Friday, September 30, 2016

Durian Kunyit Projek Perintis – Jabatan Perhutanan Kelantan

Zahari Ibrahim...dakwaan tidak tepat
Jabatan Perhutan Kelantan  menafikan dakwaan segelintir pihak yang mendakwa kelulusan projek pembangunan di kawasan teroka haram dalam kawasan Hutan Simpan Kekal seluas 1,697 hektar adalah tidak tepat.

Malah,  penanaman durian kunyit di kawasan berkenaan merupakan projek perintis sebelum ia dilaksanakan lebih meluas.

Mengenai dakwaan yang mengatakan terdapat kelulusan Projek Pembangunan Kawasan Teroka Haram dengan tanaman spesies pokok durian kunyit di Hutan Simpan Sungai Brok, hasil semakan jabatan itu mendapati dakwaan itu tidak tepat dan tidak berasas berikutan pelan kawasan yang dinyatakan adalah Hutan Simpan Ulu Galas.

Pengarah Perhutanan Kelantan Zahari Ibrahim berkata kelmarin (dilaporkan akhbar semalam) semakan juga mendapati tiada sebarang arahan kepada Pejabat Hutan Jajahan Gua Musang dan Pejabat Renjer Hutan untuk melaksanakan semakan dan bancian dalam kawasan yang dimaksudkan.

Jabatan Perhutanan Kelantan mendapati dakwaan yang dikemukakan pihak tersebut mempunyai fakta-fakta yang mengelirukan.

Ia tidak memahami proses kelulusan serta perlesenan pentadbiran perhutanan negeri.

Zahari berkata, kini sejumlah 7,248 hektar daripada lebih 600,000 hektar Hutan Simpan Kekal diteroka secara haram di seluruh Kelantan sejak 1980-an.

Kawasan itu diteroka peneroka tegar yang telah mengusahakan tanaman pertanian dan peneroka baharu yang cuba meneruskan penerokaan haram itu.


Kawasan itu ditanam pelbagai spesies tanaman termasuk kelapa sawit manakala ada yang dibangunkan sebagai kawasan perkampungan.

"Jawatankuasa Penguatkuasaan Tanah Hutan Simpan Kekal di bawah Akta Perhutanan Negara telah ditubuhkan bagi mengatasi masalah itu," katanya ketika ditemui pemberita di pejabatnya di Kompleks Kota Darul Naim, lewat petang semalam.

Beliau berkata, untuk mengatasi masalah itu syarikat-syarikat yang berminat digalakkan menghutankan semula kawasan yang diteroka haram itu dengan pokok hutan bersesuaian.

Zahari berkata, bagi tujuan itu kerajaan negeri sudah meluluskan lesen kepada dua syarikat sahaja iaitu Gunung Basor Enterprise dan Kundor Tegoh Solution Sdn. Bhd. membabitkan kawasan seluas 100 hektar.

"Bagi penerokaan tanah baharu secara haram, kami akan terus membasminya dengan memusnahkan tanaman yang ditanam sepertimana tindakan yang dijalankan ke atas ladang kelapa sawit di kawasan seluas empat hektar di Gunung Rabung, Kuala Krai, baru-baru ini," katanya.

Dalam operasi itu kakitangan jabatan berkenaan bertindak meroboh pagar dan membuat parit halangan agar tidak boleh dimasuki kenderaan peneroka haram mengikut Seksyen 32 Akta Perhutanan Negara 1984.
  
Untuk ulasan lanjut Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan, berhubung isu kelulusan Projek Pembangunan Kawasan Teroka Haram dengan penanaman spesies Pokok Durian Kunyit dalam Hutan Simpan Kekal (HSK) di Negeri Kelantan.ikuti kenyataan berikut:

Berhubung dengan dakwaan yang menyatakan terdapat kelulusan Projek Pembangunan Kawasan Teroka Haram dengan tanaman spesies pokok durian kunyit di Kompartmen 32 dan 34, Hutan Simpan Sungai Brok, hasil semakan JPNK mendapati dakwaan tersebut tidak benar dan tidak berasas. Ini kerana hasil semakan adalah seperti berikut:

1.      Pelan kawasan yang tertera dalam kawasan tersebut adalah tidak merujuk kepada Kompartmen 32 dan 34, Hutan Simpan Sungai Brok. Ini kerana pelan kawasan yang dinyatakan adalah di Hutan Simpan Ulu Galas;

2.      Semakan juga mendapatitiada sebarang arahan kepada Pejabat Hutan Jajahan Gua Musang dan Pejabat Renjer Hutan untuk melaksanakan semakan dan bancian dalam kawasan yang dimaksudkan. Jadi, bagaimana dakwaan menyatakan mendapat laporan daripada Renjer Hutan beserta dengan keadaan dan stok kandungan boleh diperolehi?

3.      Semakan rekod pelan, tiada apa-apa kelulusan atau pengecaman yang dibuat atas Kompartmen 32 dan 34, Hutan Simpan Sungai Brok.

Pemilihan spesies Pokok Durian Kunyit dalam Program Penghutanan Semula di kawasan teroka haram adalah sebahagian pokok hutan yang dibenarkan dalam projek perintis ini.

Kesemua pemilihan jenis pokok hutan dan kaedah penanaman pokok hutan sama ada secara reka bentuk pepagar (perimeter design) atau sulaman antara barisan pokok kelapa sawit (interplanting) akan diperincikan setelah pihak syarikat mengemukakan Rancangan Penghutanan Semula yang perlu disediakan kepada JPNK sebagai salah satu syarat-syarat kelulusan.

Durian Kunyit adalah durian klon daripada spesies asal Durio Zibethinusyang merupakan spesies pokok hutan tempatan berbanding Getah Klon Balak yang merupakan tumbuhan yang dibawa masuk dari luar Negara.

Durian Kunyit juga boleh mengeluarkan hasil buah-buahan durian yang bernilai dalam jangka masa pendek dan dapat menghasilkan kayu balak yang bermutu tinggi setelah pokok ini mencapai tahap kematangan.

Pokok Durian termasuk di dalam senarai pokok hutan dalam Kaedah-Kaedah Hutan Negeri Kelantan 1985.

Ini kerana pokok durian merupakan hasil hutan utama dan perlu dikutip cukai sekiranya ditebang untuk dibawa keluar dari Hutan Simpan, Tanah Kerajaan atau Tanah Milik.

Selain itu, Negeri Sarawak telah pun menanam pokok durian di kawasan pertanian pindah bagi menyelesaikan isu-isu sebegini kerana selain dapat meningkatkan hasil kerajaan ianya turut dapat memulihkan kawasan-kawasan hutan yang telah diteroka secara haram.

Kerajaan Negeri telah meluluskan secara dasar kepada empat buah syarikat sahaja.

Daripada jumlah tersebut hanya dua syarikat sahaja diberi kelulusan perlesenan yang melibatkan kawasan seluas 100 hektar iaitu Syarikat Gunung Basor Enterprise dan Syarikat Kundor Tegoh Solution Sdn. Bhd.

Dakwaan yang menyatakan kelulusan pembangunan kawasan teroka haram dalam KSK seluas 1,697 hektar adalah tidak benar.

JPNK mendapati dakwaan yang dikemukakan adalah mengelirukan dan tidak memahami proses kelulusan dan perlesenan Pentadbiran Perhutanan di Negeri Kelantan.

Kelulusan yang dikeluarkan oleh Kerajaan Negeri kepada syarikat pemaju di atas adalah satu inisiatif yang baik dalam membangunkan semula kawasan HSK yang telah diteroka haram dan mengawal penyusutan keluasan HSK di negeri Kelantan disamping mengambil kira pulangan hasil ekonomi, kestabilan alam sekitar dan kesejahteraan masyarakat.