Wednesday, October 20, 2010

TENGKU RAZALEIGH TIDAK PERLU UNDUR...

Kenapa mesti berundur sebagai Ketua Umno Bahagian Gua Musang sekali pun Barisan Nasional (BN) kecundang di Galas?

Jika kalah sekalipun, ia bukan kesilapan Tengku Razaleigh Hamzah biarpun beliau menggalas cabaran sebagai Pengarah Jentera Pilihan Raya Dewan Undangan Negeri (DUN)Galas.

Tengku Razaleigh Hamzah menjelaskan kelmarin, beliau sama sekali tidak akan berundur untuk terus menerajui Umno bahagian itu sekiranya tanggungjawab yang amanahkan kepadanya pada pilihan raya kecil DUN Galas gagal membuatkan BN mencapai kemenangan.

Kesungguhan Tengku Razaleigh terserlah kelmarin apabila beliau mengadakan perjumpaan dengan petugas peti undi Bandar Lama Gua Musang, kelmarin yang turut dihadiri Pengarah Jabatan Pembangunan Persekutuan Kelantan (JPPK) Makhtar Mustapha.

Malah semalam, di Kuala Lumpur, Tengku Razaleigh bertemu pemimpin UMNO Kelantan di TIngkat 38 Menara Dato Onn yang turut disertai Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed dan timbalan, Datuk Dr Awang Adek Hussin.

Tiada kenyataan dikeluarkan mengenaim pertemuan itu tetapi difahamkan Tengku Razaleigh mahu agar gerakan kempen diaktifkan segera dan memuncak selepas Pehimpunan Agong UMNO Khamis hingga Sabtu ini.

Tengku Razaleigh berkata, adat pertandingan dalam pilihan raya memang ada yang menang dan dan kalah kerana ia bergantung kepada sokongan pengundi bagi memilih pemimpin kawasan mereka.

"Saya bagaimanapun yakin perubahan besar akan berlaku dalam masyarakat di DUN Galas sejak kebelakangan ini dan BN mampu merampas semula kerusi itu dari tangan PAS.

"Saya cukup yakin dengan apa yang berlaku sekarang di mana pengundi kembali memihak kepada kita (BN) tetapi kita tidak boleh berdiam diri dan hendaklah bekerja kuat lagi bagi mendapat majoriti lebih besar," katanya berucap pada majlis pertemuan dengan petugas peti undi kelmarin.

Anggota Parlimen Gua Musang itu berkata pengalamannya lebih 50 tahun dalam Umno membuatnya yakin untuk mengatur strategi terbaik supaya rakyat lebih yakin dengan perjuangan BN.

"Kita tidak mahu lagi rakyat khususnya pengundi di DUN Galas dihantui dengan pelbagai hasutan dan halangan kerana tidak ada apa yang mereka risaukan sekiranya terus menyokong calon BN nanti, katanya.

Katanya, beliau tidak pernah membuat janji dan bercakap kosong kepada rakyat dan mereka akan lihat segala yang di janjikan tetap berjalan untuk faedah rakyat di DUN itu.

Beliau berkata, pengundi juga boleh membuat perbandingan sendiri antara pemimpin BN dengan PAS yang mempunyai konsep perjuangan berlainan tetapi hanya BN sahaja yang mampu memberi kemudahan kepada rakyat sejak dahulu sampai sekarang.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian wakil rakyatnya daripada PAS, Chek Hashim Sulaima, 46, akibat barah usus pada 27 Sept lepas.

Allahyarham memenangi kerusi DUN Galas itu selepas menewaskan calon BN, Mohamad Saufi Deraman pada pilihan raya umum lalu dengan majoriti 646 undi.

Tarikh penamaan calon bagi pilihan raya kecil DUN Galas itu ditetapkan pada 26 Okt ini dan hari pengundian pada 4 Nov.

2 comments:

Wake UP! said...

Kalah dan menang adat pertandingan.

Yang penting teruskan perjuangan.

Bingai @ Bangang said...

aku pun tak setuju kalau Ku Li undur diri sebab BN kalah di Galas.

Aku Yang Bingai
Dari Emelku: Bila lagi nak tunjuk kekuatan orang Islam?