Saturday, June 13, 2009

PEMUDA PAKATAN ADILI PAS?

Apalah Dewan Pemuda pakatan nak sibuk-sibuk debat soal PAS.
Kenapa PAS mesti diadili di khalayak pemuda pakatan pembangkang?

Jangan nak jaga tepi kain orang lain – jaga tepi kain sendiri yang dah mula koyak rabak.
Kijang memang bengang dengan budak dua ekor ini - Ketua Pemuda Sosialis DAP yang juga ahli parlimen Rasah, Anthony Loke dan Ketua AMK, Shamsul Iskandar Md Akin.

Menyebuk tak habis-habis.
Baguslah sikap yang diambil Ketua Dewan Pemuda PAS pusat, Nasrudin Hassan Tantawi kerana menolak jemputan tersebut.

Menurut laporan Malaysiakini, Nasrudin berkata, beliau terpaksa menolak jemputan tersebut sebagai menghormati keputusan PAS pusat untuk tidak menyentuh isu kerajaan perpaduan untuk sementara waktu itu.

Seorang lagi panelis ialah bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin. Betulkah beliau akan datang?
Kalau datang nyatakan yang sebenarnya Dr Asri.
Ini kerana menurut Dr Asri, kemenangan pro-kerajaan perpaduan dalam pemilihan PAS baru-baru ini menjadi petanda ramai perwakilan parti itu memikirkan kepentingan umat Islam dalam kerangka yang lebih luas.

“Dalam ertikata lain banyak pihak yang memikirkan Islam sebagai panduan politik, bukan mempolitikkan Islam,” kata bekas Mufti Perlis itu melalui khidmat pesanan ringkas kepada mStar Online hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai kemenangan Nasharudin Mat Isa mempertahankan kerusi Timbalan Presiden yang disandangnya selama tiga penggal berturut-turut.

Nasharudin dilihat sebagai kumpulan yang mendokong kepimpinan pro-muzakarah dengan Umno menang dengan majoriti 199 undi menewaskan dua calon, Datuk Husam Musa dan Mohamad Sabu yang dikaitkan dengan kumpulan ‘Erdogan’ dalam PAS.

Keputusan pemilihan itu PAS juga menggambarkan trend kepimpinan golongan ulama dalam PAS menguasai jawatan-jawatan Presiden dan Timbalan Presiden akan berterusan selaras dengan gagasan kepimpinan ulama yang dibentuk lebih dua dekad lalu.

Menurut laporan, majlis Sembang Kopitiam anjuran Angkatan Muda PKR (AMK) Selangor dan Shah Alam - membawa tajuk 'Pasca muktamar PAS - kerajaan perpaduan?'

Dalam satu kenyataannya, ia berkata majlis tersebut diadakan mulai jam 8 malam bertempat di Dewan MBSA, Seksyen 11, Shah Alam.

Sibuk sungguh budak dua ekor tu untuk berkongsi pentas 16 Jun ini untuk membincangkan halatuju PAS ekoran isu-isu yang timbul selepas muktamar parti itu minggu lalu.

Takut sangat dengan isu kerajaan perpaduan sehingga mahu debatnya secara terbuka.
memang jelas perangan budak-budak ini macam bos mereka – Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Karpal Singh.

Dilaporkan, banyak isu yang kontroversi timbul selepas muktamar PAS minggu lalu, antaranya penubuhan kerajaan perpaduan dengan Umno, pemansuhan 30 peratus ekuiti bumiputera dan usul menggesa pengharaman Sistem in Islam (SIS) yang membawa aliran Islam liberal.

Pekembangan tersebut, kata kenyataan itu, telah menjadi topik perbincangan yang hangat di kalangan orang ramai, termasuk golongan muda yang ingin melihat perubahan tulen selepas tsunami politik yang berlaku tahun lalu.

Menurutnya lagi, empat persoalan utama yang bakal dibincangkan dalam majlis tersebut ialah:

Dengan pimpinan baru yang dipilih, ke manakan PAS ingin menuju selepas muktamar?

Mengapakah Presiden PAS ingin mengutarakan tentang konsep kerajaan perpaduan?

Apakah persediaan untuk mengambil alih Kerajaan Persekutuan telah dijalankan dalam Pakatan Rakyat?

Bagaimana hubungan di antara ketiga-tiga parti dalam Pakatan Rakyat?

"Kesemua persoalan akan dikupas oleh penceramah-penceramah yang terdiri daripada pemimpin-pemimpin muda masakini," kata kenyataan tersebut.