Tuesday, September 21, 2010

PAS DAPAT SUMBANGAN RM4b DARIPADA I'DA WORLD?

Banyak tu. Kantong PAS sudah buncit dan pastinya tidak akan kering.

Apa tidaknya. Sebuah syarikat tempatan mengumumkan sumbangan RM4 bilion kepada PAS Kelantan kelmarin.

Ia dibuat atas alasan untuk membantu kerajaan negeri membangunkan prasarana beberapa jajahan yang mundur di negeri ini.

Pengerusi Eksekutif I'DA World Group Sdn Bhd (I'DA World), Abdul Rahim Abdul Wahab (gambar kiri), menjelaskan sumbangan itu bukan membalas ganjaran diberikan Kerajaan Kelantan kepada syarikat itu membangunkan projek di Tumpat, Kelantan, yang bernilai lebih RM300 bilion.

Sumbangan I'DA World ini tidak ada kena mengena dengan projek diperoleh syarikat daripada kerajaan negeri yang bernilai lebih RM300 bilion.

Ia lebih kepada membantu membangunkan beberapa jajahan di negeri ini seperti pekan Rantau Panjang, yang kelihatan mundur dan memerlukan bantuan untuk pembangunan, katanya.
Beliau memberitahu pemberita selepas majlis pelancaran projek dan makan malam I'DA World yang dihadiri lebih 200 tetamu di Hotel Renaissance di Kota Bharu, malam kelmarin.

Bagaimanapun, tiada kenamaan selaku wakil kerajaan negeri hadir pada majlis itu.

Sempena majlis itu, I'DA World turut menyampaikan surat pelantikan kepada lebih 100 kontraktor yang dipilih untuk melaksanakan dengan projek yang dibangunkan firma terbabit.

Sejurus penyampaian surat pelantikan kontraktor itu selesai, Abdul Rahim membuat kejutan apabila mempamerkan replika cek memaparkan nilai RM4 bilion atas nama Parti Islam Se-Malaysia (PAS) selepas pengacara majlis membuat pengumuman mengenai sumbangan firma itu kepada Kerajaan Pas Kelantan.

Berdasarkan taklimat yang disampaikan pada majlis itu, I'DA World dengan modal berbayar RM1 juta mendakwa mempunyai aset lebih AS$2 trilion.

Firma itu bercadang membangunkan Projek Super Mega Seri Tujuh (S7) di Tumpat, dengan anggaran kos pembangunan RM313.71 bilion, selain beberapa projek membabitkan empat negeri iaitu Kedah, Perlis, Perak dan Kelantan membabitkan kos keseluruhannya RM1 trilion.

Antara projek yang mahu dilaksanakan termasuk pembinaan lebuh raya Link Timur-Barat (EWL) yang turut dilengkapi dengan saluran minyak dari Tumpat ke Yan, Kedah; landasan kereta api berkembar dan beberapa terowong pintas melalui Banjaran Titiwangsa.
.

6 comments:

irs-Hursaini said...

Tok napok doh duit minyak, lekat celah gigi tu 25juto..

4bilion beb, berebut la kroni2

Panglima Perang Cyber said...

bos, minta pinjam artikel ni kasi letup di blog ambo,tq

pacat said...

ambo pon nak pinjam... sekadar menghiasi blog ambo yg tk seberapo!!

Perlis Indera Kayangan (PIK) said...

ambo pun samo..

arihasnan said...
This comment has been removed by the author.
ariel said...

dlm dunio ni mcm2 kegilaan..tp ambo tak penoh jupo lg hok gila lagu ni..kato duit ado 2 trilion tapi hok sedihnyo chairman dio gigi pun tak dok..hok ambo paling lucu dia org sain MOA USD1 trilion kat opis dio jah..tgk keadaan opis pun mcm opis brokar maut...patut la tok guru MB kelate tak layan..kah3..bukan nak hino tapi hakikat!!!!..ambo puas gelak doh..bui ko org lain la plk gelak..check la sendiri..ni ha website dio...http://idaworldgroup.com.my/SIGNING-OF-MOA.php