Friday, November 5, 2010

FAKTOR TENGKU RAZALEIGH DAN PENERIMAAN RAKYAT KEPADA BN

"Corak kempen yang diatur Tengku Razaleigh dengan cara bersemuka bagi memenangi hati pengundi banyak menyumbang kepada kemenangan BN. Malah Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin sendiri menyerahkan kepada kebijaksanaan Tengku Razaleigh sebagai Pilihan raya BN kawasan Galas untuk menentukan corak kempen itu. Muhyiddin sedar Tengku Razaleigh lebih memahami sikap dan keperluan pengundi, logistik dan taburan penduduk sebelum merangka strategi itu."

Wakil Rakyat DUN Galas Abdul Aziz Yusoff tertarik dengan rekaan kolam daripada beras berwarna yang dibuat oleh keluarga L.Saravanan ketika berkunjung ke rumah terbuka Deepavali keluarga itu di Taman Damar , Gua Musang. hari ini, 5 Nov. 2010.

Oleh Mohd Razman Abdullah (Bernama)

Ketokohan Anggota Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah dan penerimaan rakyat terhadap Barisan Nasional (BN) sebagai pemangkin kepada perubahan di Kelantan menjadi antara faktor utama kemenangan parti itu dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas.

Kekuatan BN di Galas dipengaruhi ketokohan dan jasa Tengku Razaleigh, yang merupakan anak raja pencetus kepada pembukaan serta pembangunan Gua Musang, sewaktu menjadi Menteri Kewangan, sehingga kawasan itu menjadi pintu masuk ke Kelantan daripada Kuala Lumpur dan negeri-negeri daripada Pantai Barat, melalui Cameron Highlands.

Tengku Razaleigh yang lebih mesra dengan panggilan "Ku Li", merupakan tokoh yang dihormati dan beliau merupakan Anggota Parlimen paling lama berkhidmat sebagai wakil rakyat iaitu selama 41 tahun mulai 1969.

Pilihan raya kecil DUN Galas diadakan berikutan kematian penyandangnya Chek Hashim Che Sulaima, 46, dari PAS, yang meninggal dunia akibat kanser usus pada 27 Sept lalu.

Kemenangan calon BN Abdul Aziz Yusoff dengan majoriti besar 1,190 undi mengalahkan calon PAS Dr Zulkefli Mohamad diumumkan Pegawai Pengurus pilihan raya kecil DUN Galas Wan Mustapha Wan Ab Hamid, malam semalam.

Ia sekaligus menjadikan kemenangan pertama BN dalam pilihan raya kecil di Kelantan selepas pilihan raya kecil DUN Manik Urai pada 14 Julai tahun lepas.

Dengan kemenangan itu, BN kini menguasai kesemua kerusi DUN bagi Parlimen Gua Musang, selain Nenggiri dan Paloh. Malah kerusi BN kini bertambah menjadi tujuh kerusi dalam DUN.

PAS pula susut satu kerusi menjadi 37 kerusi dalam DUN dan satu kerusi lagi milik sekutu PAS, Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Menurut pemerhati politik, boleh dikatakan corak kempen yang diatur Tengku Razaleigh dengan cara bersemuka bagi memenangi hati pengundi banyak menyumbang kepada kemenangan BN.

Malah Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin sendiri menyerahkan kepada kebijaksanaan Tengku Razaleigh sebagai Pilihan raya BN kawasan Galas untuk menentukan corak kempen itu.

Muhyiddin sedar Tengku Razaleigh lebih memahami sikap dan keperluan pengundi, logistik dan taburan penduduk sebelum merangka strategi itu.

Menurut pemerhati politik, dengan strategi baru berkempen secara berhemah bagi mendekati 11,553 pengundi di DUN Galas, ia diterima baik oleh penduduk Galas.

Ia berbeza sebelum ini apabila BN tidak lagi menumpukan kepada program besar-besaran dengan menjadikan pemimpin besar sebagai 'umpan' bagi memancing kehadiran penduduk.

Malahan di kawasan 1,889 pengundi Orang Asli, BN meletakkan jenteranya di rumah-rumah mereka untuk menetap di sana bagi memberikan penjelasan serta membantu Orang Asli termasuk di Pos Hendrop, Pos Blau, Kuala Betis dan Pos Brooke.

