Tuesday, July 20, 2010

PENUNTUT UNIVERSITI DARI LIMA NEGARA SERTAI PROGRAM KEMASYARAKATAN DI TUMPAT

Seramai 15 penuntut universiti dari lima buah negara akan berkampung di daerah ini selama dua minggu dari Rabu ini untuk menjayakan program kemasyarakatan anjuran bersama Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dan University of St. Gallen, Switzerland.

Ketua Jawatankuasa Pelaksanaan Program Social Enterprise For Economic Development (SEED), Prof Dr Farok Zakaria berkata program kemasyarakatan itu diwujudkan khusus untuk disertai penuntut universiti ASEAN dalam usaha membangunkan perusahaan desa di sesebuah perkampungan.

Katanya penuntut antarabangsa dalam program itu adalah dari University Of St. Gallen dan ETH Zurich di Switzerland, Singapore Management University, Banking University of Ho Chi Minh City, Vietnam, Prince of Songkla University, Thailand dan Universiti Brunei Darussalam.

"Seramai 35 pelajar UMK akan turut serta dalam program itu yang akan bermula pada 21 Julai ini sehingga 3 Ogos depan dan mereka akan bekerjasama membentuk dan melaksanakan pelan perniagaan bersama peserta-peserta antarabangsa bagi membangunkan aktiviti perusahaan desa di tujuh buah perkampungan di daerah Tumpat," katanya kepada pemberita di sini pada Ahad.

Dr Farok yang juga Pengarah Pusat Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insaniah UMK, berkata tujuh buah kampung yang terlibat ialah Kampung Tujuh Tengah, Kampung Sungai Tapang, Kampung Belukar Neting, Kampung Tujuh, Kampung Tujuh Masjid, Kampung Pak Kerau Hulu dan Kampung Pak Kerau Hilir.

"Antara projek pembangunan perusahaan desa yang akan dilaksanakan dalam program SEED ini ialah penternakan kambing, tanaman kulat, tanaman lada secara berkelompok, penternakan ikan sangkar dan ikan kering serta perusahaan keropok," katanya.

Beliau berkata kumpulan fokus untuk proram berkenaan ialah 200 penduduk kampung yang terdiri daripada kalangan miskin tegar, miskin dan mudah miskin.

"Antara objektif program ini adalah menggalakkan pembangunan ekonomi di sesebuah perkampungan, menggalakkan pembangunan dan pembelajaran merentasi budaya dalam konteks kehidupan sebenar masyarakat Asia dan kerjasama serta sumbangan berterusan kepada keusahawaanan sosial," katanya.

Katanya program itu pada kali ini turut mendapat kerjasama daripada Institut Teknologi Bandung (ITB), Indonesia.

Menurutnya, program itu bukan sahaja dapat membantu meningkatkan kemahiran insaniah generasi muda malah mereka bersama penduduk kampung dapat mencari kaedah penyelesaian yang mapan demi pembangunan ekonomi dan perubahan sosial.

Katanya program itu yang dilaksanakan di Kampung Cisondari dan Bandung, Jawa Barat di Indonesia pada tahun lalu dijangka dirasmikan oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed yang merupakan Menteri Mentor UMK pada 1 Ogos di Kampus UMK, Taman Bendahara, Pengkalan Chepa.

No comments: