Sunday, October 3, 2010

AKAN BERLANJUTANKAH KRISIS ISTANA KELANTAN?


Tengku Muhammad Fakhry Petra sudah menyatakan beliau kecewa dengan tindakan Sultan Kelantan Sultan Muhammad ke-V melucutkan gelaran Temenggong dan semua anugerah yang diberikan kepadanya sebelum ini.

Bak jatuh ditimpa tangga. Kegagalan beliau untuk menahan sebarang perlantikan Sultan baru gagal pada ketika ayandanya 'masih gering' ditambah pedih apabila beliau kini dilucutkan pula gelaran dan semua anugerah.

Katanya, beliau menerima nota daripada Setiausaha Kerajaan Datuk Mohd Aiseri Alias semalam yang memaklumkan mengenai keputusan Sultan Kelantan itu.

"Saya kecewa tetapi tidak terkejut kerana baginda dilihat sebagai wajar untuk mengambil tindakan itu," katanya dalam satu kenyataan Jumaat lalu.

Persoalannya apakah Tengku Fakhry akan berdiam diri?

Baginya, segala-galanya bagaikan hilang kesemuanya. Ini Sultan Muhammad ke-V turut menarik balik Darjah Kerabat Yang Dihormati (DK)(Al-Yunusi) serta Tauliah Pelantikan Ahli Yang Pertama (Seri Paduka) Bagi Darjah Kebesaran Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (SPMK) (Al-Muhammadi) yang sebelum ini dianugerahkan kepada adinda ketiga baginda itu.

Penarikan itu dilihat sebagai kesan daripada 'krisis istana' yang hasilnya ialah yang menang, memang semua dan yang kalah 'hilang semuanya'.

Apa pun cakap-cakap terus kedengaran bahawa krisis istana Kelantan akan berterusan akibat penarikan anugerah Tengku Fakhry ini.

Tengku Fakhry sendiri mendakwa kekandanya tidak mempunyai kuasa untuk menarik balik gelaran dan anugerah itu kerana berpendapat ayahandanya Tuanku Ismail Petra masih sebagai Sultan Kelantan.

Pemasyhuran Tengku Muhammad Faris Petra sebagai Sultan Kelantan dilakukan oleh Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di Istana Balai Besar pada 13 Sept lepas.

Bulan lepas, bekas Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra Ibni Al-Marhum Sultan Yahya Petra, memfailkan petisyen di pejabat Pendaftar Mahkamah Persekutuan di Putrajaya bagi mendapatkan pengisytiharan mahkamah berkenaan bahawa pemasyhuran anakanda sulung baginda itu tidak mengikut perlembagaan.

Menurut sebuah blog yang rapat dengan Tengku Fakhry, perisytiharan oleh Tengku Faris itu mencipta satu lagi sejarah di Kelantan dibawah kepimpunan Musyridul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat.

No comments: