Monday, March 14, 2011

Hassan Ali Kata Nik Aziz Menyalak Gila Judi!!

Exco Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Dr. Hasan Ali kelmarin (13 Mac 2011) memberi penjelasan mengenai isu pengharaman Perniagaan Nombor Ekor (Judi) di Selangor yang menjadi kontroversi orang ramai. Beliau turut tidak menafikan bahawa Perniagan Nombor Ekor tidak tersenarai dalam Perniagaan Haram selagi ianya berlesen.

Namun, pihak JAIS berhak untuk mengambil tindakan ke atas mana2 orang Islam yang terlibat dalam perniagaan tersebut termasuklah sebagai pelanggan. Ianya tidak berubah sepertimana yang dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri semasa pemerintahan BN.

Hasan Ali juga berkata beliau tidak memerlukan sebarang nasihat atau tunjuk ajar dari mana2 pihak termasuklah daripada MB Kelantan, Nik Aziz Nik Mat. Nik Aziz katanya mudah untuk bercakap soal Halal Haram Judi ini kerana faktor populasi penduduk di Kelantan yang majoriti terbesarnya adalah beragama Islam.

Hasan Ali juga meminta agar Diktator PAS tersebut tutup mulut dan tidak campur tangan dalam pengurusan Kerajaan Negeri Selangor. Beliau mempunyai cara pendekatan yang tersendiri dalam menguruskan Hal Ehwal Islam di Negeri ini dan tidak perlu mengambil pendekatan Kerajaan Negeri Kelantan bagi dijadikan inspirasi perlaksanaan dasar tersebut.

Apabila ditanya soal kritikan terbuka beliau dan dakwaan mengenai beliau tidak sebulu dengan pendekatan Kerajaan Pimpinan Khalid Gagap, Hasan Ali mendakwa itu merupakan perkara biasa dan beliau menberi jaminan tidak akan berganjak daripada pendiriannya. Namun, dalam masa yang sama beliau menghormati kepimpinan Kerajaan Negeri yang telahpun dipersetujui semasa gabungan Kerajaan DAP, PKR dan PAS kerana ini merupakan amalan demokrasi yang sewajarnya dijunjung tinggi.

Kata beliau lagi, teruskanlah mengamalkan sistem demokrasi yang amat mudah untuk diikuti kerana, jika terdapat mana2 individu termasuklah beliau sendiri tidak bersetuju dengan kepimpinan sedia ada, biarlah PRU 13 menjadi penentu segala2 nya.

Gelombang Rakyat (12 March, 2011)