Saturday, October 25, 2008

TIDAK WAJAR ZUL DIHENTAM KERANA TEGAKKAN ISLAM

Oleh Lawyer Baru

Saya tidak faham kenapa Ahli Parlimen pembangkang, Zulkifli Noordin (PKR-Kulim/Bandar Baharu) dimarahi dan dihentam kerana memperkatakan soal Islam.

Apakah kerana beliau menghentam Parti Keadilan Rakyat (PKR) iaitu partinya sendiri dan Majlis Peguam menyebabkan ramai yang muka mereka merah padam dan menghentamnya balik?

Yang menariknya, Zulkifli bukan sahaja ‘menghentam’ kera jaan Barisan Nasional (BN) tetapi juga pem bangkang terutama Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang dilihat tidak mempertahankan agama Islam.

Apakah kerana kritikan Zulkifli itu , ia turut tempias kepada Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim?

Bukankah benar kata-kata Zulkifli bahawa Anwar yang mendakawa beliau pemimpin Islam sebenarnya tidak menegakkan Islam.
Dan penyokong-penyokong Anwar termasuklah penulis blog secara membuta tuli ‘membedal’ Zulkifli.

Yang mana penting antara Islam atau Anwar?

Zulkifli mengatakan yang benar dan jika Anwar memang tidak menegakkan Islam, perbetulkan pemimpin berkenaan. Anwar hanya manusia biasa, bukannya Nabi atau Rasul.
Jika Rasul pun boleh ditegur, inikan manusia seperti Anwar yang banyak kelemahannya!
Benar kata Zulkifli bahawa kekuatan orang Melayu terletak pada agamanya tetapi hari ini orang Melayu serta Islam telah diserang oleh pelbagai pihak.

‘‘Tindakan itu seolah-olah menunjukkan Islam tidak wujud langsung, mereka mem pertikaikan adab, hal ehwal agama Islam, mempertikaikan soal azan serta tulisan jawi dan menghantar memorandum supaya tulisan jawi tidak dilaksanakan,” katanya.

Tambahnya, terdapat juga pihak yang mempertikaikan tentang kuliah-kuliah di masjid yang kononnya mengganggu mereka.

Beliau menegaskan, PKR menyoal ketua nan Islam dan parti-parti komponen BN pula menuntut dibenarkan orang Islam keluar daripada agama Islam dan mahu agama Islam mengikut anjakan dengan agama-agama lain.

Zulkifli turut membidas Majlis Peguam yang mewakili kes permohonan murtad Aza lina Jailani tanpa memikirkan bahawa ki ra-kira 40 peratus anggota majlis itu terdiri daripada peguam beragama Islam.

Beliau menambah, ada juga pihak yang mencabar penggunaan nama Allah dengan menegaskan mereka juga berhak serta mem bawa kes itu ke mahkamah dan perkara tersebut telah mencabar kestabilan politik serta keharmonian rakyat.

‘‘Agama Islam merupakan tonggak ke stabilan politik, oleh itu perlu dimartabatkan dan saya mencadangkan agar Perkara 3 dan Perkara 11 (1) Perlembagaan Persekutuan dipinda kerana ia banyak digunakan untuk menyerang agama Islam.

Kerana itu beliau mencadangkan Perkara 11(1) dipinda de ngan memperjelaskan perkara berhubung de ngan kebebasan beragama dan bagi orang Islam tertakluk pada undang-undang Islam itu sendiri serta ditentukan oleh Mahkamah Syariah.

Pindaan ini menurutn ya, perlu dilakukan kerana saya tidak mahu perkara seperti Azalina berlaku apabila sebuah gereja memberi baptis kepa danya. Saya syorkan Bahagian Jenayah Sya riah kerajaan Persekutuan ditubuhkan untuk menguatkuasakan pindaan itu.”

Beliau turut mencadangkan Perkara 3 Per lembagaan Persekutuan mengenai Islam se bagai agama rasmi dipinda supaya ia dapat ditegaskan dalam bentuk syariah dan undang-undang.
Katanya, Majlis Peguam Muslim juga per lu ditubuhkan bagi menaungi peguam-peguam Islam agar mereka tidak perlu merujuk kepada Majlis Peguam bagi mendapat kela yakan untuk menjadi peguam.