Monday, June 4, 2012

PAS Jangan Nak Berlagaklah Kalau Sekadar Jadi Penumpang Dalam Pakatan Pembangkang


Layakkan PAS ganti UMNO dalam konteks kepimpinan politik negara?

Dalam pakatan pembangkang, apakah PAS menerajuinya?

Dalam konteks Islam pula, apakah PAS diakui atau diiktiraf sebagai parti yang membela dan menjaga Islam di Malaysia?

Dalam konteks antarabangsa apakah PAS dilihat sebagai parti mewakili orang Islam di Malaysia?

Di mana kedudukan PAS pada forum-forum antarabangsa mengenai Islam dan apakah pemimpinnya dianggap bertaraf antarabangsa?

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang boleh bermimpi atau menyorongkan bantal di kepala sendiri untuk berkhayal jauh.

Namun hakikatnya PAS tidak serupa dengan UMNO, Jauh sangat bezanya!

Kerana itu, baik pemimpin PAS duduk merenung 'nasib sendiri' dan jangan nak berlagak konon ia setaraf dengan UMNO.

Dalam pakatan pembangkang, DAP sudah menggantikan PAS sebagai sahabat PKR yang lebih akrab. PAS sudah jatuh taraf...

Berdasarkan kedudukan inilah mungkin Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Mustapa Mohamed meminta PAS membuktikan parti itu mampu menjadi peneraju dalam pakatan sebelum memikirkan untuk menggantikan Umno.

Menurutnya pada masa ini, DAP mempunyai kerusi terbanyak di Parlimen manakala Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dilantik sebagai ketua pembangkang.

“Dalam kalangan tiga parti, PAS mempunyai kerusi paling sedikit, kita tidak nampak bagaimana parti yang mempunyai kerusi paling sikit boleh jadi peneraju,” katanya semalam.

Beliau mengulas kenyataan Presiden PAS,  menyatakan parti itu sedia menggantikan Umno sebagai wadah utama bagi umat Melayu dan Islam.

Mustapa yang juga Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan berkata, adalah jelas DAP mendapat keuntungan yang paling besar dalam pakatan tersebut sekali gus akan menolak agenda yang wibawa PAS.

Dalam pada itu, veteran Umno Terengganu, Datuk Abdul Rahman Bakar menyifatkan PAS masih belum layak untuk menggantikan Umno sebagaimana diidamkan. Abdul Rahman berkata, sokongan parti itu masih jauh di belakang DAP dan PKR dan keadaan itu memberi gambaran jelas keupayaan sebenar PAS.

“PAS juga sentiasa akur dengan tekanan daripada DAP dan PKR, langsung tiada pendirian mereka sendiri sekadar pak turut semata-mata dan ia boleh dibuktikan dengan pelbagai isu yang berlaku sebelum ini.

“Oleh itu, bagaimana PAS mahu ganti Umno? Mereka perlu buktikan keupayaan dulu baru boleh bercakap,” katanya.

Menurut Abdul Rahman, PAS juga tidak layak menggantikan Umno kerana sudah jauh menyimpang daripada perjuangan asal mahu menegakkan Islam dan ketuanan Melayu.

Beliau berkata, ia jauh berbeza dengan Umno yang sentiasa konsisten dalam matlamat asal parti biar apa juga keadaan sekalipun selain menjadi juara menjaga kebajikan rakyat dengan pelbagai bantuan kepada golongan memerlukan.

“Malah, kita lihat bilangan kerusi Parlimen Pas lebih kecil dari PKR dan DAP sedangkan kerusi Umno pula banyak dalam Barisan Nasional (BN),” katanya.