Thursday, April 18, 2013

DUN Guchil - Nik Sepeia Calon Winnable, Diturunkan BN Pusat...


Bahagian Pertama: 

 

Nampaknya pembangkang – tidak kiralah PKR atau PAS atau Bebas, ‘pukul 9 pagi’ pada hari pembuangan undi sudah kalah di calon Dewan Undangan Negeri (DUN) Guchil (Kuala Krai).

Katakanlah apa sahaja, masalah ‘teknikal’ ke tau apa…rakyat di DUN berkenaan sudah tahu PAS khususnya kecut perut. Mengikut kata PAS, soal ‘teknikal' dikatakan sebagai punca dua nama iaitu di Guchil dan Paloh (Gua Musang) yang diperuntukkan kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR) tidak diumumkan lagi.

Pada PRU11 2004 calon BN, Dr Shamshul Ikhwan Ashaari Azmi dan calon Pas, Zulkifli Ya’cob yang juga penyandang kerusi itu berdepan seorang calon Bebas, (Allahyarham) Mohd Zaki Kassim.

Keputusan kemudian menyaksikan Dr Shamshul Ikhwan menang dengan majoriti 1,010 undi selepas mendapat 6,146 undi dan Zulkifli pula 5,315 undi manakala Mohd Zaki hanya meraih 51 undi dan hilang deposit.

Tetapi pada pilihan raya umum 2008, Tuan Zamri Ariff dari PKR menang di DUN Guchil apabila menewaskan calon BN Dr Shamsul Ikhwan Ashaari Azmi dengan majoriti 1,000 undi.

DUN Guchil merupakan satu-satunya kerusi yang dimenangi PKR di Kelantan daripada keseluruhan 45 kerusi DUN.

Namun, suasana politik menjelang PRU13 terutama sokongan akar umbi ahli Pas terhadap calon PKR tidak sama dengan situasi lima tahun lalu dan kini masanya kerusi Dun Guchil dikatakan perlu diserah kembali kepada Pas.

Timbalan Pesuruhjaya III PAS Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, calon bagi kedua-dua DUN itu sudah pun dinamakan.

Amat menarik jika dilihat kerusi Guchil kali ini.


Untuk kali pertamanya, Parti Progresif Penduduk atau PPP melalui wakilnya Datuk Nik Sapeia Nik Yusof (gambar atas) bertanding di DUN Guchil yang sekali gus bertanding di Kelantan.

Tidak pernah sebelum ini, BN Kelantan begitu terbuka dengan membenarkan komponen selain MCA bertanding di negeri itu.

Dalam memperkatakan PPP ini, bukan parti itu yang istimewa tetapi wakilnya, Nik Sapeia.

Bekas ahli UMNO 30 tahun dan Semangat 46 ini bergerak secara diam-diam tidak seperti ‘musuhnya’ Ibrahim Ali sebagai Presiden PERKASA.

Malah, dengan terpilihanya Nik Sepeia, amat jelas ‘kemenangan politik’ berada di pihaknya kerana setidak-tidaknya dia diterima oleh BN, sedangkan Ibrahim terkapai-kapai bagai orang lemas.

Selain itu, dengan terpilihnya Nik Sepeia, ia menggambarkan betapa kebenaran di pihaknya terserlah dalam kes ‘sembur mata’ membabitkan Tun Dr Mahathir Mohamad, bukan sahaja kerana mahkamah membebaskannya tetapi dia tidak wajar dipertanggungjawabkan


Kini Nik Sepeia berada dalam ‘gerabak BN’ sementara Ibrahim ‘terlepas kereta api’ apabila tidak dinamakan untuk bertanding di Parlimen Pasir Mas sebagai penyandang.

Sebaliknya Che Johan Che Pa yang diberikan peluang kali ini dan Ibrahim terpaksa memilih sebagai calon Bebas jika ingin terus bertanding. Kalau beliau melakukan demikian bermakna ‘sia-sialah hubungan dan sokongannya kepada BN’ selama ini.

Berbalik kepada Nik Sepeia. Mulanya beliau dikatakan akan bertanding kerusi Parlimen Kuala Krai atau mungkin juga Manek Urai kerana program beliau di Manek Urai boleh dikatakan sepanjang masa.


Tetapi setelah Penyelaras BN Dun Guchil, Tuan Aziz Tuan Mat (gambar atas) dikatakan perlu bertanding di kerusi Parlimen, kawasan yang pernah dijaga oleh Tuan Aziz menjadi milik Nik Sepeia.

Persoalannya bagaimana UMNO dan BN Kelantan dipaksa menerima Nik Sepeia?

Nik Sepeia seperti ditegaskan sebelum ini bergerak sendirian. Sejak lebih dua tahun lalu beliau sudah turun padang di segenap kawasan Parlimen Kuala Krai.

Apa nak dihairankan?

Beliau adalah ‘orang tempatan’ dan melalui majlis atau turun padang jumpa rakyat, dia sebelum ini dilihat sebagai compelement kepada apa yang dibuat dan tidak dibuat oleh pemimpin UMNO di kawasan Parlimen berkenaan.

Bersambung