Wednesday, August 18, 2010

MUSHTAK PARKAR, DR AWANG TIDAK LAYAK, HANYA HUSAM YANG...

"Siapa dia? Dia tak layak nak komen mengenai tindakan kerajaan Kelantan memperkenalkan dinar emas dan dirham perak. Kerajaan Kelantan ada penasihat ekonomi kami sendiri, kami yakin ia akan menguntungkan rakyat..." - Husam Musa

Editor majalah perdagangan Arab Islamic Banker dan Timbalan Menteri Kewangan tidak layak mengulas mengenai Dinar Emas dan Dirham Perak Kelantan.

Yang layak hanya Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Datuk Husam Musa.

Kerana itu Husam membidas kedua-dua mereka - Mushtak Parker dan Datuk Dr Awang Adek - menyifatkan mereka tidak layak memberi pandangan mengenai dinar emas dan dirham perak yang diperkenalkan kerajaan PAS Kelantan.

Kata Husam mereka ini mungkin ada agenda tersembunyi apabila memperkatakan perkara ini.
Rupa-rupanya pengalaman Mushtak Parker sebagai penganalisis perniagaan dan politik yang berpangkalan di London ini, tidak sebijak Husam.

Siapalah sangat Mushtak Parker ini. Dia hanya pemilik Mushtak Parker Associates Ltd di London selain Editor Islamic Banker juga CEO dan Ketua Editor Global News Network Ltd. Lagipun penganalisis ini berkelulusan London School of Economics and Political Science, University of London.

Si Datuk Sr Awang Adek Husin ini pun satu lagi.

Sekadar pengalaman jadi timbalan menteri, pensyarah dan berkelulusan PhD, bekas Timbalan Gabenor Bank Negara, juga Pengerusi Tenaga Nasional dan Ketua Pengarah Pihak Berkuasa Perkhidmatan Kewangan Persisir Labuan Husam tak heran.

Husam lagi banyak pengalaman pentadbiran dan pelaburan di Kelantan dan luar negara.

Bandingkan Husam dengan Mushtak Parker dan Dr Awang dalam konteks kemahiran mengenai Dinar dan Dirham ini jauh panggang dari api!
Apalah sangat pengalaman Mushtak Parker selama 30 tahun dalam media, kewartawanan, penyiaran dan perundingcara include United Kingdom, Negara Teluk, Turki, Jerman Malaysia dan Afrika Selatan.

Untuk tulis pengalaman panjang-panjang siapa pun boleh!

"Siapa dia? Dia tak layak nak komen mengenai tindakan kerajaan Kelantan memperkenalkan dinar emas dan dirham perak.

"Kerajaan Kelantan ada penasihat ekonomi kami sendiri, kami yakin ia akan menguntungkan rakyat," katanya kepada mStar Online semalam.

Husam mendakwa penulis berkenaan mempunyai agenda tersembunyi apabila menuduh PAS Kelantan mengambil kesempatan terhadap emosi dan simpati orang Islam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Mushtak, menerusi kolumnya di akhbar dalam talian Arab Saudi, Arabnews yang menganggap kerajaan PAS Kelantan mengamalkan politik oportunis murahan apabila mengumumkan penggunaan mata wang itu sempena permulaan Ramadan.

Malah Mushtak juga menyifatkan tindakan itu mencerminkan buta huruf pentadbiran PAS dalam dasar kewangan dan monetari yang jelas dilihat sejak ia memegang kuasa pada peringkat negeri pada 1990.

Selain itu Husam yang juga Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan tetap mempertahankan tindakan kerajaan negeri memperkenalkan penggunaan dinar dan dirham.

"Orang ramai tak perlu pandangan kolumnis ini untuk faham kebaikan menyimpan dan berurusan dengan dinar dan dirham ini. Hanya berikan mereka peluang menyimpan beberapa keping dirham dan dinar di dalam poket... sekejap sahaja dinar dan dirham ini akan meningkat nilainya," katanya.

Menurut beliau lagi, penggunaan nilai mata wang ini akan menguntungkan pengguna kerana harganya akan terus meningkat. “Simpan dinar dan dirham seperti menyimpan telur, esok ia akan menetas... bila menetas, nilai anak ayam akan lebih tinggi daripada telur.

Mengenai Dr Awang, Husam berkata kenyataan Timbalan Menteri Kewangan itu menunjukkan kejahilannya berhubung kestabilan harga emas dan perak.

Ia juga sebagai usaha untuk "menghina intelek orang ramai" kerana kestabilan harga logam itu sendiri boleh dilihat melalui fakta ekonomi dan dari sudut sejarah.

Hu am menjelaskan, walaupun harga emas dan perak susut secara mendadak pada sesuatu masa, ia tetap akan menokok semula. Pada masa harga emas jatuh, peniaga itu boleh simpan dinar mereka dan gunakan wang ringgit.

"Alasannya, dinar ini bukanlah untuk mengganti ringgit seratus peratus tetapi sebagai pelengkap kepada wang ringgit," katanya lagi.

"Itulah yang berlaku kepada emas, harganya akan terus naik dalam jangka masa panjang dan penyimpannya boleh dapat untung daripada kenaikan itu," katanya.

Husam mengulas kenyataan Timbalan Menteri Kewangan itu yang dipetik Utusan Malaysia semalam bahawa peniaga berisiko ditipu oleh "penyangak matawang" apabila menggunakan wang syiling itu untuk urusan jual beli mereka.

Dalam laporan tersebut, Dr Awang dipetik sebagai berkata, peniaga juga akan berhadapan masalah kerana syiling emas dan perak yang dilancarkan pada 12 Ogos lalu itu tidak diperakui di peringkat nasional.

Masalah itu mungkin akan menyebabkan nilainya jatuh mendadak sehingga 20 peratus, kata Awang Adek lagi dalam laporan sama.

Husam sebaliknya berkata, kerajaan Kelantan telahpun mengambil kira risiko sebelum memperkenalkan dinar emas dan dirham perak ke pasaran negeri itu.

Beliau mengakui bahawa risiko paling besar yang dihadapi adalah dari sudut politik ke atas pentadbiran negeri itu yang dikuasai PAS.

"Kalau pengguna akan ditipu, sudah tentu politik PAS akan terjejas," kata Husam ketika dihubungi Malaysiakini semalam.

Apa pun, sebelum mengakhiri entri ini, adalah elok untuk mendekati siapa Mushtak Parker yang diperlekehkan oleh Husam itu:

“I have over 30 years experience in media, journalism, braodcasting, and consultancy. My specialist countries include UK; the GCC; Turkey, Germany, Malaysia, South Africa.I specialise in Islamic finance; conventional banking; ethical investment; commodities; petrochemicals; development; Islamic arts (funding and patronage); human rights; sports (rugby union, cricket, football) and governance. I am the Editor of Islamic Banker, the global reference for the industry which is a strictly independent publication; I am a correspondent for Arab News and The London Times Supplements; I have been a coorespondent for the Financial Times Specialist publications from 1981 to 1993; I have contributed articles on various topics to the Guardian, The Observer, The Independent, Newsweek, Institutional Investor; The Times; London Evening Standard; Business Day (South Africa); New Straits Times (Malaysia); The Diplomat; The Middle East; Middle East International; Emerging Markets; Economist Intelligence Unit. I am also an active consultant on islamic finance and other market and economic issues - my clients have been central banks, ministries of finance, corporates, financial institutions. I also do specialist briefings for corporate clients at School of African & Oriental Studies (SOAS) and teach with others a Special Course for Malaysian Civil Servants in Religious Departments and the Military for three months every year in London aimed at broadening their horizons and experience. I am also a specialist in confidential market research and specialised confidential research and information services to company chairmen and CEOs. My goals are to achieve the highest professional standards and integrity; always to give the best independent and objective analysis and information; and contribute positively to the debate and discourse relevant. I also aim to give added value from a business, professional and CSR perspective.”

PERBANKAN, HOTEL MASIH UTAMAKAN MATA WANG RINGGIT

Institusi perbankan, rangkaian hotel dan kebanyakan peniaga negeri ini mengutamakan Ringgit Malaysia (RM) dalam urusan perniagaan berbanding Dinar Emas atau Dirham Perak yang dilancarkan Kerajaan PAS Kelantan pada Rabu lalu.

Bank Islam Malaysia Bhd, menafikan ia menggendalikan transaksi mata wang Dinar dan Dirham, sebaliknya menerusi unitnya, Farihan Corp, hanya menawarkan perkhidmatan penyimpanan mata wang dinar emas/dirham di premis Ar-Rahnu di Kota Bharu dan Pasir Puteh.

Dalam kenyataan di Kuala Lumpur, semalam, bank itu berkata gadaian mata wang dinar/dirham juga diterima daripada pemilik mata wang dinar-dirham, sama ada daripada Kelantan Golden Trade Sdn Bhd atau orang ramai.

“Pada masa ini, bank tidak menyediakan perkhidmatan akaun simpanan emas atau mengedar mata wang dinar/dirham dalam apa bentuk transaksi,” katanya sebagai reaksi terhadap kenyataan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat baru-baru ini bahawa bank itu bersetuju menggunakan dinar emas dan dirham perak dalam urus niaganya.

Pengurus Bank Rakyat Cawangan Kota Bharu, Abdul Malik Zainal Abidin, berkata setakat ini pihaknya tidak menerima arahan untuk menerima dinar dan dirham itu dalam sebarang urusan.

Beliau berkata, pihaknya sentiasa mematuhi peraturan Bank Negara Malaysia (BNM), memandangkan dinar dan dirham tidak diperakukan sebagai mata wang.

"Kita tidak menerima sebarang arahan berhubung penerimaan dinar dan dirham dalam urusan bank. Malah berdasarkan kenyataan BNM sebelum ini, dinar tidak diperakukan dan disahkan sebagai mata wang," katanya ketika dihubungi Berita Harian, semalam.

Akhbar sebelum ini melaporkan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat, melancarkan Dinar Emas dan Dirham Kelantan sebagai mata wang alternatif untuk pelbagai urusan termasuk perniagaan, membeli-belah dan pembayaran zakat di negeri ini.

Kira-kira 1,000 premis perniagaan sekitar bandar ini termasuk Pasar Besar Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB), Bazar Buloh Kubu dan Pasar Siti Khadijah, sedia menerima dinar dan dirham terbabit sebagai medium jual beli.

BNM dalam kenyataannya sebelum ini, menegaskan hanya RM sah diperlakukan bagi pembayaran barangan dan perkhidmatan di negara ini, sekali gus menolak penggunaan mata dinar dan dirham diperkenalkan Kelantan.

Pengurus Jualan dan Perhubungan Hotel Renaissance Kota Bharu, Nik Adura Zuliana Nik Rashid, berkata setakat ini dinar emas tidak diterima dalam urusan hotel itu.

"Setakat ini, kami tidak menerima sebarang arahan untuk berurusan menggunakan dinar emas. Kita masih menggunakan RM, selain beberapa mata wang asing termasuk Dolar Amerika Syarikat dan Pound Sterling," katanya.

Pemilik Zubaidah Collection, Zubaidah Jaafar, 41, berkata setakat ini belum ada pelanggannya yang menggunakan dinar dan dirham untuk urusan pembelian di kedainya.

MANA SATU NI - UNTUK KOLEKSI ATAU PERNIAGAAN

Semakin banyak kenyataan mengenai mata wang Syariah, semakin keliru dibuatnya.

Kerajaan Kelantan berkata untuk perniagaan, Permodalan Kelantan Berhad berkata untuk simpanan.

Pengurus Kewangan Permodalan Kelantan Berhad (PKB), Azmi Harun, berkata kebanyakan pembeli dinar emas dan dirham perak yang dilancarkan Kerajaan PAS Kelantan minggu lalu, lebih berminat menyimpannya sebagai simpanan atau koleksi peribadi.

Katanya, ramai pembeli lebih berminat dengan nilai tinggi dinar emas daripada menggunanya sebagai medium jual beli.

Katanya, sejak mata wang syariah itu dilancarkan kerajaan negeri ini minggu lalu, pihaknya sudah menjual dinar emas bernilai RM150,000.

“Dirham perak mencatat permintaan tinggi kerana nilainya lebih kecil berbanding dinar emas sejak pelancarannya minggu lalu, bagaimanapun, kebelakangan ini, kita lihat permintaan menggalakkan daripada pelanggan untuk membeli 1/2 dinar emas, satu dinar emas dan dua dirham emas,” katanya ketika dihubungi Berita Harian, semalam.

Mengikut undang-undang, pengeluaran mata wang sama ada alternatif atau tidak, adalah mengikut bidang kuasa mutlak Kerajaan Persekutuan dan Bank Negara Malaysia (BNM) kerana ia membabitkan urusan dasar serta pengurusan kewangan Malaysia.

Sementara itu, Penasihat Syariah World Islamic Mint, Abdalhasib Castineira, berkata dari segi undang-undang, hanya Kerajaan Pusat iaitu melalui Bank Negara Malaysia (BNM) mempunyai kuasa eksklusif dalam pengeluaran mata wang sah diperlakukan.

“Ringgit Malaysia mempunyai konsep perundangan dan fungsi yang berbeza. Ia tidak berasas kepada sebarang komoditi seperti dinar dan dirham, sebaliknya hanyalah nota janji yang diberi nilai oleh Kerajaan Persekutuan melalui peruntukan undang-undang yang sedia ada,” katanya.

BANK ISLAM HANYA TAWAR PERKHIDMATAN PENYIMPANAN DINAR, DIRHAM

Bank Islam Malaysia Bhd, menerusi unitnya, Farihan Corp, hanya menawarkan perkhidmatan penyimpanan mata wang dinar emas/dirham di premis Ar-Rahnu di Kota Baharu dan Pasir Puteh.

Dalam satu kenyataan di semalam, bank itu berkata gadaian mata wang dinar/dirham juga diterima daripada pemilik mata wang dinar-dirham, sama ada daripada Kelantan Golden Trade Sdn Bhd atau orang ramai.

"Pada masa ini, bank tidak menyediakan perkhidmatan akaun simpanan emas atau mengedar mata wang dinar/dirham dalam mana-mana bentuk transaksi," katanya.

Bank itu berkata demikian sebagai respons terhadap kenyataan Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat baru-baru ini bahawa bank itu bersetuju menggunakan dinar emas dan dirham perak dalam transaksinya.

Kerajaan Negeri Kelantan baru-baru ini melancarkan siling dinar emas dan dirham perak bernilai RM2 juta, kepada orang ramai untuk digunakan sebagai mata wang akternatif di 1,000 kedai di negeri itu.

Beli Mata Wang Syariah...

ORANG ramai beratur untuk membeli matawang Syariah yang dijual di Kaunter Pejabat Tukaran Matawang Dinar & Dirham oleh Setiausaha Koperasi Pasar Besar Siti Khatijah, Abdul Samad Hussin (kiri), di Kota Bharu, Kelantan, semalam. - Gambar Berita Harian

BEKALAN KEPERLUAN PERAYAAN MENCUKUPI DI KELANTAN

Pejabat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Kelantan memberi jaminan bekalan keperluan untuk pengguna di negeri itu pada musim perayaan Aidilfitri ini mencukupi.

Pengarahnya, Mohd Fauzi Haron berkata, ini berdasarkan jaminan yang diberikan oleh semua wakil pemborong dan peniaga barangan keperluan dalam pertemuan khas di pejabatnya di sini hari ini.

"Hasil perjumpaan dua jam itu, semua pihak yang terbabit dalam perniagaan memberi jaminan bekalan makanan untuk keperluan musim perayaan di Kelantan tahun ini cukup dan tidak akan dinaikkan," katanyaselepas perjumpaan itu.

Mohd Fauzi berkata, pihaknya sentiasa membuat pemantauan di seluruh negeri bagi memastikan semua bekalan barangan dalam keadaan stabil ketika permintaan bertambah menjelang musim perayaan ini.

Menurutnya, hasil taklimat yang diberikan oleh Pengarah Veterinar Negeri Kelantan, Datuk Dr Mohd Zairi Serlan, bekalan daging dan ayam untuk keperluan sepanjang musim perayaan ini juga dilaporkan cukup dan terkawal.

Beliau berkata, perjumpaan itu adalah program tahunan yang diatur pihaknya bagi memastikan bekalan barangan untuk keperluan setiap musim perayaan mencukupi dan tidak menjejaskan pengguna. •