Friday, September 24, 2010

MUNAJAT DI MEKAH : BIAR BETUL YOP , YB ZULKIFLI NORDIN

Daripada Penghuni Gua

Biar Betul Yop

Salam 2 all.

Teman agak terkejut membaca lapuran bahawa sebuah Sekretariat Tabung Misi Munajat Royalti Minyak Kelantan mengadakan perancangan membawa 40 orang ustad untuk sembahyang di Masjidil Haram untuk mendapatkan royalti minyak daripada Petronas.

Teman dah check dan double check lapuran tersebut untuk pastikan kesahihannya (pase teman tak mau jadi macam setengah pak-pak jangoat main rembat je apa pemfitnah dan pembohong sumbatkan ke kepala dema yop, peh tu ngembek sakan macam fitnah tu betoi, langsung tak check walaupun ALLAH suruh check dulu).

Dan teman dapati memang lapuran tu betoi yop.

Sebenarnya tak salah buat sembahyang ni dan doa mintak pada ALLAH, tapi yang mengejutkan teman kos sembahyang di Mekah ini ialah RM400,000-00!! Dekat setengah juta yop!!

Isyk..isyk..isyk..tak boleh ke sembahyang hajat tu buat di Stadium Kota Bharu je yop! Atau kat Stadium Darul Aman Kedah ke, atau mana-mana masjid yang berlambak dalam negara ni.

RM400,000-00 kalau bagi orang miskin buat rumah RM25,000-00 sebijik dah lebih 15 rakyat miskin dapat rumah. Kalau bagi fakir buat haji, 45 orang susah dah selesai tanggungjawab menunaikan rukun Islam. Banyak boleh buat dengan RM400,000-00 tu yop!!

Teman tak mau nak komen banyak sangat, nanti pak jangot terkentut-kentut pulak. Tapi mengkome semua pikio sendiri lah yop. Naik riso juge teman dengan keghairahan dema mengejor royalti ni. Kalau pikio balik-balik yop, agaknya ada hikmahnya kot ALLAH tak bagi royalti ni. Tau ajelah yop, bab duit ni, jangankan ustad, adik beradik pun sanggup berbunuh yop!

Malahan Rasulullah saw sendiri pernah berpesan (lebih kurang mafhumnya), "aku tidak takut kamu (umat Islam) di uji dengan kemiskinan, tetapi aku lebih khuatir kamu dicuba dengan kesenangan!!". Berapa ramai yang dah tumbang apabila di uji dan dicuba dengan tiga "ta" ini..takhta..harta..wanita..!

Pada teman lah, daripada perabis dekat setengah juta untuk mintak duit dan kekayaan, lebih baik kita bermunajat mintak doa supaya ALLAH berikan keberkatan dan toyyibah kepada kita. Wallahua'lam.

Tepok dada tanya iman ajelah yop!

Adios amigos..grasias!

Zulkifli Bin Noordin
Rabu
13 Syawal 1431
22 Sept 2010

Penghuni Gua : PG setuju dengan Yb Zul ini. Dah tak ada padang bola lagi ke di Kelantan . Stadium Sultan Mohamad masih ada. Boleh takat 30 ribu nak bermunajat. Tak payah ke Mekah. Kan Kelantan adalah serambi Mekah. Jadi takkan tak berkat.

2. Kelantan dan di mana pun bumi ini adalah semuanya di jadikan oleh Allah. Sama je berkatnya. Atau Pemimpin PAS Kelantan dah melihat dan merasai doa mereka langsung tak mendapat berkat dan dimakbulkan Allah kot. Mungkin itulah kot mereka ke Mekah. Sebab Serambi Mekah pun dah tak berkat lagi disebabkan berbagai " kekotoran " terdapat di sana.

3. Atau nak ganti sponsor haji yang tak jadi kot. Atau nak tarik perhatian dan mengeksploitasi tok-tok guru agama yang banyak pengikut di Kelantan bagi mempengaruhi pengkut mereka menyokong parti ini?

4. Barangkali ! Tak gitu. PG fikir-fikir , dari perabih RM 400 ribu tu untuk tujuan politik, lebih baik PAS cari duit untuk ganti duit KOHILAL yang hilang di makan kedarah oleh pemimpin PAS. Ada juga afdalnya. Tak gitu ?

No comments: