Sunday, October 18, 2009

ANGAN-ANGAN PEMIMPIN PAS

Benarkah kata-kata PAS bahawa kerajaan Terengganu kini umpama ‘bola’ – yang akan tumbang sebelum pilihan raya umum ke 13?

Mereka mungkin tumpang sekaki apa yang dicapai oleh PAS Kelantan tanpa mengambil kira bagaimana UMNO dan Barisan Nasional (BN) kini sedang menggempur Kelantan.

Dengan nada angkuh, PAS menyifatkan kerajaan Terengganu kini ‘bergelisah’.

Atau apakah ia suatu tanggapan dan ramalan PAS semata-mata berasaskan perkembangan di Terengganu akhir-akhir ini?

Ikuti apa kata Datuk Harun Taib mengenai “Kerajaan Terengganu Umpama ‘Bola’:

“Kerajaan Umno-BN Terengganu Umpama ‘Bola’

Ijtimak Kepimpinan PAS Terengganu yang bermula dengan program ceramah penerangan semalam akan menentukan samada kerajaan Umno-BN Terengganu kekal atau tumbang sebelum PRU13.

Pesuruhjaya PAS Terengganu Dato’ Ustaz Harun Taib berkata Ijtimak Kepimpinan PAS Kali Ke 13 berlangsung dalam keadaan Umno-BN Terengganu terumbang-ambing.

”Kali ini kita berijtimak dalam keadaan Umno di negeri Terengganu ini ‘bergelisah’ kerana banyak perkara-kara yang berlaku, ”bermula runtuhnya stadium, sampai baru-baru ini pula runtuh bumbung atap masjid, peristiwa-peristiwa yang berlaku mengajak kita merenung dan berfikir,

”apakah penyelewengan yang dilakukakn oleh Umno-BN Terengganu,”ujarnya ketika berucap dalam majlis ceramah di Manir kelmarin.

Menurutnya, antara penyelewengan yang ketara oleh Umno-BN Terengganu ialah mematikan sekolah-sekolah agama negeri dengan menyerahkan pentadbirannya kepada kerajaan pusat.

Katanya, Umno sebenarnya berada dalam keadaan gelisah, kerana kerajaan yang ditubuhkan di negeri Terengganu adalah umpama ‘bola’.

”Kerajaan umno-BN negeri Terengganu boleh dibandingkan seperti bola, bererti boleh ditendang ke sana dan ke sini,

”Ia duduk diatas belas kasihan PAS, mana-mana pihak dari Umno (Terengganu), perlu pendirian dan sikap dari PAS,”jelas beliau yang juga Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat.

Justeru, beliau berkata, Ijtimak kepimpinan PAS Terengganu yang bermula esok akan menentukan halatuju politik negeri Terengganu.

”Kita akan bahaskan dan bincangkan, bagaimanakah langkah-langkah yang perlu kita ambil, untuk menjadikan samada kerajaan ini (Umno-BN) kekal sehingga pilihanraya akan dating atau kerajaan ini boleh ditumbangkan sebelum daripada pilihanraya ke 13 akan datang,”kata Ustaz Harun.