Monday, January 3, 2011

Kota Bharu, Rantau Panjang Keutamaan Pembinaan Tebatan Banjir

Pengerusi Majlis Tindakan Negeri Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata keutamaan membina tebatan banjir di negeri itu akan diberi kepada Kota Baharu dan Rantau Panjang yang sering terjejas teruk akibat bencana tersebut.

Beliau berkata bagaimanapun pelaksanaan projek tersebut memerlukan perancangan rapi kerana kos membina tebatan di Sungai Kelantan dan Sungai Golok itu adalah sangat tinggi.

"Kosnya pada lima tahun lalu sekitar RM2 bilion dan jika kerajaan mahu membina tebatan itu ia mungkin tidak dilakukan secara sekali gus," katanya kepada pemberita selepas melawat mangsa banjir di pusat pemindahan sementara di Stesen Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB), Rantau Panjang, semalam.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu berkata perancangan membina tebatan tersebut dimasukkan dalam Rancangan Malaysia Ke-11 dengan kos yang lebih rendah.

Mengulas keadaan banjir kali ini, Mustapa berkata beliau berpuas hati dengan bantuan yang diberi oleh pihak terbabit.

Seramai 409 mangsa banjir telah ditempatkan di tiga pusat pemindahan sementara sejak pagi ini di jajahan ini, dengan sebahagian besarnya ditempatkan di stesen KTMB itu.

No comments: