Tuesday, January 4, 2011

Pertemuan dengan Agong, Najib tiada kaitan politik: Nik Aziz

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat, berkata pertemuannya dengan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Terengganu, Kuala Lumpur, baru-baru ini, turut dihadiri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, tiada kaitan dengan isu politik.

Menteri Besar Kelantan itu, berkata pemergiannya itu adalah bagi menjunjung perintah Seri Paduka Baginda yang menyampaikan titahnya melalui Tun Abdullah Ahmad Badawi ketika bekas Perdana Menteri itu melawatnya dirawat di Hospital Universiti Sains Malaysia di sini, bulan lalu.

"Saya menghadap baginda bersama beberapa pemimpin termasuk Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, di Istana Terengganu, di Kuala Lumpur atas dasar menghormati dan menjunjung titah perintah Tuanku," katanya dalam satu kenyataan empat perenggan bagi mengelak kekeliruan yang timbul berikutan laporan akhbar hari ini.

Dilaporkan bahawa pertemuan itu antara lain berkisar ke arah mewujudkan kerajaan perpaduan.

Nik Aziz membuat penjelasan itu pada sidang media yang turut dihadiri Abdul Hadi dan Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali.

"Adalah sangat tidak beradab dan beretika bagi saya untuk menceritakan apa-apa yang menjadi perbualan ketika menghadap," katanya.

Nik Aziz berkata, ketika beliau berada di hospital USM, beliau telah dikunjungi Abdullah yang membawa titah Tuanku Mizan meminta beliau dan beberapa pemimpin menghadiri majlis santapan malam di Istana Terengganu.

"Atas dasar menghormati dan menjunjung titah Tuanku saya menghadiri majlis tersebut," katanya.

Nik Aziz menyeru media atau mana-mana individu supaya tidak membuat andaian yang tidak menentu dan menghentikan seberang kenyataan yang tidak tepat demi menjaga kehormatan dan nama baik pihak istana.

Abdul Hadi pula berkata, walaupun majlis itu turut dihadiri pemimpin lain termasuk Najib tetapi mereka tidak membincangkan langsung soal-soal politik.

"Tidak ada perjumpaan lain, selain majlis santapan malam itu," katanya.

No comments: