Saturday, October 16, 2010

PRK GALAS - UNDI ORANG ASLI JADI PENENTU?

"Kecaman Orang Asli terhadap pengambilan tanah yang telah mereka usahakan sejak berpuluh tahun lalu menyebabkan kerajaan negeri meluluskan pembayaran dividen tersebut. Biarpun ada kalangan pemimpin Orang Asli kini termakian ‘ubat guna-guna’ PAS itu, tidak semua masyarakat Orang Asli dapat ditipu malah usaha untuk mendapatkan hak milik itu tetap diteruskan sehingga hari ini" - Datuk Norzula Mat Diah

Pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas akan menggunakan Daftar Pemilih Induk (DPI) 2009 yang digabungkan dengan Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Pertama dan Suku Tahun Kedua 2010 yang telah dikemaskini sehingga 27 September lepas.

Galas mempunyai 11,553 pemilih berdaftar yang terdiri daripada 11,426 pemilih biasa dan 127 pemilih pos. Daripada jumlah itu, 7,125 orang (61.63 peratus) terdiri daripada kaum Melayu, Cina (2,317), India (185), Bumiputera Sarawak (10), Orang Asli (1,889) dan lain-lain (27).


Jumlah 1,889 pengundi Orang Asli ataupun 16 peratus di Galas layak membuang undi pada pilihan raya kecil 4 November nanti adalah angka menarik kerana dikatakan, pada Pilihan Raya Umum (PRU) 2008, Tengku Razaleigh Hamzah memenangi kerusi parlimen Gua Musang kerana mendapat 70 peratus undi dari masyarakat Orang Asli di kawasan tersebut.

Bagaimanapun agak menariknya pada 5 Oktober lalu, Ketua Masyarakat Orang Asli kawasan Galas, Pandak a/l Panjang Ey berkata, jentera pilihan raya parti tidak perlu masuk ke kawasan mereka semasa kempen nanti.

Apakah ini dimaksudkan dengan jentera politik Barisan Nasional (BN) dan pembangkang sekali?

Menurut Pandak, masyarakat Orang Asli di Galas sudah menubuhkan pasukan gerak gempur sendiri dan tidak mahu diganggu oleh mana-mana parti politik semasa kempen pilihan raya kecil di situ tidak lama lagi. Katanya: "Kami mempunyai jentera gerak gempur sendiri untuk berkempen dalam pilihan raya kali ini."

Anehnya kenyataan itu dibuat pada majlis ramah mesra Orang Asli dengan pimpinan PAS Kelantan di kediaman rasmi Menteri Besar Kelantan di Kota Bharu pada hari berkenaan.

Menurut Pandak, pemimpin-pemimpin masyarakat Orang Asli juga harus diberi peluang untuk berceramah bagi menyuarakan masalah dan aspirasi masyarakat itu pada pilihan raya kecil itu.

Selepas kenyataan itu, kira-kira 400 Orang Asli yang terlibat dengan Ladang Rakyat yang dilaksanakan oleh kerajaan PAS Kelantan di Gua Musang menerima pemberian dividen RM200 sebulan.

Bukan itu sahaja, PAS dikatakan turut berminat untuk mencalonkan Orang Asli sebagai calon jika perlu. Beberapa nama termasuk seorang pemimpin Orang Asli disebut-sebut sebagai bakal calon yang akan mewakili PAS dan kesemua nama tersebut telah dibawa ke Majlis Syura Ulama, badan kepemimpinan tertinggi PAS untuk dimuktamadkan sebelum diumumkan pada 22 Oktober ini.

Antara nama yang disebut-sebut itu kepimpinan PAS kawasan Gua Musang iaitu Ketua Dewan Pemuda, Abdullah Husein; Timbalan Yang Dipertua, Dr. Zulkefli Mohamad; Naib Yang Dipertua, Husin Embong; Setiausaha, Azman Ahmad dan juga Pandak.

Bagaimanapun menurut sumber, Dr. Zulkefli mungkin tidak dipilih disebabkan rekod sebelum ini di mana beliau pernah tewas dua kali pada pilihan raya umum bagi kerusi Parlimen Gua Musang kepada Tengku Razaleigh Hamzah.

Persoalannya, kenapa begitu banyak diperkatakan mengenai Orang Asli di Gua Musang?

Apakah mereka kumpulan pengundi penentu kemenangan pada pilihan raya kecil Galas nanti?

Apakah angka 1889 pengundi Orang Asli ini boleh menentukan pilihan raya kecil ini berpihak kepada sama ada pembangkang atau BN?

Yang pasti PAS awal-awal lagi sudah berusaha menujuk Orang Asli dengan memberikan mereka dividen Ladang Rakyat itu. Ia amat jelas untuk memikat mereka mengundi PAS bagi membolehkan parti itu mengekalkan kerusi DUN berkenaan.

Galas adalah antara tiga DUN dalam parlimen Gua Musang. Kerusi tersebut kosong selepas kematian ADUN dari PAS, Che Hashim Sulaima, 46, pada 27 September, kerana barah usus.

Allahyarham memenangi kerusi tersebut dalam pilihan raya umum 2008 dengan mengalahkan Mohd Saufi Deraman dari Barisan Nasional (BN), dengan majoriti 646 undi.

Bagi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paloh, Datuk Norzula Mat Diah kecaman Orang Asli terhadap pengambilan tanah yang telah mereka usahakan sejak berpuluh tahun lalu menyebabkan kerajaan negeri meluluskan pembayaran dividen tersebut.

Biarpun ada kalangan pemimpin Orang Asli kini termakian ‘ubat guna-guna’ PAS itu, tidak semua masyarakat Orang Asli dapat ditipu malah usaha untuk mendapatkan hak milik itu tetap diteruskan sehingga hari ini termasuk kaum lain yang turut menerima nasib serupa.

"Seluas kira-kira 9,200 hektar tanah milik Orang Asli telah diambil untuk diusahakan dalam Ladang Rakyat menyebabkan mereka marah dan bangkit untuk menebus hak mereka.

Atas sebab itulah kerajaan negeri mengambil mereka sebagai peserta dan meluluskan pembayaran RM200 sebulan sebagai dividen untuk menjadikan kaum ini 'kelabu mata' tetapi tidak semua macam itu," katanya baru-baru ini.

Norzula berkata, tanah-tanah tersebut telah diambil kerajaan negeri dan diserahkan kepada Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) sebelum diberikan kepada beberapa syarikat untuk diusahakan namun sehingga hari ini masih belum ada hasil yang dituai.

Jelas beliau, apa yang berlaku sebaliknya adalah balak yang ada di tanah-tanah berkenaan ditebang begitu juga dengan hasil hutan yang dijual untuk mendapatkan keuntungan segera. Kebanyakan kaum Orang Asli yang terlibat adalah dari Pos Brooke, Pos Sendrop dan Pos Blau serta beberapa penempatan kaum Melayu di sekitar Gua Musang.

Menurut beliau, ramai rakyat yang mengusahakan tanah tersebut sejak berpuluh tahun lalu telah menghantar borang di Pejabat Tanah dan Jajahan untuk mendapatkan hak milik di tanah-tanah berkenaan tetapi gagal.

"Ladang Rakyat ini tidak seperti program yang dijalankan oleh Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) di mana tanah rakyat dimajukan dengan membina infrastruktur serta memberi rumah kepada mereka. Memang ini tanah kerajaan tetapi kalau mereka sudah terlebih dahulu mengusahakannya sejak berpuluh tahun lalu maka kaum ini wajar mendapat pampasan atau setidak-tidaknya hak ke atas tanah itu," katanya.

Menurut laporan, pada 31 Ogos lalu, Penghulu RPS Sungai Rual, Rashid Bernas, 30, mendakwa, kawasan yang diambil itu turut melibatkan tanah yang diperuntukkan untuk mereka sejak 50 tahun dulu oleh kerajaan negeri.

Beliau mendakwa, kerajaan juga tidak pernah berbincang dengan mereka terlebih dahulu sebelum mengambil tanah yang dikatakan seluas kira-kira 4,000 hektar itu untuk dijadikan sebagai Ladang Rakyat.

"Tanah ini sebenarnya Rizab Orang Asli selepas tanah rancangan yang mengumpulkan Orang Asli ini dibuka di sini. Kami berhak di atas tanah ini. Kalau ia diambil kami tidak ada tanah lagi selepas ini.

"Kami yang duduk di sini menerima akibat, pendapatan terjejas kerana tidak dapat ke hutan serta pencemaran air yang serius. Adakah ini yang kami dapat dari Ladang Rakyat?" Taya beliau.

Dia turut mendakwa, Ahli Dewan Undangan Negeri Ayer Lanas dari PAS tidak pernah sekali pun datang bertemu untuk berbincang dan membela nasib Orang Asli.

Sementara itu Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata masyarakat Orang Asli dari suku kaum Jahai di Gua Musang perlu dibantu sepenuhnya bagi mempercepatkan pembangunan dari segi pendidikan, ekonomi serta sosial agar mendapat manfaat yang sewajarnya.

Katanya pelbagai kemudahan serta pembangunan diatur kepada mereka yang terbaru ialah sebanyak 19 buah rumah kediaman bagi keluarga dekat sini sedang giat dalam pembinaan dan akan siap tidak lama lagi bertujuan memberikan keselesaan.

“Dalam pada itu, projek jalan serta jambatan yang menghubungkan perkampungan Orang Asli Sungai Rual ke bandar Jeli juga dijangka siap setahun lagi dan ia akan memudahkan mereka di sini untuk ke bandar. Jika sebelum ini memerlukan masa 45 minit tetapi jika siap kelak jalan tersebut ia hanya memakan 10 minit sahaja,” katanya .

Menurutnya, semua kemudahan tersebut bagi memastikan masyarakat di sini mudah untuk berhubung dengan bandar yang terdekat bagi berurusan serta memberikan kesenangan kepada masyarakat yang berada di pendalaman.

Selain isu pembangunan Orang Asli di situ, BN dikatakan mempunyai kelebihan dengan ketokohan Tengku Razaleigh Hamzah di Gua Musang yang dikatakan mampu menarik sokongan lebih 90 peratus masyarakat Orang Asli.

Ketua Pemuda UMNO Gua Musang, Bazlan Baharuddin berkata, penerimaan masyarakat Gua Musang terhadap Tengku Razaleigh digeruni PAS yang kini mula tidak senang apabila nama beliau dicalonkan untuk bertanding di kawasan tersebut.

“Apa yang jelas, masyarakat selesa dengan peranan yang dimainkan Ku Li di Gua Musang, malah saya percaya sokongan Orang Asli akan bertambah sekiranya beliau dicalonkan,” katanya baru-baru ini.

Apapun di pihak BN, sudah jelas bahawa calon terserah kepada Perdana Menteri untuk menentukannya pada ketika Tengku Razaleigh sendiri menyatakan beliau tidak mempunyai hak menentukannya.

Yang peting kerusi Galas dirampas semula dan kedudukan BN terus mantap di Gua Musang jika ketiga-tiga kerusi DUN menjadi milik BN.

Inilah juga cita-cita Tengku Razaleigh yang kini menjadi Pengarah Pilihanraya Kecil bagi DUN Galas itu.

No comments: