Sunday, April 17, 2016

Dr Awang Adek…Jangan Kena Main Sekali Lagi Dah


Datuk Dr Awang Adek Hussin melahirkan hasrat untuk kembali aktif dalam politik.

Ok jugak tu..tapi kena bantu Tok Pa (datuk Mustapa Mohamed) dan kali ini jangan kena main dengan Tan Sri Annuar Musa sekali lagi.

Kena ingat, Annuar kini kembali jadi panglima sejak dilantik Ketua Penerangan UMNO. Annuar akan mematikan siapa juga pesaingnya. Politiknya kejam!

Once bitten, twice shy, kata orang putih. Main politik bijak Dr Awang Adek!

Bekas Duta Besar Malaysia ke Amerika Syarikat semalam menyatakan bertekad meneruskan perjuangannya selagi mendapat sokongan rakyat di peringkat akar umbi terutama di bahagian Bachok.

"Saya akan kembali menemui rakyat di peringkat akar umbi dan memberi perkhidmatan kepada mereka," katanya kepada pemberita pada Majlis Mesra Bersama Pemimpin di kediamannya di Kampung Perupuk, Bachok.

Beliau menerima watikah pelantikan sebagai Duta Besar Malaysia ke Amerika Syarikat daripada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah pada 31 Mac 2014 dan menamatkan tugas tersebut pada 7 April lepas.

Dr Awang Adek sebelum itu berkhidmat sebagai timbalan menteri kewangan selama tujuh tahun sejak 2006 di bawah dua perdana menteri iaitu Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Datuk Seri Najib Tun Razak.

Sepanjang berkhidmat sebagai duta besar, beliau masih merupakan Ketua Umno bahagian Bachok namun jawatan itu dipangku oleh Timbalannya, Datuk Dr Ilias Hussain.


Mengenai jawatan Gabenor Bank Negara yang nama beliau turut disebut-sebut untuk dilantik menyandangnya, Dr Awang Adek berkata, beliau menyerahkan perkara itu kepada kepimpinan negara.