Tuesday, September 21, 2010

TUANKU ISMAIL FAIL PETISYEN LANTIKAN SULTAN KELANTAN TIDAK SAH

Param (dari kiri) bersama Abdul Rashid, Tengku Abdul Aziz dan Tengku Merjan pada sidang akhbar di Kuala Lumpur semalam.

Tuanku Ismail Petra memfailkan petisyen di Mahkamah Persekutuan semalam, bagi mendapatkan pengisytiharan pelantikan anakandanya Tuanku Muhammad Faris Petra sebagai Sultan sebagai tidak sah dan bercanggah dengan Perlembagaan Tubuh Kerajaan Negeri Kelantan.

Peguam mewakili Tuanku Ismail Petra, Datuk Param Cumaraswamy, berkata pihaknya memohon mahkamah untuk campur tangan dan mengisytiharkan Tuanku Ismail Petra masih menjadi Sultan Kelantan yang sah.

Katanya, Tengku Muhammad Faris Petra ketika menjadi Pemangku Raja tidak mempunyai kuasa meminda perlembagaan negeri atau berkuasa melantik anggota Majlis Perajaan Negeri Kelantan.

Dalam petisyen ini, Tuanku Ismail Petra tidak menerima dan mengiktiraf pemasyhuran Tuanku Muhammad Faris Petra sebagai Sultan Kelantan yang baru, katanya pada sidang media di Kuala Lumpur, semalam.

Param mrnjelaskan, petisyen tersebut bagi menentukan sama ada Tuanku Muhammad Faris mempunyai kuasa untuk meminda atau menambah Perkara 23A, Undang-Undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Kelantan (Bahagian Yang Kedua).

Jelas beliau, di bawah Artikel 3(2) Bahagian Yang Kedua menyatakan perlembagaan itu boleh dipinda oleh Sultan dengan persetujuan dan penyertaan Majlis Penasihat Raja.

“Tuanku Ismail tidak menerima dan mengiktiraf pemasyhuran Tengku Muhammad Faris.

“Tuanku masih Sultan Kelantan yang sah dan telah mengarahkan kami untuk memfailkan petisyen ini malah Tuanku sendiri menandatangani petisyen ini semalam (kelmarin),” katanya di Kelab Taman Tasik Perdana.

Media sebelum ini melaporkan kemelut Istana Kelantan berakhir apabila Pemangku Raja, Tuanku Muhammad Faris Petra, 41, dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan Ke-29 pada 13 September lalu, menggantikan ayahanda baginda, Tuanku Ismail Petra, yang gering sejak lebih setahun lalu.

Penasihat Undang-Undang Istana Kelantan, Datuk Shukri Mohamad sebelum ini menegaskan pemasyhuran Tuanku Muhammad Faris Petra sebagai Sultan Kelantan yang baru tidak boleh dicabar di mana-mana mahkamah kerana dibuat berdasarkan perlembagaan negeri.

Tuanku Ismail Petra sebelum ini sudah memfailkan dua petisyen di mahkamah sama masing-masing pada 5 Mei dan 22 Jun lalu bagi mencabar Tuanku Muhammad Faris Petra ketika menjadi Pemangku Raja sebagai Sultan Kelantan yang baru.

Sementara itu, Param berkata, Mahkamah Persekutuan menetapkan 25 Oktober depan untuk mendengar hujahan daripada peguam kedua-dua pihak bagi memutuskan sama ada mahkamah mempunyai bidang kuasa untuk mengendalikan kes berkenaan.

Kita berharap panel penuh hakim di Mahkamah Persekutuan akan membincangkan isu berkenaan yang mungkin memberi impak kepada negeri lain yang mempunyai Sultan.

Seluruh isu ini juga akan menjadi ujian kepada sistem kehakiman, katanya.

No comments: