Friday, May 13, 2016

FAM, FMLLP Adalah 'Perompak' Bolasepak Malaysia - Annuar


Jangan lupa kami adalah pihak berkepentingan yang mengeluarkan pelaburan. Secara kolektif, 12 pasukan di Malaysia melabur hampir setengah bilion ringgit setahun..."Tanpa kami, FAM dan FMLLP tiada apa-apa. Mereka perlu bekerja untuk kami."
- Tan Sri Annuar Musa

Oleh OhSedapnya

Hulubalang Kelantan sudah mengamuk.

Malah mencabar Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan Kerjasama Liabiliti Terhad Bola Sepak Malaysia (FMLLP) untuk mengambil tindakan terhadap pasukan Kelantan susulan kegagalan melunaskan tunggakan gaji lima bekas pemain mereka.

Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa, berkata menghukum pasukan bukan jalan terbaik sebaliknya FMLLP perlu melakukan sesuatu untuk mengangkat martabat bola sepak negara menerusi etika pengurusan yang baik.

"Jangan lupa kami adalah pihak berkepentingan yang mengeluarkan pelaburan. Secara kolektif, 12 pasukan di Malaysia melabur hampir setengah bilion ringgit setahun.

"Tanpa kami, FAM dan FMLLP tiada apa-apa. Mereka perlu bekerja untuk kami.


"Bagi saya (ia adalah) rompakan secara terang-terangan apabila anda ambil RM70 juta dan mahu kami cari dan keluarkan wang serta perlu beraksi cemerlang," katanya.

Annuar berkata beliau kecewa dengan sikap FMLLP dan FAM yang dilihat menjatuhkan hukuman dengan mudah kepada pasukan yang bergelut dengan isu tunggakan gaji pemain tanpa mengendahkan masalah dihadapi pasukan terlibat.

FMLLP adalah entiti swasta yang diberi hak mengendalikan liga bola sepak Malaysia.
Tarikh akhir diberi FMLLP kepada KAFA untuk menjelaskan tunggakan gaji kepada bekas pemainnya ialah pada 31 Mei ini.

Pada 3 Mei lepas, Ketua Pegawai Eksekutif FMLLP Kevin Ramalingam mencadangkan kepada FAM untuk melakukan pemotongan mata kepada KAFA sekiranya gagal menjelaskan tunggakan gaji kepada bekas pemainnya sebelum 31 Mei ini.

"Persepsi buruk itu harus ditukar. Kita perlu bersama-sama membangunkan arena bola sepak negara bukannya saling menjatuhkan satu sama lain dan bercakaran," katanya.

Berdepan kemungkinan dipotong mata atau lebih serius, disingkir daripada Liga Super tidak menggoyang kesungguhan KAFA meneruskan cabaran walaupun dihimpit pelbagai masalah.Annuar hari ini turut  'mengalu-alukan' FAM dan FMLLP mengambil tindakan itu terhadap mereka.

"Saya mengalu-alukan jika mereka rasa itu (menghukum Kelantan) adalah tindakan wajar," katanya semalam.

Annuar bagaimanapun menegaskan, jika itu berlaku ia hanya menegaskan lagi masalah yang sedang dihadapi bola sepak negara ini.

Kata anggota parlimen Ketereh itu, pihak yang berkuasa dalam sukan bola sepak barangkali terlupa bahawa setiap pasukan yang terbabit dalam liga kendalian mereka adalah sebahagian daripada penyumbang yang menjayakan sukan berkenaan.

"Inilah masalah bola sepak Malaysia, mereka lupa pasukan-pasukan (yang bertanding) adalah stakeholders. Mereka terlalu fikirkan soal hendak ambil tindakan," katanya.

"Saya selalu nyatakan inilah masalah bola sepak Malaysia. Mereka terlalu fikirkan soal hendak ambil tindakan sampai terlupa pasukan itu adalah pihak berkepentingan.

"Jangan sampai saya buka mulut seperti TMJ (Tunku Mahkota Johor) , cukuplah beliau seorang mengkritik kepincangan FAM," katanya pada sidang media mengumumkan kerjasama antara KAFA dan FC Bari 1908 di Menara Majlis Amanah Rakyat (Mara) di Kuala Lumpur, hari ini.


Jelas beliau, menghukum pasukan bukan jalan terbaik sebaliknya FMLLP perlu melakukan sesuatu untuk mengangkat martabat bola sepak negara menerusi etika pengurusan yang baik.

Justeru Annuar menyarankan agar FMLLP dan FAM duduk berbincang dengan KAFA untuk mencari jalan penyelesaian terbaik kepada isu tersebut dan bukan membuat kenyataan secara terus kepada media.

Lima bekas pemain Kelantan yang masih belum menerima tunggakan gaji ialah Ahmad Fakri Saarani, Amar Rohidan, Muhammad Nazri Ahmad, Amiridzwan Taj Tajudin dan Mohd Fitri Omar yang menamatkan kontrak mereka bersama KAFA untuk menyertai pasukan lain musim ini.


Tajuk asal - FAM, FMLLP ‘Perompak’, Annuar Cabar Bertindak Terhadap KAFA

Amanah Jangan Lebih Gebang, Buktikan 10 Wakil Rakyat PAS Lompat


Mana janji Parti Amanah Negara (Amanah) Kelantan untuk mengumumkan 10 wakil rakyat PAS yang bakal lompat parti selepas Datuk Husam Musa dipecat?

Malah, siapa kata PAS Kelantan tergugat selepas bekas naib presidennya yang juga Yang Dipertua PAS kawasan Kubang Kerian Datuk Husam Musa, dipecat oleh PAS minggu lalu.

Amanah jangan gebang (cakap besar) berlebih-lebih...

Jika Amanah gagal untuk membuktikan akan ada Adun PAS yang lompat kepadanya, ini akan menghakis keyakinan rakyat Kelantan terhadap Amanah.

Malah, kegagalan itu juga akan membuktikan kebenaran bahawa isu ADUN PAS lompat hanya propaganda Amanah.

PAS Kelantan semalam menafikan wujudnya perpecahan akibat pemecatan Husam, tegas Setiausaha PAS negeri itu, Datuk Che Abdullah Mat Nawi.

Beliau menolak dakwaan yang dilemparkan segelintir pihak, malah menegaskan parti itu masih menerima sokongan kuat di peringkat akar umbi.

"Setakat ini, perkembangan adalah positif walaupun sebelum ini dikatakan akan ada 10 wakil rakyat PAS akan keluar parti namun sehingga kini masih tiada apa-apa.

"Apa yang saya lihat sokongan di seluruh negeri masih kuat dan kita juga membuat tindakan memperkukuhkan jemaah," katanya ditemui pemberita selepas majlis perasmian Karnival Bio Kelantan 2016 di Kota Bharu semalam.

Pada 7 Mei lalu Pengerusi Amanah,  Datuk Wan Rahim Wan Abdullah berjanji untuk mengisytiharkan 10 wakil rakyat PAS yang akan menyertai Amanah sehari selepas Husam bukan lagi menjadi ahli parti Islam itu.

Mempertahankan kredibiliti Amanah, Wan Rahim secara jelasnya memberitahu perkara tersebut bukan cakap-cakap kosong dan juga bukan gimik politik semata-mata.

Lima nama Yang Berhormat atau Ahli dewan Undangan Negeri (ADUN) PAS yang bakal bersama parti progresif itu sudah disebut oleh Wan Rahim.

 Namun perkara itu hanya akan diumumkan hanya selepas bekas Naib Presiden PAS itu menerima surat pemecatan ahli secara rasminya.

Sementara pada 10 Mei lalu, Wan Rahim berkata Amanah masih  menunggu pendirian Husam yang dipecat daripada parti, sama ada mahu menyertai parti serpihan PAS itu atau tidak.

Wan Rahim berkata pihaknya enggan membuat sebarang kenyataan lagi sehingga Husam membuat kenyataan selepas menerima surat rasmi pemecatan.

“Kita masih lagi menunggu kenyataan rasmi daripada Datuk Husam selepas beliau mendapat surat pemecatan.

“Masa pun panjang lagi dan segala kemungkinan boleh berlaku tetapi pada masa ini tidak ada ADUN PAS Kelantan menyertai Amanah,” katanya.

Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah sebelum ini turut menyangkal dakwaan 10 Adun parti itu akan menyertai Amanah selepas Husa dipecat.

Mohd Amar menyifatkan ia hanya sebagai propaganda Pengerusi Amanah Kelantan, itu bagi mewujudkan suasana kelam kabut dalam PAS.

"Saya percaya tiada ahli PAS yang akan lompat parti," katanya.

Husam, yang juga Adun Salor dipecat berkuatkuasa 23 April lalu selePAS Jawatankuasa Tataterib PAS mendapati beliau melanggar perlembagaan parti.

Jawatankuasa Tatatertib PAS mengesahkan memecat Husam setelah meneliti aduan salah laku terhadap bekas naib presiden parti itu dan mendapati beliau melakukan tindakan serta perbuatan yang menyalahi Fasal 82(1)(b), (c),(d),(e) dan (f), Perlembagaan PAS.

Sebelum ini, Husam lantang menyerang parti dan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, terutamanya dalam isu dakwaan kerjasama antara PAS dan UMNO.

Mohd Amar yang juga Naib Presiden PAS berkata, Husam masih mempunyai peluang untuk membuat rayuan kepada Jawatankuasa PAS Pusat.

"Dari segi perlembagaan, mana-mana ahli yang dikenakan tindakan disiplin, boleh merayu kepada Jawatankuasa PAS Pusat dalam tempoh sebulan. Kalau rayuan tidak diterima oleh PAS pusat, dia boleh bawa lagi rayuan ke Majlis Syura," katanya.

Pada 19 Februari lalu, Ketua Dewan Ulama Pas Kelantan,  Datuk Hassan Mahmood memberi amaran bahawa Parti Amanah tidak akan bertahan lama memandangkan ia berjuang atas dasar ‘tidak sebulu’ (selisih pendapat) antara pimpinan PAS dan bukan atas tiket perjuangan.

Katanya,  penubuhan parti itu adalah hasil daripada serpihan pimpinan Pas terdahulu yang tidak berpuas hati menyebabkan wujudnya Amanah.

“Banyak pengalaman menunjukkan jika sesebuah parti ditubuhkan kerana selisih pendapat dan bukan perjuangan, maka akan berlaku perpecahan dan kembali kepada parti asal atau sebaliknya.


“Namun ia bukan perkara pelik dan saya yakin parti Amanah tidak akan bertahan lama kerana ia wujud bukan berdasarkan perjuangan, tetapi lahir akibat perasaan tidak puas hati terhadap Pas itu sendiri,” katanya.

UMNO Perlu Dapat Tempat Di Hati Penduduk Bandar - Mustapa


Walaupun sokongan rakyat di kawasan luar bandar kepada UMNO adalah penting, parti itu tidak sepatutnya terus menjadi  parti luar bandar sahaja.

Sebaliknya ia perlu mendapat tempat di hati rakyat yang tinggal di kawasan bandar.

Satu pemikiran yang bernas untuk diambil tindakan.

Namun, apakah pemimpin lain berfikiran serupa?

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata UMNO yang menjangkau usia 70 tahun semalam (11 Mei) dan kerana itu perlu lebih berusaha untuk memenangi hati rakyat di kawasan bandar agar mereka sayang kepada parti ini.

Walaupun sokongan rakyat di kawasan luar bandar kepada UMNO adalah penting, Mustapa tidak mahu parti itu hanya menjadi parti luar bandar sahaja sebaliknya perlu mendapat tempat di hati rakyat yang tinggal di kawasan bandar.

"Hari ini kita bimbang di Semenanjung, kawasan bandar yang kita menang (pada Pilihan Raya Umum Ke-13) hanya di Parlimen Johor Baharu dan Parlimen Kangar. Manakala bandar lain kita kalah, ini perkara yang serius dan kita tidak boleh biarkan ia berterusan kerana bandar adalah nadi," katanya kepada Bernama di Kota Bharu, semalam.

Mustapa berkata dalam melakukan pembaharuan bagi menarik sokongan rakyat itu, pendekatan seperti bersatu padu, gigih berjuang dan lantang menyuarakan kepentingan rakyat, perlu diberi perhatian oleh anggota dan pemimpin UMNO.

Beliau berkata selain itu, UMNO boleh mempelajari bagaimana kemenangan besar Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Negeri Sarawak Ke-11 pada 7 Mei lepas.

"Ramai tokoh mereka menang dengan mendapat jumlah majoriti undi yang besar seperti Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem, kita kena cari jalan bagaimana rakyat sayang kepada kita, kita kena bekerja, berjuang, lantang menyuarakan kepentingan mereka.

"Ini iktibar daripada Sarawak di mana Sarawak membuktikan BN masih relevan kerana muafakat, inklusif, bersatu. Ketua menteri bawa pembaharuan baharu kepada rakyat," katanya dan menambah pemimpin masyarakat seperti ketua kampung di negeri itu yang kuat bekerja turut menyumbang kepada kejayaan BN.

BN Sarawak memenangi 72 daripada 82 kerusi pada pilihan raya negeri ke-11 itu.

Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata dalam tempoh 70 tahun itu, UMNO telah berjaya membangun dan memajukan negara ini.

"Kalau tidak ada UMNO rupa bentuk Malaysia ini tentunya banyak berbeza daripada sekarang, UMNO telah menentukan rupa bentuk Malaysia iaitu kita ada perkongsian kuasa, perkongsian ekonomi dan kita ada kaedah untuk memastikan kesamarataan," katanya.

Namun, katanya UMNO tidak boleh leka dengan cabaran masa depan termasuk kecanggihan teknologi khususnya perkembangan media sosial, agar tidak ketinggalan dan setiap isu yang diviralkan perlu segera ditangani.

Beliau berkata selain mengenal pasti kelemahan lain, parti itu perlu mendampingi pelbagai golongan masyarakat terutamanya golongan muda, golongan berpendidikan tinggi dan golongan agama.