Monday, July 20, 2009

KEMENTERIAN DALAM NEGERI LEMBIK?

“Pembangkang telah mengambil undang-undang dan mentafsirkan secara sendiri-sendiri tanpa memberikan peluang kepada pihak berkuasa untuk memperincikan siasatan bagi mencari sebab sebenar di sebalik kemataian mengejut itu (Teoh Beng Hock). Mereka telah melantik diri mereka sebagai polis, mahkamah, pendakwaraya dan hakim, lantas menjatuhkan hukuman kononnya SPRM yang membunuh Setiauasaha Politik ...”

Saya ingin rakan-rakan penjenguk membaca dan menilai pendapat yang ditulis oleh Eman JR ini.
Wajar, perlu atau berbaloikah jika kerajaan melaksanakan operasi berkenaan?

Ops Lalang ke 2- beranikah Hishamuddin ?

Daripada http://malaysia-hariini.com

SAMPAI bila kerajaan akan terus membenarkan , melindungi, menyayangi, menghargai, tunduk lemah, pengecut dan melihat sahaja pemimpin `sampah’ dalam pembangkang berterusan mencabar kedaulatan undang-undang Negara? Sampai bila kerajaan terutama sekali Kementerian Dalam Negeri melihat sahaja kerosakan demi kerosakan sistem perundangan Negara diperlekehkan oleh pemimpin-pemimopin yangf bersifat cauvinis dan terorist seperti yang wujud hari ini?

Kita tidak tahu sampai bila kerajaan harus memberi muka dan tunduk kepada permainan politik kotor pembangkang yang jelas segala tindakan yang mereka lakukan sejak kebelakangan ini hampir mahu menyamai keadaan serta suasana yang berlaku di Thailand.

Maruah kerajaan dilihat sudah tiada apabila pakatan pembangkang yang diketuai oleh bekas banduan Datuk Seri Anwar Ibrahim, bekas calon Timbalan Presiden PAS yang kalah Datuk Husam Musa, Lim Kit Siang dan beberapa Cina DAP sedang melakukan segala kegiatan yang boleh mencemar prinsip-prinsip Rukun Negara serta Perlembagaan Persekutuan dan kerajaan di bawah pimpinan Perdana Menteri Najib hanya melihat sahaja walaupun menyedari tindakan pembangkang tersebut akan memberikan kesan kepada rakyat dan Keluhuran Perlembagaan serta Kedaulatan Undang-Undang dirobek serta dicerca semau-maunya oleh pemimpin-pemimpin yang banyak penyakit moral ini.

Melihat kepada permainan isu bunuh diri Teoh Beng Hock yang setakat ini polis kategorikan sebagai kematian mengejut tetapi sudah dijadikan bahan politik oleh pembangkang untuk menyerang kerajaan dan SPRM walaupun siasatan terhadap kes tersebut masih belum selesai.

Pembangkang telah mengambil undang-undang dan mentafsirkan secara sendiri-sendiri tanpa memberikan peluang kepada pihak berkuasa untuk memperincikan siasatan bagi mencari sebab sebenar di sebalik kemataian mengejut itu. Mereka telah melantik diri mereka sebagai polis, mahkamah, pendakwaraya dan hakim, lantas menjatuhkan hukuman kononnya SPRM yang membunuh Setiauasaha Politik yang bakal ada anak luar nikah itu.

Pembangkang berhimpun, tunjuk perasaan, cabar pihak kerajaan dan polis serta SPRM tanpa mempedulikan kepada perkara asas yang perlu diselesaikan namun mereka mengambil peluang ini untuk meracuni fikiran rakyat dan tanpa rasa bersalah telah menuding kepada SPRM kononnya yang membunuh Teoh Beng Hock ini walaupun SPRM telah menjelaskan siapa Teoh dan bersedia untuk memberikan kerjasama kepada sebarang siasatan polis.

Pembangkang yang cuba mengalihkan isu sebenar seperti kes liwa Anwar-Saiful, penyelewengan dana, poergeseran dalam Pakatan Rakyat mengambil peluang untuk terus memanipulasi kematian Teoh dengan memberikan persepsi kepada rakyat bahawa kerajaan dan SPRM bertindak zalim sehingga SPRM dilabelkan bertanggungjawab membunuh Teoh Beng Hock.

Secara tidak langsung masalah sebenar yang sedang melanda kepimpinan mereka akan ditutup apabila isu ini mereka gembar-gemburkan.

Sikap mereka yang tidak sabar menunggu hasil siasatan polis atau pihak berkuasa lain dan terus mengambil peluang mengheret rakyat ke jalanan ataupun ke stadium seperti menunjukkan ada sesuatu yang mereka ingin selindungkan di sebalik bunuh diri Teoh ini dan bermain satu persoalan, adakah mereka ini juga terlibat dalam perancangan membunuh Teoh bagi menyembunyikan sesuatu yang mereka sahaja yang tahu dan untuk menunjukkan mereka tidak bersalah, mereka cetuskan isu ini dengan membelakangi undang-undang sepatutnya dengan menuding kepada orang lain.

Atau dengan kata lain mereka sedang cuba mengalihkan isu sebenar kerana mereka merasakan bersalah dan yang disiasat ini tahu banyak perkara yang membabitkan ekxco-exco yang disiasat SPRM ini. Dan adakah antara exco-exco ini yang terlibat dalam perancangan membunuh Teoh bagi menyelamatkan mereka kerana Teoh seperti kata SPRM adalah saksi utama dalam kes penyelewengan dana?

Kita percaya puak-puak ini sanggup untuk membunuh seorang kawan demi mempertahankan kerajaan mereka daripada terus disiasat oleh SPRM. Budaya politik Hong Kong dan Amerika Syarikat menjadi garis panduan kepada kumpulan pembangkang ini.

Sebagai contoh peristiwa 9/11, puak Amerika sendiri yang melakukannya tetapi demi memburuk Islam, mereka menuduh orang Islam yang melakukannya dan apa sangat dengan mengorbankan seorang yang bernama Teoh ini demi menyelamatkan kedudukan politik dan kerajaan mereka.

Secara mudahnya, jika Teoh dicampak daripada Tingkat 15, mayatnya akan berkecai tetapi keadaan mayat Teoh sewaktu ditemui masih berpakaian lengkap dan tidak mengalami cedera yang parah.

Rakyat yang bodoh serta kurang keupayaan untuk berfikir, yang seharusnya bersimpati dengan nasib malang Teoh menjadi keliru kerana dikelirukan oleh kumpulan pembangkang yang sedang mengkacaubilaukan Negara.

Namun sikap kerajaan dan Kementerian Dalam Negeri cukup mengecewakan.Tidak ada ketegasan dalam memperkuatkuasakan undang-undang demi mempertahankan kestabulan dan ketentaraman rakyat dan negara daripada puak-puak ekstrimis yang sedang merasakan kononnya merekalah selepas ini yang akan memerintah negara ini.

Hebat sangatkan kuasa yang ada pada Anwar Ibrahim, Ronnie Liu, Lim Kit Siang dan beberapa orang lagi hingga Menteri Dalam Negeri kecut perut untuk mengambil tindakan? Lihatlah betapa kurang ajarnya Ronnie Liu yang menendang pintu bilik mayat di Hospital Universiti?

Mereka ini sudah jelas tidak menghormati undang-undang. Mereka laksanakan hukuman rimba.

Mereka menjadi gangster yang seakan diberikan lessen oleh Menteri Dalam negeri dan kenapa undang-undang ISA tidak digunakan untuk membendung kegilaan kumpulan yang kononnya merasakan merekalah pemimpin dan kerajaan pembangkang terbaik.

Kembalikanlah Ops Lalang seperti yang Tun Mahathir lakukan pada 1987 dan jika kementerian tidak bertindak, ternyatalah kerajaan hari ini sudah tiada intergriti dan harga diri. Dan kalau Hishamuddin gagal menangani hingga mengheret rakyat dan negara dalam keadaa n yang berantakan, maka sewajarnyalah beliau meletak jawatan untuik memberikan jawatan tersebut kepada seseorang yang lebih berwibawa dan berani menghunus keris.

Kata pepatah Inggeris `if you got the power, you are powerfull, if you don’t use the power, you are bloodyfool'.