Faktor calon baru BN Abdul Aziz turut menyumbang kepada kemenangan itu kerana beliau lebih dekat dihati rakyat kerana pernah bertugas sebagai pengurus Pejabat Operasi Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar), sebuah agensi pusat yang bertanggungjawab memacu pembangunan Hulu Kelantan.

Berbanding calon PAS Dr Zulkefli, yang pernah tewas dua kali dalam pilihan raya umum 2004 dan 2008 dengan Tengku Razaleigh di kawasan Parlimen Gua Musang, ia menunjukkan rakyat telah mengenali siapa sebenarnya Dr Zulkefli.

Gerak kerja Umno Kelantan yang menumpukan perhatian terhadap empat kelompok pengundi -- warga emas yang menerima bantuan Jabatan kebajikan Masyarakat, wanita, pemuda dan golongan agama, juga banyak membantu.

Menurut pemerhati politik, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed melihat bahawa keempat-empat kelompok itu perlu didampingi kerana mereka juga merupakan penentu kepada kejayaan BN.

Menurut pemerhati politik, faktor lain seperti kerjasama berpasukan jentera pilihan raya dalam parti-parti komponen BN juga tidak boleh diketepikan.

Pilihan raya kecil kali ini menyaksikan Kerajaan Pas Kelantan juga turut dibelenggu dengan kelemahan pentadbirannya selama 20 tahun yang kian "membuka pekung di dada" dan antara isu yang timbul ialah isu untuk membangunkan lagi kawasan Gua Musang serta menyediakan peluang pekerjaan kepada golongan belia.

Selain itu, pengundi turut menilai isu "Ladang Rakyat" yang dilihat gagal kerana menimbulkan kemarahan rakyat kerana tanah yang mereka usahakan selama 20 tahun dengan tanaman getah dan sawit diambil balik kerajaan negeri untuk diberikan kepada syarikat pemaju.

Malah masyarakat Orang Asli sendiri kecewa dengan kerajaan negeri yang selama ini banyak mengabaikan kebajikan mereka termasuk dalam soal tanah menyebabkan kawasan yang menjadi tempat memburu dan bertani kini diceroboh pihak luar.

Bagi BN, yang menjadi parti membawa perubahan kepada pembangunan dan menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyat, usaha itu telah terbukti sejak 53 tahun negara merdeka dan kejayaan itu mendapat perhatian masyarakat pelbagai kaum di Galas dan jajahan lain di negeri itu yang terlalu lama dahagakan pembangunan sejak 20 tahun lalu di bawah kerajaan Pas Kelantan yang masih gagal melaksanakannya.

TAHNIAH KEPADA PAKAR STRATEGI DI GALAS

Daripada hambali1

Banyak pihak terkejut Barisan Nasional (BN) menang begitu besar di Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas.

Pada pilihan raya kecil DUN Galas semalam , calon BN Abdul Aziz Yusof mendapat 5,324 undi manakala calon PAS Dr Zulkefli Mohamad memperolehi 4,134 undi. BN menang dengan majoriti 1,190 undi. Berbanding dengan pilihan raya 2008, calon PAS, Che Hashim Che Sulaima memperolehi 4,399 undi untuk menang dengan majoriti 646 undi.

Kemenangan ini walaupun ada kaitan dengan dasar yang diperkenalkan oleh kerajaan Pusat, namun isu-isu yang ditimbulkan di Galas dan perancangan kempen menjadi faktor utama kepada kemenangan BN dengan majoriti sedemikian.

Banyak pihak memang merasakan undi Orang Asli dan orang Cina di Galas menjadi penentu biarpun pengundi Melayu-Islam tetap menjadi asas kemenangan atau kekalahan.

Kerana itu menarik untuk menghayati apa yang dikatakan oleh Pengarah Pilihanraya DAP, Thomas Su mengenai pengundi Cina seperti yang dilaporkan oleh Malaysiakini. Menurut analisisnya, terdapat dua faktor yang menjadi punca Pakatan hilang undi pengundi Cina, iaitu kempen 1Malaysia dan peratus pengundian yang tinggi.

Katanya, BN tidak pernah menggunakan parti politik Cina untuk berkempen, tetapi sebaliknya ia dilakukan menerusi apa yang dikenali sebagai "NGO 1Malaysia" untuk menarik pengundi Cina.

Kempen ini benar-benar berbeza berbanding dalam pilihan raya kecil yang lalu. BN tidak menggunakan parti politik (Cina) untuk kempen, semuanya datang dari kumpulan 1Malaysia, yang disokong oleh pemimpin MCA. "Setiap kali kita mengadakan ceramah besar, kumpulan itu akan mengadakan makan malam besar, ini tidak seperti trend kempen biasa pilihan raya BN."

Oleh itu, kata Thomas, peratusan pengundian yang tinggi memberi lebih banyak undi pengundi Cina kepada BN. Dengan mengambil contoh di Pulai, beliau berkata, walaupun Pakatan berjaya menambah sembilan undi, tetapi BN menambah lebih banyak undi daripada Pakatan dan menang di kawasan majoriti Cina.

Pakatan kalah 25 undi di Pulau dalam pemilihan umum.

Ini bermakna dasar 1Malaysia diperhalusi untuk dijadikan strategi oleh pihak tertentu dalam BN untuk membantu BN merampas DUN Galas yang menyaksikan kemerosotan sokongan pengundi Cina kepada pakatan pembangkang.

DAP mengendalikan tiga kawasan dalam kempen di Galas, iaitu Pulai, Kampung Baru dan Bandar Lama. Hanya dua kawasan yang bermajoriti pengundi Cina - Pulai (83.86%) dan Kampung Baru (52.6%). Manakala Bandar Lama merupakan kawasan campuran Melayu-Cina (30.54%).

Pakatan memperolehi 1,784 undi di tiga kawasan tersebut pada 2008, tetapi merosot 206 undi atau 4.92 peratus secara keseluruhannya dalam pilihan raya kecil semalam. “Dari angka-angka ini, kami menganggarkan undi pengundi Cina merosot 2 hingga 3.5 peratus tetapi ia tidak serius, drastik atau membimbangkan," kata Thomas.

Mengenai Orang Asli pula, cara kempen untuk membantu mereka dalam konteks jaminan masa depan memberikan kelebihan kepada BN.

Pada ketika PAS hanya melihat keperluan semasa – kerana itu menabur wang sebelum dan ketika kempen pilihan raya – BN memainkan isu pemilikan tanah, rampasan tanah untuk dijadikan Ladang Rakyat serta isu hakisan, pencemaran, air bersih dan sebagainya berjaya memikat hati orang Asli.

Dalam isu peningkatan ketara pengundi Orang Asal kepada BN dikatakan oleh PAS sebagai penglibatan secara langsung agensi kerajaan terutamanya Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA), tentera dan Rela di penempatan mereka.

Penglibatan secara langsung agensi kerajaan terbabit yang dikatakan dengan mengawal sepenuhnya masyarakat Orang Asal menyebabkan mereka tidak berani memberi sokongan kepada calon PAS.

Itu kata mereka. Namun hakikat yang perlu diterima ialah selain Orang Asli lama terabai, tanah mereka dirampas dan ketidakpastian masa depan mereka tidak dilihat oleh PAS.

Juga jangan perkecilkan bagaimana Tengku Razaleigh meredah hutan belantara untuk ke perkampungan Orang Asli yang turut menjadi punca sokongan kepada BN.

Pengarah Pilihan Raya PAS Kelantan, Abdul Fatah Harun (gambar kiri) berkata, PAS tidak menjangkakan menerima kekalahan dengan majoriti besar pada pilihan raya kecil Dewan itu tetapi terpaksa menerima hakikat gagal mempertahankan kerusi DUN Galas yang dimenangi mereka pada pilihan raya umum 2008.

"Kekalahan ini sesuatu di luar jangkaan... tapi kami terpaksa menerima hakikat dengan keputusan ini. Saya terkejut kerana ia di luar dugaan kita, mungkin ada kelemahan yang berlaku," katanya malam semalam.

Jika PAS akan melakukan post-mortem untuk kenal pasti punca kekalahan, BN juga perlu kenal pasti punca kemenangan dan di atas dasar apa sebilangan pengundi terus menyokong PAS walaupun terang-terangan PAS terjerat dengan masaalah yang mereka sendiri ciptakan, khususnya dalam isu merasuah pengundi dan janji yang tidak dilaksanakan di Galas.

