Tuesday, October 26, 2010

N45 GALAS - PAS LAWAN BARISAN NASIONAL

Calon BN, Abdul Aziz (kiri) dan Zulkefli (kanan)

Pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas yang akan diadakan pada 4November ini seperti dijangka menyaksikan saingan dua penjuru antara Barisan Nasional (BN) dan PAS.

BN diwakili Ab Aziz Yusoff, 49, manakala PAS diwakili Zulkefli Mohamed, 44.

Pegawai Pengurus Pilihanraya DUN Galas, Wan Mustapha Abd Hamid membuat pengumuman tersebut di pusat penamaan calon di Bilik Gerakan Pejabat Tanah dan Jajahan Gua Musang pada Selasa.

Pencalonan Ab Aziz yang juga Setiausaha Umno Bahagian Gua Musang dicadang oleh Mohd Azmi Mahmood dan disokong oleh Chong Kam Siong.

Sementara itu pencalonan Zulkefli yang juga pemangku Yang Dipertua PASGua Musang dicadang oleh Mohamed Noor Awang Hamat dan disokong olehAbdullah Hussein.

"Saya akan berusaha bersungguh-sungguh bagi memastikan kejayaan PAS pada pilihan raya kecil kali ini. Saya yakin jentera parti akan digerakkan agar kerusi ini kekal menjadi milik PAS," kata Zulkefli kepada pemberita selepas ditemui di pusat penamaan calon di Gua Musang, pada Selasa.

Pilihan raya kecil DUN Galas diadakan berikutan kematian penyandangnyaChe Hashim Che Sulaima, 46, dari PAS, yang meninggal dunia akibatkanser usus pada 27 September lalu.

Bagi Ab Aziz, ini merupakan kali pertama beliau dipilih bertanding dikawasan DUN, sekaligus menjadikannya sebagai muka baru yang diberimandat oleh kepimpinan Umno.

Berbeza dengan calon BN, Zulkefli yang juga seorang doktor adalah mukalama yang berpengalaman dan pernah bertanding di Parlimen Gua Musangsebanyak dua kali, iaitu pada pilihan raya umum 2004 dan 2008, namuntewas di tangan Ketua Umno Bahagian Gua Musang, Tengku RazaleighHamzah.

Biarpun pernah tewas, kepimpinan PAS ternyata mempunyai keyakinankukuh terhadap calonnya itu kerana Dr Dzulkefli pernah mengalahkanKetua Umno Gua Musang di DUN Galas pada 2008 dengan kelebihan 317undi.

No comments: