Sunday, October 3, 2010

PEMUDA UMNO PASTIKAN LEBIH 1,000 AHLINYA BALIK MENGUNDI

Pergerakan Pemuda Umno akan memastikan lebih 1,000 anggotanya yang berdaftar sebagai pengundi di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas, Kelantan pulang untuk menunaikan tanggungjawab mereka pada pilihan raya kecil DUN itu nanti.

Pengerusi Biro Keahlian dan Daftar Pemilih Pemuda Umno, Hisamudin Yahya berkata sekiranya semua anggotanya yang berada di luar Galas terutama di ibu negara dapat pulang mengundi, peluang calon Barisan Nasional (BN) untuk menang pada pilihan raya kecil itu cerah.

"Pada pilihan raya umum yang lepas, kerusi DUN Galas dimenangi calon PAS dengan majoriti undi sebanyak 646 undi sahaja.

"Mereka (PAS) hanya menang dengan jumlah undi yang cukup kecil sahaja dansekiranya kita mampu memastikan kepulangan pengundi luar khasnya di kalanganPemuda, pasti kerusi DUN Galas akan dapat dirampas kembali," katanya selepas program ziarah Pemuda Umno bersama-sama penghuni Rumah AmalNur Kasih Bestari di Bota Kanan di Teluk Intan hari ini.

Beliau berkata Pemuda Umno Bahagian Gua Musang telah diminta menyerahkansenarai nama anggota Pemuda yang berada di luar Galas terutama ibu negara untukdikesan dan dihubungi oleh pihak biro.

"Selain memastikan mereka (anggota) dapat pulang untuk mengundi, sepertibiasa kita juga akan menghantar sekumpulan petugas untuk membantu jenterapilihan raya di DUN Galas," katanya.

Kerusi DUN Galas kosong berikutan kematian wakil rakyatnya daripada PAS ChekHashim Sulaima, 46, pada 27 September lepas akibat barah usus.

Suruhanjaya Pilihan raya (SPR) akan bermesyuarat lusa untuk menetapkanhari penamaan calon dan pengundian bagi pilihan raya kecil DUN Galas.

AKAN BERLANJUTANKAH KRISIS ISTANA KELANTAN?


Tengku Muhammad Fakhry Petra sudah menyatakan beliau kecewa dengan tindakan Sultan Kelantan Sultan Muhammad ke-V melucutkan gelaran Temenggong dan semua anugerah yang diberikan kepadanya sebelum ini.

Bak jatuh ditimpa tangga. Kegagalan beliau untuk menahan sebarang perlantikan Sultan baru gagal pada ketika ayandanya 'masih gering' ditambah pedih apabila beliau kini dilucutkan pula gelaran dan semua anugerah.

Katanya, beliau menerima nota daripada Setiausaha Kerajaan Datuk Mohd Aiseri Alias semalam yang memaklumkan mengenai keputusan Sultan Kelantan itu.

"Saya kecewa tetapi tidak terkejut kerana baginda dilihat sebagai wajar untuk mengambil tindakan itu," katanya dalam satu kenyataan Jumaat lalu.

Persoalannya apakah Tengku Fakhry akan berdiam diri?

Baginya, segala-galanya bagaikan hilang kesemuanya. Ini Sultan Muhammad ke-V turut menarik balik Darjah Kerabat Yang Dihormati (DK)(Al-Yunusi) serta Tauliah Pelantikan Ahli Yang Pertama (Seri Paduka) Bagi Darjah Kebesaran Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (SPMK) (Al-Muhammadi) yang sebelum ini dianugerahkan kepada adinda ketiga baginda itu.

Penarikan itu dilihat sebagai kesan daripada 'krisis istana' yang hasilnya ialah yang menang, memang semua dan yang kalah 'hilang semuanya'.

Apa pun cakap-cakap terus kedengaran bahawa krisis istana Kelantan akan berterusan akibat penarikan anugerah Tengku Fakhry ini.

Tengku Fakhry sendiri mendakwa kekandanya tidak mempunyai kuasa untuk menarik balik gelaran dan anugerah itu kerana berpendapat ayahandanya Tuanku Ismail Petra masih sebagai Sultan Kelantan.

Pemasyhuran Tengku Muhammad Faris Petra sebagai Sultan Kelantan dilakukan oleh Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di Istana Balai Besar pada 13 Sept lepas.

Bulan lepas, bekas Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra Ibni Al-Marhum Sultan Yahya Petra, memfailkan petisyen di pejabat Pendaftar Mahkamah Persekutuan di Putrajaya bagi mendapatkan pengisytiharan mahkamah berkenaan bahawa pemasyhuran anakanda sulung baginda itu tidak mengikut perlembagaan.

Menurut sebuah blog yang rapat dengan Tengku Fakhry, perisytiharan oleh Tengku Faris itu mencipta satu lagi sejarah di Kelantan dibawah kepimpunan Musyridul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat.

JENTERA BN MULA BERGERAK LUSA

Barisan Nasional (BN) Kelantan akan mula menggerakkan jentera pilihan rayanya lusa (Selasa)bagi persediaan menghadapi Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Dr. Awang Adek Hussin berkata, Pengerusi Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Mustapa Mohamed akan menemui jawatankuasa UMNO Bahagian Gua Musang termasuk Wanita, Pemuda dan Puteri serta pemimpin cawangan DUN berkenaan pada hari itu.

Mustapa yang juga Timbalan Pengarah Jentera pilihan raya DUN berkenaan akan menyelaraskan pembahagian kerja antara UMNO negeri, bahagian, cawangan dan bantuan UMNO dari setiap negeri, katanya kepada pemberita pada Majlis Program Sepakat Bestari Bachok di Pantai Irama di Bachok, kelmarin.

Pilihan raya kecil itu akan diadakan berikutan kematian wakil rakyatnya,Chek Hashim Sulaima, 46, dari parti Pas, di Hospital Al-Islam, Kuala Lumpur Isnin lepas akibat barah usus.

Turut difahamkan, Suruhanjaya Pilihan raya (SPR) akan bermesyuarat Rabu ini untuk menetapkan hari penamaan calon dan pengundian untuk pilihan raya kecil itu. - Bernama

MCA SIAP SEDIA BANTU BN DI GALAS

MCA telah bersiap sedia untuk membantu Barisan Nasional (BN) dalam kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas di Kelantan, kata naib presiden parti itu Datuk Wira Chor Chee Heung.

Katanya MCA akan menumpukan kempennya di kawasan majoriti kaum Cina terutama di kampung baru.

"Saya difahamkan MCA negeri Kelantan telah mula menggerakkan jentera pilihan rayanya. Saya sendiri akan turun ke DUN Galas untuk berkempen. Terdapat tiga buah kampung baru Cina di DUN Galas.

"Kami akan membantu calon BN, kami akan memberitahu pengundi Cina mengapa mereka perlu mengundi BN. Masyarakat Cina terutamanya di peringkat akar umbi perlu diberitahu mengapa mereka perlu menolak Pas," katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran pemulihan projek perumahan Taman Anggerik, Teluk Kemang Port Dickson semalam.

Chor yang juga Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan berkata MCA akan berusaha memastikan calon BN dapat merampas kembali kerusi DUN Galas daripada Pas.

Katanya terdapat 22 peratus pengundi Cina di DUN Galas dan ini merupakan peratusan yang besar.

Kerusi Galas kosong berikutan kematian penyandangnya Chek Hashim Sulaima, 46, daripada Pas kerana barah usus di Kuala Lumpur pada Isnin lepas.

MAGISTRET MUDA DIJATUHI HUKUMAN PENJARA 6 TAHUN, DENDA RM40,000

Majistret yang dijatuhi hukuman enam tahun penjara dan denda RM40,000 oleh Mahkamah Sesyen di Kota Bharu, hari ini selepas didapati bersalah terhadap dua pertuduhan berkaitan rasuah. Mohd Firdaus Ramlan, 28, baru bertugas selama dua tahun sebagai Majistret di Mahkamah Kuala Krai dan Machang. - Foto Berita Harian

Seorang Majistret dijatuhi hukuman enam tahun penjara dan denda RM40,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini selepas didapati bersalah terhadap dua pertuduhan berkaitan rasuah.

Mohd Firdaus Ramlan, 28, baru bertugas selama dua tahun sebagai Majistret di Mahkamah Kuala Krai dan Machang.

Mengikut pertuduhan pertama, dia didakwa memperoleh rasuah berupa wang tunai RM3,000 daripada Md Shani Ishak di sebuah stesen minyak Esso, Machang, kira-kira 10.30 malam, 11 Oktober tahun lalu. Wang suapan itu dikatakan diperoleh sebagai dorongan baginya melepaskan lelaki berkenaan daripada kesalahan jenayah yang dilakukan.

Dia didakwa mengikut Seksyen 17(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara tidak melebihi 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan.

Bagi tuduhan kedua, Mohd Firdaus didakwa meminta rasuah RM5,000 daripada Md Shani di Bilik Majistret, Mahkamah Majistret Kuala Krai di sini, pada 6 Oktober tahun lalu.

Tuduhan dibuat mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta SPRM 2009 yang juga boleh dihukum mengikut Seksyen 24 akta yang sama.

Pendakwaan dilakukan oleh Timbalan Pendakwaraya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Abdul Razak Musa, dan Mohd Firdaus diwakili peguam Datuk Shukri Mohammed.

Bagi tuduhan pertama Mohd Firdaus dikenakan hukuman penjara tiga tahun dan denda RM15,000, dan jika tidak dibayar denda, beliau boleh dipenjarakan sehingga 12 bulan, manakala bagi pertuduhan kedua beliau dikenakan hukuman penjara tiga tahun, denda RM25,000, dan jika denda tidak dibayar beliau boleh dihukum penjara 18 bulan.

Hakim Sabariah Othman mengarahkan agar perintah penjara ditangguhkan sehingga Mahkamah Rayuan mendengar dan memutuskan rayuan.

Hukuman denda pula ditangguh tiga bulan dengan jaminan RM8,000 dengan seorang penjamin.

PAS LETAK SYARAT TIDAK MEROKOK

Pesuruhjaya PAS Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat, semalam menetapkan syarat tidak merokok sebagai kriteria calon PAS yang akan bertanding merebut kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas dalam Parlimen Gua Musang.

Mursyidul Am Pas itu berkata, beliau menolak calon itu jika individu itu adalah perokok. Individu itu juga, kata harus patuh ajaran agama termasuk tidak meninggalkan solat, sentiasa menjaga pertuturan dan dihormati masyarakat sebagai calon mewakili PAS.

"Kalau orang merokok memang saya tak terima menjadi calon sejak awal-awal lagi.

Calon juga seseorang yang dihormati masyarakat, tidak meninggalkan sembahyang, tidak merokok, menjaga tutur kata, tidak terbabit perkara mungkar dengan perempuan, tidak berjudi atau sebarang perkara tidak elok,” katanya selepas merasmikan Mesyuarat Agung Ke-XIII Pertubuhan Kerabat Raja Jembal Kelantan di Kota Bharu, kelmarin.

Ditanya sama ada golongan ulama mungkin dipertimbangkan menjadi calon, Nik Aziz bagaimanapun enggan membuat spekulasi mengenainya.

Di MARANG, Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, berkata PAS Pusat akan bermesyuarat hari ini bagi merencanakan persiapan dan mengenal pasti calon yang akan bertanding berdasarkan kriteria yang ditetapkan.

“Agenda penting yang akan dibincangkan dalam mesyuarat itu ialah persiapan pilihan raya DUN Galas.

“Kita sudah senarai pendek beberapa tokoh di peringkat negeri Kelantan untuk diperhalusi di peringkat PAS Pusat sebelum dibawa pula untuk diputuskan dalam Majlis Syura,” katanya selepas perasmian Ijtimak Tarbawi Pemuda PAS Kebangsaan di Masjid Rusila

Tuan Ibrahim menegaskan PAS akan memilih calon kalangan anak tempatan yang disifatkan faktor penting dalam pilihan raya kecil itu.

“Dalam senarai yang ada beberapa nama (calon) itu, ada beberapa tenaga muda dan profesional tetapi keutamaan kita lihat faktor calon itu sendiri,” katanya.