Saturday, July 10, 2010

LESEN PEMBORONG & BEKALAN GULA DI SEMPADAN KELANTAN DIKURANGKAN

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) akan mengurangkan jumlah lesen pemborong dan bekalan gula di kawasan sempadan Kelantan bagi menangani aktiviti penyeludupan gula.

Menterinya Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata setakat ini terdapat 18 pemegang lesen pemborong gula di kawasan berkenaan, dan jumlah itu dilihat sudah melebihi daripada yang sepatutnya.

"Bekalan gula yang diberikan kepada pemborong itu juga melebihi keperluan 35,000 penduduk di tiga kawasan parlimen yang bersempadanan dengan Selatan Thailand iaitu Parlimen Rantau Panjang, Tumpat dan Jeli," katanya selepas majlis penyampaian Peruntukan Khas Ahli Parlimen kepada 25 pertubuhan bukan kerajaan di Bera semalam.

Beliau berkata keperluan gula bagi penduduk di ketiga-tiga parlimen itu hanya 100 tan metrik sebulan tetapi bekalan yang diberikan kepada pemborong adalah 180 tan metrik.

"Ini bermakna terdapat lebihan 80 tan metrik gula sebulan dan ia akan dikurangkan selain dikurangkan daripada 18 lesen pemborong kepada enam lesen sahaja selepas ini," katanya.

Ismail Sabri berkata setiap kawasan parlimen itu hanya memerlukan satu atau dua lesen pemborong sahaja, dan dengan mengurangkan bilangan pemborong serta bekalan gula, masalah penyeludupan gula ke negara jiran dapat ditangani segera.

Menurutnya KPDNKK akan terus melakukan pemantauan di kawasan berkenaan terutama di kawasan panas seperti Pengkalan Kubur dan sepanjang Sungai Golok, bagi mengawasi aktiviti penyeludupan gula.

JANGAN SPEKULASI RAWATAN SULTAN KELANTAN

Pejabat Istana Sultan Kelantan mengingatkan semua pihak supaya tidak membuat sebarang andaian atau spekulasi mengenai keadaan kesihatan dan rawatan susulan Sultan Kelantan di Singapura pada Rabu ini.

Pengelola Istana Diraja Kelantan Datuk Abdul Halim Hamad berkata sebarang spekulasi akan hanya mengusutkan keadaan dan menimbulkan salah tanggapan di kalangan rakyat.

"Keberangkatan Sultan Kelantan ke Singapura mendapat perkenan Pemangku Raja, Tengku Muhamad Faris Petra yang prihatin terhadap kesihatan ayahanda baginda untuk mendapat rawatan terbaik di luar negara," katanya pada sidang media di Kota Bharu, hari ini.

Abdul Halim berkata demikian bagi memperjelas kenyataan akhbar yang dihantar kepada semua media semalam bahawa Sultan Ismail Petra akan dibawa ke Hospital Mount Elizabeth, Singapura untuk mendapat rawatan susulan pada 14 Julai ini.

Katanya Pemangku Raja berhasrat agar Sultan Kelantan diberi rawatan terbaik di luar negara atas nasihat doktor pakar dalam negeri dan keluarga terdekat.

"Tidak sepatutnya mana-mana pihak buat kenyataan, andaian dan spekulasi dalam hal ini," kata Abdul Halim.

Beliau berkata rawatan itu bertujuan menukar tiub di bahagian perut Sultan Kelantan bagi berfungsi untuk menyalurkan makanan.

Bagaimanapun, katanya rawatan itu tidak diuruskan oleh Pejabat Sultan Kelantan dan setakat ini pejabat berkenaan tidak dititah menguruskan rawatan susulan berkenaan.

"Keadaan pentadbiran Pejabat Sultan Kelantan berjalan dengan baik dan Pemangku Raja mentadbir negeri ini mengikut Perlembagaan dan berjalan sempurna," katanya.

RAKYAT MISKIN BUKTI KEGAGALAN PAS

Oleh YULPISMAN ASLI (utusankotabharu@utusan.com.my)

SELEPAS meninggalkan Kelantan lebih empat tahun lalu, penulis kembali bertugas di negeri Cik Siti Wan Kembang yang turut diberikan jolokan Serambi Mekah.

Tidak dinafikan dalam tempoh tersebut, Kelantan terutama bandar Kota Bharu telah banyak mengalami perubahan dari segi pembangunan fizikal dengan kewujudan banyak bangunan baru seperti Kelantan Trade Centre, Kota Bharu Trade Centre dan pembangunan Lembah Sireh yang sedang rancak berjalan.

Kemajuan yang sedang dialami itu telah dan bakal mengubah landskap bandar Kota Bharu daripada sebuah bandar tradisional kepada sebuah bandar yang moden.

Pembangunan Kelantan itu sudah semestinya membanggakan banyak pihak, terutama kerajaan negeri sendiri yang diterajui oleh parti pembangkang Pas, sejak tahun 1990 lagi.

Bagi pemimpin Pas, kemajuan yang dinikmati oleh Kelantan ketika ini bukti kemampuan parti itu memerintah dengan menjadikan Islam sebagai dasar pentadbiran.

Maka, tidak hairanlah apabila ramai ahli dan pemimpin Pas dari luar Kelantan yang hadir pada muktamar tahunan parti itu di Pusat Tarbiyah Islamiah Kelantan (PUTIK) pertengahan Jun lalu, dalam cakap-cakap mereka melahirkan rasa bangga dengan kejayaan kerajaan Pas Kelantan hari ini.

Namun, di sebalik kemajuan fizikal yang dinikmati oleh negeri Kelantan, berita mengenai sepasang suami isteri bersama tiga anak mereka yang terpaksa tinggal di bawah rumah yang juga bekas reban ayam di Kampung Pauh Dalam, Kota Bharu amat meruntun perasaan.

Bayangkan, dengan hanya menggunakan jaring besi sebagai dinding, ruang bawah rumah yang pernah menempatkan ayam dan berhabuk serta bersawang, dijadikan tempat berteduh bagi membesarkan tiga anak berusia antara tiga hingga enam tahun oleh pasangan Fatimah Jalim, 36, dan suami, Yusuf Wahab, 35.

"Setiap hari kena merangkak, sudah tiga tahun macam ini. Terpaksalah terima walaupun sedih.

"Kalau diberi peluang... siapa yang tidak mahu rumah lebih baik berbanding hanya tidur beralaskan tikar getah di bawah kolong yang dulunya merupakan reban ayam," ujar Fatimah dengan wajah sayu kepada pemberita yang mengunjunginya sekeluarga baru-baru ini.

Tidak hairanlah apabila Fatimah memberitahu anak-anaknya sering bergaduh kerana berebut kipas angin iaitu antara barangan 'mewah' yang ada di 'rumah' mereka.

Keluarga malang itu terpaksa mengharungi episod hidup yang 'gelap' akibat kesempitan hidup kerana Yusuf tidak mempunyai pekerjaan tetap. Ketika ini, Yusuf bekerja sebagai pemandu lori dengan pendapatan bulanan hanya RM300.

Apa yang dilalui oleh Fatimah boleh disifatkan sebagai kegagalan kerajaan Pas Kelantan dalam menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyatnya sehingga ada yang terpaksa hidup melarat.

Peluang pekerjaan yang terhad di Kelantan juga menyaksikan ramai rakyat negeri itu terutama golongan muda menjadi perantau untuk mencari peluang pekerjaan di negeri-negeri lain terutama Lembah Klang.

Sekiranya suami Fatimah mempunyai pekerjaan tetap, sudah pasti mereka sekeluarga terutama anak-anaknya, tidak perlu melalui liku-liku kehidupan sedemikian.

Namun, Fatimah bernasib baik kerana episod sedih kehidupannya sekeluarga mendapat pembelaan daripada Kerajaan Pusat, apabila Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil sanggup turun padang melihat keadaan mereka.

Didorong oleh rasa prihatin dan tanggungjawab sebagai seorang pemimpin, Shahrizat telah mengarahkan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri supaya bertindak segera membantu keluarga berkenaan.

Ini termasuk usaha memastikan anak-anaknya tidak tercicir daripada menerima bantuan pendidikan.

Persoalannya, bagaimana pula dengan individu dan mungkin juga ramai lagi keluarga yang terpaksa hidup seperti Fatimah dan anak-anaknya, atau mungkin lebih teruk lagi disebabkan kegagalan kerajaan negeri memberi pembelaan sewajarnya terhadap mereka.

HENTIKAN SEGERA PENEROKAAN TANAH DI PEDALAMAN

UMNO Kelantan mendesak kerajaan negeri menghentikan sebarang projek penerokaan tanah dan pembalakan di pedalaman Kelantan kerana ia menjejaskan sumber alam sekitar dan pendapatan penduduk setempat.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata kerajaan negeri seharusnya memantau dengan menubuhkan satu jawatankuasa khas untuk menilai dan bertindak terhadap penerokaan tanah yang dilihat semakin serius.

"Kita banyak menerima aduan daripada orang ramai bahawa berlaku penerokaan tanah untuk ladang rakyat dan pembalakan di jajahan Kuala Krai, Jeli dan Gua Musang sehingga ianya menjejaskan mata pencarian penduduk setempat.

"Kita juga mendapati ianya menjejaskan sumber air kepada penduduk Orang Asli di Aring, Gua Musang dan beberapa kawasan di Jeli," katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan perwakilan Umno Bahagian Ketereh di sini Jumaat.

Pada 21 Okt tahun lepas, Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang mendapati kerajaan negeri Kelantan meluluskan 2,200 hektar kawasan hutan simpan kekal dengan ketinggian melebihi 1,000 meter untuk aktiviti pembalakan kepada sebuah syarikat swasta walaupun ia sepatutnya diwartakan sebagai Hutan Perlindungan Sepenuhnya.

Tiga kawasan iaitu Tanah Tinggi Lojing, Sungai Betis dan Sungai Brook di Gua Musang diluluskan sebagai projek perintis atas alasan menggantikan kawasan konsesi yang diambil semula daripada Kompleks Perkayuan Kelantan Sdn Bhd (KPK) dan

Kelulusan itu dibuat kerajaan negeri melalui Jawatankuasa Kecil Perhutanan (JKKP).

Mustapa yang juga Menteri Perdagangan AntArabangsa dan Industri berkata, malahan penerokaan itu difahamkan tidak mendapat kelulusan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA).

Katanya beliau kesal dengan kejadian penerokaan itu kerana ianya pasti meninggalkan kesan buruk kepada generasi akan datang kerana mereka akan hilang warisan alam semula jadi.

Sehubungan itu beliau meminta kerajaan negeri bertindak menghentikan sebarang kelulusan terhadap penerokaan tanah baru dan pembalakan yang akan merugikan rakyat negeri.

SULTAN KELANTAN KE SINGAPURA UNTUK RAWATAN SUSULAN 14 JULAI

Sultan Kelantan, Sultan Ismail Petra akan dibawa ke Hospital Mount Elizabeth, Singapura pada 14 Julai ini untuk menjalani rawatan susulan.

Pengelola Istana Diraja Kelantan Datuk Abdul Halim Hamad berkata tujuan rawatan tersebut adalah untuk menukar tiub di perut Sultan yang berfungsi untuk menyalurkan makanan.

Beliau bagaimanapun berkata rawatan susulan itu tidak diuruskan oleh Pejabat Sultan Kelantan dan setakat ini pejabat itu tidak dititah menguruskan rawatan susulan tersebut.

Katanya sebelum ini Pemangku Raja Kelantan Tengku Muhammad Faris Petra bertitah sebarang rawatan ke atas baginda Sultan di luar negara perlu mendapat perkenan baginda selepas dirujuk kepada pakar perubatan dalam negara seperti yang digariskan dalam peraturan kerajaan.

"Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra amat prihatin terhadap kesihatan Sultan Kelantan dan tidak mempunyai sebarang halangan sekiranya rawatan yang hendak dilaksanakan di Hospital Mount Elizabeth tidak terdapat dalam negara dan telah dirujuk dan disyorkan oleh pakar-pakar perubatan dalam negara dan dibincang di kalangan keluarga," katanya dalam satu kenyataan di Kota Bharu, semalam.

Beliau berkata terdapat sungutan rakyat untuk mengetahui kedudukan sebenar keadaan kesihatan Sultan dan ada juga kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak yang tidak mendapat perkenan Sultan mahupun Pemangku Raja yang menyebabkan timbul kekeliruan.

"Cadangan untuk mendapatkan rawatan di luar negara tanpa mengikut prosedur yang digariskan menambahkan kekeliruan di kalangan rakyat dan ada pihak membuat andaian bahawa ianya dibuat untuk melindungi keadaan sebenar Tuanku Sultan," katanya.

Tuanku Ismail yang mengalami masalah kesihatan telah dimasukkan ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian di sini pada 14 Mei tahun lalu untuk menerima rawatan.

Baginda kemudiannya dihantar ke Hospital Mount Elizabeth untuk menerima rawatan susulan pada 24 Mei tahun lalu dan berangkat pulang ke Istana Mahkota di sini pada 4 Mac lalu.

Pada 4 Mei lepas, Tuanku Ismail dibawa ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian untuk diperiksa oleh doktor panel yang dilantik oleh kerajaan negeri dan baginda dibenarkan keluar dari HUSM pada 9 Mei.

RM21j BINA TELAGA TIUB BUAT 91 SEKOLAH

Kementerian Pelajaran meluluskan peruntukan lebih RM21 juta untuk membina telaga tiub bagi kegunaan 91 buah sekolah rendah dan menengah di seluruh Kelantan sejak tahun 2007.

Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) Kelantan, Hussin Awang berkata peruntukan itu perlu ekoran kegagalan kerajaan negeri menyediakan bekalan air bersih yang mencukupi menerusi Syarikat Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) bagi kegunaan kira-kira 200,000 murid dan guru di sekolah-sekolah berkenaan.

"Sebilangan besar sekolah-sekolah ini terletak di pedalaman Kelantan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat agung Persatuan Ibubapa dan Guru (PIBG) Sekolah Menengah Sains Pasir Puteh di sini, Khamis malam.

Beliau berkata sebelum ini pengetua dan guru besar sekolah-sekolah berkenaan terpaksa mendapatkan bekalan air daripada pelbagai sumber yang tidak dijamin kebersihannya untuk kegunaan pelajar.

Katanya ketika ini masih banyak sekolah membuat permohonan kepada pihaknya bagi mendapatkan peruntukan itu ekoran bekalan air ke sekolah-sekolah berkenaan yang sering terputus, terutama pada musim kemarau.

Beliau berkata ia termasuk beberapa sekolah yang terletak di kawasan bandar Kota Baharu, dan menurutnya JPN akan menyalurkan permohonan itu kepada pihak Kementerian untuk pertimbangan.

KUNJUNGAN NAJIB KE KELANTAN BUKA LEMBARAN BARU

Oleh Nik Yahya Abdul Rahman (Berita Harian 08 Julai 2010)

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengadakan lawatan rasmi ke Kelantan pada 16 Jun lalu. Lawatan kerja sehari ke Negeri Cik Siti Wan Kembang itu banyak menyuntik serta memberi kesan langsung kepada perasaan dan psikologi rakyat negeri itu yang berada di bawah pembangkang sejak 21 tahun lalu.

Kunjungan berkenaan juga meniup semangat penyokong Barisan Nasional (BN) khasnya UMNO untuk menebus kembali negeri itu daripada PAS pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) nanti.

Lebih-lebih lagi, rakyat Kelantan dahagakan pelbagai pembangunan sosial, infrastruktur awam dan ekonomi masyarakat desa yang lebih teratur dan terarah, apabila Najib membentangkan Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMKe-10) di Dewan Rakyat pada 10 Jun lalu.

Pada peringkat negara, mengumumkan sebanyak RM230 bilion akan dibelanjakan kerajaan untuk pembangunan bagi menjadikan Malaysia sebuah negara maju pada 2020 yang tinggal sedekad saja lagi.

Biarpun peruntukan di dalam RMKe-10 belum diumumkan Najib, lawatan kali kelima beliau selepas menjadi Perdana Menteri amat memberangsangkan kerana ada buah tangan istimewa khas kepada masyarakat Siam di negeri itu.

Sebenarnya, Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed tidak mengharapkan apa-apa projek pembangunan segera di dalam ucapan beliau di Tumpat tetapi keprihatinan Najib terhadap masyarakat Siam cukup terserlah.

Mustapa pastinya cukup terharu dengan kelulusan sebanyak RM200,000 setahun kepada 16 kelas bahasa Siam di negeri itu bagi mendalami dan mempelajari bahasa ibunda mereka.
Perlu disebut bahawa Kelantan adalah negeri kedua termundur di negara kita.

Pelbagai prasarana di dalam semua bidang diperlukan rakyat jelata termasuk sekolah, jalan raya, masjid, dewan orang ramai, pusat pengumpulan hasil pertanian, bekalan air bersih, bekalan api elektrik dan talian telefon rakyat dan banyak lagi.

Mengenai lawatan Najib kali ini ke negeri Tanah Rendah Sekebun Bunga itu, Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Dr Awang Adek Hussin menjelaskan sebanyak lima program telah dihadiri Najib, antaranya perasmian Pelancaran Al-Rahnu Bersama Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB), lawatan ke stesen teksi, perjumpaan dengan ahli Badan Perhubungan UMNO Kelantan dan perjumpaan dengan pegawai dan kakitangan awam di Kota Bharu serta Majlis Bersama Rakyat di Wat Machi Mara, Jubakar, Tumpat.

Awang Adek berkata, lawatan sehari Perdana Menteri itu melihatkan bahawa beliau begitu prihatin dengan kemelut yang melanda rakyat Kelantan. Rakyat Kelantan memerlukan pembelaan dalam serba serbi yang tidak mampu dilaksanakan PAS.

Masalah bekalan air bersih menjadi suatu persoalan besar yang perlu dirungkai PAS pada masa terdekat ini. Masalah pelupusan sampah dan tebatan banjir juga begitu mengecewakan rakyat.

Kalau tiga perkara itupun tidak mampu PAS selesaikan, apa lagi masalah banjir, sawah terbiar, pengairan dan saliran untuk pertanian (tanaman) dan penebangan hutan yang berleluasa di Hulu Kelantan!

Sementara itu, Ketua Penerangan UMNO Kelantan, Dali Hussin menegaskan bahawa lawatan sulung Perdana Menteri membuka lembaran baru kepada politik negeri Cik Siti Wan Kembang itu.

Katanya, ini sudah semestinya akan membangkitkan semangat gerak kerja baru dalam konteks Kelantan Baru, Kelantan Maju dengan impak lebih besar kepada penyokong BN dan pendukung UMNO.

Selain itu, Ketua Pergerakan Wanita UMNO Kelantan, Datin Rahimah Mahamad, berkata sering kali pemimpin pembangkang berkata yang mereka tidak perlukan kemajuan, mereka mahu lahirkan negeri kebajikan. Persoalannya, kebajikan apa kalau yang hendak diuruskan kerana semuanya memerlukan wang?

Apabila membabitkan manusia, sudah pasti mereka memerlukan segalanya baik rumah, perlindungan, makanan, kesihatan, keselamatan, pelajaran dan pekerjaan.
Katanya, pembangkang hanya tahu mengkritik tetapi kalau diberikan projek pembangunan, merekalah yang mendabik dada itu adalah usaha mereka!

OPERASI CEGAH KUTU RAYAU DI KOTA BHARU

Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) akan memperbanyakkan operasi menahan kutu rayau yang dijangka bertambah pada bulan Ramadan ini.

Pengarah JKM Kelantan, Md. Noor Chik berkata, kehadiran kutu rayau yang suka berlegar-legar di sekitar bandar ini pada waktu malam menjejaskan imej malah ada yang membawa masalah memandangkan kebanyakan mereka kurang siuman.

Katanya, JKM mempunyai kuasa untuk menahan golongan itu mengikut Akta Kutu Rayau di Rumah Kebajikan Sri Kenangan, Pengkalan Chepa dekat sini selama sebulan.

"Dalam tempoh itu, kita akan siasat latar belakang untuk mengesan keluarga mereka dan bagi yang berumur lebih 60 tahun serta tidak mempunyai waris akan ditempatkan terus di rumah itu.

"Bagi yang tidak mempunyai waris, kita juga akan membantu memulihkan mereka dan kalau berpotensi akan dihantar ke Desa Bina Diri di Mersing, Johor untuk mengikuti kelas kemahiran," katanya ketika dihubungi Utusan semalam.

Md. Noor berkata, dalam beberapa tangkapan yang dibuat sebelum ini mendapati kebanyakan kutu rayau mengalami masalah mental dan kurang siuman.

Katanya, golongan itu akan pulih selepas menerima rawatan dan diberikan ubat sebelum dihantar pulang ke pangkuan keluarga masing- masing.

Beliau berkata, banyak kes mendapati kutu rayau yang telah pulih akhirnya kembali mengalami masalah mental disebabkan kegagalan ahli keluarga memainkan peranan.

"Ada yang mengambil mereka dan dibawa pulang namun gagal untuk memantau dan menjaga pengambilan ubat menyebabkan kutu rayau kembali pada keadaan lama.

"Sebab itulah ahli keluarga yang menjaga mereka perlu sentiasa berhubung dengan pihak hospital bagi mengetahui perkembangan semasa kesihatan mereka," tambahnya.

Sementara itu, satu operasi bersama membanteras kutu rayau telah dijalankan di sekitar bandar ini malam tadi dengan kerjasama JKM, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Majlis Perbandaran Kota Bharu-Bandaraya Islam (MPKB- BRI) bermula pukul 10 hingga 12 tengah malam tadi.

Rondaan di beberapa kawasan mendapati ada beberapa kutu rayau tidak mempunyai tempat tinggal dan hanya tidur di kaki lima bangunan.

Bagaimanapun tidak ada sebarang tangkapan yang dibuat dan anggota terlibat hanya memberikan khidmat kaunseling kepada mereka.


Utusan Malaysia