenaan," katanya di Bachok, semalam.

Yahya tidak menolak kemungkinan suspek terlibat mungkin juga dari daerah-daerah lain yang cuba membawa mayat berkenaan lebih jauh dari kawasan kediaman mereka.

"Pihak kita sedang menjalankan siasatan dan mengumpul bukti yang boleh dijadikan petunjuk bagi membantu siasatan kes berkenaan. Pihak klinik dan hospital juga diminta memaklumkan sekiranya ada pesakit mereka dalam keadaan mencurigakan menerima rawatan seperti sakit selepas bersalin," katanya.

"Orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kejadian itu diminta segera menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Bachok di talian 09-7788222 bagi membantu mengesan suspek," katanya.

Yahya berkata kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Semalam, pekerja di tapak pelupusan sampah Beris Lalang gempar apabila menemui mayat seorang bayi perempuan dalam longgokan sampah berkenaan.

Ini merupakan kejadian kedua berlaku di tapak pelupusan sampah berkenaan, sejak dibuka awal Mac lalu.

Kejadian pertama berlaku pada 26 Disember lepas, apabila seorang pemungut sampah menemui mayat seorang bayi lelaki di dalam satu plastik hitam di tapak pelupusan sampah yang sama.

KIK Bukit Bunga Beroperasi Mulai Kelmarin

Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (KIK) Bukit Bunga yang bernilai RM37 juta beroperasi sepenuhnya mulai semalam.

Ahli Parlimen Jeli, Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata pembukaan KIK itu di sempadan Jeli dan Buketa di Selatan Thailand itu bakal merapatkan hubungan antara penduduk dua negara serta menjana iklim ekonomi yang menggalakkan.

Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri melawat KIK itu semalam dan mengadakan perbincangan dengan Datuk Bandar Buketa, Hamdan A-Mad, di Buketa serta melawat Jambatan Persahabatan yang menghubungkan dua kawasan itu.

Kompleks Imigresen itu beroperasi dari jam 6 pagi hingga 7 malam dan menempatkan kira-kira lebih 100 kakitangan pelbagai jabatan dan agensi kerajaan.

KIK Bukit Bunga mencipta sejarah tersendiri apabila ia menjadi tempat pertemuan antara Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, dan rakan sejawatannya dari Thailand, Abhisit Vejjajiva, ketika menjalin kerjasama hubungan diplomatik Malaysia-Thailand.

Kehadiran kedua-dua pemimpin itu di sini pada 9 Disember dua tahun lalu adalah juga untuk menamakan Jambatan Persahabatan itu.

T'Team Ada Kelebihan Hadapi Kelantan Piala FA

T'Team ada kelebihan tersendiri apabila bertemu juara Piala Malaysia 2010 Kelantan dalam pertandingan Piala FA 2011, menurut jurulatihnya Yunus Alif.

Beliau berkata kelebihan T'Team kerana ia mempunyai bekas pemain Kelantan iaitu Indra Putra Mahayuddin, Nor Farhan Muhammad (gambar kiri) dan Azizi Mat Rose.

"Sebagai bekas pemain tunggak Kelantan, sudah pasti mereka tahu bagaimana untuk mengatasi pasukan itu," katanya di Kuala Terengganu, semalam.

T'Team akan menjadi tuan rumah bagi perlawanan secara sistem kalah mati pada 19 Feb ini di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah.

Mengulas lanjut, Yunus berkata pengalaman ketiga-tiga bekas pemain Kelantan itu penting bukan sahaja untuk Piala FA tetapi juga untuk mengharungi saingan Piala Malaysia dan Piala Liga.

Yunus berkata keadaan pasukan T'Team musim ini boleh dikatakan mantap dalam semua posisi dan bersedia menghadapi cabaran daripada pasukan-pasukan hebat.

Selain membawa masuk bekas pemain Kelantan itu, T'Team juga membariskan ramai bekas pemain kebangsaan seperti Rosdi Talib, Sobri Sulong, Syamsuri Mustafa dan Haris Safwan Kamal.

"Saya akan cuba gabungkan pengalaman pemain-pemain ini supaya menjadi sebuah pasukan yang disegani dan mantap," katanya.

Yunus berkata kecemerlangan pasukan T'Team untuk muncul sebagai salah sebuah pasukan hebat tahun ini akan diserlahkan dalam beberapa perlawanan persabahatan yang diadakan.

Beliau berkata setiap pemain menunjukan prestasi dan semangat yang tinggi bagi membantu pasukan T'Team menjuarai salah satu piala musim ini.

Teh Timbang Berbahaya Kepada Kesihatan - Jabatan Kesihatan

Teh timbang atau teh sukat yang amat digemari oleh penduduk di negeri Kelantan sebenarnya boleh memudaratkan kesihatan mereka.

Ketua Penolong Pengarah Kanan (Keselamatan dan Kualiti Makanan) Jabatan Kesihatan Kelantan (JKK), Ahmad Nadzri Sulaiman berkata teh berkenaan yang sering digunakan peniaga kedai kopi sebenarnya mengandungi bahan pewarna sintetik (bukan semula jadi) yang berbahaya kepada kesihatan.

"Teh berkenaan tidak mempunyai label dan dijual secara timbang di rata-rata kedai runcit di negeri ini. Ia berbahaya kepada kesihatan pengguna dalam jangka masa yang lama," katanya di Jeli, kelmarin.

Katanya penjualan teh perlu mengikut Peraturan-peraturan Makanan 1985 iaitu tidak membenarkan serbuk teh ditambah bahan pewarna.

Sesiapa yang didapati menjual, mengimport, mengguna dan menyimpan teh timbang ini, jika disabitkan kesalahan, boleh didenda maksimum RM10,000 atau penjara maksimum dua tahun, katanya.

Beliau berkata berdasarkan rekod JKK dari Januari hingga Oktober 2010, sebanyak 1,858kilogram serbuk teh timbang bernilai RM22,296 dirampas dalam operasi yang dijalankan JKK.

Peniaga restoran, Meriyam Sholah, 45, berkata beliau tidak mengetahui bahaya penggunaan teh itu dan telah menggunakannya sejak sepuluh tahun lalu.

"Makcik memang suka guna teh timbang ni, pekat molek untuk buat air teh terutama teh susu, kalau guna yang uncang tu nampak pucat dan tak sedap, pelanggan pun bising," katanya.

Katanya harga teh timbang juga lebih murah berbanding teh uncang dan perkara itu penting bagi perniagaannya.

Puad Zainudin, 50, pula berkata beliau pernah mendengar mengenai bahaya penggunaan teh timbang bagaimanapun tetap menggunakannya.

"Saya beli yang harga RM12 sekilo, yang murah RM7 sekilo...yang murah aroma teh tak kuat," katanya.

KAFA Mahu Pajak Stadium Sultan Muhammed Ke-IV

Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) menawar untuk memajak Stadium Sultan Muhammed ke-IV daripada kerajaan negeri dengan harga RM10 juta bagi tempoh 30 tahun.

Presiden KAFA, Tan Sri Annuar Musa berkata langkah itu bagi membolehkan persatuan tersebut menaik taraf stadium yang kini berada dalam keadaan daif, bagi membolehkan Kelantan menjadi tuan rumah pada kejohanan bertaraf bintang.

"KAFA tawar untuk memajak stadium ini yang bukan untuk kita ambil sepenuhnya untuk tempoh masa jangka panjang tetapi hanya untuk tempoh 30 tahun demi untuk menaikkan imej bola sepak Kelantan dan negara.

"Jika kerajaan negeri melalui Perbadanan Stadium Kelantan bersetuju, KAFA akan bayar sebanyak RM10 juta dan dalam tempoh itu stadium ini akan berubah wajah daripada apa yang ada sekarang," katanya selepas mesyuarat agung ke-56 KAFA di Kota Bharu, kelmarin.

Pada mesyuarat itu Annuar diumum menang tanpa bertanding bagi jawatan Presiden untuk tempoh tiga tahun lagi manakala jawatan Timbalan Presiden kini dipegang Datuk Afandi Hamzah.

Annuar yang juga Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sebelum ini pernah meminta agar perbadanan stadium itu bertindak segera untuk menaik taraf stadium berkenaan yang kini begitu uzur kerana jika tidak FAM boleh mengambil tindakan untuk tidak membenarkan sebarang kejohanan peringkat kebangsaan seperti Liga Malaysia diadakan di situ.

Beliau berkata surat tunjuk minat telah pun dihantar kepada perbadanan berkenaan untuk dipertimbangkan.

"Perbadanan telah pun membalas surat berkenaan yang meminta KAFA memperincikan beberapa perkara lagi bagi dipertimbangkan di peringkat yang lebih tinggi," katanya.

Beliau berkata beberapa pihak yang lain telah menyatakan persetujuan untuk menjadi rakan kongsi KAFA bagi membantu menaik taraf stadium itu jika kerajaan negeri bersetuju untuk memajaknya kepada KAFA.