Thursday, April 4, 2013

Kontroversi - Nik Aziz Dakwa Sembahyang Orang UMNO Tidak Dapat Pahala


Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat makin menyusahkan penyokong dan parti PAS.

Beliau terus-menerus mencetuskan kontroversi melalui fatwa-fatwa beliau terhadap keislaman orang UMNO termasuk sebelum ini mendakwa UMNO murtad kerana menolak Islam.

Malam tadi, Nik Aziz mendakwa sembahyang orang UMNO tidak memberi sebarang pahala kerana parti itu telah menolak dasar Islam.

Dalam masa sama, Nik Aziz turut mendakwa UMNO telah menolak Allah SWT kerana selama ini mengamalkan dasar kebangsaan dengan menolak dasar Islam dalam pemerintahan.

"UMNO tolak Islam, tolak Islam maknanya tolak Allah dan kalau sembahyang tokleh (tidak boleh) pahala, boleh pahala gapo (apa) kalau tolak Islam.

"Kalau orang Pas tolak Islam pun tokleh pahala, orang Pas kalau riak tokleh pahala dan kalau kedekut pun tidak boleh pahala.

"Kalau nak boleh pahala ikhlas ini bukan senang, hendak boleh pahala ikhlas lagu mano (bagaimana) kalau tolak Islam, Allah yang bawak turun Islam kepada Nabi Muhammad SAW tiba-tiba UMNO tolak ambil kebangsaan, nak boleh gena (macam mana) pahala kat orang tolak Islam," katanya ketika berceramah di Kampung Jambu di Kota Bharu, i malam tadi.

Kira-kira 500 orang yang rata-ratanya terdiri daripada penyokong tegar Pas menghadiri ceramah berkenaan.


Pada 17 November tahun lalu pada sidang akhbar sempena Muktamar Tahunan Pas Ke-58 di Kota Bharu Nik Aziz mendakwa UMNO merupakan sebuah parti yang murtad kerana menolak dan memperlekehkan Islam dalam dasar parti itu. Nik Aziz dalam nada tegas kemudian turut melontarkan persoalan sama ada parti itu kini menganut agama Kristian, Buddha atau pun sebuah parti politik yang tidak mempunyai agama.

Pas sebelum itu menerusi adik Nik Abdul Aziz, Nik Razi Nik Mat turut mendoakan supaya Allah SWT menjahanamkan UMNO dan BN dalam majlis solat hajat di Stadium Muhamad Ke-IV sempena Muktamar Tahunan Pas itu.

Dalam pada itu, Nik Aziz semasa ceramahnya itu kemudian menyeru agar rakyat di Kelantan supaya memberi undi kepada Pas pada Pilihan Raya Umum Ke-13 ini.

"Hambo (saya) pesan pada suma rakyat baik Pas lebih-lebih lagi UMNO, tolong undi Pas... demo (kamu) hendak UMNO, UMNO lah, tapi beri kertas undi, undi Pas.

"UMNO bagi duit ambil, bagi gula kacau, bagi kain pakai,bagi lembu sembelih tetapi apabila bagi kertas undi, pangkah Pas, kita nak ajar dia (UMNO)," katanya.

 - UTUSAN ONLINE

Ladang Rakyat - Kampung Orang Asli Ibarat Pulau, Penduduk Hilang Pekerajaan

Penduduk Orang Asli berkumpul meninjau kawasan berhampiran penempatan mereka di Pos Hendrop yang dibangunkan untuk ladang rakyat oleh syarikat asing. 
Wan Khairul (kanan) bersama peguamnya, menunjukkan keratan akhbar laporan Sinar Harian serta gambar bukit yang dirakam wujudnya aktiviti penggondolan tanah secara berleluasa.
“Kami tahu hak kami yang sekian lama tinggal di kampung itu dan pemimpin kerajaan negeri tidak pernah menjenguk masalah kami termasuk mengenai tanah adat yang dirampas...Sedih juga apabila ada pihak tertentu yang mendakwa kaum Orang Asli tidak pernah mempunyai tanah walaupun berpuluh tahun tinggal di kampung asal mereka.” 
 - Eyas Anjang

Persatuan Orang Asli Kelantan (POAK) menyangkal dakwaan tiada tanah Orang Asli di kampung pedalaman Hulu Kelantan terbabit dengan pengambilan balik oleh kerajaan negeri.

Sebaliknya, persatuan itu mengakui kaum berkenaan semakin ramai yang kehilangan pekerjaan akibat daripada tanah yang diusahakan mereka selama ini diambil balik untuk diserahkan kepada syarikat pembangunan ladang rakyat.

Pengerusinya, Eyas Anjang berkata, kebanyakan kampung Orang Asli menjadi seperti pulau apabila sekelilingnya dibuka ladang rakyat yang tidak memberi manfaat kepada kaum berkenaan.

Menurutnya, kerajaan negeri dipercayai memberi dividen ladang rakyat kepada kroni sebanyak RM200 sebulan, dan tidak memadai dengan keluasan tanah yang dibangunkan ladang rakyat itu.

“Kami tahu hak kami yang sekian lama tinggal di kampung itu dan pemimpin kerajaan negeri tidak pernah menjenguk masalah kami termasuk mengenai tanah adat yang dirampas.

“Sedih juga apabila ada pihak tertentu yang mendakwa kaum Orang Asli tidak pernah mempunyai tanah walaupun berpuluh tahun tinggal di kampung asal mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai dakwaan segelintir kaum itu yang menjadi tali barut kerajaan negeri yang disiarkan akhbar ini baru-baru ini.

Mereka menyatakan tiada tanah Orang Asli diambil balik kerajaan negeri. Eyas berkata, segelintir Orang Asli yang mengeluarkan kenyataan itu bersekongkol dengan pihak berkenaan yang menggadaikan tanah rakyat kepada syarikat bagi pembangunan ladang sawit.

Dakwanya, pemimpin terlibat tidak pernah turun padang membincangkan masalah itu dan mungkin ada perbincangan sulit dengan kroni mereka untuk berbuat demikian.

“Kita mengakui kerajaan negeri tidak pernah mewartakan tanah untuk Orang Asli bagi memudahkan tindakan merampas semula dan itu adalah niat jahat bagi menekan kehidupan kaum kami,” katanya.

Beliau mahu kerajaan negeri bersikap adil dalam memberi pembelaan ke atas rakyat berbilang kaum di negeri ini dan tidak pilih kasih untuk memberi pembelaan bagi menjamin masa depan Orang Asli.

Sementara itu, sebuah badan bukan Kerajaan, Pertubuhan Orang Muda Berpadu Anti Korupsi (Ombak), menggesa Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yaakob, menarik balik kenyataannya berhubung isu pencerobohan tanah di Lojing.

Sambil menafikan berlakunya kes terbabit yang disiarkan dalam Sinar Harian, pada 12 Februari lalu, Presidennya Wan Khairul Ihsan Wan Muhammad berkata, sebagai pentadbir dalam Kerajaan Negeri, sepatutnya Ahmad menyatakan bukti dengan apa yang didedahkan melalui rakaman video baru-baru ini, yang memaparkan penggondolan bukit bermula dari Dabong, Kuala Krai ke Neggiri dan Gua Musang yang membabitkan ratusan hektar tanah termasuk hutan simpan.

“Kita tidak pernah mencantum gambar seperti yang didakwa oleh beliau dari tempat berasingan kerana kita menggunakan kamera yang berkualiti tinggi untuk merakamkan gambar terbabit dengan jelas di kawasan yang berlakunya aktiviti pengambilan tanah secara berleluasa.

“Dalam paparan itu juga, kita menggunakan koordinat tepat untuk merakamkan gambar dan apa yang ditunjukkan amat jelas wujudnya aktiviti seumpama itu di kawasan berkenaan.

"Oleh itu saya beri masa sehingga seminggu kepada beliau untuk menarik balik tuduhan ini dan menyiarkan dalam akhbar Sinar Harian, jika tidak saya akan mengambil tindakan undang-undang dan memfailkan tuntutan saman,” katanya.

Wan Khairul berkata, seperti yang dipaparkan, bukannya soal pembalakan yang diketengahkan, tetapi apa yang dipersoalkan ialah isu pengambilan tanah secara berleluasa yang digunakan untuk tujuan pertanian termasuk Ladang Rakyat.

“Beliau perlu bertindak segera di atas hal ini, dan setakat ini saya sudah membuat perbincangan dengan peguam saya untuk menghantar Letter Of Demand (LOD) kepada beliau pada hari ini (kelmarin).

“Jika beliau gagal melakukan tindakan selanjutnya, maka saya tidak teragak-agak untuk memfailkan saman kerana beliau juga dengan jelas mendakwa saya sengaja mengada-adakan cerita untuk memburukkan kerajaan negeri,” katanya.

Sumber - Sinar Harian

Tuntutan Royalti Petroleum RM12 Bilion Oleh Kerajaan Kelantan Tidak Bersandarkan Asas-asas Munasabah"Mengikut undang-undang, adalah jelas bahawa Negeri Kelantan, sepertimana juga Negeri Terengganu dan semua negeri di Semenanjung Malaysia hanya mempunyai hak untuk menuntut bayaran hasil petroleum yang dikeluarkan dalam perairan negeri tersebut iaitu kawasan yang terletak tidak melebihi tiga batu nautika dari ukuran garis air surut ataupun pesisiran pantai negeri."
 - Pejabat Perdana Menteri
 
  
Tuntutan royalti petroleum RM12 bilion oleh kerajaan negeri Kelantan tidak bersandarkan kepada asas-asas munasabah, menurut kenyataan pejabat Perdana Menteri (PMO). Menurut PMO, tuntutan itu bukan sahaja tidak munasabah dari segi perundangan, tetapi juga dari tatacara teknikal berkaitan dengan aktiviti-aktiviti pengeluaran gas dan minyak di kawasan yang terlibat.

"Mengikut undang-undang, adalah jelas bahawa Negeri Kelantan, sepertimana juga Negeri Terengganu dan semua negeri di Semenanjung Malaysia hanya mempunyai hak untuk menuntut bayaran hasil petroleum yang dikeluarkan dalam perairan negeri tersebut iaitu kawasan yang terletak tidak melebihi tiga batu nautika dari ukuran garis air surut ataupun pesisiran pantai negeri," menurut PMO.

Menurut PMO, kawasan-kawasan yang mengeluarkan hasil petroleum di luar perairan negeri Kelantan adalah Blok PM301, Blok PM2, Kawasan Pembangunan Bersama Malaysia-Thailand (MTJDA) dan Kawasan Pengaturan Komersil di antara Malaysia and Vietnam (PM3 CAA).

"Blok PM301 dan Blok PM2 melebihi tiga batu nautika dari garis air surut atau persisiran pantai Negeri Kelantan tetapi berada dalam kawasan perairan Malaysia.


MTJDA pula merupakan kawasan yang dituntut Thailand dan PM3 CAA merupakan kawasan yang dituntut Vietnam," menurut kenyataan itu yang dikeluarkan semalam.

Menurut PMO, kawasan yang dituntut Thailand iaitu MTJDA adalah di bawah pihak berkuasa bersama Malaysia-Thailand (MTJA) yang bertanggungjawab mengawal selia aktiviti-aktiviti di dalam kawasan ini dan bukan hanya tanggungjawab Kerajaan Persekutuan sahaja.

"Ini adalah kerana isu sempadan laut di antara kerajaan Malaysia dan Thailand sehingga kini masih belum diselesaikan secara muktamad," kata PMO.


Oleh itu, Malaysia dan Thailand telah memeterai Memorandum Persefahaman yang perlu dipatuhi kedua-dua negara selagi isu sempadan laut tidak dapat diselesaikan, menurut PMO.

"Ini adalah untuk mengelakkan pertelingkahan di antara Malaysia dan Thailand. Kedua-dua negara telah bersetuju supaya bayaran lima peratus daripada nilai pengeluaran petroleum dibuat kepada Malaysia, dan Thailand juga menerima lima peratus daripada nilai pengeluaran petroleum," menurut PMO.

Menurut PMO, kawasan ini telah mengeluarkan hasil semenjak tahun 2005 dan sehingga tahun 2012, kerajaan Persekutuan telah menerima bayaran berjumlah US$600.27 juta ataupun RM2.1 bilion daripada kawasan tersebut.

Menurut PMO, berdasarkan perjanjian di antara Malaysia dan Vietnam bagi kawasan tuntutan Vietnam iaitu PM3 CAA, Kerajaan Persekutuan menerima bayaran lima peratus iaitu sejumlah RM2.2 bilion daripada hasil yang dikeluarkan di kawasan tersebut semenjak tahun 2005.

"Kerajaan Persekutuan telah menerima sejumlah RM285.1 juta hasil daripada pengeluaran petroleum di kawasan Blok PM301 dan Blok PM2 yang bermula pada tahun 2009," menurut PMO. 

Memandangkan Blok PM301 dan Blok PM2 terletak di luar perairan Negeri Kelantan kerana melangkaui tiga batu nautika dari garis air surut atau persisiran pantai negeri itu, kerajaan Kelantan tidak layak dari segi undang-undang untuk mendapat bayaran daripada hasil pengeluaran kedua-dua blok itu," menurut PMO.


Menurut PMO, kerajaan Persekutuan tetap membuat bayaran kepada negeri Kelantan dalam bentuk wang ehsan daripada hasil pengeluaran kedua-dua blok itu di mana sehingga Februari tahun ini, bayaran tunai yang dikreditkan ke Akaun Amanah Wang Ehsan Negeri Kelantan adalah berjumlah RM142.6 juta.

"Daripada jumlah tersebut sebanyak RM100.8 juta telah disalurkan kepada Jabatan Pembangunan Persekutuan Kelantan untuk membiayai program wang ehsan seperti bantuan bagi pelajar IPTA (Institusi Pengajian Tinggi Awam), khairat kematian, membaiki rumah bagi golongan miskin, bantuan bencana, bantuan persekolahan dan bantuan anak yatim," menurut PMO.

Selain itu, tuntutan RM12 bilion kerajaan negeri Kelantan adalah tidak munasabah kerana jumlah bayaran yang diterima oleh kerajaan Persekutuan daripada kesemua empat kawasan, iaitu MTJDA (Malaysia-Thailand), PM CAA (Malaysia-Vietnam), Blok PM301 dan Blok PM2 yang mengeluarkan hasil petroleum sehingga kini adalah RM4.58 bilion.

"Kerajaan Negeri Kelantan bukan sekadar menuntut apa yang tidak termaktub dalam undang-undang bahkan tuntutan mereka itu berkali-kali ganda lebih daripada apa yang diterima oleh Kerajaan Persekutuan. 

"Memandangkan tuntutan ini tidak ada asasnya, maka tindakan pihak-pihak tertentu dalam menggerakkan aktiviti-aktiviti untuk mengelirukan rakyat Kelantan adalah amat dikesali," kata PMO.

Menurut PMO, kerajaan Persekutuan sebenarnya berbelanja dalam jumlah yang lebih besar melebihi jumlah hasil yang dikutip daripada negeri Kelantan.

Menurut PMO, umpamanya bagi tempoh tahun 2008 hingga tahun 2012, perbelanjaan kerajaan Persekutuan adalah berjumlah RM26.37 bilion berbanding hasil yang dikutip daripada negeri Kelantan bagi tempoh yang sama berjumlah RM2.07 bilion.

Kartun Harakah kononnya Perdana Menteri takut kepada tuntutan Kelantan.
Bernama