Tuesday, October 27, 2015

Panazzzzz - Husam Jawab Pertanyaan Wan Mutalib Embong


DATUK HUSAM MUSA ADUN Salor dan bekas naib presiden PAS. Tulisannya ini bagi menjawab surat terbuka oleh Datuk Wan Mutalib yang disiarkan Harakah dalam edisi 13 – 16 Muharram

"Saya bersyukur kerana kanda saya Datuk Wan Mutalib Embong selaku AJK Pas Pusat sudi berbicara (menerusi surat terbuka) dengan saya.

Inilah yang saya tunggu-tunggu – tindak balas. Beliau berani meletakkan nama beliau dan bertanggungjawab terhadap apa yang ditulis.

Pertama, surat beliau banyak bertanya. Menunjukkan bagi beliau banyak perkara belum jelas kedudukannya.

Mengapa saya tidak menegur amalan kelulusan hutan simpan tebang habis untuk tujuan perladangan dengan jumlah yang semakin luas dari masa ke semasa sewaktu saya dalam kerajaan?

Adakah saya tidak menegur selama ini?


Saya berpendapat lebih baik untuk Datuk Wan bertanya kepada MB Kelantan sekarang, Datuk Ahmad Yakob atau anggota Dewan Harian PAS di masa lalu dan anggota Jawatankuasa Kuasa Kecil Perhutanan (JKKP) pada masa saya menjadi anggotanya, dan bukannya membuat pertanyaan terbuka seperti ini.

Ketika seorang ADUN (sekarang telah dilantik menjadi Exco) hendak dilantik sebagai anggota tambahan JKPP, saya telah meminta Dewan Harian menentukan dasar pemberian hutan simpan kekal tebang habis ini untuk diguna pakai oleh anggota JKKP.

Seingat saya, MB sekarang mempengerusikan mesyuarat tersebut. Beliau waktu itu adalah timbalan pesuruhjaya 1 dan Tok Guru Datuk Nik Abdul Aziz tidak hadir. Ia berlaku pada akhir 2012 atau sekitarnya.

Tidak ada polisi diputuskan.

Bila YB yang menjadi anggota tambahan ini pertama kali menghadiri mesyuarat JKKP, seperti biasa saya sekali lagi berhujah dalam mesyuarat tersebut menolak cadangan kelulusan atas tajuk ini.

Hujah saya tidak dibantah. Apa yang berlaku ialah anggota baru ini membacakan senarai syarikat untuk kelulusan.


Saya memprotes secara dalaman dengan tidak lagi menghadiri mesyuarat JKKP sehingga DUN dibubarkan pada tahun 2013. Tiga atau empat mesyuarat selepas itu tidak lagi saya hadiri. Rekod mesyuarat berkenaan boleh disemak.

Apa tujuannya?

Kalau saya ikut serta, saya akan terperangkap sampai bila-bila dan tidak dapat bersuara. Sejak itu, kelulusan atas tajuk ini kian bertambah.

Rekod-rekod boleh disemak dan Insya-Allah akan berbicara dengan sendirinya. Adakah sebelum itu saya tidak berbuat apa-apa?

Saya telah melakukan apa yang terdaya dalam berbagai cara yang saya tidak bercadang memanjangkan pada peluang ini. Sebahagian darinya telah saya nyatakan dalam wawancara yang disiarkan Sinar Harian baru-bari ini.

Kedua, adakah kerana pernah menjadi sebahagian dari sistem itu pada masa lalu, saya hilang kebebasan saya selama-lamanya untuk menegur sesuatu yang saya fikir buruk?

Apatah lagi ia kian bertambah hari ke hari dengan kelulusan baru. Saya yakin itu bukan prinsip Dato Wan yang saya kenal.

Prinsip itu hanya anutan Firaun. Firaun menggunakan dakwaan satu “kesalahan” yang dilakukan Nabi Musa pada masa lalu untuk menghalang Nabi bersuara. Hal ini diceritakan dalam Surah As-Syua'ra, ayat 19.

Apa lagi, kelulusan tebang habis adalah sentiasa berkembang dengan jumlah keluasan yang semakin bertambah. Di manakah hadnya?

Adakah adanya tambahan-tambahan kelulusan baru sekalipun, tiada teguran boleh dibuat sampai hutan Kelantan pupus sepenuhnya?

Terbaru adalah seluas 4,500 hektar hutan simpan hanya untuk satu syarikat. Kini, giliran saya bertanya kepada Dato Wan selaku AJK PAS Pusat.

1. Apa dasar Pas terhadap alam sekitar?
2. Apa dasar Pas terhadap pemanasan global?
3. Apa dasar Pas terhadap pembalakan tebang habis?
4. Apa dasar Pas terhadap pemberian hutan bersekala besar tanpa tender?
5. Apa janji Pas dalam manifesto mengenai pemeliharaan alam?
6. Apa dasar Pas terhadap cara pembahagian kekayaan negara/negeri yang hanya melebihkan orang yang sama?
7. Adakah Dato Wan tahu berapa keluasan hutan simpan di Kelantan yang telah diluluskan?

Adakah Dato Wan mengambil tahu korupsi di pelbagai peringkat yang melatari amalan ini? Saya tidak bercadang untuk menghuraikan soal korupsi ini di sini.

Bukankah dulu Dato Wan atau pimpinan Pas membesar-besarkan masalah pengurusan atau penyelewengan balak oleh pimpinan Umno?

Adakah kini bila PAS melakukannya kita harus berdiam diri? Adakah PAS Pusat pernah meminta taklimat oleh PAS Kelantan diberikan

Saya adalah anak Kelantan. Saya bertanggungjawab membantu menjaga kepentingan negeri tanah tumpah darah saya lebih dari pertimbangan yang lain.

Lagi pun, apa yang ditegur mempunyai ruang diperbaiki.


Sepanjang kritikan saya, saya lebih banyak menumpukan kepada keputusan-keputusan terkini kerajaan dengan tujuan di sana ada sanubari yang masih sudi mendengarnya.

Sekalipun serangan untuk mengecam peribadi dilakukan ke atas saya kiri dan kanan, apakan daya.

Insya-Allah, selagi hayat dikandung badan, saya dayung jua teguran ini, mudah-mudahan kita semua terselamat dari azab Allah dunia dan akhirat."

Sumber Malaysiakini

PAS Semakin Dipencilkan...Giliran Takiyuddin Pula Meroyan!


Pada ketika Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menutup mulut dan terus bisu mengenai kerjasama PAS dengan parti seperti PKR, DAP dan mungkin Parti Amanah Negara (AMANAH),  dua pemimpin PAS membuktikan bahawa parti itu kini memang sedang meroyan – GILA TALAK!

Benarlah kata blog teganuku bahawa PAS kini berada dalam keadaan gila talak dan ‘bagai anjing buruk kepala’.

Menurut teganuku: “...ketara sangat ‘gila talak’ ini ditunjukkan oleh Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man apabila mengatakan Pakatan Rakyat, gabungan lama pembangkang, masih wujud.

 Malah, kata PAS, Pakatan Rakyat berjalan tanpa DAP – kawan yang kemudian bertukar seteru politik PAS Islam itu. “PAS akan memperkasakan Pakatan Rakyat dengan penyusunan semula kekuatan antara parti PAS dan PKR di samping beberapa buah parti di Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

Mesyuarat bersama PKR yang diadakan minggu lepas bersetuju untuk mengukuhkan muafakat melalui perbincangan di peringkat negeri dan Wilayah Persekutuan.

“Pakatan Rakyat tanpa DAP adalah satu platform politik yang masih utuh dan kekal sehingga kini,” katanya.


Ini baru selepas sebulan Pakatan Harapan diumumkan tanpa PAS atau dengan kata lain, sebulan selepas ‘perkahwinan baru’ antara PKR, DAP dan parti serpihan PAS - Parti Amanah Negara (AMANAH) PADA 22 September 2015.

Gabungan baharu di antara PKR, DAP dan AMANAH, melibatkan pemimpin PAS progresif yang ditewaskan pada pemilihan parti pada Jun lalu, diwujudkan selepas berlaku kelompangan yang perlu diisi segera demi memberikan pilihan alternatif kepada rakyat.

PAS turut dijemput menganggotainya tetapi masih belum bersedia ikut serta. PAS enggan menyertai pakatan baharu itu, mengatakan ia tidak lagi boleh bekerja dengan DAP selepas memutuskan hubungan dengan bekas sekutunya itu, dan menganggap pemimpin AMANAH adalah "pengkhianat" kerana meninggalkan PAS.”

PAS buat-buat bodoh bagaikan tidak sedar bahawa bukan sahaja DAP dan AMANAH kini sudah menjauhkan diri daripada PAS, tetapi PKR juga perlu menjaga rakannya dalam Pakatan Harapan, iaitu DAP dan AMANAH.

Apakah PKR sanggup membelakangkan kedua-duanya hanya demi PAS?

Nasib baik PAS ada 15 kerusi di Dewan Undangan Negeri  (DUN)  Selangor, kalau tidak sudah pasti ia tidak akan dipandang oleh PKR.

Itupun tak sedar diri masih bersikap ‘hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong’.

Pakatan Rakyat secara rasmi terkubur apabila DAP dan PAS memutuskan hubungan antara satu sama lain.

Keadaan itu dan konfik dalaman PAS kemudian membentu Parti Amanah Negara (AMANAH) yang kemudian bergabung dengan DAP dan PKR membentuk Pakatan Harapan.

PAS masih menganggap kerjasama parti itu dengan PKR sebagai membuktikan Pakatan Rakyat masih wujud.

Semalam, selepas Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata Pakatan Rakyat masih wujud, Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan pula berkata Pakatan Harapan dan Pakatan Rakyat boleh wujud bersama-sama.

Ahli Parlimen Kota Bharu itu berkata, keadaan itu pernah wujud suatu ketika dulu apabila PAS bekerjasama dengan Parti Melayu Semangat 46 yang diketuai Tengku Razaleigh Hamzah.

Pada era 1990-an PAS berada dalam Angkatan Perpaduan Ummah dan pada masa sama Semangat 46 bekerjasama dengan DAP, Parti Bersatu Sabah dan Parti Rakyat Malaysia melalui Gagasan Rakyat.

"Ia boleh berlaku sekarang. Satu Pakatan Harapan dan satu lagi Pakatan (Rakyat) dengan PAS dan PKR. Kami masih bersama. Tanpa kami (PAS) tiada kerajaan (di Selangor) selepas Tan Sri Khalid Ibrahim memecat semua exco DAP dan PKR," katanya merujuk kepada menteri besar di negeri itu sebelum ini.

Katanya, keadaan sama juga dihadapi DAP yang memerlukan PKR sebagai sekutu politik. "Tengok di Pulau Pinang. Tanpa PKR bolehkah DAP mentadbir negeri?" katanya.
 
Jelas kini PAS seperti tidak sedar diri dan di awing-awangan selepas terpencil kerana keegoannya sendiri, terutamanya oleh sikap Presiden dan pendokong-pendokongnya.

Benar juga kata Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP Tony Pua kelmarin bahawa untuk tahu sama ada dakwaan PAS benar bahawa Pakatan Rakyat masih wujud, ia boleh cadangkan satu mesyuarat majlis presiden Pakatan Rakyat diadakan.

Melalui mesyuarat itu kelak boleh dilihat siapa yang akan hadir.

"Kalau Pakatan  Rakyat masih hidup, mungkin sesiapa boleh mengadakan mesyuarat majlis presiden Pakatan Rakyat dan lihat siapa yang akan hadir, “ katanya.

Tony Phua jelas membayangkan, yang datang nanti hanya PAS. DAP dan PKR sudah serik dan tidak akan datang kerana sebelum ini Presiden PAS hanya menghantar wakil.

Untuk rekod, sejauh ini sejauh ini PKR sudah mengadakan empat pertemuan dengan PAS dan di pihak PKR semuanya diketuai Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Sebaliknya,  tidak ada satu pun mesyuarat itu yang turut dihadiri Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Jadi tidak payahlah bercakap apa-apa lagi mengenai pakatan, khususnya Pakatan Rakyat.


Yang pasti, Pakatan Rakyat sudah mati. Pemimpin PKR dan DAP sudah mengakui perkara ini, cumanya pemimpin PAS sahaja yang masih bernostalgia dan bermimpi di siang hari!