Friday, August 14, 2009

TEOH BENG HOCK BUNUH DIRI?

Analisis Kumbang.. (http://analisisringan.blogspot.com)

Kumbang pernah mengulas mengenai tentang teori kematian Teoh pada bulan lepas. 4 teori Kumbang kemukakan antaranya Teoh ditolak SPRM ketika dalam siasatan,bunuh diri,kaitan kongsi gelap dan teori konspirasi di dalam konspirasi. Sila klik sini untuk melihat artikel Kumbang mengenai teori kematian Teoh.

Justeru itu setelah hampir sebulan tragedi ini berlaku dan membaca serta mendengar cerita mengenai kematian Teoh. Kumbang merasakan teori Teoh membunuh diri merupakan teori yang paling kuat dan paling berkemungkinan. Bukan ingin membuat komen subjudice tetapi Kumbang berkata begitu setelah meneliti dan menganalisa fakta daripada pelbagai sumber.

Apabila disambung semua penceritaan mengenai kematian Teoh, rumusan yang Kumbang buat begini.

SPRM telah menerima aduan mengenai dakwaan penyalahgunaan peruntukan negeri Selangor pada pertengahan julai lalu dan datang ke pejabat Exco kerajaan negeri Selangor, Ean Yong Hian Wah untuk menemuduga saksi serta mereka yang terlibat pada hari rabu,15 julai 2009. Malangnya apabila mengetahui perkara ini pihak DAP dan Pakatan Pembangkang dengan sengaja memanggil ramai wartawan untuk memastikan SPRM tidak dapat menjalankan tugas temuduga di pejabat exco tersebut.

Justeru itu pihak SPRM telah memberi Teoh 2 pilihan samada Teoh diberi order(waran) atau datang sendiri ke pejabat SPRM untuk ditemuduga sebagai saksi. Teoh memilih untuk datang sendiri ke pejabat SPRM. Atas sebab datang sendiri inilah tidak timbulnya isu Teoh dilayan sebagai pesalah dan hanya dilayan sebagai saksi.

Pada ketika itu juga SPRM ingin mengambil laptop dan CPU Teoh tetapi tidak dibenarkan oleh Teoh dan Teoh ingin membawa sendiri Laptop serta CPU ke pejabat SPRM.

Setelah sampai di pejabat SPRM. SPRM mengarahkan Teoh untuk membuka laptop beliau. Tetapi Teoh enggan memberikan Password. Setelah dipujuk oleh SPRM barulah Teoh memberikan Password dan SPRM membuka laptop beliau dengan password yang diberi. Selepas itu barulah tanpa disengajakan SPRM menjumpai invoice dan dokumen yang berkaitan dengan dakwaan penyalahgunaan peruntukan negeri Selangor di dalam laptop Teoh. Teoh pada ketika itu kelihatan agak risau dan terus menafikan segala kaitan beliau dengan invoice dan dokumen yang dijumpai SPRM itu.

Sebelum Kumbang menyambung cerita. Daripada beberapa sumber yang Kumbang dengar, Lee Wye Wing (turut menjadi saksi pada malam itu) mempunyai peranan menyiapkan semua invoice yang terdapat di dalam laptop Teoh dan Teoh hanya berperanan menguruskan claim atau tuntutan invoice tersebut ke pejabat tanah daerah.

Ada sumber juga menyatakan Lee Wye Wing dan Teoh sendiri akan menerima 5 % komisyen jika claim atau tuntutan yang dibuat bernilai RM 5 ribu ke bawah dan memperoleh 10% jika claim atau tuntutan bernilai lebih RM 5 ribu dan RM 10 ribu ke atas.

Bersambung pada cerita tadi,disebabkan Teoh sendiri yang melakukan tuntutan pada pejabat daerah, Teoh dikatakan menggelabah dan takut kerana invoice tuntutan yang beliau uruskan itu telah terbongkar kerana dijumpai SPRM.

Pada masa yang sama, Tan Boon Hwa juga sedang ditemuduga oleh SPRM. Apa yang menarik mengenai beliau, beliau dikatakan tidak mahu pergi sendiri ke pejabat SPRM dan meminta supaya dibawa ke pejabat SPRM menggunakan kenderaan SPRM untuk ditemuduga.

Proses temuduga Tan Boon Hwa berakhir dengan beliau bersetuju untuk memberi kerjasama dan berjanji untuk meminta isterinya membawa dokumen yang diperlukan keesokan harinya, walaupun sehingga kini dokumen yang dijanjikan tidak pernah sampai ke pejabat SPRM.

Selepas siasatan beliau pada pukul 1.30 pagi, Tan Boon Hwa dibenarkan pulang ke rumah dan ditawarkan untuk dihantar pulang oleh SPRM tetapi beliau enggan kerana mungkin ingin menunggu sesi temuduga kedua pada pukul 1.30 tengahari.

Selepas sesi temuduga Teoh selesai pada pukul 3.45 pagi. Seorang pegawai SPRM telah mendengar pertengkaran berlaku antara Teoh dan Tan di dalam tandas pada ketika itu. Pertengkaran ini mungkin disebabkan invoice dan dokumen yang dijumpai SPRM di dalam laptop Teoh. Hal ini berkemungkinan menyebabkan Teoh merasa bersalah dan mengambil keputusan untuk membunuh diri.

Perkara ini disokong oleh kenyataan yang mengatakan Teoh ingin berhenti kerja selepas berkahwin mungkin disebabkan menyedari kebobrokan yang berlaku di pejabat tempat beliau berkerja. Apatah lagi beliau yang menguruskan segala tuntutan wang daripada pejabat daerah.

Semalam (11 ogos 2009) juga menyaksikan perunding kanan Bahagian Forensik Hospital Tengku Ampuan Rahimah yang melakukan pemeriksaan pada badan mendiang Teoh berkata tidak terdapat kesan kecederaan akibat pergelutan ketara pada tubuh si mati dan juga tidak terdapat tanda-tanda kecederaan ketara akibat menangkis serangan di bahagian luar tangan.

Kumbang juga pernah mendengar daripada rakan Teoh di dalam parti DAP yang menyatakan pada Kumbang bahawa Kelakuan Teoh sememangnya agak abnormal dan emosional berbanding orang lain. Mungkin disebabkan hal ini,Teoh tidak dapat mengawal diri dan emosi apabila beliau dikaitkan dengan tuduhan salahlaku serta rahsia yang disimpan untuk bosnya telah terbongkar.

Terbongkarnya invoice dan dokumen itu juga mungkin menyebabkan keselamatan beliau terancam dan ada pihak yang mengandaikan Tan telah mengugut Teoh ketika bertengkar di dalam tandas.

Ada pihak juga yang menyatakan Teoh takut untuk turun mengambil keretanya di tingkat bawah plaza Masalam ketika selesainya temuduga dan mengambil keputusan untuk berehat di bilik menunggu pejabat SPRM.

Atas sebab apakah Teoh takut untuk turun mengambil keretanya?
Adakah beliau takut dengan gengster yang sedang menunggu beliau di bawah?
Apakah kaitan perkara ini dengan Tan Boon Hwa?

Mengulas mengenai pertengkaran yang dikatakan berlaku di dalam tandas selepas temuduga Teoh tadi.

Adakah sememangnya benar berlaku pertengkaran antara Teoh dan Tan sejurus selepas temuduga Teoh selesai?
Apakah yang mereka berdua bincangkan pada ketika itu sehingga mereka bertengkar antara satu sama lain?

Kumbang persilakan anda semua untuk memikirkan persoalan-persoalan ini.

Adalah lebih baik Gobind Singh Deo seorang 'pejuang keadilan dan integriti' menanya dan merungkai persoalan-persoalan ini di dalam Inkues Kematian Teoh Beng Hock yang sedang berlangsung sekarang. Tanyakan sahaja pada Tan Boon Hwa. Beliau pasti tahu apa yang kita semua tidak tahu.

Harapan Kumbang, tiada sebarang fakta digelapkan untuk memastikan kematian Teoh terbela dan keadilan dapat kita tegakkan.

Persoalannya adakah Gobind dan Tan Boon Hwa berani?

P/S : Kumbang meminta maaf kepada keluarga Teoh Beng Hock jika mereka berasa sedih kerana persoalan Teoh membunuh diri dibangkitkan Kumbang. Niat Kumbang cuma satu, jika benar Teoh membunuh diri. Sebab,desakkan dan punca Teoh membunuh diri perlu kita bongkar agar kematian Teoh dapat kita bela.

Sumber : NTAnwar