Monday, August 23, 2010

ULAMA TEROMPAH – NIK AZIZ ATAU SIAPA?

Oleh Imam Muda

Inilah sikap ulama dan 'Tok Guru' PAS.
Bila kena batang hidung akibat penyokongnya buat salah, terus tidak mahu ulas.

Kata kat orang ‘ulama terompah’ dan macam-macam tapi bila kena sendiri, kita tu ulama apa?

Elok juga kalau kita cari satu nama ulama untuk Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ini. Beri gelaran untuknya...Nik Ajis tak mengancam.

Tapi apabila mengenangkan kata-kata Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria yang menegur perbuatan menggelar atau menamakan seseorang dengan gelaran aib, tak jadilah.

Jangan panggil apa-apa...Tok Guru pun tak payahlah. Memang saya sejak awal lagi tidak panggilnya Tok Guru. Datuk Nik Aziz lagi baik...

Bayangkan di sebalik kelantangan pemimpin politik dan pihak tertentu menyatakan pendapat masing-masing mengenai isu menggunakan nama Ketua Menteri Pulau Pinang , Lim Guan Eng dalam khutbah Jummat, Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, mengambil sikap membisu.

Malah, Menteri Besar Kelantan itu hanya menyifatkan isu itu sebagai isu peribadi.

"Itu masalah peribadi, saya tak suka komen benda-benda peribadi macam tu," katanya ketika ditemui pemberita di rumahnya di Kampung Pulau Melaka, Kota Bhari semalam.

Semua perkara bila kena batang hidung Nik Aziz kata ia perkara peribadi.

Bagaimana dengan kes Karpal Singh tolak Hudud bagi mengatasi kepincangan sosial dan buang anak? Itu pendapat peribadi bukan DAP?

“Ya” kata Nik Aziz. Beliau berpendapat kenyataan pengerusi DAP Karpal Singh yang tidak bersetuju dengan cadangan PAS untuk melaksanakan hukum hudud adalah pandangan peribadi pemimpin parti pembangkang itu.

Menteri Besar Kelantan berkata suara-suara sumbang yang timbul mengenai hukum hudud adalah pendapat peribadi dan bukan kenyataan rasmi parti itu.

"Pemimpin DAP lain senyap, hanya dia yang timbul isu itu. Ini kerana apa yang ditimbulkan oleh pemimpin DAP itu merupakan pendapat perseorangan dan bukannya keputusan parti," katanya kepada pemberita ketika ditemui di rumahnya di Pulau Melaka.

Nik Aziz mengulas kenyataan Karpal kelmarin yang tidak bersetuju dengan cadangan beliau pada Khamis lepas bahawa cara terbaik menangani masalah jenayah dan sosial ialah meminda undang-undang sivil dan digantikan dengan undang-undang hudud.

"Adalah silap bagi orang seperti Nik Aziz bercakap sesuatu yang tidak boleh diperkenalkan di negara ini. Perlembagaan Persekutuan hanya membenarkan Kanun Keseksaan dan undang-undang sivil lain dan tidak ada ruang untuk undang-undang hudud," kata Karpal.

Mursyidul Am PAS itu berkata beliau yakin Karpal menentang hukum hudud kerana tidak mendapat penerangan yang jelas mengenainya.

"Kebanyakan pemimpin DAP adalah terdiri daripada golongan berpelajaran, mereka sepatutnya mendapat penerangan mengenai perkara itu (hudud) daripada mereka yang arif di peringkat pusat," katanya.

Nik Aziz berkata, beliau sedia memberikan penerangan mengenai hukum hudud kepada Karpal.

Ketika ditanya apakah tindakan PAS untuk mengelak wujudnya suara-suara sumbang daripada rakan politiknya berhubung isu hukum hudud itu, Nik Abdul Aziz berkata ia adalah sesuatu yang sukar.

"Nak mengelak tu memang tak boleh...tugas kita ialah memberi, menerangkan kepada manusia jalan ke arah kebaikan," katanya.

Persoalannya dah bertahun-tahun perkara Hudud ini diperkatakan.

Bagi saya bukan Karpal tidak faham atau tidak mahu memahaminya tetapi dia tolak undang-undang syariah dan negara Islam. Nak pujuk dia lagi wahai Nik Aziz?

Apakah Lim Kit Siang dan anaknya Lim Guan Eng sokong pendapat Nik Aziz?
Hmmm...kita jadi biul dengan Nik Aziz ini.

Beliau semalam mengakui tidak mengetahui isu itu dengan jelas dan bukan isu politik sebab itu beliau tidak mencampuri urusan tersebut.

Nik Aziz diminta mengulas tindakan beberapa masjid di Permatang Pauh dan Jelutong, Pulai Pinang yang dikatakan menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong dengan nama Guan Eng dalam bacaan doa khutbah Jumaat.

Perkara itu didedahkan oleh Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Cakap tak campur politik tetapi hentam UMNO kiri kanan kononnya kafir dan sebagainya bukan politik?

Bila anggap UMNO ‘tidak Islam’ itu bukan politik?

TUNAI KEWAJIPAN...WALAU DI MANA JUA

PANGLIMA Dua Divisyen Mejar Jeneral Datuk Mohd Noor Daud (tiga dari kanan) dan Panglima 8 Briged, Brigedier Jeneral Abdul Rahim Abdul Mutalib(empat dari kanan) menyaksikan Kapten Shahrizan Saad menunaikan kewajipan membayar zakat fitrah kepada Amil zakat, Sarjan Mohd Aziz Che Hassan (kanan) di Pos Tok O, Rantau Panjang, 22 Ogos. - Utusan

ATM TINGKATKAN KAWALAN SEMPADAN SEMPENA AIDILFITRI

Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan memperketatkan kawalan di sepanjang sempadan Malaysia-Thailand bagi mencegah kegiatan penyeludupan barang-barang keperluan yang dijangka meningkat sepanjang sambutan Hari Raya Aidilfitri bulan depan.

Panglima Dua Divisyen, Mej Jen Datuk Mohd Noor Daud berkata kawalan 24 jam itu akan membabitkan kawasan sempadan Perlis, Kedah, Perak serta Kelantan seminggu sebelum dan selepas Aidilfitri.

"Ini termasuk barang-barang kawalan keperluan harian terutama yang bersubsidi seperti gula, minyak masak dan minyak petrol yang mendapat pasaran tinggi di negara jiran," katanya di Bachok kelmarin.

Mohd Noor berkata kebiasaannya rakyat dari kedua-dua negara akan mengambil kesempatan menyeludup barang-barang itu ke negara jiran sama ada bagi tujuan komersial atau kegunaan semasa perayaan untuk mendapat keuntungan berlipat ganda.

Katanya antara kawasan yang akan diberi tumpuan khusus termasuk pekan Pangkalan Kubur (Tumpat), Rantau Panjang (Pasir Mas) dan Bukit Bunga (Jeli) di Kelantan serta Bukit Kayu Hitam di Kedah.

Beliau berkata sehingga ini, tiga batalion ditempatkan di kawasan sempadan negeri-negeri berkenaan dan anggota yang bertugas akan menjalankan rondaan siang dan malam termasuk pada hari raya.

Selain itu, katanya, mereka juga akan melakukan rondaan dalam hutan belantara di Perak bagi memastikan tiada rakyat asing yang melakukan pencerobohan untuk menangkap binatang eksotik seperti monyet dan biawak serta kegiatan mencuri kayu gaharu.

Menurutnya ada di antara penceroboh itu memasuki hutan di negeri berkenaan pada waktu malam untuk mengelak daripada dikesan oleh pasukan keselamatan.

Mohd Noor berkata beliau sendiri akan menyambut hari lebaran bersama anggota tentera pada hari raya pertama sebagai menghargai pengorbanan mereka tidak dapat menyambut hari yang mulia itu bersama keluarga masing-masing.

PULANGLAH AYAH...KAMI MERINDUIMU

9 BANDUAN IKUTI PROGRAM PAROL DIBEBASKAN HARI INI

Sempena bulan Ramadan, penjara Kelantan akan membebaskan sembilan tahanan yang berjaya mengikuti program Parol hari ini (Isnin) bagi membolehkan mereka bersama keluarga menjalankan ibadat puasa dan menyambut hari raya dengan sempurna.

Pengarah Parol Kelantan, Mat Yacob berkata mereka akan diserahkan kepada keluarga masing-masing yang akan datang ke pejabat Parol Kota Baharu, di Padang Bongor pukul 11 pagi ini untuk membawa pulang tahanan itu.

"Dengan pembebasan itu membolehkan bekas tahanan terbabit bersama keluarga menunaikan ibadat puasa dan menyambut hari raya Aidilfitri dengan lebih sempurna," katanya semalam.

Menurut Mat sepatutnya tahanan tersebut menjalani hukuman lebih lama sebagaimana yang diputuskan oleh mahkamah tetapi disebabkan berjaya mengikuti program Parol, tahanan terbabit dibebas lebih awal oleh kerajaan.

"Mereka tidak lagi dianggap memberi ancaman kepada penduduk dan diterima baik oleh ibu bapa di samping menjalankan ibadat serta mempunyai pekerjaan di tempat tinggal masing-masing," katanya.

Beliau berkata sejak pelaksanaan sistem Parol dua tahun lepas penjara Kelantan telah membebaskan 129 tahanan yang berjaya menjalankan program parol selama tempoh yang ditetapkan oleh pihak penjara.

Beliau berkata sepanjang tempoh program itu dijalankan, tahanan dibenarkan berada bersama keluarga masing-masing dengan pemantauan pihak penjara serta menjalani aktiviti harian di samping mengikuti program ibadat termasuk sembahyang terawih.

"Kalau ibu bapa tak dapat terima dia dan masyarakat tidak boleh mengawal, dia tidak boleh diberi peluang mengikuti program Parol, kerana syarat utama mesti diterima oleh ibu bapa dan masyarakat," katanya.

Beliau berkata terdapat 14 orang lagi tahanan termasuk seorang wanita berusia 31 tahun dari Kuala Krai sedang menjalani program Parol dan kini berada di rumah masing-masing untuk satu tempoh yang ditetapkan.

"Sekiranya mereka melakukan kesalahan (semasa menjalani sistem Parol) tindakan tegas akan diambil termasuk menambahkan tempoh penjara," katanya.

E-PERMIT BELUM DIMANFAATKAN SEPENUHNYA DI KELANTAN

Sistem e-permit 1 dan 2 yang dibangunkan Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) bagi tujuan mempermudahkan proses permohonan bagi pemeriksaan dan suntikan ternakan masih belum dimanfaatkan sepenuhnya pengusaha ternakan di Kelantan.

Pengarah JPV Kelantan Datuk Dr Mohd Zairi Serlan semalam berkata ini berikutan pengusaha ternakan terutama di kawasan pedalaman tidak mempunyai kemudahan internet.

"Di Kelantan, masih ramai pengusaha ternakan yang belum memiliki kemudahaninternet dan ada juga yang lebih selesa untuk terus berurusan di pejabat JPV," katanya.

Bagaimanapun, katanya jumlah yang menggunakan sistem itu mencatatkan peningkatan terutamanya di kalangan syarikat import dan eksport haiwan ternakan.

Mengenai kegiatan penyeludupan haiwan ternakan di musim perayaan, Mohd Zairi berkata JPV meningkatkan pemantauan di tiga kawasan sempadan iaitu di Rantau Panjang, Tumpat dan Jeli.

Katanya JPV menyediakan sebanyak 20 pusat kuarantin di sepanjang sempadan negara bagi memastikan ternakan yang dibawa masuk dari negara jiran bebas penyakit. -

HUDUD 'IMPIAN' NIK AZIZ - PEMUDA GERAKAN

Pemuda Gerakan menegaskan PAS harus sedar bahawa Malaysia merupakan sebuah negara yang berasaskan Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang jenayah telah diperuntukan di bawah Kanun Keseksaan yang sedia ada.

"Negara kita, yang terdiri daripada rakyat berbilang kaum dan agama, telah kian lama menolak perlaksanaan hukum hudud. Antara hukum hudud adalah hukuman potong tangan bagi pencuri dan rejam bagi penzina," kata ketua Pemuda Gerakan Kedah, Tan Keng Liang

Beliau merujuk kepada cadangan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat supaya undang-undang hudud bagi mengatasi gejala jenayah dan sosial seperti kes membuang bayi yang semakin meningkat.

Dalam satu kenyataan, Tan berkata, cadangan undang-undang hudud tersebut juga turut ditolak oleh DAP, yang merupakan rakan seperjuangan PAS dalam Pakatan Rakyat.

"Menurut kenyataan Pengerusi DAP, Karpal Singh dua hari lepas, undang-undang hudud bukan jawapan kepada gejala jenayah dan sosial.

"Malah beliau juga berkata 'partinya DAP tidak dapat menerima sebarang bentuk pelaksanaan hudud di negara ini'.

"Ini jelas menunjukkan bahawa cadangan undang-undang hudud oleh mursyidul Am PAS tersebut adalah hanya impian peribadinya.

"PAS harus sedar bahawa hukum hudud bukan impian semua rakyat Malaysia, yang berbilang kaum dan agama," tegasnya.

Oleh itu, beliau berharap PAS tidak akan lagi mengambil kesempatan untuk mencadangkan undang-undang hudud atas alasan kenaikan gejala jenayah dan sosial.

"Adalah lebih baik bagi PAS mengkaji sebab-sebab kenaikan gejala jenayah dan sosial dan memberi cadangan rasional untuk meminda mana-mana peruntukan di dalam Kanun Keseksaan yang sedia ada," tambahnya.

PAS, tegas Tan, PAS harus menghormati Perlembagaan Persekutuan dan Kanun Keseksaan yang sedia ada.

Malaysiakini

BELAJAR DARIPADA BANGSA BERJAYA


Dr. Mohd Ridhuan Tee
Mingguan Malaysia (22 Ogos 2010)


Pantang ada bukan Melayu yang cuba memuji Melayu (Islam) dan dasar kerajaan, pasti akan dihentamkan oleh ultra kiasu.

Terbaru, pemaju hartanah utama negara SP Setia Berhad, sebangsa dengan saya, dikutuk rapat golongan ultra kiasu melalui kenyataan yang agak pro kepada dasar kerajaan seperti Dasar Ekonomi Baru (DEB).

Kenyataan beliau yang mahukan bukan Melayu bersyukur atas dasar hari ini yang turut menguntungkan mereka, amat tidak disenangi oleh laman web ultra kiasu. Itulah wajah mereka sebenarnya. Tidak pernah bersyukur, pada masa sama terus mengaut keuntungan dari apa yang ada dan dimanfaatkan.

Logik yang diberikan untuk mengatakan bahawa orang bukan Melayu sudah jauh meninggalkan orang Melayu amat jelas. Pertama, terdapat lebih syarikat milik bukan Melayu yang tersenarai dalam Bursa Malaysia berbanding bumiputera. Kedua, statistik majalah Forbes menunjukkan masyarakat Cina telah telah berjaya sejak 30 tahun lalu. Ketiga, syarikat-syarikat dikuasai Cina mewakili 37 peratus pasaran modal di antara 100 syarikat Malaysia yang disenaraikan, berbanding tujuh peratus kalangan orang Melayu. Keempat, individu kaum Cina menguasai 73 peratus kekayaan yang dimiliki 40 orang terkaya di Malaysia dan lapan dari setiap 10 orang kaya adalah Cina.

Persoalannya, adakah orang Cina dilayan dengan buruk? Kata pemaju itu lagi, bukan Melayu (Cina) mesti belajar untuk memberi. Kita mesti belajar untuk mengambil satu langkah ke belakang. Kita juga harus belajar untuk hidup bersama budaya dan pemikiran mereka. Orang Melayu masih bimbang bahawa rakan niaga Cina menggugat perniagaan mereka jika tiada dasar pro-Melayu yang melindunginya.

Jika yang memberi pandangan itu adalah kalangan bukan sebangsa, saya tidak fikir ia akan dihentam. Tetapi dek kerana beliau sebangsa dengan saya, maka komen buruk dan negatif ke atas dirinya tidak pernah habis. Peribadinya dicemuh dan dihentam. Inilah nasib yang menimpa diri kami, bercakap sedikit menyebelahi Melayu, Islam dan beberapa dasar kerajaan, seluruh keturunan dihina dan dikeji. Kenapa bukan hujah yang telusuri dan didiskusi?

Selama inipun saya telah banyak bercakap, dasar kerajaan yang menyebelahi Melayu (bumiputera) memang menguntung bukan Melayu, sebab Melayu adalah pelanggan, manakala bukan Melayu adalah pengeluar (pembekal). Seramai manapun pengusaha Melayu muncul, mereka masih bergantung kepada bukan Melayu. Itulah hakikat yang sebenarnya. Justeru, tidak timbul isu 30 peratus peruntukan ekuiti kepada bumiputera untuk dikongsikan. Peruntukan tersebut adalah kecil berbanding dengan populasinya melebihi 60 peratus.

Kajian demi kajian telah dibuat, termasuk sarjana bukan Melayu seperti Tan Teong Jin, Ho Wah Foon dan Tan Joo Lan (2005) akan keberuntungan bukan Melayu melalui polisi ini. Namun, ultra kiasu tetap ultra kiasu. Apa yang kerajaan cuba buat semua tidak betul. Kerajaan Selangor dan Pulau Pinang sahaja yang betul kerana didakwa mengikut urus tadbir Umar Abdul Aziz sehingga mencairkan kita. Kerajaan Kedah dan Kelantan masih dalam perhatian, ditakuti terlalu keislaman, kerana masih tidak mengikut rentak ultra kiasu sepenuhnya. Dengan sebab itu, mereka agak membisu apabila kerajaan Kelantan cuba memperkenalkan penggunaan dinar emas. Logiknya, dinar mempunyai kaitan dengan Islam.

Jika ultra kiasu pro-Islam dan mahu mengikut urus tadbir Khalifah Umar Abdul Aziz, sudah tentu hasrat murni kerajaan Kelantan akan disokong awal-awal lagi. Tetapi nampaknya mereka begitu berhati-hati dalam hal ini. Dengan sebab itu, saya amat ragu-ragu dengan idea mencontohi urus tadbir Umar Abdul Aziz.

Apa yang berlaku di Sibu, Sarawak semakin mencurigakan saya. Misalnya, tindakan pertubuhan ultra kiasu di bahagian Sibu yang mahu menukar nama Sibu kepada nama asalnya, kononnya Shi Wu. Kenapa baru sekarang nama Sibu mahu ditukar? Lagipun makna Shi Wu tidak membawa makna yang baik, merujuk kepada ahli sihir wanita.
Nama Sibu sudah lama terpahat dan mudah disebut, tanpa berbelit-belit lidah. Saya cadangkan golongan ini bacalah sejarah pribumi Sabah dan Sarawak. Jika terlalu sukakan nama-nama berasaskan bangsa, tampallah nama-nama warisan bangsa di sekeliling rumah, tidak siapa yang menghalang. Tetapi janganlah melakukan sesuatu yang ultra di hadapan khalayak. Baru mencapai sedikit kemenangan dalam pilihan raya baru-baru ini sudah begitu berani. Bayangkan jika mereka berjaya memerintah negara sepenuhnya. Saya mohon kita semua bukalah mata dan bukalah minda.

Golongan ini selalu mendakwa mereka memperjuangkan kepentingan semua kaum, hakikatnya mereka amat berbau perkauman. Janganlah kerana ada seorang dua orang Islam Melayu yang diambil bekerja dalam syarikat atau pertubuhannya, kitapun mendabik dada dengan mengatakan kita berjuang untuk semua. Kemudian, secara halus atau secara diam merampas hak orang lain.

Terbaru, saudara ipar saya telah pergi ke sebuah syarikat perumahan ultra kiasu untuk membeli rumah di bawah kuota bumiputera bagi melayakkan beliau mendapat diskaun tujuh peratus, keistimewaan yang didakwa oleh parti ultra kiasu yang mesti dihapuskan. Setelah pergi ke sana, maka ditunjukilah rumah diskaun tujuh peratus di bahagian simpang tiga, lokasi yang sudah tergolong dalam kategori tidak terjual kerana dianggap sebagai lokasi sial.

Inilah keistimewaan tujuh peratus yang kerap kali dibangkitkan. Lokasi sial yang ditinggalkan kepada bumiputera untuk mendapatkan diskaun. Ditanya lagi, tidak adakah lokasi yang lebih sesuai. Maka ditunjukkan oleh pekerja-pekerja ultra kiasu tersebut semua tempat telah penuh, walaupun rumah tersebut masih belum dibeli atau masih belum ada yang punya. Selepas itu, mereka akan membuat laporan bahawa kuota bumiputera tidak terjual.

Lihatlah betapa liciknya perancangan segelintir mereka. Kemudian perkara ini diperbesar-besarkan dengan harapan diskaun tersebut dihapuskan. Baru hati puas. Sebenarnya keistimewaan tujuh peratus tersebut hanya dalam kertas. Sudah tidak ada keistimewaan yang sebenarnya. Persoalannya kenapa mereka terus mendesak untuk dihapuskan?

Sama juga isu yang selalu dijadikan hujah iaitu kuota biasiswa belajar di dalam atau di luar negara dan peluang kerja dalam perkhidmatan awam. Kita sengaja tidak mahu melihat dari sudut sebaliknya, tetapi terus mendesak supaya semua ‘keistimewaan’ tersebut dihapuskan. Ramai rakan saya yang menghantar anak-anak mereka menyambung pelajaran keluar negara dengan perbelanjaan sendiri. Alasannya, mereka tidak mahu anak-anaknya terikat kontrak perjanjian apabila mendapat biasiswa.

Itupun masih ramai yang tidak balik apabila tamat pengajian dan terus bekerja di negara asing walaupun biasiswa ditaja oleh kerajaan. Mereka khianat dengan amanah yang telah diberikan. Pada mereka, gaji perkhidmatan awam tidak seberapa berbanding dengan sektor swasta.

Saya tidak pernah mendapat biasiswa ketika belajar bermula dari ijazah pertama hinggalah doktor falsafah. Semuanya menggunakan biaya sendiri. Saya tidak terikat dengan kontrak. Namun ultra kiasu menuduh semua pembelajaran saya ditaja oleh kerajaan sehingga menjadi tali barut UMNO. Tujuan serangan dan fitnah ini dibuat tidak lain, supaya menunjukkan bahawa apabila seseorang beragama Islam, maka dia akan mendapat pelbagai kemudahan, termasuk keistimewaan Melayu dan bumiputera. Fitnah yang tidak benar dijadikan hujah untuk terus mendesak kerajaan membuka dan menghapuskan dasar sedia ada.

Terbaru, menteri di Jabatan Perdana Menteri dalam pertemuan dengannya NGO ultra kiasu mengatakan tidak salah untuk sesiapa pun membangkitkan hak mereka, termasuk sehingga menggugat hak dan kepentingan orang lain. Siapa kata salah? Persoalannya, pandangan yang dibangkitkan itu terlalu ultra kiasu. Itulah yang menjadi masalah.

SIAPAKAH DAPAT BANTU KUMPULAN ORANG ASLI INI?

Sudahkah langkah diambil mengatasi masalah masyarakat Orang Asli di Gua Musang yang bengang dengan individu tertentu yang telah menebang ladang getah mereka?

Apakah kejadian ini tidak ada sangkut paut dengan kerajaan negeri?

Juga apa tindakan Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA) sejauh ini?

Apa ula reaksi Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razeligh Hamzah atau wakil rakyat di kawasan ini? Kepada siapakah Orang Asli ini mengadu?

Baru-baru ini kerana bengang lading getah mereka ditebang dengan ‘sewenang-wenangnya’, 13 daripada pemilik lading menyerbu ke kawasan ladang getah untuk mencari individu yang mengambil upah menembang 380 pokok getahnya selepas mengetahui mengenai perkara berkenaan, petang Isnin minggu lalu.

Mereka percaya itu dipercayai dilakukan individu terbabit dengan mengambil upah menebang pokok getah itu daripada sebuah syarikat pembangunan ladang rakyat di Kampung Langsat.

Kegiatan itu melibatkan kawasan seluas 1.8 hektar sementara individu terbabit dipercayai menghilangkan diri lebih awal bagi mengelakkan kejadian tidak diingini berlaku.

Penduduk Orang Asli di kampong berkenaan yang masih marah dengan kejadian itu sentiasa berulang-alik ke ladang getahnya setiap hari untuk mengesan ketua kumpulan yang menebang pokok getah hingga menyebabkan mereka hilang punca pendapatan.

Tinjauan mendapati, 380 pokok getah yang diusahakan mereka sejak 20 tahun lalu tumbang berselerak selepas ditebang individu tidak dikenali apabila mendapat upah daripada syarikat pembangunan ladang rakyat.

Penduduk terlibat, Biok Alang, 40, berkata, kawasan ladang getah yang diusahakan secara beramai-ramai penduduk kampung terbabit masih berada dalam kawasan Rancangan Pengumpulan Semula (RPS) Kuala Betis.

Menurutnya, dia hairan kenapa pihak terbabit berani menceroboh dan bertindak menebangnya tanpa merujuk terlebih dahulu kepada Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA) atau berbincang dengan penduduk tempatan.

“Dia bertindak sesuka hati dan kami sara bengang dengan perbuatan tidak bertanggungjawab itu menyebabkan kami beramai-ramai menyerbu ke kawasan ladang getah terbabit tetapi gagal menamui penebangnya.

“Kami memang mengharapkan hasil dari ladang getah berkenaan bagi menyara hidup isteri dan anak tetapi malang apabila ditimpa nasib itu hingga sukar bagi kami mencari sumber pendapatan lain,” katanya.

Sementara itu Alang Asud, 24, pula berkata, laporan polis berhubung penebangan pokok getahnya sudah dibuat dan mengharapkan pihak berkuasa menjalankan siasatan dengan mengambil tindakan terhadap syarikat terlibat.

Menurutnya, dia bimbang jika tiada tindakan selanjutnya, kemungkinan lebih banyak pokok getah yang ada sekarang ditebang oleh syarikat itu dan boleh menyebabkan golongan Orang Asli hidup terhimpit dan menjejaskan pendapatan mereka.

“Penduduk Orang Asli sejak kebelakangan ini menerima tekanan kerana masalah tanah yang selalu dirampas Kerajaan Negeri dan diberi kepada syarikat swasta bagi pembangunan ladang rakyat tanpa mengambil kira tanah itu sudah dimajukan dengan ladang getah.

“Mana lagi hak kami jika terus tanah itu dirampas dan kami juga anak jati Kelantan yang ingin hidup senang seperti golongan lain dengan menoreh getah sebagai punca pendapatan utama,” katanya.