Thursday, October 14, 2010

MAJLIS RAJA-RAJA MENGALU-ALUKAN KEBERANGKATAN SULTAN MUHAMMAD V

Majlis Raja-Raja yang bermesyuarat selama dua hari di Istana Negara di Kuala Lumpur bermula semalam mengalu-alukan keberangkatan hadir Sultan Kelantan Sultan Muhammad V sebagai anggota penuh Majlis itu.

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, yang mempengerusikan mesyuarat ke-222itu, bertitah bahawa Majlis itu mendoakan agar Kelantan Darul Naim terus aman dan tenteram serta Sultan Muhammad V dapat memerintah dengan adil dan saksama, agar negeri itu menuju kejayaan, dan bagindasentiasa dikasihi rakyat.

"Paduka Ayahanda bagi pihak diri sendiri dan juga Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu dan Tuan-Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua-Yang di-Pertua Negeri mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada Yang Maha Mulia Seri Paduka Anakanda atas pemasyhuran Anakanda," titah Sultan Sharafuddin dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja,hari ini.


Sultan Muhammad V dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan ke-29 yang baru di Istana Balai Besar, Kelantan bulan lepas bagi menggantikan ayahanda baginda Sultan Ismail Petra yang sedang gering sejak lebih dari setahun.

Titah Sultan Sharafuddin, sebagai seorang berpendidikan tinggi dan berpengalaman luas dalam bidang pentadbiran dan pernah dilantik sebagai Pemangku Sultan Kelantan, serta berjiwa rakyat, Majlis Raja-Raja berkeyakinan penuh bahawa Sultan Muhammad V dapat memberi bantuan, input serta idea-idea baru kepada Majlis Mesyuarat Raja-Raja.

Sultan Sharafuddin turut bertitah, baginda dan semua Raja Melayu serta Yang di-Pertua Negeri turut dukacita atas kegeringan Sultan Ismail Petra dan mendoakan semoga kesihatan baginda bertambah baik.

Sementara itu, Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abdidin, hari ini berkenan berangkat menghadiri Mesyuarat Majlis Raja-Raja yang berakhir di Kuala Lumpur.

Seri Paduka diiiringi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Mesyuarat itu dihadiri semua Raja Melayu kecuali Pahang, yang diwakili Tengku Mahkota Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah; Perak, oleh Pemangku Sultan Raja Dr Nazrin Shah Sultan Azlan Shah, dan Terengganu, oleh Tengku Sri Bendahara Raja Tengku Mustaffa Kamel.

Menurut kenyataan itu, mesyuarat, antara lain, membincangkan perkara berkaitan pertahanan, keselamatan, agama Islam, pelantikan-pelantikan dan Biasiswa Pengajian Tinggi Raja-Raja dan Yang di-Pertua Negeri serta Biasiswa Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

Mesyuarat di Istana Negara bermula semalam dan malam semalam, Yang di-Pertuan Agong meraikan semua Raja Melayu dan Yang Dipertua Negeri dalam satu istiadat santapan malam sempena mesyuarat itu.

KU LI - BN PERLU BERSATU TENAGA RAMPAS DUN GALAS

Pengarah Jentera Pilihan Raya Barisan Nasional (BN) bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas, Tengku Razaleigh Hamzah, berkata semua pihak baik dalam UMNO dan BN kini bersemangat tinggi untuk merampas kembali kerusi DUN itu pada pilihan raya kecil 4 November ini.

Ahli Parlimen Gua Musang itu berkata, untuk merealisasikan hasrat itu beliau mahukan semua pihak dapat bersatu tenaga bersamanya sepanjang kempen pilihan raya kecil itu.

"Kita akan lakukan terbaik...saya harap kita dapat menjalankan kerja dengan baik dengan kerjasama semua pihak.

"Saya baru sampai (ke Gua Musang) hari ini tetapi saya mendapat laporan semua pemimpin di peringkat cawangan dan semua pihak yang lain sudah bersemangat dan insyaAllah kita akan gerakkan jentera dengan bantuan semua orang," kata Tengku Razaleigh yang juga Ketua UMNO Bahagian Gua Musang.

Beliau menyatakannya kepada pemberita sewaktu ditemui sebelum menghadiri mesyuarat khas bahagian itu di Gua Musang hari ini.

Sejak dilantik sebagai pengarah jentera pilihan raya, Tengku Razaleigh pulang ke Gua Musang buat kali pertamanya pada 4.30 petang tadi bagi persiapan jentera BN menghadapi pilihan raya kecil itu.

Mengulas mengenai mesyuarat khas itu, Tengku Razaleigh berkata ia bagi membincangkan beberapa agenda termasuk senarai nama calon yang akan dicadangkan untuk mewakili BN pada pilihan raya kecil itu nanti.

"Mesyuarat ini nanti akan mencadangkan beberapa nama yang layak untuk diangkat sebagai calon tetapi apapun keputusan akhir terletak di tangan Presiden UMNO, (Datuk Seri Najib Razak).

"Semua boleh bertanding kalau layak di bawah Perlembagaan negeri dan undang-undang negeri dan calon mestilah ahli UMNO asalkan kelayakannya untuk bertanding ada," katanya.

Mengulas spekulasi bahawa nama Setiausaha UMNO bahagian itu, Aziz Shamsuddin, dan Ketua Pemuda UMNO bahagian, Bazlan Baharuddin, yang disebut-sebut sebagai calon, Tengku Razaleigh berkata: "Saya tidak tahu dan terpulanglah kepada pucuk pimpinan parti (untuk memutuskan senarai calon)".

Tengku Razaleigh juga berkata, tarikh pengumuman calon juga terletak di tangan presiden parti walaupun ada pihak yang mengatakan tarikh pengumuman pada 24 Oktober ini agak lewat berbanding PAS yang akan mengumumkan calonnya dua hari sebelum itu.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah menetapkan 26 Oktober ini sebagai tarikh penamaan calon manakala 4 November depan untuk hari pengundian.

Pilihan raya kecil DUN Galas diadakan berikutan kematian penyandangnya, Chek Hashim Sulaima, 46, daripada PAS akibat barah usus pada 27 September lalu.

SEMUA JANJI BN DI MANEK URAI DITUNAI

Tuan Aziz Tuan Mat, calon Barisan Nasional yang tewas pada pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri Kelantan kawasan Manek Urai pada Julai tahun lepas, kecewa dengan dakwaan PAS kononnya BN tidak menunaikan janji kepada penduduk kawasan itu.

"BN bukan sahaja telah melaksanakan segala janji di Manik Urai malah yang tidak dijanjikan sekalipun turut dilaksanakan demi faedah rakyat di situ," katanya hari ini.

Semasa kempen pilihan raya kecil Manik Urai, kerajaan pusat telah berjanji membina jambatan di Kampung Manek Urai Lama membabitkan kos RM10 juta, menaik taraf Masjid Temalir bernilai RM600,000, membaik pulih rumah dengan kos RM1.5 juta dan membina gelanggang sukan di Kampung Manjor berharga RM300,000.

Bagaimanapun, menurut Tuan Aziz, pembinaan jambatan itu belum dapat dilaksanakan akibat masalah pengambilan tanah, dan ini telah dijadikan isu oleh PAS dengan mendakwa BN tidak menunaikan janji.

Katanya jambatan itu akan tetap dibina walaupun kosnya telah mencecah RM17.

"Yang lain sebut apa yang kami tidak tunaikan. Masjid Temalir hampir siap sepenuhnya, begitu juga gelanggang sukan di Kampung Manjor yang sedang dalam fasa terakhir pengambilan tanah dan kerja pembinaan akan berjalan tidak lama lagi," kata Tuan Aziz.

Beliau berkata lebih 500 rumah penduduk miskin sudah siap dibaiki manakala jalan-jalan kampung yang rosak juga dinaik taraf sebaik sahaja selesai pilihan raya kecil itu.

Dalam pilihan raya kecil Manek Urai, Tuan Aziz, 40, tewas kepada calon PAS Mohd Fauzi Abdullah, 51, dengan majoriti 65 undi.

Mengenai pilihan raya kecil bagi kerusi DUN Galas pada 4 November ini, Tuan Aziz menasihatkan 11,000 pengundi di situ supaya menjadikan pengalaman di Manik Urai untuk memastikan BN menang kerana parti itu tidak pernah memungkiri janji dalam menjaga kepentingan rakyat.

Kerusi Galas kosong berikutan kematian penyandangnya Chek Hashim Sulaima, 46, daripada PAS akibat barah usus pada 27 September lepas.

MATIKAH TANPA GELARAN KEBESARAN KELANTAN?

Bekas Setiausaha Kerajaan Negeri, Wan Hashim Wan Daud kehilangan kesemua darjah kebesaran yang dianugerahkan kepadanya sebelum ini termasuk Seri Paduka Setia Mahkota Kelantan (SPSK).

Sementara Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali hilang Darjah Kebesaran Jiwa Mahkota Kelantan (DJMK) membawa gelaran Datuk Paduka.

Apakah Ibrahim dan Wan Hashim akan jadi meracau dan merana kerana gelaran ditarik balik?

Atau apakah mereka akan rasa terhina dina kerana kedua-duanya tidak ada lagi gelaran Datuk Kelantan?

Juga apakah mereka akan menderhaka kerana penarikan anugerah kebesaran itu?

Tidak sama sekali!

Wan Hashim secara peribadi menyifatkan penarikan balik darjah kebesaran tersebut sebagai takdir Allah Taala dan menerimanya dengan hati terbuka.

"Ini takdir Allah Taala, tak ada apa. Saya terima dengan hati terbuka dan reda," katanya kepada pemberita ketika ditemui di Istana Mahkota di Kota Bharu semalam.

Baginya: "Saya rasa saya tidak bersalah, saya tidak menjangka perkara ini akan berlaku."

Bagi Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), beliau akur dengan keputusan Sultan Muhammad V menarik balik anugerah berkenaan.

"Saya tidak tahu sebab apa gelaran Datuk Paduka yang dianugerahkan oleh Sultan Kelantan sebelum ini, Sultan Ismail Petra ditarik balik tetapi ia mungkin disebabkan saya menziarahi baginda Jumaat lepas.

"Saya menziarahi baginda atas persahabatan kami yang sekian lama terjalin, lagi pun baginda sedang gering," katanya kepada Utusan Malaysia semalam.

Ahli Parlimen Pasir Mas bagaimanapun menegaskan, kesetiaannya kepada Sultan Muhammad V tidak berbelah-bahagi biar pun darjah kebesaran tersebut ditarik balik.

Katanya, ia selaras dengan perjuangannya yang konsisten untuk mempertahankan institusi diraja di negara ini.

Ibrahim berkata, beliau mengetahui mengenai penarikan balik darjah kebesaran itu selepas dihubungi pihak media.

"Saya belum menerima sebarang surat dan saya menerima penarikan balik gelaran ini tetapi kesetiaan saya kepada Sultan Muhammad V atau siapa sahaja yang menjadi sultan tidak boleh dipertikaikan," katanya.

Dalam pada itu, Ibrahim memberitahu, beliau turut dianugerahkan gelaran Datuk Paduka Mahkota Selangor dan Darjah Mulia Seri Mahkota dari Melaka.

''Saya ada lagi anugerah negeri-negeri lain. Kalau tak ada pun, saya lebih suka orang panggil saudara Ibrahim Ali," katanya.

Wan Hashim mendakwa, beliau sepatutnya diberi penghargaan yang lebih tinggi berbanding ditarik balik semua anugerah dan darjah kebesaran yang dikurniakan kepadanya sebelum ini.

Beliau mendakwa tidak melakukan sebarang kesalahan, malah tugas yang dilakukannya kini iaitu membantu Sultan Ismail Petra yang masih mendapat rawatan susulan dan ia merupakan kesinambungan daripada tugas-tugas yang pernah dilakukannya sewaktu masih bertugas sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri dahulu.

Beliau turut mengakui tidak terkejut dengan penarikan balik darjah dan pingat kebesaran tersebut tetapi menegaskan beliau memang tidak menjangka ia akan berlaku.

"Banyak tugas yang saya lakukan ketika menjadi Setiausaha Kerajaan Negeri dahulu masih saya teruskan sehinggalah sekarang ini," katanya yang turut mengaku menerima banyak darjah kebesaran dari negeri lain termasuk Kerajaan Persekutuan.

Ditanya kemungkinan ada pihak tertentu di sebalik penarikan darjah dan pingat kebesaran tersebut, Wan Hashim berkata: "Saya tak tahulah."

Ketika ditanya sama ada penarikan balik pingat dan darjah kebesaran itu merupakan 'penafian' terhadap sumbangan beliau selama ini, Wan Hashim sebaliknya berkata: "Saya tak nak komen, itu perkara subjektif."

Penarikan kesemua darjah kebesaran Wan Hashim yang bersara pada 2001 oleh Sultan Muhammad diumumkan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohd. Aiseri Alias pada satu sidang media di pejabatnya di Kota Bharu, semalam.

Sultan Muhammad turut menarik balik anugerah Seri Mahkota Kelantan (SMK) daripada Tengku Mohamed Shafiei Tengku Ibrahim, sementara Pingat Bakti (PB) dan Jaksa Pendamai (JP) daripada Tengku Abu Bakar Tengku Mansor.

DIVIDEN UNTUK KABURI MATA ORANG ASLI

Pemberian dividen RM200 sebulan kepada kira-kira 400 Orang Asli yang terlibat dengan Ladang Rakyat dibuat oleh Pas Kelantan untuk mengaburi mata kaum itu daripada berterusan menuntut hak pemilikan tanah.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paloh, Datuk Norzula Mat Diah berkata, Orang Asli itu pada mulanya mengecam pengambilan tanah yang telah mereka usahakan sejak berpuluh tahun lalu menyebabkan kerajaan negeri meluluskan pembayaran dividen tersebut.

Bagaimanapun katanya, tidak semua masyarakat Orang Asli dapat ditipu malah usaha untuk mendapatkan hak milik itu tetap diteruskan sehingga hari ini termasuk kaum lain yang turut menerima nasib serupa.

"Seluas kira-kira 9,200 hektar tanah milik Orang Asli telah diambil untuk diusahakan dalam Ladang Rakyat menyebabkan mereka marah dan bangkit untuk menebus hak mereka.

"Atas sebab itulah kerajaan negeri mengambil mereka sebagai peserta dan meluluskan pembayaran RM200 sebulan sebagai dividen untuk menjadikan kaum ini 'kelabu mata' tetapi tidak semua macam itu," katanya semalam.

Norzula berkata, tanah-tanah tersebut telah diambil kerajaan negeri dan diserahkan kepada Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) sebelum diberikan kepada beberapa syarikat untuk diusahakan namun sehingga hari ini masih belum ada hasil yang dituai.

Jelas beliau, apa yang berlaku sebaliknya adalah balak yang ada di tanah-tanah berkenaan ditebang begitu juga dengan hasil hutan yang dijual untuk mendapatkan keuntungan segera.

Katanya, kebanyakan kaum Orang Asli yang terlibat adalah dari Pos Brooke, Pos Sendrop dan Pos Blau serta beberapa penempatan kaum Melayu di sekitar Gua Musang.

Menurut beliau, ramai rakyat yang mengusahakan tanah tersebut sejak berpuluh tahun lalu telah menghantar borang di Pejabat Tanah dan Jajahan untuk mendapatkan hak milik di tanah-tanah berkenaan tetapi gagal.

"Ladang Rakyat ini tidak seperti program yang dijalankan oleh Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) di mana tanah rakyat dimajukan dengan membina infrastruktur serta memberi rumah kepada mereka.

"Memang ini tanah kerajaan tetapi kalau mereka sudah terlebih dahulu mengusahakannya sejak berpuluh tahun lalu maka kaum ini wajar mendapat pampasan atau setidak-tidaknya hak ke atas tanah itu," katanya.

UMNO AKAN YAKIKAN SEMULA ORANG ASLI SOKONG BN

Umno akan menyusun strategi bagi menarik semula sokongan kira-kira 2,000 pengundi masyarakat Orang Asli pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas 4 November ini.

Naib Ketua Umno Bahagian Gua Musang, Datuk Nozula Mat Diah berkata, antara pendekatan yang akan diambil adalah menerangkan kesilapan besar masyarakat itu menyertai projek Ladang Rakyat anjuran kerajaan negeri Kelantan.

"Kita akan dekati mereka dan menerangkan isu Ladang Rakyat yang sebenarnya tidak menguntungkan mereka apabila tanah yang diusahakan mereka sejak sekian lama telah diambil kerajaan negeri bagi tujuan itu.

"Masyarakat Orang Asli ini sebenarnya telah terpedaya kerana mereka tidak akan dapat hak milik tanah dan ini yang perlu mereka fahami," katanya di Gua Musang hari ini.

Lebih 400 masyarakat Orang Asli dalam DUN Galas yang tinggal berhampiran Lojing di sini telah menyertai projek Ladang Rakyat yang didakwa hanya menguntungkan syarikat swasta terbabit.

Peserta diberikan dividen sebanyak RM200 sebulan sejak menyertai projek itu sejak beberapa tahun itu.

Pilihan raya kecil itu akan diadakan berikutan kematian wakil rakyatnya daripada PAS, Chek Hashim Sulaima, 46, akibat barah usus pada 27 Sept lalu.

Penamaan calon ditetapkan pada 26 Oktober ini dan jika ada pertandingan, hari pengundian diadakan pada 4 November.