Monday, November 2, 2015

Mangsa Banjir Enggan Pindah Antara Faktor Pembinaan Rumah Kekal Baharu Lambat Disiapkan


Keengganan mangsa banjir untuk berpindah ke penempatan baharu yang disediakan oleh Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri Kelantan antara punca kelewatan pembinaan rumah kekal baharu (RKB) untuk mereka.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Belia dan Sukan negeri Datuk Abdul Fattah Mahmood berkata Jawatankuasa Pasca Banjir Kelantan kini sedang giat mengenal pasti mangsa banjir yang kehilangan rumah dalam kejadian banjir besar tahun lepas itu untuk dipindahkan.

"Setakat ini, kira-kira 300 mangsa di Kuala Nal dan Guchil di Kuala Krai yang tidak mempunyai tanah sendiri, telah bersetuju untuk dipindahkan ke penempatan baharu di Kampung Telekong.

"Mangsa yang lain pula enggan berpindah ke tempat baharu kerana alasan utama mereka adalah akan hilang punca pendapatan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat penyelarasan jawatankuasa itu di Kota Darul Naim di Kota Bharu, semalam.


Hadir sama Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan Negeri Kelantan merangkap Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed, Pengarah Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) Kelantan Datuk Makhtar Mustapha dan Ketua Unit Pemulihan Pasca Banjir (UPPB) Pejabat Perdana Menteri Datuk Nik Ali Mat Yunus.

Sementara itu, Mustapa berkata berikutan kekangan persetujuan untuk berpindah itu menyebabkan pembinaan RKB akan hanya dapat diselesaikan pada Mac tahun hadapan.

Bagaimanapun beliau berkata setakat ini, sebanyak 822 rumah sedang dalam proses pembinaan, manakala 183 rumah telah siap dibina oleh Kerajaan Persekutuan.

"Kerajaan negeri pula telah menyiapkan 177 daripada 636 rumah yang dijanjikan mereka sebelum ini," katanya.

Jawatankuasa itu sebelum ini mengumumkan hanya 1,729 RKB akan dibina berbanding 1,827 RKB selepas semakan dilakukan.


Sumber - Bernama


No comments: