Sunday, November 29, 2015

Mustapa Yakin UMNO Boleh Rampas Kelantan Pada PRU14


UMNO Kelantan yakin mampu merampas kembali negeri ini dari tangan PAS pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) akan datang, kata Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Mustapa berkata ia berdasarkan beberapa faktor utama
antaranya ketiadaan bekas Menteri Besar, Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan masalah perpecahan dalam Pas.

Selain itu, katanya, faktor perpaduan dalam kalangan pemimpin UMNO yang kukuh mencerahkan lagi peluang tersebut.

‘‘PRU-14 merupakan peluang terbaik UMNO kembali merampas Kelantan. Sebelum ini dengan adanya Tok Guru yang merupakan tokoh hebat selain berjaya menya­tupadukan pemimpin dan ahli Pas menyukarkan UMNO di negeri ini.

"Hari ini kita dapati ada anggota PAS yang nak bersama-sama dengan DAP sehingga tertubuhnya Parti Amanah Negara (AMANAH) dan ada yang masih setia dengan parti itu.

"Selain itu, kita sedia maklum ada beberapa isu nasional yang turut pengaruhi UMNO, namun dengan usaha-usaha yang diambil kita yakin isu-isu berkenaan dapat diselesaikan pada tahun hadapan," katanya selepas merasmikan Majlis Penutup Konvensyen UMNO 2015 di Kota Bharu, semalam.

Konvensyen selama dua hari yang bermula semalam menghimpunkan lebih 2,000 perwakilan UMNO Kelantan.

Tambah Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, seluruh ahli UMNO di negeri ini telah bersiap sedia lebih awal dalam menghadapi pilihan raya yang dijangka diadakan dalam tempoh dua tahun akan datang.

Katanya, seluruh kepemimpinan dan ahli parti itu juga menunjukkan semangat perpaduan yang cukup baik.

‘‘Kita akan mengatur pelan-pelan tindakan lebih awal dan momentum kemenangan itu akan diteruskan sehingga pilihan raya akan datang.

‘‘Pada masa sama, kita juga akan menyelesaikan isu-isu berbangkit yang mempengaruhi senario politik di Kelantan dan dijangka dapat ditangani menjelang awal tahun depan,’’ katanya.


Hadir sama Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan Datuk Ahmad Jazlan Yaakub, Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Kelantan Datuk Hanafi Mamat serta Ketua Penerangan Badan Perhubungan UMNO Kelantan Datuk Md Alwi Che Ahmad.

Mengulas mengenai konvensyen berkenaan, Mustapa berkata Badan Perhubungan UMNO Kelantan akan meneliti beberapa usul yang dicadangkan oleh perwakilan sebagai persiapan menghadapi PRU14 nanti.

"Apa yang penting pelan tindakan (pada masa depan). Ada perwakilan yang memberi teguran mengenai cara kita bawa diri, ada yang cadangkan ditubuhkan sebuah institut pemikiran untuk melahirkan lebih ramai pemimpin muda.

"Insya-Allah kita akan perhalusi dan laksanakan cadangan-cadangan berkenaan. Namun apa yang lebih penting, ia menunjukkan UMNO Kelantan masih lagi bersatu," katanya.

No comments: