Sunday, January 26, 2014

Pertikai Titah Agong: Perkasa Kelantan Buat Laporan Polis

KOTA BHARU (24 Januari 2014) - Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Kelantan Jumaat membuat laporan polis terhadap kenyataan seorang peguam berhubung titah Yang di-Pertuan Agong tentang hak eksklusif penggunaan kalimah Allah untuk penganut agama Islam.

Ketua Wira Perkasa Kelantan Azman Yazid bersama 50 anggota pertubuhan itu membuat laporan di Balai Polis Kota Baharu, di sini bagi meminta pihak berkuasa mengambil tindakan tegas terhadap peguam Edmund Bon berhubung kenyataan itu.

Ahad lepas, Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah bertitah kalimah Allah merupakan hak eksklusif umat Islam dan penggunaannya dilarang dalam kalangan penganut agama lain. 

Sebagai reaksi kepada titah itu, Bon mengeluarkan kenyataan di portal bahawa Malaysia merupakan sebuah negara sekular dan bukan Islam dan oleh itu, negara ini tidak perlu mematuhi mana-mana titah dikeluarkan pemerintah negeri atau fatwa dikeluarkan Majlis Fatwa Kebangsaan.

Azman turut memberi amaran kepada mana-mana pihak agar tidak mencabar dan memperlekehkan kedudukan yang melibatkan kepentingan Melayu, Islam serta kemuliaan Raja-Raja Melayu.

Turut hadir ketika laporan dibuat ialah Yang Dipertua Perkasa negeri, Fauzi Mohamad dan Pengerusi Pertubuhan Barisan Darul Naim (Badar) Kamarudin Kassim.

Sementara itu, Kamarudin berkata tindakan peguam terbabit boleh mencetuskan kemarahan umat Islam serta mencetuskan ketegangan kaum di negara ini.

"Tindakan mengeluarkan kenyataan bahawa bukan Islam tidak perlu patuh kepada titah Yang di-Pertuan Agong merupakan tindakan halus yang dilakukan untuk menggambarkan bahawa selepas ini mereka tidak perlu hormat atau mendengar titah ketua negara itu," katanya.

No comments: