Monday, September 5, 2011

UMNO Kelantan Lantik Pengarah, Timbalan Pengarah Jentera Pilihan Raya

Empat belas Ketua Bahagian UMNO di Kelantan semalam masing-masing dilantik sebagai pengarah jentera pilihan raya bagi setiap kawasan parlimen di negeri itu.

Setiap Ketua Bahagian UMNO pula akan memilih di kalangan ahli UMNO di bahagian masing-masing sebagai timbalan pengarah pilihan raya untuk "menjaga" setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN).

Kelantan mempunyai 14 kawasan Parlimen dan 45 DUN.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata pelantikan pengarah dan timbalan pengarah jentera pilihan raya adalah untuk menggerakkan parti dengan program-program bagi mengembalikan sokongan rakyat kepada Barisan Nasional (BN).

Mustapa, yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, berkata mereka yang menjadi pengarah dan timbalan pengarah jentera parti tidak semestinya akan dilantik sebagai calon pilihan raya umum.

"Mereka diberikan amanah untuk meyakinkan rakyat supaya menyokong kepada BN. Soal calon adalah berbeza dan kepimpinan menetapkan hanya calon yang boleh menang akan dipilih," katanya selepas menghadiri majlis rumah terbuka Aidilfitri Perhubungan UMNO Negeri di sini, hari ini.

Kira-kira 10,000 warga Kota Bharu hadir pada majlis rumah terbuka itu yang turut dihadiri Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussin dan kepimpinan kanan UMNO.

Mustapa berkata, kesemua Ketua Bahagian UMNO di Kelantan juga berjanji dan bersetuju supaya tidak akan menimbulkan kemelut dalaman parti demi menjaga nama baik parti.

Beliau berkata, tumpuan kini diberikan dalam memperjuangkan nasib rakyat Kelantan yang mahukan perubahan pembangunan selepas 21 tahun PAS dilihat gagal membawa perubahan dalam aspek pembangunan ekonomi.

Katanya, antara isu yang sekian lama menghantui kerajaan PAS Kelantan ialah isu bekalan air yang tidak memuaskan kepada rakyat, pembinaan lebuh raya dan pemberian projek ladang rakyat yang didakwa telah merampas tanah rakyat.

Beliau berkata, pelantikan pengarah jentera itu juga mengukuhkan kedudukan UMNO di Kelantan setelah pelancaran tema perjuangan parti itu untuk membawa perubahan dengan konsep Gelombang Merah pada Febuari lepas, serta lawatan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ke Kelantan pada Jun lalu.