Monday, March 2, 2009

NOR YAKCOP? TIDAK HAIRAN

Memanglah Menteri ini pasti tidak akan tahu apa-apa.

Dia hanya tahu mengenai projek. Tugasnya menjadi orang yang merunding dan mengemukakan cadangan untuk projek diluluskan.

Orang lain dia tidak kenal. Yang dia kenal Perdana Menteri, Khairy Jamaluddin serta kumpulan yang mengelilinginya.

Mengenai UMNO pun dia tidak ambil kisah. Mana ada komen mengenai UMNO keluar daripada mulutnya.

Dia juga tidak tahu cakap Bahasa Melayu.

Kijang tidak terkejut kalau ada mengatakan Menteri Kewangan Kedua, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop "benar-benar tak tahu" adakah Malaysia boleh mengelak kemelesetan ekonomi dunia sekarang.

Apabila ditanya sama ada Malaysia boleh mengelak kemelesetan, Bernama memetik beliau berkata, "saya benar-benar tak tahu kerana terdapat terlalu banyak keadaan tidak menentu sekarang. Enam bulan lalu, kita tidak menjangka dunia akan berada dalam situasi berlarutan seperti sekarang dan kita tidak tahu daripada sekarang, bagaimana keadaan dunia di masa depan."

Menurut beliau, terdapat keadaan tidak menentu yang ketara yang kita harus akui dari segi senario luar terutamanya dari segi sedalam mana, sejauhmana dan selama mana kegawatan ekonomi antarabangsa akan berlaku.

Hakikatnya, Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia kini berkembang hanya 0.1 peratus sahaja pada suku keempat 2008 daripada 4.7 peratus pada suku ketiga, yang jelas mencerminkan kesan limpahan keadaan ekonomi global yang kian buruk.

Pengurangan aktiviti pelaburan mendorong kepada pertumbuhan negatif pembentukan modal tetap kasar (-10.2 peratus; suku3: 3.1 peratus) di dalam suku keempat.

Menurut Bank Negara Malaysia (BNM), pertumbuhan ekonomi yang perlahan dijangka mengekang tekanan bekalan dan permintaan ketara di dalam peningkatan harga domestik.
Trend itu disahkan oleh perangkaan bagi bulan Januari 2009 di mana inflasi berada pada paras 3.9 peratus, kata BNM. - mks._ Isnin 2 Mac 2009 | 5 Rabi'ul Awal 1430 Hijrah
Jadi tidak hairanlah kerana beliau sendiri pun tidak tahu ke mana dia akan berada selepas Mac ini.

Kijang rasa hanya bakal Perdana Menteri yang tahu di mana mahu ditempatkan Menteri Kewangan yang banyak tidak tahu ini.