Dengan mengenal pasti kekuatan dan kelemahan, BN akan bertambah yakin menghadapi pilihan raya umum akan datang dan dengan kedudukan semangat dan keyakinan yang semakin tingg, sewajarnya BN bersedia untuk menghadapi pilihan raya umum ke 13 pada bila-bila masa.

PROVOKASI BERLEBIHAN BERI KEMENANGAN KEPADA BN

Calon BN bermesra dengan penyokong PAS semalam

Provokasi berlebihan oleh penyokong PAS pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas menjadi salah satu faktor kemenangan besar di luar jangkaan kepada calon Barisan Nasional (BN), kata Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Dr Awang Adek Hussin.

Beliau berkata provokasi itu menyebabkan pengundi di DUN Galas menjadi jemu dan muak dengan tingkah laku penyokong PAS yang sanggup mencederakan penyokong BN pada pilihan raya kecil itu semalam.

"Pengundi di kawasan itu dapat melihat dan menilai sendiri parti mana yang mereka boleh bergantung untuk membela nasib masa depan mereka," katanya selepas melawat keluarga mangsa lemas Siti Nor Ikma Mohd Rosli, 12, di Kampung Repet hari ini.

Dalam pilihan raya kecil itu, calon BN Abdul Aziz Yusof memperoleh majoriti 1,190 undi apabila meraih 5,324 undi berbanding calon PAS Dr Zulkefli Mohamed yang mendapat 4,134 undi.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian wakil rakyatnya daripada PAS, Chek Hashim Sulaima pada 27 Sept lalu.

Semalam, berlaku kekecohan yang dikatakan berpunca daripada provokasi penyokong PAS yang memasuki kawasan khemah BN untuk meraih undi, kira-kira setengah jam selepas pusat pengundian di Sekolah Kebangsaan Sri Wangi, Gua Musang dibuka pukul 8 pagi.

Antara yang cedera dalam insiden itu termasuk Ketua Puteri Umno Kuala Krai, Suzaini Adlina Shukri, 37, yang cedera di dahi dan hidung setelah beliau diserang dengan tiang bendera PAS.

Awang Adek yang juga Timbalan Menteri Kewangan berkata pada awalnya BN hanya menjangka akan memperoleh kemenangan tipis antara 200 dan 500 undi sahaja berasaskan kepada perkembangan semasa.

Katanya ramalan itu berdasarkan kesukaran BN untuk menang besar berasaskan majoriti yang diperoleh Allahyarham Chek Hashim pada pilihan raya umum 2008 melebihi 600 undi selepas mengalahkan calon BN Saufi Deraman.

Awang Adek juga berkata antara faktor lain yang menyumbang kepada kemenangan BN ialah kesepakatan parti-parti komponen terutama Umno dan MCA yang mengatur strategi kempen yang berhemah.

"Pengundi Cina di kawasan itu berasa selesa di bawah konsep 1Malaysia manakala pengundi Melayu pula berasa yakin dengan jaminan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa hak-hak keistimewaan orang Melayu terus dipelihara dan diperkasakan," katanya.

KEMENANGAN BERGANDA ISYARAT RAKYAT PERLUKAN BN - PENGANALISIS

"Kegagahan Tengku Razaleigh Hamzah sebagai Pengarah Pilihan Raya BN, di DUN Galas menarik perhatian rakyat untuk terus bernaung di bawah BN yang menjanjikan projek pembangunan di kawasan itu. Rakyat Galas yakin dengan pilihan mereka dan mereka pasti hanya BN dapat mengubah nasib mereka," - Prof Shamsul Amri

Kemenangan berganda Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya kecil di Parlimen Batu Sapi, Sabah dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas, Kelantan satu isyarat jelas bahawa rakyat kembali yakin kepada teraju kepimpinan negara bagi melaksanakan agenda kemajuan dan kesejahteraan rakyat.

Banyak pihak juga menyifatkan kemenangan BN itu, hasil tuaian daripada kerja berpasukan, menjadi pencetus semangat kepada pemimpin BN terutama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk melaksanakan transformasi dan mengunci hala tuju perjuangan selanjutnya.

Secara tidak langsung sokongan itu, selepas merosot pada pilihan raya umum 2008, mempamerkan penerimaan baik rakyat terhadap gagasan 1Malaysia bukan sahaja di kalangan pengundi pelbagai kaum negara ini tetapi juga sokongan rakyat Sabah.

Penganalisis politik, Dr Sivamurugan Pandian turut menyifatkan kemenangan besar BN di Parlimen Batu Sapi sebagai sesuatu yang di luar dugaan apabila mampu menggandakan undi majoriti mengatasi keputusan pilihan raya umum 2008.

"Saya melihat bahawa BN telah diberikan kepercayaan dan keyakinan oleh masyarakat setempat dengan memberikan parti itu majoriti yang besar dan saya juga melihat gabungan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman dan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) Tan Sri Joseph Pairin Kitingan juga adalah penyumbang kepada kejayaan BN," katanya semalam.

Pensyarah Sains Politik, Universiti Sains Malaysia (USM) itu berkata keputusan di Batu Sapi juga petanda rakyat menolak Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan perjuangan 'Sabah for Sabahans' oleh Parti Maju Sabah (SAPP).

Beliau berkata penguasaan kukuh BN ke atas 'Negeri di Bawah Bayu' yang dianggap 'deposit tetap' BN itu, realiti yang perlu diterima pemimpin PKR bahawa kehadiran mereka tidak diingini.

"SAPP juga perlu menerima hakikat bahawa mereka tidak lagi mendapat kepercayaan rakyat selepas bertindak keluar dari BN," katanya.

Mengenai kemenangan BN di DUN Galas pula, Dr Sivamurugan berkata hasil strategi tepat iaitu berterusan menjelaskan isu-isu nasional dan tempatan, bukan sahaja pengundi Melayu malahan pengundi Cina turut tertawan dengan BN.

"Saya melihat sokongan pengundi Cina yang sebelum ini memihak kepada pembangkang telah beralih kepada BN dan ia menunjukkan bahawa penjelasan baik BN diterima dengan amat baik," katanya.

Seorang lagi penganalisis politik, Prof Datuk Dr Shamsul Amri Baharudin turut mengakui bahawa kemenangan kali ini bukti bahawa sokongan rakyat terhadap BN kini kian memuncak.

Beliau berkata kemenangan BN di Batu Sapi juga dibantu oleh kegagalan PKR dan SAPP untuk bersepakat dan meletakkan calon terbaik mereka.

"Ini adalah petanda sokongan yang baik kepada BN selepas kalah beberapa kali dalam siri pilihan raya kecil," katanya.

Pengarah Institut Kajian Etnik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) itu berkata walaupun kemenangan di dua tempat itu tidak mewakili negara keseluruhannya, namun ia memberi impak yang cukup besar kepada BN untuk dijadikan kayu pengukur untuk pilihan raya umum akan datang.

Katanya kegagahan Tengku Razaleigh Hamzah sebagai Pengarah Pilihan Raya BN, di DUN Galas juga turut menarik perhatian rakyat untuk terus bernaung di bawah BN yang menjanjikan projek pembangunan di kawasan itu.

"Rakyat Galas yakin dengan pilihan mereka dan mereka pasti hanya BN dapat mengubah nasib mereka," katanya.

Pensyarah Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia (USM) Prof Dr Ahmad Atory Hussain pula menyifatkan kemenangan ini suatu petanda baik bagi memberi laluan kepada kemungkinan berlaku pilihan raya umum diadakan lebih awal.

"Saya rasa kemenangan ini petanda baik untuk BN...dan BN perlu memanfaatkan sokongan ini untuk masa depan yang lebih cerah.

"Tumpukan kepada usaha mengukuhkan dahulu beberapa faktor seperti ekonomi dan juga transformasi politik yang dijalankan Perdana Menteri...selanjutnya itulah waktu yang paling sesuai," katanya ketika dihubungi.

Presiden Pertubuhan Suluh Cendekiawan Malaysia dan juga bekas Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM) Tan Sri Ibrahim Abu Shah pula berpendapat kemenangan ini bukti rakyat sudah mula menerima kepimpinan Perdana Menteri.

Bagaimanapun katanya momentum kemenangan BN itu perlu diteruskan dengan kerja keras sebagai persiapan menghadapi pilihan raya umum ke-13 akan datang.

"Jangan leka, sila turun padang, ambil hati rakyat, susun strategi lebih mantap, pasti rakyat akan bersama BN," katanya.

BN berjaya mengekalkan kerusi Parlimen Batu Sapi dengan majoriti 6,359 undi berbanding pilihan raya umum 2008 dengan majoriti 3,708 undi manakala di kerusi DUN Galas, BN berjaya merampas kembali kerusi tersebut dari PAS dengan majoriti 1,190 undi.

Calon BN, Datin Linda Tsen Thau Lin daripada PBS memperoleh 9,773 undi manakala lawannya calon PKR yang juga Ketua PKR Tuaran, Ansari Abdullah mendapat 3,414 undi dan Presiden SAPP Datuk Yong Teck Lee, yang juga bekas ketua menteri Sabah sekadar 2,031 undi.

Calon BN di Galas, Abdul Aziz Yusoff memperoleh 5,324 undi manakala calon PAS Dr Zulkefli Mohamed pula dengan 4,134 undi.

Nik Aziz Minta Penyokong PAS Tidak Kecewa

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, meminta penyokong dan ahli PAS tidak kecewa berikutan kekalahan parti itu dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas dengan Barisan Nasional (BN) mendapat majoriti lebih besar, semalam.

"Sebagai pejuang Islam, mereka tidak patut kecewa dengan keadaan itu yang dianggap sebagai suatu cabaran yang mesti dihadapi," kata Menteri Besar Kelantan itu ketika ditemui pada majlis pelancaran kutipan derma untuk membina bangunan tambahan Masjid Mukim Panji di Kota Bharu hari ini.

Pada pilihan raya kecil itu, calon BN, Ab Aziz Yusoff, memperoleh 5,324 undi mengalahkan calon PAS, Dr Zulkifli Mohamad, yang mendapat 4,134 undi.

Sementara itu, Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman, berkata faktor pembabitan Tengku Razaleigh Hamzah sebagai Pengarah Pilihan Raya BN akan dijadikan salah satu kajian dalam post mortem PAS.

Katanya, post mortem itu akan diadakan pada satu mesyuarat Ahad depan bagi mengkaji kekalahan PAS dalam pilihan raya kecil itu.

Beliau berkata, walaupun pihaknya telah menduga kekalahan PAS dalam pilihan raya kecil itu tetapi kemenangan BN dengan memperoleh majoriti besar agak mengejutkan mereka.

Abdul Halim yang juga Ahli Parlimen Pengkalan Chepa menolak kemungkinan kelemahan dalam pelaksanaan strategi menyebabkan kekalahan PAS itu.

"Kalau mengikut kebiasaan tradisi pilihan raya di Kelantan, kita jangka kalau kalahpun 600 hingga 700(undi) saja, tapi ini sampai 1,000. Ini agak mengejutkan kita," katanya.

BN Tidak Boleh Selesa Biarpun Menang 2-0

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu memotong kek Deepavali semasa hadir di Majlis Rumah Terbuka Deepavali di PWTC. 5 Nov. 2010. - Utusan

Barisan Nasional (BN) tidak harus mengambil mudah dengan kemenangannya pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Batu Sapi dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas semalam, sebaliknya perlu terus berusaha memastikan kejayaan serupa dicapai pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 kelak.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, walaupun kejayaan itu menampakkan adanya perubahan baik dan harapan kepada BN menjelang PRU-13 kelak, tetapi ia tidak boleh diambil mudah.

"Kita tidak boleh ukur kemenangan di Galas dan Batu Sapi. Walaupun ada perubahan besar, perubahan yang baik, tetapi BN tidak boleh ambil sikap mudah dengan perubahan dan kejayaan ini kerana kita masih ada banyak kerja yang perlu dibuat,” katanya kepada pada sambutan Hari Deepavali MIC di Pusat Dagangan Dunia Putra di Kuala Lumpur hari ini.

Kira-kira 5,000 tetamu daripada pelbagai kaum dan latar belakang hadir bagi memeriahkan majlis rumah terbuka Deepavali anjuran MIC itu.

Dengan pelbagai juadah popular kaum India serta kaum lain yang dihidangkan, majlis rumah terbuka MIC tidak putus-putus menerima kehadiran tetamu, baik di kalangan rakyat jelata mahupun orang kenamaan.

Muhyiddin meluangkan masa kira-kira 30 minit untuk meraikan Deepavali bersama rakan-rakannya termasuk presiden MIC Datuk Seri S.Samy Vellu dan Naib Presiden Datuk Dr S.Subramaniam.

Hadir sama, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Koh Tsu Koon dan Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Muhyiddin, yang juga Timbalan Pengerusi BN, berkata demikian ketika diminta mengulas kesediaan BN untuk menghadapi PRU-13 setelah memperoleh kemenangan berganda semalam.

PAS bedah siasat gagal pertahan Galas

PAS akan melakukan bedah siasat terhadap kegagalan mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Galas pada pilihan raya kecil yang diadakan semalam.

Biar pun begitu jentera pilihan raya PAS Kelantan berpuas hati dengan gerak kerja kempen yang dijalankan dan bantuan jentera dari luar serta rakan-rakan dari Pakatan Rakyat.

Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Kelantan, Abdul Fatah Harun berkata, kesungguhan ditunjukkan jentera kempen begitu memberangsangkan sekali sehingga ramai tenaga dari luar datang membantu.

“Namun kita juga mengesan ada penyokong di peringkat Unit Peti Undi (UPU) tidak keluar mengundi mungkin berpunca dari masalah tertentu.

“Kegagalan mereka keluar mengundi menyebabkan prestasi pilihan raya umum lalu gagal dipertahankan,” katanya.

Pada pilihan raya kecil semalam, calon Barisan Nasional (BN), Abdul Aziz Yusoff mendapat 5,324 undi, manakala calon PAS, Dr Zulkefli Mohamed memperolehi 4,134 undi.

BN mendapat majoriti sebanyak 1,190 undi. Dan peratusan keluar mengundi sebanyak 83 peratus.

Keputusan rasmi pilihan raya tersebut diumumkan secara rasmi oleh Pegawai Pengurus Pilihan Raya Dun Galas, Wan Mustapha Wan Abdul Hamid.

Abdul Fatah yang juga Adun Bukit Tuku berkata, faktor peningkatan ketara pengundi Orang Asal kepada BN kerana penglibatan secara langsung agensi kerajaan terutamanya

Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA), tentera dan Rela di penempatan mereka.
Katanya, penglibatan secara langsung agensi kerajaan terbabit dengan mengawal sepenuhnya masyarakat Orang Asal menyebabkan mereka tidak berani memberi sokongan kepada calon PAS.

“Biar apa pun PAS akan melakukan post mortem bagi mengenal pasti punca sebenar kemerosotan undi pada pilihan raya kecil ini. Selain jentera kerajaan pusat kita perlu lihat ada faktor sampingan lain,” ujarnya

Harakah Online

Aziz Berjanji Menggalas Masalah Rakyat Di Kawasannya

Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Galas yang baru, Abdul Aziz Yusoff berjanji akan cuba menyelesaikan masalah rakyat di kawasannya terutama isu pembangunan.

Beliau yang memperoleh majoriti 1,190 undi pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Galas, merasakan menjadi tanggungjawabnya untuk membantu memajukan rakyat di Galas setelah mereka memberikan mandat yang tinggi.

"Saya ingin ucapkan terima kasih kepada rakyat Galas kerana memberikan kepercayaan kepada saya dengan begitu banyak dan menaruh keyakinan kepada saya sebagai "orang baru" dalam DUN," katanya kepada pemberita selepas pengumuman keputusan pilihan raya kecil DUN Galas malam semalam.

Pegawai Pengurus pilihan raya kecil DUN Galas Wan Mustapha Wan Ab Hamid mengumumkan Abdul Aziz, dari Barisan Nasional (BN) memperoleh 5,324 undi mengalahkan calon PAS Dr Zulkefli Mohamad, yang mendapat 4,134 undi.

Beliau berkata keyakinan itu jelas diterjemahkan melalui jumlah undi terutama masyarakat Melayu, kaum Cina, India dan orang Asli yang mahukan pembangunan yang lebih baik daripada BN.

Katanya kesemua mereka jelas menolak kepimpinan kerajaan PAS Kelantan yang masih gagal mengubah taraf kehidupan mereka sejak memerintah negeri itu selama 20 tahun.

Katanya beliau juga mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed dan jentera BN, termasuk MIC, MCA dan PPP, yang memberikan kepercayaan serta sokongan kepada dirinya.

"Saya tidak ada apa-apa janji lain cuma saya akan berkhidmat sebaik mungkin dengan sedaya-upaya saya," katanya dengan tersenyum.